KAOS

KAOS

ARS Likovni odmevi, 22. junij 2019 ― 2. mednarodni festival sodobnega kolaža Layerjeva hiša Kranj V tokratni oddaji Likovni odmevi bomo predstavili 2.mednarodni festival sodobnega kolaža KAOS, ki ga je pripravila Layerjeva hiša v Kranju. Festival, ki na različnih prizoriščih predstavlja dela preko 100 sodobnih umetnikov kolaža prikazuje raznoliko razumevanje uporabe tehnike kolaža v svetu, obenem izobražuje, v okviru umetniške rezidence omogoča spoznavanje povabljenih umetnikov kolaža in predstavlja sveže pristope k združevanju različnih žanrov, tako vizualnih kot glasbenih. O festivalu in njegovih vsebinah se je na dan otvoritve Aleksandra Saška Gruden pogovarjala z izvršno producentko Zalo Orel.
Peter Krečič: Plečnik – živeti za popolnost / Erika Vouk: Balade

Peter Krečič: Plečnik – živeti za popolnost / Erika Vouk: Balade

ARS S knjižnega trga, 21. junij 2019 ― Mare Cestnik: Matura / Iztok Simoniti: Vode svobode V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili biografijo Petra Krečiča Plečnik – živeti za popolnost, nato pa se bomo posvetili še pesniški zbirki Erike Vouk Balade, romanu Mareta Cestnika Matura in zbirki esejev Iztoka Simonitija Vode svobode. Recenzije so napisali Janko Rožič, Stanislava Chrobáková Repar, Matej Bogataj in Iztok Ilich.
60. Jazz festival Ljubljana in Lent 2019

60. Jazz festival Ljubljana in Lent 2019

ARS Kulturna panorama, 21. junij 2019 ― Poletni čas je čas vrhunske glasbe V tokratni Kulturni panorami se bomo najprej posvetili jubilejnemu 60. Jazz festivalu Ljubljana, ki je z nastopi nekaterih vrhunskih jazzovskih glasbenikov dodobra razgrel prestolnico.  Nadaljevali bomo s še enim tradicionalnim poletnim festivalom, v Mariboru se je začel festival Lent! Odpravili se bomo tudi v razstavne prostore. Svoja najnovejša dela je v Ljubljani postavil na ogled slovenski slikar in grafik Andrej Jemec.  Novo razstavo z naslovom Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi so odprli tudi v Koroški galeriji likovnih umetnosti, ljubitelji fotografije pa lahko v poletnem času obiščete prijetno hladno Jakopičevo galerijo ter si ogledate dela madžarsko-francoskega fotografa Luciena Herveja. Poročamo tudi o 80-letnici Loškega muzeja ter vas vabimo na gorski literarni nokturno z naslovom Rime z gora.
Oblikovanje za državo

Oblikovanje za državo

ARS Svet kulture, 21. junij 2019 ― In glasba nad državo V današnji oddaji bomo pogledali, kje si bomo ta konec tedna lahko nahranili čute in osvežili duha: v Zgodovinskem atriju mestne hiše v Ljubljani je na ogled razstava oblikovalca Miljenka Licula, ki je zgodovinsko zaznamoval vidno prepoznavnost slovenske države in je avtor podobe slovenskih tolarjev, potnih listov, zdravstvene izkaznice, pa tudi celostnih grafičnih podob nekaterih najpomembnejših institucij. O opernem festivalu v Veroni bo več povedal Janko Petrovec, o prihodnji sezoni v tržaških gledališčih se je pozanimal Marij Čuk. Kot že ves teden bomo tudi danes poročali o jubilejnem, 60. Jazz festivalu Ljubljana. Omenjamo tudi mnogih glasbene dogodke tega konca tedna. Vabimo vas, da se nam pridružite!
Arhivski posnetki zvočnih oddaj iz različnih obdobij

Arhivski posnetki zvočnih oddaj iz različnih obdobij

ARS Za en bokal muzike, 21. junij 2019 ― Sproščen izbor arhivskih posnetkov V poletnem času bomo v oddajah Za en bokal muzike z redkimi izjemami poslušali bolj sproščene izbore arhivskih posnetkov z zvočnih izdaj iz različnih obdobij, ki jih bodo dopolnjevali nekateri posnetki iz arhiva naše radijske postaje. Malo mešano, torej. Tokrat bo na vrsti prva od takšnih oddaj. Oddajo pripravlja Tomaž Rauch.
Andrej Tomažin: Anonimna tehnologija

