Aladin

Aladin

ARS Filmska glasba, 9. julij 2019 ― Zgodba se navdihuje pri zbirki 1001 noč Film oziroma muzikal Aladin iz leta 1958 v režiji Ralpha Nelsona je nastal za televizijsko mrežo CBS, zgodba pa se navdihuje pri arabsko-perzijskih pripovedkah iz zbirke 1001 noč. Aladin je danes znan tudi po tem, da je bil zadnji muzikal v karieri Cola Porterja.
Dušan Mlakar

Dušan Mlakar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 9. julij 2019 ― Nedavno je dopolnil 80 let režiser Dušan Mlakar Nedavno je dopolnil 80 let režiser Dušan Mlakar. Svojo bogato kariero je skoraj v celoti namenil gledališču – kot gledališki režiser, tudi scenograf, umetniški vodja in gledališki direktor in navsezadnje kot profesor gledališke režije na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo. Njegov režijski opus je obširen in kvaliteten; v zadnjih letih režira predvsem v ljubiteljskih gledališčih. Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete, kako je leta 1996, ko je ustvarjal na večini slovenskih gledaliških odrov, Dušan Mlakar pripovedoval o svoji ustvarjalni poti pa tudi o sodobnem gledališču.
Vztrajati ali pobegniti onkraj

Vztrajati ali pobegniti onkraj

ARS Svet kulture, 9. julij 2019 ― Poletne knjižne novosti in druge zanimivosti iz sveta kulture Tik pred poletjem sta izšli dve novi knjigi pesnice, esejistke in filozofinje Marije Švajncer: pesniško zbirko z naslovom Igralca je izdal Kulturni center Maribor, v založbi univerze v Mariboru pa je izšla njena znanstvena monografija o Slavku Grumu Vztrajati ali pobegniti onkraj. Pesmi Marije Švajncer so pogosto neposredni izraz njenega doživljanja, naj bo na osebni, intimni ravni ali pa ob dogodkih pri nas in v svetu. V znanstveni monografiji o Grumu pa avtorica obravnava intimno in splošnočloveško vsebino umetniških del in osebnih pisem velikega slovenskega dramatika in pisatelja iz obdobja med svetovnima vojnama.
Pestro posmrtno življenje literarnih revij

Pestro posmrtno življenje literarnih revij

ARS Arsov forum, 9. julij 2019 ― Slovenski kulturni prostor za normalno delovanje potrebuje literarne revije tudi v času, ko tako rekoč vsi tradicionalni, tiskani mediji izgubljajo bralstvo Če pogledamo malo dlje v preteklost, hitro ugotovimo, da so literarne revije igrale nenavadno pomembno vlogo v slovenskem javnem življenju. Na straneh publikacij, kot so bile – ali so še – Ljubljanski zvon, Dom in svet, Sodobnost, Revija 57, Perspektive, Nova revija in Literatura, se je v zadnjih stotih letih in več pač zrcalil duh slovenskega časa. Tu so se vedno znova artikulirale ideje, ki so v pomembni meri določale kolektivne predstave o tem, kaj je lepo, kaj dobro in kaj pomembno v slovenskih življenjih. Tu so se kresala mnenja o tem, kako naprej v poljih politike, gospodarstva, družbeno pogojenih medčloveških odnosov ali znanstvene in umetnostne produkcije. Natanko prek literarnih revij so v naš intelektualni prostor iz tujine prihajale tudi nove estetike in filozofije, ki so potem oplajale ustvarjalnost in mišljenje pri nas. Tako je bilo nekoč, kaj pa danes? – Da se, gledano v globalnem merilu, bralstvo tradicionalnih, tiskanih medijev nezadržno krči, čivkajo že vrabci. Da se, prav tako v globalnem merilu, družbeni pomen, ki ga pripisujemo vsestranski razgledanosti oziroma široki omiki, manjša, je tudi splošno znano. Če pa k temu prištejemo še spoznanje, da imamo na Slovenskem zdaj celo vrsto drugih, to je političnih, znanstvenih, gospodarskih in kulturnih institucij, ki so prav tako poklicane k poganjanju javne debate, tedaj ni več jasno, ali literarne revije kdor koli sploh še potrebuje. Je, nekoliko drastično rečeno, slovenska literarna revija je kratko malo umrla, a nas o tem ni še nihče uradno obvestil? Ali pa je v zadnjih desetletjih vendarle našla druge, tako analogne kakor digitalne načine, kako biti relevantna tudi v 21. stoletju? To je vprašanje, ki nas zaposluje v tokratni Intelekti. Gostje pred mikrofonom so pisatelj, knjižni urednik, predavatelj na Oddelku za bibliotekarstvo, informaci
Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni

Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni

ARS Izšlo je, 9. julij 2019 ― Avtor se je doslej redko preskusil v kratki zgodbi, toda s Tržaškimi prikaznimi se je predstavil kot rojen zgodbar Dušan Jelinčič je pisatelj, alpinist in upokojeni novinar, ki se je rodil in ki živi v Trstu. Kot alpinist se je med drugim potrdil z vzponom na Mount Everest, kot pisatelj pa z vrsto tudi berljivih in nagrajenih knjig. V oddaji Izšlo je nam bo predstavil svojo najnovejšo knjigo, pripovedno zbirko Tržaške prikazni. V devetih kratkih zgodbah nam približa zanimive in vznemirljive človeške usode in dogodke iz zgodovine Trsta. Pri svojem natančnem pisanju se praviloma najprej opre na resničnost, tudi na osebno izkušnjo, nato pa se od nje odmakne in prepusti domišljiji. Bralka in bralec bosta tako med drugim spoznala tudi najbolj slavnega Tržačana – Jamesa Joycea. Pogovor s pisateljem je na njegovem domu posnel Marko Goljo. Nikar ne zamudite.
Maja Šučur: Jagodni izbor

Maja Šučur: Jagodni izbor

ARS Esej na radiu, 9. julij 2019 ― Literarna kritičarka in kulturna novinarka časopisa Dnevnik Maja Šučur objavlja še v revijah Literatura in Dialogi ter v elektronskem mediju ludliteratura.si. Literarna kritičarka in kulturna novinarka časopisa Dnevnik Maja Šučur objavlja še v revijah Literatura in Dialogi ter v elektronskem mediju ludliteratura.si. Leta 2017 je prejela Stritarjevo nagrado. V oddaji lahko poslušate njen esej Jagodni izbor. Objavljen je bil v LUD Literatura novembra 2018, bereta pa ga napovedovalca Mateja Perpar in Matjaž Romih. Vmesni glasbeni vložki so odlomki iz Uverture k drami, op. 4  avstrijsko-ameriškega skladatelja Ericha Wolfganga Korngolda v izvedbi Filharmonični orkester BBC, pod vodstvom Matthiasa Bamerta. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Miranda Caharija

Miranda Caharija

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 8. julij 2019 ― Poklon veliki igralki Na kraškem dvorišču Muzeja Slovenskih filmskih igralcev je potekala tradicionalna prireditev Poklon, letos posvečena igralki Mirandi Caharija. Ob tej priložnosti je izšla monografska publikacija Poklon Mirandi Caharija, v kateri se je Jasmina Šepetavc poglobila v igralkin filmski opus. Zato objavljamo v oddaji pogovor z dramsko igralko Mirando Caharija iz leta 2005, ko se je z umetnico pogovarjala Vida Curk. Miranda Caharija je bila kot članica Stalnega slovenskega gledališča Trst več kot štiri desetletja zamejstvu in igranju v tem okolju popolnoma predana. V njenem opusu je najti kakih 160 vlog, med njimi številne, ki zahtevajo poglobljeno razumevanje in vživljanje v karakter interpretirane vloge in v katerih je moč začutiti kompleksnih ženskih likov, v katerih je lahko Miranda Caharija v popolnosti izrazila svojo umetniško in igralsko zrelost. Igrala je tudi v filmih, z izjemnim uspehom prav v filmu Eva Francija Slaka, ki so ga predvajali na prireditvi. Za svoje ustvarjanje je dobila najvišja priznanja, med drugim tudi Borštnikov prstan leta 2005.
Obiski kraljice

Obiski kraljice

ARS Obiski kraljice, 8. julij 2019 ― Opolnoči v katedrali Notre Dame v Parizu Olivier Latry, naslovni organist pariške katedrale Notre Dame, je pred nekaj leti posnel zgoščenko z orgelskimi transkripcijami kompozicij J.S. Bacha, Richarda Wagnerja, Hectorja Berlioza, Sergeja Prokofjeva in drugih. Vélike orgle delavnice Cavaillé-Cool so bile v tem sakralnem prostoru leta 2014 popolnoma obnovljene, skoraj nepoškodovane so ostale tudi po nedavnem požaru.
Marcus Miller in Stanley Clarke v Ljubljani

