Na ogled ljudska in kulturna dediščina

Na ogled ljudska in kulturna dediščina

Štajerski tednik, 1. maj 2021 ― V Salonu umetnosti je na ogled razstava Kabinet čudes Muzejskega društva Ptuj, ki si jo je mogoče ogledati tudi v spletni različici na spletni strani Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, kjer si je mogoče ogledati še e-publikacijo razstave. Raznolik in širok nabor predmetov iz prve kulturnozgodovinske zbirke Mestnega Ferkovega muzeja prikazuje zbirateljsko vnemo Franca Ferka in vidnejših članov ptujskega muzejskega društva ter različnih donatorjev od konca 19. stoletja naprej. Muzealije iz kabineta čudes pa prav tako odstirajo zanimive zgodbe njihove provenience pred prihodom v muzej.
Z obeskom »Furam 0,0« do tretjega mesta

Z obeskom »Furam 0,0« do tretjega mesta

Štajerski tednik, 1. maj 2021 ― Študentje Višje strokovne šole ŠC Ptuj, smer Ekonomist, v času študija pridobijo številna praktična uporabna znanja s področja ekonomije. Njihovi diplomanti so opremljeni z ustreznimi znanji, sposobnostmi in veščinami, s katerimi so prepoznavni na trgu dela. Že v času študija iščejo in razvijajo svoje poslovne ideje ter z njimi sodelujejo na različnih tekmovanjih. Eno takih je nacionalno tekmovanje mladih v podjetniških idejah POPRI 21, na katerem sta letos dosegli odlično 3. mesto Lucija Beranič in Špela Polajžer, sicer študentki prvega letnika.
Nadžanrska odstiranja

Nadžanrska odstiranja

Odzven, 1. maj 2021 ― Matevž Kovačič je v osnovi kitarist, ki ravno to temeljno inštrumentalno osnovo nadgrajuje do neslutenih žanrskih možnosti. Na prvencu From Beak To Bone, ki ga podpisuje kot Slowmotion Livestram, nas popelje v kraje, kjer spregovorijo prenekatera zvočna orodja.
Na dražbi redek Picassov portret njegove muze Francoise Gilot

Na dražbi redek Picassov portret njegove muze Francoise Gilot

Misli, 1. maj 2021 ― V New Yorku bo 12. maja prvič po 35 letih na dražbo šel redek Pablov Picassov portret njegove partnerke in muze Francoise Gilot. Portret sedeče ženske v zelenem kostimu (Femme assise en costume vert) iz leta 1953 je del serije portretov umetnikove muze, ki jih je slikar ustvaril, ko se je njuno razmerje po desetletju bližalo koncu.
Film tedna: Izbrisati zgodovino

Film tedna: Izbrisati zgodovino

Mladina, 1. maj 2021 ― V Kinodvoru Ljubljana bo od 6. maja na ogled film Izbrisati zgodovino v režiji francoskih mojstrov absurda Benoîta Delépina in Gustava Kerverna. Gre za ironično-kritičen pogled na najbolj pereče oblike sodobnih e-odvisnosti.
Prvomajski apel kulturnega delavstva

Prvomajski apel kulturnega delavstva

Radio Študent, 30. april 2021 ― V luči jutrišnjega praznika danes obravnavamo delo - delo v kulturi. Posledično današnje Kulturne novice niso zares »novice«, saj o čudovitih razmerah in pogojih dela v kulturi žal ne moremo povedati nič novega. A nič novega še ne pomeni, da o starem ni vredno znova spregovoriti, znova opozarjati na težave ter si izboriti tisto novo - boljše, ki ga kulturni sektor krvavo potrebuje.
Kantavtor Marko Brecelj dopolnil 70 let

Kantavtor Marko Brecelj dopolnil 70 let

Misli, 30. april 2021 ― Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je danes dopolnil 70 let. Nase je najprej opozoril kot kantavtor in šansonjer, pozneje pa je prispeval večino besedil za skupino Buldožer. Sledile so različne umetniške akcije znotraj Društva prijateljev zmernega napredka in Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, ki ju je vodil.
Na Reki koncertno slovo od projekta EPK 2020