Andrej Tomažin: Anonimna tehnologija

ARS Izšlo je, 20. junij 2019 ― O zbirki kratkih zgodb o odnosu človeka do tehnologije Pisatelj in pesnik Andrej Tomažin (1988) je prvenko, zbirko kratkih zgodb Stramorjevi koraki objavil leta 2014, dve leti pozneje roman Črvi, leta 2018 pa kar dve knjigi, zbirko poezije Izhodišča in zbirko kratkih zgodb Anonimna tehnologija. V slednji je zanimivo tematiziral odnos človeka do tehnologije, odnos, ki je morda komu videti kot znanstvena fantastika, pa vendar je še kako živ in navzoč. Več o zbirki Anonimna tehnologija je avtor povedal v pogovoru z radijskim kolegom in pesnikom Gregorjem Podlogarjem, prebral pa je tudi odlomek iz zgodbe Novo ravnotežje. Vabljeni k poslušanju.
Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

ARS Gremo v kino, 20. junij 2019 ― Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani. Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani v sklopu festivala Naj se rola in 60. Jazz festivala. Ta teden se je končala tudi 10. izdaja Festivala migrantskega filma, ki je letos poleg Kinodvora in Slovenske kinoteke v Ljubljani potekal še na enajstih drugih prizoriščih po vsej Sloveniji. Kot zaključni film so na svetovni dan beguncev, 20. junija, prikazali Najlepšo deželo na svetu kultnega srbskega režiserja Želimirja Žilnika. V nadaljevanju bomo ocenili še Anno Luca Bessona in se ozrli po poletnem filmskem in filmsko-festivalskem dogajanju vse od Divače, italijanske Bologne do Kosova, Francije in celo Škotske. Pred mikrofon smo povabili Varjo Močnik, urednico filmskega programa v Slovenski kinoteki in britanskega kritika Michaela Pattisona, ki je redni gost tudi na filmskih festivalih v Sloveniji. Vabljeni k poslušanju!
Začenja se Lent

Začenja se Lent

ARS Svet kulture, 20. junij 2019 ― Desetdnevni mariborski festival Lent danes odpira koncert bosanske zasedbe Dubioza Kolektiv Najdaljši dnevi v letu bodo na področju kulture v znamenju festivala Lent v Mariboru – edinstvenega prepleta kulture, glasbe, kulinarike, umetnosti, druženja in gledališča, ki mu namenjamo uvodne minute v današnji oddaji. Prostor bomo odmerili tudi mednarodni fotografski razstavi Instinkt v Cankarjevem domu, razstavi Dokaz št. 1 v Mestni galeriji Ljubljana, premieri predstave Izkoristi in zavrzi me v Mestnem gledališču Ljubljanskem in dogajanju na 60. Jazz festivalu Ljubljana.
“Glagolite po naz redka zloueza.”

“Glagolite po naz redka zloueza.”

ARS Jezikovni pogovori, 20. junij 2019 ― Ddr. Igor Grdina o nedvomnih sledeh slovenskega jezika in identitete v Brižinskih spomenikih “Govorite za nami teh malo besed” je zapisano na pergamentu prvega Brižinskega spomenika. Spisani so bili na prehodu iz 10. v 11. stoletje. Vsi trije deli skupaj imajo 1014 besed v minuskuli nemških pisarskih središč, razvila pa se je iz karolinške minuskule. “Slovenci moramo vedeti, da je naša zgodovina dolgotrajna. Ima svoja Sonca in tudi svoje sence, kot pač vsaka zgodovina. Kot taka je neponovljiva in se odvija v podobnih ritmih kot druge srednjeevropske zgodovine, a na zelo poseben način,” razmišlja ddr. Igor Grdina, ki je natančno raziskoval zunanjo in notranjo zgradbo Brižinskih spomenikov. V njih najdemo prvi rešeni slovenski pravopisni problem in “nedvomne sledi slovenščine”.
John Williams (ponovitev)

John Williams (ponovitev)

