Velika noč

Velika noč

Literatura v živo, 6. april 2021 ― Oblaki so bili podobni razvlečenim sragam smetane. Za trenutek je vstal, stopil na prehod in se ozrl naokrog. Zagledal jo je tam zadaj, slabih deset vrst za svojim sedežem. Nikoli poprej je ni videl kje drugje, čas sta si delila le v hotelskih sobah. Zazdelo se mu je nenavadno, da je ni zagledal že ob vkrcanju, in vedel je, da ne sme iskati njenega pogleda.
Mlada čebelica

Mlada čebelica

Vrabec Anarhist, 5. april 2021 ― Z zgodovinskega vidika je ustvarjalnost te generacije resnična in naravna preobrazba znotraj procesa politične, družbene in demografske preobrazbe ter identifikacija drugih kultur in morda tudi vključevanje vanje. The post Mlada čebelica appeared first on Vrabec Anarhist.
Vita Žerjal Pavlin: Obrazi

Vita Žerjal Pavlin: Obrazi

MMC Knjige, 5. april 2021 ― Pesnica in literarna zgodovinarka Vita Žerjal Pavlin se v pesniški zbirki Obrazi povezuje s poezijo Simona Jenka. Leta 2007 je doktorirala, njena disertacija pa je izšla naslednje leto z naslovom Lirski cikel v slovenski poeziji 19. in 20. stoletja.
(Ne)milost bega

(Ne)milost bega

LUD Literatura, 5. april 2021 ― Eden najpomembnejših sodobnih predstavnikov tako francoske kot svetovne literature Patrick Modiano je predvsem od leta 2014 naprej, ko je prejel Nobelovo nagrado za književnost, intenzivno prisoten tudi na slovenskem literarnem prizorišču. Speči spomini (Souvenirs dormants) iz leta 2017 so deveti avtorjev roman in ob kratkozgodbarski zbirki za mladino deseto v slovenščino prevedeno delo ter sedmo po prejeti nagradi.

Ko skandinavska mitologija sreča Mumine – Luke Pearson. Hilda in trol & Hilda in polnočni velikan. Didakta, 2021. Prevedel Boštjan Gorenc / Veronika Šoster

Trubarjeva hiša literature, 5. april 2021 ― Serija stripov o pustolovski deklici Hildi ameriškega avtorja Luka Pearsona izhaja od leta 2010, v odličnem prevodu Boštjana Gorenca pa se Hilda končno predstavlja tudi v slovenščini. Ta stripovski biser je leta 2018 namreč zaživel tudi kot Netflixova animirana serija Hilda, zato je bil že čas, da jo v knjižni obliki spoznamo tudi pri nas. Založba Didakta je z izidom dveh delov naenkrat poskrbela za lep grižljaj te slastne zgodbe, v kateri kar mrgoli od mitoloških in čudežnih bitij. Naslovna Hilda je radovedna deklica, ki skupaj z mamo in ljubljenčkom Štibeljcem – ki je čudovita bela živalca, mešanec med lisico in jelenčkom –, prebiva v idilični hišici sredi neokrnjene narave. Pogosto ju obiskuje leseni možic Lesko, ki je prava pojava, Hilda pa se najraje sprehaja naokrog in išče pustolovščine – včasih pa pustolovščine najdejo njo. Precej klasična zasnova pa ponuja mnogo več kot le nekaj magičnih bitij in domišljijskih prebliskov.

Milena Rudež: Voda

Poiesis, 4. april 2021 ― Kako lepo vreme – pravi naliv!   Ko dežuje, ni bombardiranja.   Ko dežuje, pridemo izza zidov   […] The post Milena Rudež: Voda appeared first on POIESIS.

Premiera filmskih portretov ob Mednarodnem dnevu knjig za otroke

Društvo slovenskih pisateljev, 1. april 2021 2. aprila, na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, praznujemo Mednarodni dan knjig za otroke. V Društvu slovenskih pisateljev ga letos obeležujemo z desetimi kratkimi filmskimi portreti pisateljic in pisateljev, ki pišejo za mlade in najmlajše. Predstavijo se nam Nataša Konc Lorenzutti, Slavko Pregl, Maša Ogrizek, Majda Koren, Andrej Predin, Aksinja Kermauner, Jana Bauer, […]
Singapurski cikel IV: Sebastian Sim

Singapurski cikel IV: Sebastian Sim

Radio Študent, 1. april 2021 ― »V pisarni poslovodje trgovine Cold Storage v središču mesta so našli mrtvega šestintridesetletnika. Policija je mrtveca identificirala kot poslovodjo supermarketa, gospoda Briana Browna. Moški, ki je policijo obvestil o dogodku in pričakal njihov prihod, je prav tako zaposlen v podjetju Cold Storage.
Volkovi na poslednjem banketu

Volkovi na poslednjem banketu

Literatura v živo, 1. april 2021 ― Dejan Koban je pesniški aktivist v najširšem pomenu besede, avtor, ki torej ne piše le lastne (vse bolj angažirane) poezije, temveč (so)ustvarja tudi javni prostor poezije, v povezovanju gradi svojske inkubatorje za mlade pesnike_ce, pa naj bo to na Mladih rimah, v okviru skupine IGNOR ali kot selektor zbirke Sončnica, vsa nora od svetlobe pri Književnem društvu Hiša poezije. Na literarni sceni je nespregledljiv, a ne zaradi izpostavljanja, siljenja v ospredje, temveč zaradi širine njegovega delovanja, v katerem se očitno zrcali zanesen in poeziji scela predan duh.
Do zadnje strani: Ubiti idejo, ki ubija

Do zadnje strani: Ubiti idejo, ki ubija

Dnevnik, 1. april 2021 ― Uboj komturja, 700 strani dolg roman v dveh delih slavnega Japonca Harukija Murakamija, se začne s koncem, namreč z nenadnim koncem šest let tajajočega zakona, ki ga žena abruptno oznani svojemu možu, slikarju, še enemu introvertiranemu...
še novic