Brutalnost brutalizma

Brutalnost brutalizma

Radio Študent, 1. avgust 2019 ― Ko je brutalistična arhitektura v Londonu v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postala modna muha, je le malokdo ostal hladen. Megalomanske betonske stolpnice so ustvarjale pokrajino nedomačnega sveta, ki ni narejen po meri ljudi. Mnogi so se odzvali z žolčnimi pozivi k uničenju zgradb, pisatelj James Graham Ballard pa je bil globoko fasciniran.

Pogovor s Cvetko Lipuš

Poiesis, 1. avgust 2019 ― V pesniški prostor ste dokončno vstopili leta 1989 s prvencem Pragovi dneva, pred tem ste pesmi objavili tudi […] The post Pogovor s Cvetko Lipuš appeared first on POIESIS.
Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B.

Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B.

ARS Izšlo je, 31. julij 2019 ― Delo terja napor in tega ne skriva, saj bralca pogosto neposredno nagovarja Knjiga poezije Klobuk Vere Revjakine B., pesniški prvenec Varje Balžalorsky Antić, tudi uveljavljene prevajalke in literarne teoretičarke, od bralca terja napor in tega ne skriva, saj bralca pogosto neposredno nagovarja. Premišljeno grajeno, tematsko razvejeno delo zaznamuje tudi raznolikost lirskih glasov in njim ustreznih stilov. O tem, pa še o čem drugem, na primer o razmerju med poezijo v teoriji in praksi, v tokratni oddaji.
Valtònyc: »Sem drugi najbolj osovražen človek v Španiji, za Puigdemontom.«

Valtònyc: »Sem drugi najbolj osovražen človek v Španiji, za Puigdemontom.«

Airbeletrina, 31. julij 2019 ― »Nisi videti kot terorist,« so besede, s katerimi ga pozdravim na dogovorjenem kraju v bruseljski četrti Schaerbeek. Toda prizemljeni mladenič, ki mi smeje odzdravi v nezamenljivem naglasu svoje rodne Majorke, je pravnomočno obsojen za terorizem. Pred letom dni se je s pobegom, vrednim filmskega scenarija, iz Španije zatekel v Belgijo. Oblasti so za njim izdale zaporni nalog, ki pa so ga belgijska sodišča zavrnila. Petindvajsetletni raper Josep Arenas, znan pod umetniškim imenom Valtònyc, se je tako znašel v pravnem limbu: v prestolnici EU živi kot svoboden državljan, vendar ne sme zapustiti Belgije; v Španiji velja za zločinca najnevarnejše vrste.
še novic