Je to konec 2Cellos? Luka Šulić pomirja oboževalce. #intervju

Je to konec 2Cellos? Luka Šulić pomirja oboževalce. #intervju

Planet Siol.Net, 20. oktober 2019 ― Samostojni koncert, turneja in album ne pomenijo razpada slavnega dvojca na violončelu 2Cellos, ki sta s priredbami pop in rock skladb obnorela svet, je v intervjuju za Siol.net zatrdil Luka Šulić, slovenski del tandema, ki bo ta konec tedna z lastno priredbo Vivaldijeve klasike Štirje letni časi za violončelo nastopil v dvakrat razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
V Rimu svetovna premiera Turkovega celovečerca Ne pozabi dihati

V Rimu svetovna premiera Turkovega celovečerca Ne pozabi dihati

Misli, 20. oktober 2019 ― V sklopu avtonomne, vzporedne sekcije rimskega filmskega festivala Alice Nella Citta bo 23. oktobra v tekmovalnem programu Mladi odrasli svetovno premiero imel celovečerni igrani film scenarista in režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati. Premiere se bosta poleg režiserja udeležila tudi glavna igralca Matija Valant in Tina Ugrin.
"Živimo v časih, ko se ljudje le hvalijo, o težavah pa molčijo" #intervju #video

"Živimo v časih, ko se ljudje le hvalijo, o težavah pa molčijo" #intervju #video

Planet Siol.Net, 20. oktober 2019 ― Iskren. Zabaven. Zgovoren. Takšen je tako v zasebnem življenju kot na odru slovenski komik in igralec Ranko Babić, ki ga poznamo po liku bosanskega taksista Ibra iz priljubljene slovenske serije Ena žlahtna štorija ter po uspešni monokomediji Moška copata. To je po petih letih igranja in kar 380 uprizoritvah marca letos upokojil, a srca ljudi že osvaja z novo, nadvse življenjsko monokomedijo, ki nosi pomenljiv naslov Kriza srednjih let. Ta prej ali slej ujame vsakega, pravi Ranko, sam pa o njej na zabaven način razpreda kar na odru ter s tem razbija številne tabuje, povezane z njo.
Neuresničene vizije Jožeta Plečnika

Neuresničene vizije Jožeta Plečnika

Mladina, 20. oktober 2019 ― V Plečnikovi hiši Ljubljana je od 18. oktobra 2019 do 26. januarja 2020 na ogled razstava Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano, ki razkriva, kakšno bi bilo mesto, če bi Plečnik lahko uresničil svoje vizije za štiri velike ljubljanske projekte: novo mestno hišo na Vodnikovem trgu ob Tržnicah, Mesarski most, ki bi Tržnice povezal s Petkovškovim nabrežjem, parlament na grajskem hribu z monumentalnim dostopom...
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. oktober 2019 ― Pri Založbi ZRC je izšla zbirka pripovedi Naruobe prav Vere Smole, pri LUD Literatura pa Pescarske zgodbe Gabriela D'Annunzia. Pri založbi Zala je za mlade bralce izšla knjiga Gospod Grom Ulfa Starka z ilustracijami Marcusa-Gunnarja Petterssona, pri KUD Sodobnost International pa slikanica Pošastko Dite Zipfel z ilustracijami Matea Dineena.
Fenomenologija: Kako postaviti svet v oklepaj

Fenomenologija: Kako postaviti svet v oklepaj

Dnevnik, 19. oktober 2019 ― Med prazniki okoli novega leta 1933 so se v pariški kavarni Bec-de-Gaz na Rue du Montparnasse srečali trije mladi filozofi. Simone de Beauvoir in Jean-Paulu Sartru se je pri pogovoru pridružil še njun znanec Raymond Aron, ki je prav tako kot onadva...
V CD Luka Šulić z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi

V CD Luka Šulić z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi

Misli, 19. oktober 2019 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi in v nedeljo nastopil Luka Šulić. Član dua 2Cellos bo slovenskemu občinstvu prvič predstavil svoj nov umetniški projekt, Vivaldijeve Štiri letne čase za violončelo in orkester. Koncerta bosta uvedla Šulićevo evropsko turnejo ob izidu njegovega prvega samostojnega albuma The Four Seasons.
V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

Misli, 19. oktober 2019 ― V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo nocoj krstno uprizorili dramo Antigona, ki jo je za gledališče po naročilu napisal filozof Slavoj Žižek. V svoji različici klasične grške pesnitve Žižek ponuja tri možne konce tragedije, gledalcem pa pušča svobodno odločitev o usodi sodobne Antigone, piše na spletni strani HNK.
Mantovanijeva Italija

Mantovanijeva Italija

ARS Filmska glasba, 19. oktober 2019 ― italijanski skladatelj in aranžer Annunzio Paolo Mantovani Del njegovega genija je bil v spoznanju, da imamo dve ušesi in naši možgani lahko sprejemajo zvoke, ki prihajajo iz različnih smeri – danes se to načelo, torej stereozvoka, zdi nekaj samoumevnega, toda v obdobju monotehnike je bil Mantovanijev zvok naravnost osupljiv.
O, partigiano – vseevropska retrospektiva partizanskega filma na Viennalu

O, partigiano – vseevropska retrospektiva partizanskega filma na Viennalu

ARS Gremo v kino, 19. oktober 2019 ― Spored v naših kinodvoranah ponuja vrsto jesenskih uspešnic, kjer med počitnicami vrtijo tudi enega najbolj nagrajevanih mladinskih filmov – nizozemsko Kickbokserko Ogledali smo si tudi zadnji film ameriškega režiserja Richarda Linklaterja Kam si izginila, Bernadette?, se ustavili na Dunaju, na Viennalu, ki ga je letos dobesedno zavzel slovenski film, in v češki Jihlavi, kjer so v ospredju vzhodnoevropski dokumentarci.
Spolne zlorabe v cerkvi

Spolne zlorabe v cerkvi

Mladina, 19. oktober 2019 ― V Kinodvoru bo 24. oktobra ob 20.30 premiera drame Božja milost v režiji Françoisa Ozona, posneta po resničnem sodnem primeru. Film, ki je prejel veliko nagrado žirije na letošnjem Berlinalu, sledi trem moškim, ki združijo moči, da bi razkrinkali cerkveno svetohlinstvo in se osvobodili bremena dolgo zamolčane resnice. 
Prvi video iz osemdesetih z milijardo ogledov

Prvi video iz osemdesetih z milijardo ogledov

Mladina, 19. oktober 2019 ― Uspešnica skupine Guns N' Roses iz leta 1987 Sweet Child O' Mine je na spletnem portalu YouTube presegla milijardo ogledov. S tem je postala prvi videospot iz 80. let, ki je dosegel to magično številko. Skladbo s prvega albuma zasedbe, ki nosi naslov Appetite for Destruction, si je letos na dan ogledalo skoraj 600.000 ljudi.
Frljić opozarja slovensko javnost

Frljić opozarja slovensko javnost

Mladina, 19. oktober 2019 ― "Zaradi poskusa Vita Tauferja in Daria Varge, da bi s pomočjo navajanja netočnih informacij in necelovitih podatkov kakor tudi zelo tendencioznih izjav o delu Slovenskega mladinskega gledališča zrušila trenutno vodstvo te ustanove, sem se odločil ustaviti delo pri projektu Tak silen vzlet se siloma konča / These violent delights have violent ends.
še novic