Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

ARS Kulturna panorama, 3. maj 2020 ― Stoletje organizirane likovne dejavnosti na slovenskem severovzhodu Ob razglasitvi letošnje Nagrade skupine OHO v tem tednu smo se pogovarjali s prejemnico, vizualno umetnico Niko Ham. Ob stoletnici organizirane likovne dejavnosti v severovzhodnem delu države je Društvo likovnih umetnikov Maribor pripravilo vrsto strokovnih gradiv, v Umetnostni galeriji Maribor pa je že par dni na ogled izbor likovnih del iz arhiva Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Zora Stančič nam je povedala, kako se je razveselila vrst pred vhodom na njeno razstavo z motivom lepe Vide v portoroškem razstavišču Monfort. Začel se je teden ljubiteljske kulture in mi povzemamo njihovo dejavnost, pripravili pa smo tudi pogovor z novim vršilcem dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije v Ljubljani,  Matejem Šarcem.
Jože Šubic

Jože Šubic

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. maj 2020 ― Letošnji prejemnik nagrade ZDSLU za življenjsko delo za ustvarjanje na področju kolaža in asemblaža Akademski slikar Jože Šubic je začel aktivno razstavljati v času razcveta t.i. nove podobe, ki jo je zaznamovala vrnitev k figuraliki v ekspresivni stilizaciji. Prav figura oziroma ženska figura je ključen motiv njegovega opusa, ki je iz slikarstva prešel v kiparstvo, predvsem zaradi zanimanja za različne materiale. Šubic v svojem delu pogosto odpira erotične teme, pri čemer razmišlja tudi o tabujih ter te teme vpenja v družbeni kontekst.
Vloga ZDSLU

Vloga ZDSLU

ARS Likovni odmevi, 2. maj 2020 ― ZDSLU pod svojo streho združuje devet regionalnih združenj likovnih ustvarjalcev iz vse Slovenije Galerije in muzeji so se sicer že odprli, a krizni čas jih bo zaznamoval še za nekaj časa. Poleg tega je epidemija izpostavila nekatere težave, kot je manko umetniškega trga, s katerim se likovno področje sooča tudi sicer. Tudi Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov skuša aktivno pomagati likovnim ustvarjalcem z različnimi rešitvami. Svojo vlogo in naloge je času epidemije razširila predvsem na medmrežje, kjer je vzpostavila nove možnosti za predstavljanje likovnih del in delovanje posameznih društev. ZDSLU pod svojo streho namreč združuje devet regionalnih združenj likovnih ustvarjalcev iz vse Slovenije. Aleksandra Saška Gruden se je še v času, ko so bili galerije in muzeji zaprti, pogovarjala s predsednikom ZDSLU akademskim slikarjem Alešem Sedmakom.

Marina Gumzi med prodornimi mladimi producenti v Cannesu

ARS Gremo v kino, 2. maj 2020 ― Predstavljamo tudi projekt Vsi (filmi) doma in filmografijo Terrenca Malicka. Izteka se projekt Vsi (filmi) doma – slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci so v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, v zadnjih osmih tednih na spletu v duhu gibanja vsi doma brezplačno ponudili na ogled okrog 170 slovenskih filmov. Zaradi pandemije so letošnji filmski festival v Cannesu odpovedali, vseeno pa se je odvilo tradicionalno srečanje producentov »na potezi«, in sicer prvič virtualno. Dogodka se je udeležila tudi Marina Gumzi, producentka na čelu produkcijske hiše Nosorogi. V oddaji se bomo poleg tega posvetili še filmografiji Terrenca Malicka. Vabljeni k poslušanju!
Mikis Theodorakis /5/

Mikis Theodorakis /5/

ARS Skladatelj tedna, 2. maj 2020 ― Predstavljamo njegovo Tretjo simfonijo. Dragi ljubitelji glasbe, s to oddajo se izteka niz Skladatelj tedna, posvečen življenju in glasbi Grka Mikisa Tmeodorakisa. Do zdaj ste lahko dobro spoznali veličastno osebnost, njegovo neverjetno življenjsko pot ter seveda prav tako glasbo, ki jo je v različnih obdobjih ustvarjala ta živa legenda svetovne glasbe. Prejšnji dve oddaji smo namenili obdobju, ko je ustvaril verjetno najuspešnejši prehod med klasično, ljudsko – popularno in družbeno angažirano glasbo. Pozneje se je vrnil nazaj, v klasične vode. Iz tega obdobja danes predstavljamo njegovo Tretjo simfonijo.
Gornjesavinjska dolina

