Duo Silence, pogovor

Duo Silence, pogovor

ARS Oder, 15. julij 2019 ― "To sem občudoval tudi pri drugih umetnikih: da si sposoben ustvariti neko realnost, ki je vredna človeka." B. Benko Duo Silence je doma in v tujini znana glasbena zasedba, ki že več kot dve desetletji ustvarja glasbo za gledališče, velik opus sta avtorja ustvarila s Tomažem Pandurjem, sta tudi stalna sodelavca Matjaža Pograjca, Aleksandra Popovskega in drugih, njuna scenska glasba sega tudi na področje filma. Duo Silence sodeluje tudi z drugimi glasbenimi zasedbami, najbolj odmevno je njuno sodelovanje s skupino Laibach, Benko in Hladnik pa ustvarjata tudi avtorsko glasbo, ki jo predstavljata na koncertih ter studijskih izdajah albumov. Vabimo vas k poslušanju pogovora z Borisom Benkom in Primožem Hladnikom, v katerem se bomo posvetili izbranim predstavam in drugim dogodkom na njuni umetniški poti.
Duo Slience na gledaliških in glasbenih odrih

Duo Slience na gledaliških in glasbenih odrih

ARS Oder, 15. julij 2019 ― Izbor gledališke in druge glasbe zadnjega desetletja Duo Silence je doma in v tujini znana glasbena zasedba, ki že več kot dve desetletji ustvarja glasbo za gledališče, sodeluje z drugimi zasedbami, najbolj odmevno je njuno sodelovanje s skupino Laibach, Benko in Hladnik pa ustvarjata tudi avtorsko glasbo, ki jo predstavljata na koncertih ter studijskih izdajah albumov. Vabimo vas k poslušanju glasbe Dua Silence, prihodnji teden pa k poslušanju pogovora z Borisom Benkom in Primožem Hladnikom, v katerem se bomo posvetili izbranim predstavam in drugim dogodkom na njuni umetniški poti.
Leto po veliki svetovni moriji

Leto po veliki svetovni moriji

ARS Svet kulture, 15. julij 2019 ― Razstava v Pokrajinskem muzeju Koper predstavlja krvave boje soške fronte in njihove posledice Za poškodovane vojake so seveda skušali poskrbeti že vse od začetkov vojskovanja, je pa v prvi svetovni vojni medicina na kirurškem področju zelo napredovala. Veliko spoznanj iz vojnih razmer je v sodobni medicini še vedno pomembnih. Nujni so bili hitra oskrba, prevoz in reševanje velikega števila poškodovanih. Po začetku soške fronte so tudi na območju takratne Kranjske in Istre odprli številna zavetišča in bolnišnice za oskrbo ranjencev. Krvave boje in posledice bojev, s katerimi so se srečevali ranjenci in zdravstveno osebje v zaledju fronte, predstavlja razstava Leto po veliki svetovni moriji, ki je na ogled v Pokrajinskem muzeju Koper. V oddaji pa tudi o lahkotnejših temah – poročamo s festivala Mittelfest in napovedujemo koncert Mahlerjeve Simfonije št. 2 v okviru Festivala Ljubljana. Simfonija, imenovana tudi Vstajenje, je bila eno najbolj priljubljenih skladateljevih del, pod dirigentskim vodstvom Hansjörga Albrechta pa jo bodo danes izvedli komorni zbor Megaron, Zbor Slovenske filharmonije in Orkester Slovenske filharmonije.
Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe / Tom Veber: Točka preloma

Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe / Tom Veber: Točka preloma

ARS S knjižnega trga, 15. julij 2019 ― Silvina Ocampo: Gostje / Aleš Vaupotič: Vprašanje realizma V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Gorazda Kocijančiča Od Talesa do tebe, pesmi v zbirki Toma Vebra Točka preloma, zbirka zgodb Silvine Ocampo Gostje in monografija Aleša Vaupotiča Vprašanje realizma. Recenzije so napisali Marija Švajncer, Andrej Lutman, Kristina Jurkovič in Tonja Jelen.