ARS Čas, prostor in glasba, 20. junij 2019 ― Na sporedu glasba iz filmov Superman, Vojna zvezd, Schindlerjev seznam, Reševanje vojaka Ryana in Harry Potter Filmska glasba je glasbeni umetnosti odprla nove, dodane možnosti. Združili sta se slika in glasba. Nekateri avtorji so to možnost sijajno izkoristili. Med njimi je bil zagotovo Američan John Williams. V ponovljeni oddaji »Čas, prostor in glasba: John Williams« bomo to pot predstavili ameriškega skladatelja filmske glasbe Johna Williamsa. Po uvodnih Fanfarah svobodi bomo predvajali glasbo iz filmov: Superman, Vojna zvezd, Schindlerjev seznam, Reševanje vojaka Ryana in Harry Potter. Igral bo orkester Cincinnaty Pops Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel David Lap, bral je Ivan Lotrič, besedilo je napisal Pavel Mihelčič.
Slikarske sledi modernizma

Slikarske sledi modernizma

ARS Svet kulture, 19. junij 2019 ― Razstava Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi predstavlja slikarska dela osemnajstih avtorjev, ki se navezujejo na tradicijo modernizma Kustos razstave Marko Košan dela na razstavi v Koroški galeriji likovnih umetnosti označuje s pojmoma metaromantika in metamodernizem. Tega opredeljuje kot odziv na opešani modernizem in postmodernizem. Za razstavljena dela pa je značilno, da v ospredje postavljajo čutnost in raziskujejo pot k novim utopijam. Modernistični slikar Andrej Jemec, pa se trenutno predstavlja v Ljubljani, v galeriji AS. V oddaji še o knjižnih novostih založbe Mladinska knjiga.
Mlini človeških usod

Mlini človeških usod

ARS Svet kulture, 18. junij 2019 ― Rdečega mlina blues je pretresljiva pripoved o zli usodi učitelja, ki je avtorja Jureta Apiha gnala, da skozi desetletja sledi njegovim številnim podvigom, aretacijam in trpinčenjem v zaporih. Vseh vrst dogajanj ni mogoče razumeti znotraj ene dimenzije, človekovega življenja, polnega preizkušenj, nenavadnih naključij, absurdov, zablod in krivic, pa sploh ne. Skoraj pozabljena zgodba junaka knjige z naslovom Rdečega mlina blues je pretresljiva pripoved o zli usodi učitelja, ki je avtorja Jureta Apiha gnala, da skozi desetletja sledi njegovim številnim podvigom, aretacijam in trpinčenjem v zaporih. V oddaji Svet kulture se bomo posvetili tudi filmski zgodbi o hornistu Andreju Žuštu, ki mu je uspelo priti med berlinske filharmonike.
O (komorni) operi 20. in 21. stoletja

O (komorni) operi 20. in 21. stoletja

ARS Oder, 18. junij 2019 ― V dialogu s sopranistko in predsednico Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katjo Konvalinka O pretočnosti uprizoritvenih prostorov, žanrski raznovrstnosti slovenske glasbene umetnosti, uprizarjanju del slovenskih skladateljev, pa tudi o režiji sodobne opere, vključevanju mladih ustvarjalcev in razvijanju vsebin, ki so relativna novost v operni produkciji, se bo s Katjo Konvalinka v živo pogovarjala Saška Rakef.
Jedrt Lapuh Maležič: Prilika o pitbulih in zlatih prinašalkah

Jedrt Lapuh Maležič: Prilika o pitbulih in zlatih prinašalkah

ARS Esej na radiu, 18. junij 2019 ― Jedrt Maležič Lapuh je samozaposlena v kulturi, prevajalka leposlovja iz angleščine in francoščine. Jedrt Maležič Lapuh je samozaposlena v kulturi, prevajalka leposlovja iz angleščine in francoščine. Med njenimi prevodnimi projekti sta tudi avtorja Nelson Mandela in Martin Luther King ml. V oddaji boste slišali njen esej Prilika o pitbulih in zlatih prinašalkah. Objavljen je bil na spletnem naslovu LUD Literatura septembra 2017. Besedilo bereta Mateja Perpar in Aleksander Golja, bogatijo ga odlomki iz skladbe Prebujenje za klavir Dušana Bavdka v izvedbi pianista Tomaža Petrača. Oblikovalec zvoka je bil Gašper Loborec, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Svet senc in resničnost