Na Reki koncertno slovo od projekta EPK 2020

Misli, 30. april 2021 ― EPK, ciao, ciao, ciao! je naslovljena prireditev, s katero bodo danes sklenili programski del projekta Evropska prestolnica kulture, Reka 2020. Zaradi pandemije covida-19 bo nastope več reških pop in rock skupin kot tudi pogovore z umetniki in organizatorji reškega projekta EPK mogoče spremljati zgolj prek spleta.
Ženske o ženskah: Na razstavi tudi deli Teje Tegelj

Ženske o ženskah: Na razstavi tudi deli Teje Tegelj

Notranjsko primorske novice » Kultura, 30. april 2021 ― Ženske o ženskah: Na razstavi tudi deli Teje Tegelj Featured V okviru projekta Women about women (Ženske o ženskah) se Postojnčanka Teja Tegelj z ostalimi umetnicami z območja nekdanje skupne države predstavlja na razstavi v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini. Razstava ponuja zanimiv vpogled v raznolike tematike, s katerimi se danes ukvarjajo umetnice. Teja Tegelj Foto: osebni arhiv Raznoliko in vsebinsko zelo zanimivo razstavo Ženske o ženskah si lahko ogledate na spletu, po njej vodita umetnostna zgodovinarka in kuratorka Anamarija Stibilj Šajn in direktor Lokarjeve galerije Vladimir Bačič. Tegljeva razstavlja dve deli. »Prvo govori o ljubezni, drugo izhaja iz njenega nasprotja – strahu. Risba velikega formata Skoraj ljubezen obravnava ljubezen kot nekaj absolutnega, najvišjega, z največjo močjo kreacije. Videoperformans Naš vsakdanji, ki je nastal v času prvega vala epidemije, pa odpira prostor za prevpraševanje vsega, kar se nam je prej zdelo samoumevno. V širšem kontekstu prevprašuje tudi stanje človekovega duha,« pravi umetnica in dodaja, da ji je bilo v okviru projekta Women about women v veliko veselje sodelovati s priznanim srbskim režiserjem Borisom Miljkovićem, ki pripravlja dokumentarni film. Teja Tegelj: Skoraj ljubezen, grafit in barvni svinčnik na papir, 150 x 200 cm, 2019 Women about women, Rise of women je mednarodni projekt s številnimi raznolikimi aktivnostmi, ki predstavljajo povezavo med likovno umetnostjo in družbeno resničnostjo. Podpira ga Evropska unija, posvečen pa je ženski v kulturi Zahodnega Balkana. Njegova iniciatorka in umetniška vodja je Biljana Jotić iz Beograda. Osrednji del projekta je potujoča likovna razstava, na kateri sodelujejo umetnice iz Slovenije, Hrvaške, Črne Gore, Srbije in Severne Makedonije. Izbor petih slovenskih likovnih ustvarjalk je opravila Anamarija Stibilj Šajn. iž ČlanekŽenske o ženskah: Na razstavi tudi deli Teje Tegelj se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#
Praznovanje mednarodnega dneva jazza večinoma še virtualno

Praznovanje mednarodnega dneva jazza večinoma še virtualno

Misli, 30. april 2021 ― Ob današnjem mednarodnem dnevu jazza Unesco s svojim uradnim partnerjem, Jazzovskim inštitutom Herbie Hancock, spodbuja k praznovanju, po potrebi virtualno. "Dobrodošli so domači nastopi, video pozdravi in drugi izrazi solidarnosti z vsega sveta," je zapisala organizacija. V Sloveniji se dnevu pridružuje Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.
Iza Sia Login in delati dobro

Iza Sia Login in delati dobro

Mladina, 30. april 2021 ― Piska teh vrstic je seveda polna predsodkov. Ko se na ekranu pojavi Zvezdana Mlakar, je nemudoma v precepu: na eni strani je super opazovati zrelo žensko, ki si ne da odvzeti ženstvenosti in tudi seksualnosti, njen zanos je prav tako vreden občudovanja. Na drugi strani ne vemo, kaj storiti s to kvazi naivnostjo, ko nas nagovarja kot kakšne otroke, pri čemer točno vemo, kdo je Zvezdana, da igralka in podjetnica...
Svetovna nagrada

