Preseganje spolnih binarnosti v slikanici KAKO TI JE IME?

Bajalka, 11. junij 2019 ― KAKO TI JE IME? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. Toda pri tem nastopi težava že takoj na začetku, saj polž ne ve, katerega spola je. Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece tekom pravljice ugotovi, da si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka ali pa kot polž in polževka hkrati. Čeprav se sprva […] Stran Preseganje spolnih binarnosti v slikanici KAKO TI JE IME? se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Knjiga priznanj: Jurij Hudolin

Knjiga priznanj: Jurij Hudolin

Airbeletrina, 11. junij 2019 ― Priznanja je tokrat prispeval Jurij Hudolin, pisatelj, pesnik, scenarist in prevajalec, ki je ravnokar napisal prvo biografijo: O smehu Zlatka Čodrića (Beletrina 2019), nekoliko prej pa je izšel tudi njegov šesti roman Ljubljanske ulice (Litera 2019). Vabljeni k branju njegovih knjig in priznanj. Če pa na Jurija slučajno naletite na ljubljanskih ulicah, prisedite: je namreč tudi pripovedovalec najboljših anekdot; domačih in tujih, o živih in mrtvih.
Pranger 2019 | Konceptualna razprava Poezija & vojna (poročilo z dogodka)

Pranger 2019 | Konceptualna razprava Poezija & vojna (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 11. junij 2019 ― V torek, 11. junija, je v Trubarjevi hiši potekal otvoritveni dan 16. festivala Pranger. Konceptualno razpravo o poeziji in vojni je vodil Goran Potočnik Černe, njegova sogovornika pa sta bila Igor Grdina in Marija Stanonik. Oba sta poznavalca in raziskovalca slovenske književnosti, zato je bil fokus predvsem na slovenskem literarnem prostoru, skozi citate raznih ustvarjalcev pa je Potočnik Černe usmerjal razvejan pogovor, ki se je gibal predvsem med obema svetovnima vojnama.
K objektom orientirana ekologija in globalno segrevanje

K objektom orientirana ekologija in globalno segrevanje

Airbeletrina, 10. junij 2019 ― Pred nekaj leti je skupina znanstvenikov na največjem havajskem otoku odkrila novo kamnino, nastalo z aglutinacijo staljene plastike, naravnih sedimentov in organskih odpadkov. Te tvorbe, poimenovane plastiglomerati, lahko postanejo fosili prihodnosti in oznanjajo nastop novega geološkega obdobja, ko je človeška vrsta postala dejavna sila narave. Živimo v dobi antropocena. Za rojstvo antropocena praviloma štejemo industrijsko revolucijo 18. stoletja, spodbujeno z Wattovim parnim strojem, za nič manj kvalitativen preskok pa »Veliki pospešek«, obdobje po 2. svetovni vojni, ki ga zaznamujeta razvoj jedrske tehnologije in sunkovit vsestranski tehnološki razcvet. Ena od najhujših posledic človekovega vpliva na okolje, na katero so nekateri ekologi začeli opozarjati že v osemdesetih letih minulega stoletja, je »globalno segrevanje«. Čeprav je znanstvena skupnost glede obstoja antropogenega globalnega segrevanja danes konsenzualno enotna, so v javnem medijskem prostoru in politikah (zlasti desnega pola) stališča zanikovalcev izrazito nesorazmerno zastopana.
Mojca Širok: Pogodba

Mojca Širok: Pogodba

ARS Izšlo je, 10. junij 2019 ― Televizijska novinarka in pisateljica o napeti, prepričljivi in brezkompromisni kriminalki ter o italijanski družbi Novinarka Televizije Slovenija Mojca Širok, voditeljica Odmevov, je doslej objavila že več knjig. Leta 2010 sta izšli njeni knjigi Zadnji rimski cesar: razpad italijanskega povojnega strankarskega sistema in politični vzpon Silvia Berlusconija in Oblast brez obraza: zgodbe o italijanski mafiji, leta 2014 pa Od Benedikta do Frančiška: revolucija v Rimskokatoliški cerkvi. S knjigami se je predstavila kot odlična poznavalka italijanske družbe in Vatikana, ta sloves pa je potrdila tudi z lani objavljeno kriminalko Pogodba. V romanu je berljivo, sugestivno in prepričljivo pokazala, kako globoko je italijanska mafija vraščena v italijansko družbo in kako poteka boj proti njej. Za kriminalko, ki se začne z brutalnim umorom zelo uglednega italijanskega odvetnika, je avtorica dobila nagrado modra ptica, uvrstila pa se je tudi med peterico avtorjev, ki se poteguje za kresnika, za nagrado za najboljši roman minulega leta. Več o romanu je Mojca Širok povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa je tudi kratek odlomek iz romana. Vabljeni k poslušanju tukaj in zdaj.
Jedrt Lapuh Maležič: Vija vaja ven / Jacques Prévert: Besede

Jedrt Lapuh Maležič: Vija vaja ven / Jacques Prévert: Besede

ARS S knjižnega trga, 10. junij 2019 ― Mathieu Lindon: Kaj pomeni ljubiti / Borut Korun: Utopija in resničnost V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Jedrt Lapuh Maležič Vija vaja ven, pesniška zbirka Jacquesa Préverta Besede, avtobiografski roman Mathieuja Lindona Kaj pomeni ljubiti in knjiga Boruta Koruna Utopija in resničnost. Recenzije so napisali Martina Potisk, Nina Gostiša, Andrej Lutman in Marjan Kovačevič Beltram.
še novic