Požganíca

Airbeletrina, 22. april ― Javno pismo ministrici za kulturo, gospe Asti Vrečko, ob drastičnem znižanju državne podpore za izdajanje knjig. The post Požganíca appeared first on AirBeletrina.

POSLANICA OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2024

Društvo slovenskih pisateljev, 21. april ― Tone Peršak: Poslanica ob Svetovnem dnevu knjige 2024 V zadnjih dneh pred svetovnim dnevom knjige spet prebiramo vesti, da v gospodarsko in vojaško najmočnejši, domnevno najnaprednejši državi sveta iz šol in šolskih knjižnic iz moralističnih in še kakšnih razlogov spet odstranjujejo knjige; tudi dela največjih avtorjev, nobelovcev, dobitnikov bookerja in drugih nagrad! Ravno tako ni […]
Feministična razstava v Moderni galeriji

Feministična razstava v Moderni galeriji

Bajalka, 21. april ― »Vedno na voljo: Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije«, Moderna galerija, Ljubljana, 27. oktober 202321. april 2024. Alenka Spacal se na razstavi predstavlja z ilustracijami iz petih avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013).       Pisateljica in ilustratorka vpeljuje feministične vsebine na subtilen način tudi v dela za otroke. V svojih slikanicah poskuša vzbuditi otrokovo občutljivost za tematike spola. Mavrična maškarada (2013) velja za prvo slovensko LGBTQ slikanico. Ob igrivi metaforiki preoblačenja spodbuja k premisleku o doživljanju lastnega spola. […] Stran Feministična razstava v Moderni galeriji se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Milena Marković: »Da, strah in nemoč te lahko spodbudita k pisanju«

Airbeletrina, 19. april ― Srbska pesnica, pisateljica, dramatičarka in scenaristka Milena Marković se je med nas vrnila z romanom Otroci. Prevedel ga je Muanis Sinanović, nedavno sta ga skupaj predstavila na festivalu Fabula v Cankarjevem domu. »Pisanje je klic, na katerega se moraš odzvati in si ga zaslužiti. Strah, angst, lahko spodbudi pisanje. Da, strah pred neizrekljivim, nemoč,« je mednarodno uveljavljena avtorica, že dobro znana tudi slovenskim bralkam in bralcem, povedala za AirBeletrino. Vabljeni k branju! The post Milena Marković: »Da, strah in nemoč te lahko spodbudita k pisanju« appeared first on AirBeletrina.
še novic