Agata Tomažič: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem

ARS Esej na radiu, 15. julij 2019 ― Novinarka, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič je izdala več knjig: zbirko kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor reportaž Zakaj potujete v take dežele in roman Tik pod nebom. Novinarka, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič je izdala več knjig: zbirko kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor reportaž Zakaj potujete v take dežele in roman Tik pod nebom. Na spletni strani LUD Literatura je več njenih besedil, v oddaji pa lahko poslušate enega izmed njih: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem. Objavljen je bil na spletnem naslovu LUD Literatura marca 2019. Besedilo bereta Mateja Perpar in Ivan Lotrič, bogatijo pa ga odlomki iz glasbene slike V stepah Srednje Azije Aleksandra Borodina v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana, pod vodstvom dirigenta Marka Muniha. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Retrospektiva Zore Plešnar v Umetnostni galeriji Maribor

Retrospektiva Zore Plešnar v Umetnostni galeriji Maribor

ARS Likovni odmevi, 13. julij 2019 ― Najvidnejša slovenska fotografinja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled prva pregledna razstava fotografij Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridružila leta 1968 in dve leti pozneje – kot edina ženska – sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo Zore Plešnar, ki je skozi suveren avtorski izraz, v tri desetletja trajajočem delovanju slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli. Razstavo, ki bo odprta le še do 4. avgusta, bosta v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden predstavili avtorica Zora Plešnar in kustosinja razstave Andreja Borin.
Ivana Djilas

Ivana Djilas

ARS Oder, 12. julij 2019 ― Ivana Djilas v različnih gledaliških formah in medijih jezika, velikokrat najde točke družbene samoumevnosti in indiferentnosti, diskriminacije in ignorance Ivana Djilas v različnih gledaliških formah in medijih jezika velikokrat najde točke družbene samoumevnosti in indiferentnosti, diskriminacije in ignorance, ki jih potem prenaša v polje gledališča, v katerem jih kritično obravnava ter pokaže na posledice utrjevanja predsodkov, stereotipov in na ležerno brezbrižnost ter škodljivo neodločnost pri reševanju težkih problemov. Ker kot režiserka velikokrat vstopa v svet najmlajših, se teh predstav loteva še z večjim premislekom in skrbnostjo. Ivano Djilas smo gostili v eni izmed aprilskih oddaj Oder, tik pred premiero predstave Pesem o Odiseju v Cankarjevem domu in po premierni uprizoritvi lutkovne predstave Jure in Jaka v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Tokrat pa ponovitev oddaje, v kateri se je z režiserko pogovarjala Magda Tušar.
V vrtincu totalne perspektive: Jakob Jaša Kenda in Apalaška pot

V vrtincu totalne perspektive: Jakob Jaša Kenda in Apalaška pot

ARS Ars humana, 12. julij 2019 ― Letošnji prejemnik nagrade krilata želva Prevajalec, avtor, urednik, doktor literarnih ved Jakob Jaša Kenda je kot prvi Slovenec prehodil znamenito Apalaško pot – 3500 km dolgo divjinsko pot, ki preči 14 ameriških zveznih držav, njen skupni vzpon pa obsega kar 142 km. Podvig je prelil v potopisni roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike, za katerega je prejel nagrado Krilata želva 2019 – vseslovensko književno nagrado za najboljši slovenski potopis preteklega leta. Napeto čtivo nagovarja raznovrsten krog bralcev: od pustolovcev in pohodnikov do tistih, ki so jim bližja sprehajanja po leposlovnih pokrajinah.
Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

