… in svet je zopet mlad

… in svet je zopet mlad

Odzven, 22. marec 2020 ― Ne spomnim se povsem natančno, kje je že obstajala rubrika saj ni res, pa je, vendar vanjo zagotovo sodi dejstvo, da je skupina Carina izdala dolgo pričakovani drugi album, Nš člouk.
Založba Beletrina v sistematično izdajanje svetovnih klasikov

Založba Beletrina v sistematično izdajanje svetovnih klasikov

Misli, 22. marec 2020 ― Pri založbi Beletrina so se odločili, da bodo po vzoru nekaterih kultnih zbirk, kot je 100 romanov, v naslednjih petih letih v zbirki Klasična Beletrina poskrbeli za nov izbor vrhuncev svetovne književnosti. Izdali bodo po pet svetovnih klasikov - romanov in novel, večinoma v novih prevodih s spremnimi besedami sodobnih slovenskih poznavalcev del.
Glasbeni ustvarjalec Goran Bregović danes dopolnil 70 let

Glasbeni ustvarjalec Goran Bregović danes dopolnil 70 let

Misli, 22. marec 2020 ― V Sarajevu rojeni glasbenik Goran Bregović, ki velja za enega najbolj prepoznavnih glasbenih ustvarjalcev z območja Balkana, danes praznuje 70 let. Kot najstnik je ustanovil skupino Bjelo dugme, ki je postala ena najboljših rock skupin na teritoriju bivše Jugoslavije. Po razpadu skupine se je med drugim posvetil ustvarjanju filmske glasbe.
Nedeljska poezija #8

Nedeljska poezija #8

Mladina, 22. marec 2020 ― V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

Izbrani nominiranci za nagrado skupine OHO

Misli, 21. marec 2020 ― Letošnji nominiranci za nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, so Živa Drvarič, Đejmi Hadrović, Nika Ham in Živa Božičnik Rebec. Strokovna žirija v sestavi vizualna umetnica Polonca Lovšin, kustosinja in kritičarka Iza Pevec ter kustosinja Bojana Piškur je nominirance izbrala izmed 26 prijav javnega razpisa.
Ob dnevu poezije pobuda ostani doma s poezijo

Ob dnevu poezije pobuda ostani doma s poezijo

Misli, 21. marec 2020 ― Pri LUD Literaturi ob današnjem svetovnem dnevu poezije, ko so zaradi epidemije koronavirusa vse prireditve odpovedane, vabijo pisce pesmi, da jih objavijo na njihovi Facebook strani. Splošno navodilo ostani doma so dopolnili s pobudo ampak #domaspoezijo. Ta po njihovem mnenju ponuja enega od več načinov, kako svojo pesem deliti z drugimi.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. marec 2020 ― Pri založbi ZRC je izšla knjiga Stoletje družine Tönnies, ki so jo uredili Žarko Lazarević ter Milanka in Stojan Jakopič. Založba Krtina je izdala knjigo Kaj je socialistična vlada? Francka Fischbacha. Pri Mladinski knjigi pa sta izšla priročnik Naj zraste spet avtorice Katie Elzer Peters in slikanica Lini in Lazi Julie Donaldson.
"Kuzle smo bili ljubezenski bend"

"Kuzle smo bili ljubezenski bend"

MMC Glasba, 21. marec 2020 ― "Naša zgodba je bila kratka in hitra, tako kot so bile kratke in hitre naše pesmi," pravijo člani nekdanje zasedbe Kuzle, ki se je kljub svojemu obstoju kratkega diha na začetku 80. let preteklega stoletja zapisala v anale slovenske glasbene zgodovine.
Kapitan Kljuka, 2. del

Kapitan Kljuka, 2. del

ARS Filmska glasba, 21. marec 2020 ― Spielbergova ekranizacija nepozabnih pustolovščin letečega dečka je postala neločljiv del igranega opusa o Petru Panu. Režiser Steven Spielberg je pravzaprav naredil filmsko priredbo slavnega romana Jamesa Barrieja, nastalega na začetku prejšnjega stoletja. To je pravzaprav pisateljevo najbolj znano delo. Sprva ga je napisal kot gledališko igro in potem, ko je igra doživela velik uspeh, je Petra Pana predelal v roman. Zgodba o dečku, ki noče odrasti, je aktualna še danes.

Amir Muratović o Muzeju norosti

ARS Gremo v kino, 21. marec 2020 ― Predstavljamo kopenhagenski spletni dokumentarni festival in sprašujemo zakaj radi gledamo filme o pandemijah? Oddaja Gremo v kino se zaradi epidemije in s tem povezanim zaprtjem kinodvoran še vedno osredotoča na domače zaslone. V torek je bil premierno na Televiziji Slovenija prikazan novi dokumentarni film Amirja Muratovića Muzej norosti. Za konec tedna pa si bomo lahko prav tako na Televiziji Slovenija ogledali islandski film, poln črnega humorja, V senci drevesa. Na spletni strani Kinodvora si lahko ogledamo več kratkih filmov, poleg teh pa film Alipato – kratko življenje ogorka filipinskega režiserja Khavna de la Cruza, v katerem prikaže življenje v manilskih slumih. Prav tako na spletu še do nedelje poteka Kopenhagenski mednarodni festival dokumentarnih filmov CPH: DOX. V oddaji bomo razmišljali tudi o filmih, ki se ukvarjajo s pandemijami. Vabljeni k poslušanju!
Ko splet rešuje svet

Ko splet rešuje svet

Mladina, 21. marec 2020 ― V času karantene je vzniknilo precej pozitivnih zgodb, ki nam omogočajo stik z zunanjim svetom, ne da bi nam bilo treba zapustiti dom. Ljudem v izolaciji in karanteni, ki imajo zdaj (še posebej tisti, ki dela ne morejo opravljati od doma) več časa kot kadarkoli, so prisluhnile številne ustanove in nam te dni omogočajo, da se kratkočasimo in izobražujemo na daljavo. In to brezpl...
Nov paket brezplačnih filmov na spletu

Nov paket brezplačnih filmov na spletu

Mladina, 21. marec 2020 ― V okviru akcije akcije Vsi (fimi) doma slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjajo na ogled izbor slovenskih filmov. Od 19. marca sta na voljo še dva celovečerna igrana filma Lahko noč, gospodična (2011) scenarista in režiserja Metoda Pevca, Gremo mi po svoje (2010)...
Tudi storitve Nuka na spletu

Tudi storitve Nuka na spletu

Mladina, 21. marec 2020 ― V času, ko svet ogroža pandemija koronavirusa, se številne javne ustanove, podjetja in posamezniki trudijo, da bi zagotovili delovanje čim več storitev, kot tudi dostop do raznovrstnih gradiv in informacij ter s tem omogočili nemoten potek vzgojno-izobraževalnega in znanstveno-raziskovalnega procesa. To še posebej velja za knjižnice in druge javne ustanove s področja znanosti i...
Brezplačen dostop do 50 e-knjig

Brezplačen dostop do 50 e-knjig

Mladina, 21. marec 2020 ― Da ljubitelji knjig in strastni bralci ne bi bili prikrajšani, je Mladinska knjiga v svoji spletni knjigarni za prodajo e-knjig e-Emka ponudila bralcem brezplačen dostop do 50 e-knjig za vse generacije in za različne okuse. V spletni knjigarni so na voljo knjige za otroke in mladostnike (Menjalnica sanj Milana Dekleve, Pika Nogavička Astrid Lindgren ter Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim...
še novic