Svet senc in resničnost

ARS Svet kulture, 17. junij 2019 ― V Slovenskem mladinskem gledališču so se ustvarjalci predstave Država naslonili na Platonov najznamenitejši dialog. V času, ko hkrati budimo utopije o prihodnosti in se zdi, da je vse manj pravičnosti, veliko ljudi do države nasploh goji nezaupanje. V Slovenskem mladinskem gledališču so se ustvarjalci predstave Država naslonili na Platonov najznamenitejši dialog, v katerem je avtor zelo skeptičen do obstoječega sistema vladavine, analogije z današnjim trenutkov pa so iskali tudi v drugih besedilih. Premierni dogodek bo nocoj, medtem ko je Slovensko filozofsko društvo v Ljubljani danes priredilo posvet Mesto etike v družbi. Vsekakor pa je dogodkov, predvsem na glasbenem področju toliko, da marsikaterega ne gre spregledati. Tako v oddaji Svet kulture tudi o nastopu tenorista Placida Dominga na Ljubljana festivalu.
Organist Francois Henri Houbart

Organist Francois Henri Houbart

ARS Obiski kraljice, 17. junij 2019 ― Kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. Tokrat vam predstavljamo francoskega orgelskega poustvarjalca Francoisa Henrija Houbarta – kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. V njegovi izvedbi boste slišali dela skladatelja Louisa Vierna in lastne improvizacije.
Bronja Žakelj o romanu Belo se pere na devetdeset

Bronja Žakelj o romanu Belo se pere na devetdeset

ARS Izšlo je, 17. junij 2019 ― O avtobiografskem prvencu, nominiranem za kresnika Bronji Žakelj je nedvoumno uspel velik met: s svojo prvo knjigo, z romanom Belo se pere na devetdeset se je uvrstila med peterico, ki se poteguje za kresnika, založba Beletrina je roman že štirikrat ponatisnila in prodala 4300 izvodov, v splošnih knjižnicah pa je največkrat sposojeni roman meseca junija. V avtobiografskem romanu je pisateljica slikovito in berljivo opisala svojo življenjsko zgodbo in zgodbo svoje družine. V uvodnem, svetlem delu romana se pred bralcem zvrsti galerija likov, natančnih opisov preteklosti in drobnih dogodkov, zaradi katerih je (bilo) življenje lepo; v sklepnem, temnem delu romana, ki se začne z boleznijo (mama prvoosebne pripovedovalke zboli), je ljudi manj, življenje kot da se zoži, manj je dogodkov. Pisateljica tudi o težkih življenjskih preskušnjah pripoveduje zgoščeno, vendar opise dogodkov in situacij dopolnjuje z diskretno refleksijo o bolezni, smrti in žalovanju. Več o romanu bo avtorica povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Golja, prebrala pa bo tudi odlomka iz romana. Vabljeni k poslušanju.
Alan Ford v Narodni galeriji

Alan Ford v Narodni galeriji

ARS Likovni odmevi, 17. junij 2019 ― Rok Glavan in Zoran Smiljanić o razstavi kultnega stripa na nekoliko presenetljivi lokaciji 23. maja so v Narodni galeriji odprli na prvi pogled presenetljivo razstavo z naslovom Alan Ford teče častni krog. Ja, prav ste prebrali: v Narodni galeriji so odprli razstavo, posvečeno junakom oziroma antijunakom slavne skupine TNT in stripu, ki so v osemdesetih letih dvajsetega stoletja v nekdanji skupni državi našli navdušene in zveste bralke in bralce. Več o stripu in razstavi (ki bo na ogled do vključno 13. oktobra) bosta v oddaji Likovni odmevi (v pogovoru z Markom Goljo) povedala spiritus agens razstave Rok Glavan in stripar Zoran Smiljanić, oba tudi soavtorja zelo informativnega kataloga. Vabljeni k poslušanju.
Primož Čučnik: Piš čez sen / Antonio di Benedetto: Zama

Primož Čučnik: Piš čez sen / Antonio di Benedetto: Zama

ARS S knjižnega trga, 17. junij 2019 ― Geoff Dyer: But beautiful / Freddie Rokem: Filozofi in gledališčniki V oddaji S knjižnega trga bomo govorili o pesniški zbirki Primoža Čučnika Piš čez sen, romanu Antonia di Benedetta Zama, dokumentarnem delu Geoffa Dyerja But beautiful in knjigi Freddieja Rokema Filozofi in gledališčniki. Recenzije so napisali Goran Dekleva, Simon Popek, Gregor Podlogar in Marija Švajncer.
še novic