17. oktober - mednarodni dan nesnovne kulturne dediščine

Misli, 17. oktober ― V različnih državah sveta, tudi Sloveniji, letos prvič 17. oktober obeležujejo kot mednarodni dan nesnovne kulturne dediščine, ki je, kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, priložnost za priznanje in spodbujanje slovenske nesnovne kulturne dediščine. V slovenski register nesnovne kulturne dediščine je vpisanih 121 enot in 373 nosilcev.
Na Zagreb Film Festivalu tudi Burgerjevo Opazovanje

Na Zagreb Film Festivalu tudi Burgerjevo Opazovanje

Misli, 17. oktober ― V hrvaški prestolnici bo med 4. in 10. novembrom potekal 22. Zagreb Film Festival (ZFF). V različnih programskih sklopih bodo prikazali filme, ki so že želi pozornost na mednarodnih filmskih festivalih, ter filme, ki bodo zaznamovali prihajajočo filmsko sezono. Na ogled bo tudi zadnji film Janeza Burgerja Opazovanje.
Ulična zabava Kajuhovega doma

Ulična zabava Kajuhovega doma

Celje.info, 17. oktober ― Po nekaj mesecih začasne rabe se je končala prehodna faza Kajuhovega doma, ki se nahaja na Vodnikovi ulici. V prihodnje bo v njem urejeno središče ustvarjalnih skupnosti. Javno naročilo za ... Beri dalje The post Ulična zabava Kajuhovega doma appeared first on Celje.info.
Poetika absurda

Poetika absurda

Odzven, 17. oktober ― Obalni ustvarjalec Jan Bajc Funa novo poglavje v svoji diskografiji odpira s prvencem projekta Stamor, ki se bo potegoval za visoko mesto na seznamih najboljših domačih albumov leta 2024.
Razstava Kicar z okolico

Razstava Kicar z okolico

Štajerski tednik, 17. oktober ― Člani likovne sekcije dr. Štefke Cobelj KD DPD Svoboda Ptuj so razveselili z novo likovno razstavo. Sicer pa trenutno razstavljajo na več lokacijah, kmalu bodo svoja dela razstavili tudi v galeriji Magistrat. Tokrat so v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled dela, ki so jih ustvarili na likovnih kolonijah v letih 2023 in 2024 v Kicarju, kjer jim je gostoljubje nudil eden od članov sekcije z ženo.
Popevke, polke in valčki v italijanskem obmorskem mestu

Popevke, polke in valčki v italijanskem obmorskem mestu

Štajerski tednik, 17. oktober ― Festivali 'Slovenija v' oz. Si.in so festivali slovenskih ljubiteljskih kulturnikov v tujih državah, katerih glavni namen je predstavitev slovenske kulture, navad in običajev. Na nedavnem festivalu v Beneški laguni se je predstavilo okrog 800 ljubiteljskih kulturnikov iz 35 slovenskih društev. Med nastopajočimi so bili tudi tamburaški orkester Majšperk, pihalna godba Talum Kidričevo, tamburaši iz Cirkovc, vokalni pevci iz PGD Zlatoličje in folklorniki iz Makol.
Glasbeni večer, ki se je dotaknil vseh

Glasbeni večer, ki se je dotaknil vseh

Štajerski tednik, 17. oktober ― V cerkvi sv. Petra in Pavla Ptuj so obiskovalci nadvse uživali na dveh koncertnih večerih sredi oktobra, pod naslovom Magnifikat, ki je Marijina hvalnica. Njene besede je uglasbilo veliko znanih glasbenih mojstrov. Tokrat pa so prisluhnili enemu najpopularnejših mladih skandinavskih avtorjev, čigar melodije so „ljubke in poslušljive“. 
Literani večer s Kristino v ptujski knjižnici

Literani večer s Kristino v ptujski knjižnici

Štajerski tednik, 17. oktober ― Zadnja pesniška zbirka, ki nosi naslov Selišča, je izšla leta 2021, za njo pa je avtorica Kristina Kočan prejela tudi Veronikino nagrado v letu 2022. Gre za četrto pesniško zbirko avtorice, ki smo jo spoznali že leta 2008, ko je izšel njen prvenec Šara, za katerega je bila nominirana tudi za najboljši prvenec.
Obuditev zapuščine markovskega kronista

Obuditev zapuščine markovskega kronista

Štajerski tednik, 17. oktober ― Župnija sv. Marka in KUD Markovski zvon sta minulo soboto v dvorani ZAF centra organizirala drugi Slekovčev večer. Dogodek je bil posvečen življenju in delu nekdanjega markovskega duhovnika, zgodovinarja in kronista Mateja Slekovca, ki je zapustil pomemben pečat na zgodovini kraja.

Slovensko baročno slovstvo odslej tudi na spletu

Misli, 17. oktober ― Na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU na dan smrti klasika slovenske baročne literature Janeza Svetokriškega predstavljajo raziskave slovenske književnosti na prireditvi Dan starejše slovenske književnosti. Predstavili bodo tudi novo zbirko elektronskih izdaj Slovensko baročno slovstvo, ki je od danes dostopna na spletu.
Obnavljajo fasado skoraj stoletne celjske lepotice

Obnavljajo fasado skoraj stoletne celjske lepotice

Celje.info, 17. oktober ― V teh tednih so v teku obnovitvene dela na fasadi matične zgradbe I. osnovne šole v Celju. Gre za prvo temeljito prenovo ometa in zaključnega sloja, ki sta zaradi spomeniško ... Beri dalje The post Obnavljajo fasado skoraj stoletne celjske lepotice appeared first on Celje.info.
V SNG Maribor bo luč sveta ugledala nova opera o Nikoli Tesli

V SNG Maribor bo luč sveta ugledala nova opera o Nikoli Tesli

Misli, 17. oktober ― V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bo ansambel Opere in baleta danes krstno izvedel opero Roberta Mračka Mož, ki je ukrotil strelo: Genialni izumi Nikole Tesle pod taktirko Iztoka Kocena in v režiji Jakija Jurgca. Slovenska operna noviteta je namenjena predvsem učencem zadnje triade osnovnih šol in srednješolcem.
Nikola Tesla / Človek, ki je ukrotil strelo in spremenil svet

Nikola Tesla / Človek, ki je ukrotil strelo in spremenil svet

Mladina, 17. oktober ― V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bo ansambel Opere in baleta danes krstno izvedel opero Roberta Mračka Mož, ki je ukrotil strelo: Genialni izumi Nikole Tesle pod taktirko Iztoka Kocena in v režiji Jakija Jurgca. Slovenska operna noviteta je namenjena predvsem učencem zadnje triade osnovnih šol in srednješolcem.
še novic