ARS Kulturna panorama, 12. julij 2019 ― Prvi del teme o posvetu filozofov o mestu etike v družbi O etiki v slovenski družbi poslušamo na vsakem koraku. Javnomnenjski voditelji, vplivneži na družabnih omrežjih, pomembni predstavniki institucij in predvsem politiki dajejo vtis, da poznajo moralne resnice kot svoj žep. Etika je tradicionalna filozofska disciplina in sveti gral filozofskih naporov, zato v Kulturni panorami predstavljamo nekatere poudarke s filozofskega posveta o mestu etike v družbi. Slovensko filozofsko društvo je v sodelovanju s Slovensko matico junija v Ljubljani organiziralo srečanje filozofov, ki se poglobljeno ukvarjajo z etiko. Spraševali so se, kaj lahko filozofi ponudijo družbi in pa, ali je morda napočil trenutek, da etiko zaščitijo kot filozofsko disciplino? V oddaji lahko slišite razmišljanja filozofov in filozofinje: Borut Ošlaj: Mnoštvo moral in odsotnost etike Jernej Pisk: Vpliv športa na položaj etike v sodobni družbi Janez Juhant: Nujnost in težave dialoga o etiki Smiljana Gartner: Strokovnjaki in izvedenci za etiko V drugem delu teme o etiki lahko slišite mnenja Friderika Klampferja, Vojka Strahovnika, Luke Omladiča in Igorja Pribca. Gašper Pirc, Janez Juhant, Smiljana Gartner, Borut Ošlaj in Jernej Pisk foto: Slovensko filozofsko društvo
Onkraj vodenja

Onkraj vodenja

ARS Svet kulture, 12. julij 2019 ― Na festivalu Mittelfest bodo preizprašali sodobne trende voditeljev na področju politike, družbe, umetnosti, v družini … Kakšen je koncept vodenja v sodobnem svetu? Zdi se, da danes živimo v času onkraj vodenja, da ni voditeljev v pravem pomenu besede. Festival Mittelfest, ki se začenja v Čedadu, ima naslov “Leadership /Vodenje”, na njem pa bodo preizprašali sodobne trende voditeljev na področju politike, družbe, umetnosti, v družini … Jutri bodo na festivalu gostili baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana s predstavo Giselle. Ob meji se začenja tudi poletni kulturni festival Postaje Topolove, ki spreminja majhno beneško vasico v center ustvarjalnosti. Objavili bomo rezultate 28. natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2019 Tretjega programa – programa Ars.
Sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila

Sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila

ARS Za en bokal muzike, 12. julij 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919

Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919

ARS Izšlo je, 11. julij 2019 ― Ali veste, kdo je Douglas W. Johnson? Zakaj bi si zaslužil v Sloveniji vsaj spominsko obeležje? Dolgoletni televizijski urednik in komentator Uroš Lipušček je v minulih letih objavil kar nekaj zanimivih zgodovinski del, tik pred praznikom priključitve Prekmurja matičnemu narodu pa vas vabimo, da poslušate oddajo Izšlo je. V njej bo dr. Uroš Lipušček (v pogovoru z Markom Goljo) predstavil svojo znanstveno študijo Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919 in s podnaslovom Vloga ZDA in kartografa Douglasa W. Johnsona pri določanju slovenskih (prekmurskih) meja. Študijo je izdala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija iz Petanjcev. Prijetno poslušanje.
ImPulsTanz

ImPulsTanz

ARS Svet kulture, 11. julij 2019 ― Plesno poletje Mednarodni festival plesa Impulstanz na Dunaju, ki sta ga leta 1985 ustanovila organizator kulturnih dogodkov Karl Regensburger in brazilski koreograf Ismael Ivo, je danes eden od vrhuncev poletne kulturne sezone v avstrijski prestolnici – in eden od vodilnih festivalov sodobnega plesa na svetu. Na njem se vsako leto v petih tednih v juliju in avgustu ob performansih, raziskovalnih projektih in delavnicah zbere na tisoče profesionalnih plesalcev, koreografov in drugih umetnikov. Tudi letos več kot 100 plesnih predstav uprizarjajo v stavbi dunajske Opere, v Mestnem gledališču, Ljudskem gledališču in v Muzejski četrti. Poletno kulturno dogajanje pa je pestro tudi pri nas – vse od Filmov pod zvezdami do glasbenih festivalov.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 11. julij 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