Marcus Miller in Stanley Clarke v Ljubljani

ARS Svet kulture, 8. julij 2019 ― Danes in jutri se za basiste obeta pravi glasbeni praznik, saj bosta Ljubljano obiskala 2 izjemna basista. Danes in jutri se za basiste obeta pravi glasbeni praznik, saj bosta Ljubljano obiskala 2 izjemna basista. Nocoj z zasedbo v ljubljanskih Križankah gostuje Marcus Miller, jutri na istem mestu pa se bo, prav tako s svojo zasedbo, predstavil še Stanley Clarke. Pred koncertoma pogovor z Branetom Rončelom, ki je glavni krivec za to, da se bosta v okviru svojih turnej Miller in Clarke ustavila v Ljubljani. V oddaji tudi o nacionalnem projektu poletnega branja za otroke in mlade Poletavci in Najpoletavci; podrobneje smo si ogledali razstavo Alana Hranitelja Vzporedni svetovi, ki je posvečena njegovi 33-letnici ustvarjanja; v seriji samostojnih razstav Prepih, s katero v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova izpostavljajo sveže ideje na področju sodobne umetnosti, pa se predstavlja Maja Hodošček.
Boštjan Narat: Podaja v prazno

Boštjan Narat: Podaja v prazno

ARS Izšlo je, 8. julij 2019 ― Glasbenik in esejist pripoveduje o svoji drugi esejistični zbirki Boštjan Narat je marsikaj: med drugim je član skupine Katalena, televizijski voditelj in esejist. Pred časom je pri Založbi Pivec objavil svojo drugo zbirko esejev z naslovom Podaja v prazno. V svojih esejih je pisal in razmišljal o različnih temah, praviloma je izhajal iz osebne izkušnje in jo nato razširil v širšo sliko. Čeprav so njegovi eseji izbrušene miniature, imajo tudi njegov osebni pečat. Ob esejih je objavil tudi zgodbo Partíja, dramolet o dveh prijateljih, ki se kot kaka seinfelda pogovarjata skoraj v praznem teku in vendar njun pogovor ni prazen, zgodba pa še manj. Več o svojih esejih in še čem bo Narat povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, občuteno pa bo prebral tudi odlomek iz eseja Za konec o koncu. Kaj bo za glasbeni premor, pa seveda veste. Nikar ne zamudite.
Tina Bilban: Hvala za škarje / Tonko Maroević: Štiriročno

Tina Bilban: Hvala za škarje / Tonko Maroević: Štiriročno

ARS S knjižnega trga, 8. julij 2019 ― Lučka Jenčič: Medena sled / Katja Perat: Naredite Ameriko spet obvladljivo V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili romanu Tine Bilban Hvala za škarje, izboru poezije Tonka Maroevića Štiriročno, pesniški zbirki Lučke Jenčič Medena sled in esejem Katje Perat v zbirki Naredite Ameriko spet obvladljivo. Recenzije so napisali Tonja Jelen, Andrej Arko, Nada Breznik in Leonora Flis.      
Lutkovno gledališče Maribor in Lutkovno gledališče Ljubljana v sezoni 2019/2020

Lutkovno gledališče Maribor in Lutkovno gledališče Ljubljana v sezoni 2019/2020

ARS Oder, 6. julij 2019 ― Lutkovno in medžanrsko gledališče za najmlajše, mlade in odrasle gledalce V današnjem Odru nadaljujemo in sklepamo niz treh oddaj, v katerih predstavljamo prihodnjo sezono v slovenskih gledaliških inštitucijah. Danes predstavljamo dve lutkovni gledališči, to sta Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor. Vabimo vas k poslušanju!
Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi

Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi

ARS Likovni odmevi, 6. julij 2019 ― Metamodernizem in metaromantika v slovenskem slikarstvu - Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu Na razstavi so na ogled izbrana dela velikih formatov 18 avtorjev in avtoric. Kustos razstave je Marko Košan, ki je o razstavi zapisal: “T. i. metamodernizem kot reakcija na opešani modernizem in postmodernizem je navrgel nekaj novih usmeritev in umetniških praks, ki so v slovenskem prostoru pri ustvarjalcih in spremljevalcih dobile svoj odmev predvsem na področju literature, medtem ko je bil ta pojav v likovni umetnosti manj opažen, čeprav so se v zadnjih dvajsetih letih tudi na področju vizualnih umetnosti zarisali jasni obrisi nove figuralike, ki se ob drugih sočasnih izrazih ozira v smeri t. i. metaromantike, za katero je značilno, da čutnost postavlja pred družbeni in politični kontekst sodobne umetnosti ter sublimno raziskuje pot k novim utopijam (nedosegljive) prihodnosti.” S kustosom razstave Markom Košanom se bo pogovarjala Karin Potočnik.
Človek s senco, 3 dnevi z Romy Schneider, mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, pogovor z Metko Dariš

