Irec

Irec

MMC Gledamo, 5. december 2019 ― Na papirju je Irec pomirjujoče predvidljiva štrena – še en Scorsesejev izlet v gangstersko podzemlje, okrancljan s prestižno igralsko zasedbo. K sreči se veteran ni zadovoljil s ceneno nostalgijo in ni poskušal posneti Dobrih fantov 2.
Kulturne novice brez izjav

Kulturne novice brez izjav

Radio Študent, 5. december 2019 ― Vlada je danes prvič kot samostojni dokument sprejela Strategijo kulturne dediščine 2020-2023, ki mu bo sledil akcijski načrt 2020-2021 Ministrstva za kulturo v sodelovanju z drugimi ministrstvi in uradi. Ta bo po besedah Ministrstva za kulturo naslednja stopnja aktivnejšega in sistematičnega ohranjanja dediščine.

Ptuj : Akademski slikar Janez Šibila v Miheličevi galeriji

Štajerski tednik, 5. december 2019 ― V prvem nadstropju Miheličeve galerije je do 31. januarja 2020 na ogled razstava akademskega slikarja Janeza Šibila pod naslovom Slikarski poet narave in življenja, ki je posvečena 100-letnici njegovega rojstva. Gre še za en dogodek, ki ga je Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož pripravil ob 1950. obletnici Ptuja. V prvem nadstropju galerije je razstavljenih 19 slikarjevih del, celotna zapuščina Janeza Šibila, ki jo hranijo v ptujskem muzeju, ki je v tem obsegu tudi prvič na ogled. Umetnine so nastale med letoma 1964 in 1989.

Izdali literarni zbornik ob 1950. obletnici Ptuja

Štajerski tednik, 5. december 2019 ― Izšel je literarni zbornik Literarnega kluba Ptuj, ki je nastal na osnovi ideje Luke Žižka, mestnega svetnika in učitelja na OŠ Ljudski vrt Ptuj, kjer poučuje tudi David Bedrač, sicer urednik zbornika. Zbornik je v bistvu poklon mestu, ki ne samo, da je nabralo teh 1950 let, ampak je v svoji bogati zgodovini nabralo še marsikaj drugega.

V Španskih borcih premiera Zavoda EN-KNAP Vrtoglavi ptiči

Misli, 5. december 2019 ― V Centru kulture Španski borci bo drevi ob 20. uri premiera plesne predstave Vrtoglavi ptiči Iztoka Kovača in EN-KNAP Group. Uprizoritev sloni na Kovačevi predstavi in filmu iz 90. let ter na več razpravah o mestu posameznika v družbi in njegovi identiteti. Gledalce bo kot nekakšen hashtag povezala s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.
V CD krstna izvedba drame Simone Semenič to jabolko, zlato

V CD krstna izvedba drame Simone Semenič to jabolko, zlato

Misli, 5. december 2019 ― V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo ob 20. uri krstno uprizorili dramo to jabolko, zlato Simone Semenič. Avtorica, ki s svojo prepoznavno pisavo predstavlja vrh slovenske sodobne dramatike, v erotični drami na igriv in iskriv način tematizira žensko seksualnost. Režiral je Primož Ekart.
V Pulju se danes začenja 25. knjižni sejem Sa(n)jam knjige

V Pulju se danes začenja 25. knjižni sejem Sa(n)jam knjige

Misli, 5. december 2019 ― V domu hrvaških veteranov v Pulju bodo danes odprli 25. knjižni sejem Sa(n)jam knjige. Med 300 gosti bo osrednji zvezdnik Nobelov nagrajenec za literaturo, turški pisatelj Orhan Pamuk. Napovedana je tudi slovenska udeležba z avtoricama Majo Haderlap in Anjo Golob ter fotografom Jožetom Suhadolnikom, ki bo zaznamoval spremljevalni program.

Kako prebrati 50 knjig na leto?

Mladina, 5. december 2019 ― Se vam knjige, ki bi jih radi prebrali, iz meseca v mesec kopičijo na knjižni polici, vi pa na seznam samo nemočno dodajate nove naslove, ki vas zanimajo? Se vam skozi eno malo daljšo knjigo uspe prebiti zgolj nekolikokrat na leto? Večina ljudi v povprečju prebere stran na minuto, prostega časa pa imajo že tako bolj malo, zato so se branju redko pripravljeni posvečati dovolj dolgo, da bi prebrali vse knjige, ki...

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Mladina, 5. december 2019 ― Tokrat priporočamo razstavo Robertine Šebjanič, na kateri bo predstavljena serija njenih projektov Ligofilija, ki jih razvija od leta 2017, premiero plesne predstave Iztoka Kovača in En-Knap Group Vrtoglavi ptiči, ki temelji na predstavi in filmu Iztoka Kovača iz sredine 90. let, premiero predstave Heroj 3.0-Več kot besede Uroša Kaurina in Vita Weisa, 2. sejem avtorskih koledar...

Boris Kobal po novem letu na sodišče zaradi plagiatorstva

Mladina, 5. december 2019 ― Boris Kobal se bo moral zaradi t.i. plagiatorske afere takoj v začetku novega leta zagovarjati pred sodniki. "Zoper obdolženca je za 9. januar 2020 razpisan predobravnavni narok," je za časnik Nedeljske novice dejala predsednica Okrožnega sodišča v Celju in okrožna sodnica svetnica Petra Giacomelli.
še novic