ARS Gremo v kino, 10. julij 2019 ― Ocenili bomo film Propad ameriškega imperija, pogovarjali se bomo z Blažem Kutinom, avtorjem scenarija za film Lara, predstavili bomo letni kino Minoriti in program Grossmannovega festivala V tokratni oddaji bomo ocenili film Propad ameriškega imperija režiserja Denisa Arcanda, Blaž Kutin bo spregovoril o svojem scenariju za nemški film Lara, ki je prejel tri nagrade na letošnjem festivalu v Karlovih Varih (posebno nagrado žirije, nagrado za najboljšo igralko in zunajfestivalsko nagrado), predstavili bomo mariborski letni kino Minoriti, izvedeli boste tudi, kaj vas čaka na letošnji ediciji Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Dubrovniške poletne igre

Dubrovniške poletne igre

ARS Svet kulture, 10. julij 2019 ― Že 70. poletne igre bodo v Dubrovniku ponudile več kot osemdeset kulturnih dogodkov Poletje se počasi preveša v čas številnih festivalov. Jubilejna sedemdeseta izdaja festivala Dubrovniške poletne igre bo v to priljubljeno turistično destinacijo prinesla več kot osemdesetih kulturnih dogodkov. V okviru programa, ki se bo letos odvijal pod temo mestnih mitov, bodo nastopili številni uveljavljeni umetniki – dogajanje bo po današnji slovesnosti jutri vpeljal koncert orkestra državne opere Spodnje Saške iz Hannovra. V oddaji pa še o novi knjigi Sama Kreutza, zbirki haikujev Ristanc čez pločnik. Pesmi v njej se oblikovno ravnajo po tradicionalni shemi pet, sedem in pet zlogov, in tudi motivno na prvi pogled sledijo pogledom v naravo v skladu s tekom časa in človekovim notranjim dojemanjem.
Jelena Konicka, Rusinja, ki je v Litvi ustanovila lektorat za slovenščino

Jelena Konicka, Rusinja, ki je v Litvi ustanovila lektorat za slovenščino

ARS Jezikovni pogovori, 10. julij 2019 ― Ko je prvič zaslišala slovenščino se ji je zdelo, da je v nebesih Kmalu po razpadu Sovjetske zveze je Jelena Konicka obiskala Slovenijo. Tukajšnji ljudje in okolje so se ji zdeli odprti, splošno razpoloženje sproščeno in prijetno. Ko pa je zaslišala preproste besede, kot je skodelica ali pa vprašanje, kam greste, se ji je zdelo, da je v nebesih. Slovenščina ji je zvenela podobno kot stara cerkvena slovanščina, za katero si je predstavljala, da je nebeški jezik. V hipu se je dobesedno zaljubila v slovenščino in čez nekaj let na Univerzi v Vilni ustanovila lektorat za slovenščino. Konicka je tudi prejemnica odlikovanja reda za zasluge. Nekdanji predsednik Danilo Türk ji ga je podelil za zasluge pri uveljavljanju in poučevanju slovenščine ter slovenske književnosti in kulture v Litvi in za krepitev slovensko-litovskih odnosov na področju kulture in prepoznavnosti Slovenije. V pogovoru nam je zaupala svoje prve stike s slovenščino, predstavila delovanje lektorata slovenščine na Univerzi v Vilni in razložila, zakaj se Litovci odločajo za učenje slovenščine.
Jože Snoj: Stihožitja in distonije

Jože Snoj: Stihožitja in distonije

ARS Izšlo je, 10. julij 2019 ― Zdrži pesem, upaj si do kraja (zapiše pesnik v že kar programski pesmi piši pesem) Pesnik, pisatelj in esejist Jože Snoj se je kot ustvarjalec zmerom zavedal pomena ritmično-melodične podobe, pa naj je pisal pesem ali roman. O tej temi je med drugim razmišljal tudi v pogovoru z Markom Goljo, posnetim 7. junija, kmalu po izidu svoje pesniške zbirke Stihožitja in distonije. Vabljeni k poslušanju.
še novic