Človek s senco, 3 dnevi z Romy Schneider, mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, pogovor z Metko Dariš

ARS Gremo v kino, 5. julij 2019 ― V ospredju bodo novi film Človek s senco Eme Kugler, biografska drama 3 dnevi z Romy Schneider, 54. filmski festival v Karlovih Varih, pogovarjali se bomo z novo direktorico Kinodvora Metko Dariš. V soboto je bil premierno prikazan peti celovečerec Eme Kugler, ki bo gostja v oddaji. Poročali bomo o filmskem festivalu v Karlovih Varih, nova direktorica Kinodvora Metka Dariš pa bo predstavila program letnega kina Film pod zvezdami in načrte za prihodnost osrednjega ljubljanskega mestnega kina.
Shuntaro Tanikawa in Jacques Prévert

Shuntaro Tanikawa in Jacques Prévert

ARS Izšlo je, 5. julij 2019 ― Gosta oddaje sta Iztok Ilc in Aleš Berger, prevajalca japonskega in francoskega pesnika Pred tedni sta pri Mladinski knjigi izšli zanimivi knjigi prevodne lirike. V že uveljavljeni zbirki Nova lirika je izšel izbor japonskega umetnika Shuntara Tanikawe z naslovom Dve milijardi svetlobnih let samote v prevodu Iztoka Ilca; v podzbirki zbirke Nova lirika, v Posebnih izdajah pa so izšle Besede francoskega umetnika Jacquesa Préverta v prevodu Aleša Bergerja. Bera lanskih prevodov v zbirki Nova lirika je tako skromna po številu knjig, hkrati pa zaradi poezije obeh avtorjev še kako zanimiva. Več o manj znanem Tanikawi in o priljubljenem Prévertu bosta povedala prevajalca, najprej Iztok Ilc, ki se je tokrat prvič predstavil kot prevajalec poezije, nato pa Aleš Berger, ki je objavil že nekaj prevodov francoskega pesnika. Z njima se je pogovarjal Marko Golja. Foto: Marko Golja
Umetniški odzivi na družbeno-politične silnice

Umetniški odzivi na družbeno-politične silnice

ARS Svet kulture, 5. julij 2019 ― V galeriji Vžigalica je na ogled razstava Brada Downeya, ki prevprašuje manipulacijsko naravo političnih aparatov, na Ptuju pa v kontekstu festivala Art Stays umetniki zrejo v prihodnost Umetnost je neločljivo vpeta v družbene in politične silnice. Najverjetneje se nikoli prej ni tako neposredno ukvarjala z družbenopolitičnimi dilemami kot v 20. in 21. stoletju. Postavitev kipa prve dame Združenih držav Melanie Trump v Rožnem pri Sevnici umetnika Brada Downeyja, ki trenutno razstavlja v ljubljanski Vžigalici, provokativno odgovarja na manipulacijsko naravo političnih aparatov, 17. izvedba ptujskega festivala Art Stays pod krovno temo prihodnosti pa razmišlja o tem, kaj človeka čaka v bodoče. V oddaji tudi o razstavi grafik Vladimirja Makuca v Murski Soboti in prejemniku najprestižnejše italijanske nagrade za literaturo – strega.
Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

ARS Obiski kraljice, 5. julij 2019 ― Lahkotna, klasicistično obarvana glasba za orgle in orkester Tokrat vas vabimo k poslušanju lahkotne, klasicistično obarvane glasbe za orgle in orkester, katere avtor je Georg Christoph Anton Wagenseil – dunajski skladatelj in pedagog, ki je živel in deloval v 18. stoletju. Slovel je kot izjemen virtuoz na glasbilih s tipkami – menda je bil v vsakem trenutku zmožen improvizirati fugo na dano temo, velja pa tudi za eno najvplivnejših glasbenih osebnosti tedanje dobe. Njegove Koncerte za orgle in orkester boste slišali v izvedbi organistke Elisabeth Ullmann in instrumentalnega sestava Piccolo Concerto Dunaj, pod vodstvom Roberta Sensija.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 5. julij 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
še novic