Svetovna nagrada

Mladina, 30. april 2021 ― Leta 1977 je Joco Žnidaršič, fotograf in dolgoletni urednik fotografije na Delu, za serijo fotografij osvojil tretje mesto v kategoriji Narava na prestižnem mednarodnem natečaju World Press Photo, ki ga nekateri imenujejo kar »fotografski oskarji«. Žnidaršiča je ta čast doletela zaradi fotografij izpod Triglava, ki so omogočile vpogled v nevarnosti vsakdanjega dela gorskih »dostavljalcev«.
France Štiglic, feminist

France Štiglic, feminist

Mladina, 30. april 2021 ― France Štiglic, feminist. Trditev ne bi smela biti presenetljiva: prva generacija filmskih umetnikov, posebej režiserjev po drugi svetovni vojni, je skladno s političnim programom komunistične partije in ideološko usmerjenostjo nove ureditve v emancipaciji žena videla visok družbeni cilj, enega od najpomembnejših. Ženske so bile najprepoznavnejši vizualni simbol revolucije – prisotne povsod, na plakatih, v...
Staro za novo

Staro za novo

Mladina, 30. april 2021 ― Zaradi pandemije koronavirusne bolezni – in posledično zaprtih kinodvoran po vsem svetu – so hollywoodske studijske hiše začasno ustavile množico produkcij visokoproračunskih filmov. Med tistimi filmi, ki so na cedilu pustili največ čakajočih in neučakanih filmskih oboževalcev, so denimo 26. poglavje filmov o Jamesu Bondu, peti ponovni zagon franšize filmov o Batmanu, šesti del franšize Jurski park, drugo...
Fužinski čefurji vračajo udarec

Fužinski čefurji vračajo udarec

Mladina, 30. april 2021 ― Leta 2008 je Goran Vojnović slovenski književnosti podaril Marka Đorđića, polnokrvnega čefurskega najstnika s Fužin, ki s prijatelji Acotom, Dejanom in Adijem bluzi naokoli, se pretepa, prepira z malimi čefurkicami, ki so približno enako »dosadne« kot on, pali kosovni odpad in v dvigalu zija lepi sosedi v rit. Sanjal je o tem, da bo postal košarkar (kot – po njegovem – vsi čefurji, ki kaj veljajo), pravzaprav je o...
Prva profesorica kiparstva

Prva profesorica kiparstva

Mladina, 30. april 2021 ― »Moj prvi material je bila glina. Z glino sem začela, tudi na sprejemnem izpitu na akademiji, pravzaprav se je ves študij vrtel okoli gline,« se spominja Dragica Čadež. A kmalu po diplomi na Akademiji za likovno umetnost (1963) jo je na Formi vivi, na mednarodnem kiparskem simpoziju v Kostanjevici na Krki, takrat najpomembnejši kiparski prireditvi v Sloveniji, očaral les. »Dojela sem, kakšne možnosti mi ponuja les.
Ignacy Karpowicz: Ljubezen

Ignacy Karpowicz: Ljubezen

Mladina, 30. april 2021 ― Poljskega pripovednika Ignacyja Karpowicza (1976) poznamo predvsem po dveh precej kompleksnih romanih. Prvi je Osti, v katerem piše o novih ljubezenskih neredih in novih bivalnih in kopulacijskih praksah, ki obsegajo široko paleto vedenj in odzivov, od preoblačenja do na različne načine razširjenih družin in odnosov. Poznamo pa ga tudi po romanu, v katerem olimpijski bogovi padejo na ze mljo, kazensko so...
La Femme: Paradigmes

La Femme: Paradigmes

Mladina, 30. april 2021 ― Glamurozni electro pop/psych rock kolektiv, eden najprepoznavnejših francoskih indie bendov našega časa, je pod taktirko kitarista Sache Gota in klaviaturista Marlona Magnéja od izdaje vznemirljivega prvenca Psycho Tropical Berlin (2013) med globalnim poslušalstvom obudil lik šik eksistencialista s čikom v ustih, ki so ga utelešali v glasbi kameleonski šansonjer Serge Gainsbourg, na papirju kak Albert Camus (tisti...
še novic