Gornjesavinjska dolina

ARS Za en bokal muzike, 1. maj 2020 ― Prebivalci Gornjesavinjske doline so splošno znani po svojem večglasnem petju. Prebivalci Gornjesavinjske doline so dandanes splošno znani po svojem večglasnem petju in v oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali primere petja na posnetkih iz začetka sedemdesetih let…
Borut Kraševec: Agni

Borut Kraševec: Agni

ARS Izšlo je, 1. maj 2020 ― O romanesknem prvencu vrhunskega prevajalca Borut Kraševec se je v minulih letih uveljavil kot vrhunski prevajalec iz ruščine, z romanesknim prvencem Agni pa se predstavlja kot odličen pisatelj. Naslovna junakinja romana je kunka. Pisatelj spremlja njeno usodo v personalni pripovedni perspektivi, skratka, kot pravega literarnega junaka, ki doživlja različne preizkušnje, tudi takšne, ki so tabu za človeško vrsto. Ob njej spremljamo še usodo najstnice, ki odkriva ljubezen, in ljubezenskega trikotnika njenih staršev in tete. Roman se odlikuje s svojo neposrednostjo, hkrati pa je pisatelj zelo spretno stopnjeval njegovo tesnobo ne le z opisi, ampak tudi s pripovedno tehniko: kratke pripovedne segmente je skoraj praviloma prekinil v trenutku napetosti, z naslednjim segmentom pa je zgolj navidezno nadaljeval pripovedni tok, dejansko pa je že razvijal drugo (tesnobno) situacijo.   Več o romanu bo povedal njegov avtor Borut Kraševec v oddaji Izšlo je, v pogovoru v živo z Markom Goljo.

Jojo zmaj

Glave (Apparatus), 30. april 2020 ― Newt Scamader ima poln kufer vsega in se odpravi v New York, Anže in Pižama pa sta mu tesno za petami. Anže negoduje nad premalo domišljijskimi zvermi, Pižama pa reši stanovanjsko krizo, medtem ko se skrivata pred srhljivo punčko. Če so ti glave všeč, jih lahko podpreš. Hvala. – Glave #129 Zapiski: Magične živali Magične […]
Serenada

Serenada

ARS Čas, prostor in glasba, 30. april 2020 ― Prve napisane in odigrane serenade so nastale pred 500 leti, morda celo prej. Prve napisane in odigrane serenade so nastale pred 500 leti. Morda celo prej, kajti serenada ali v ljudskem razumevanju ‘podoknica’ je bila že v davnih časih prijazna glasba, ki je hotela ugajati izbranemu dekletu. V ljudski glasbeni dediščini je veliko serenadnih napevov. Umetniška glasba pa je to zvrst razvila v ciklično glasbeno obliko, sorodno divertimentu. Serenada pa je lahko tudi pesem, ki je ujela trenutek liričnega navdiha.
Mikis Theodorakis /3/

Mikis Theodorakis /3/

ARS Skladatelj tedna, 30. april 2020 ― Leta 1960 se je Theodorakis vrnil v domovino in s tem sprožil pravi preporod grške glasbe. Kako - poslušajte v današnji oddaji. V ciklu tokrat predstavljamo življenje in ustvarjanje Grka Mikisa Teodorakisa. V prvih dveh oddajah smo vas pripeljali do trenutka, ko je po zelo razburljvih in v vseh pogledih neverjetnih prvih desetletjih življenja v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja postal mednarodno uveljavljen skladatelj klasične in filmske glasbe. Njegova dela so izvajali na vseh najpomembnejših koncertnih odrih in glasbenih gledališčih sveta, poleg tega pa so ga lahko poslušali in občudovali tudi obiskovalci svetovnih kinodvoran. Leta 1960 se je Theodorakis vrnil v domovino in s tem sprožil pravi preporod grške glasbe. Kako – poslušajte v današnji oddaji.
Trump na študijskem programu retorike

Trump na študijskem programu retorike

ARS Jezikovni pogovori, 29. april 2020 ― Trumpov način govorništva je obvezna tema v izobraževanju o retoriki Če sprejmemo definicijo, da je retorika disciplina javnega prepričevanja, je Donald Trump dober retorik. Koliko so imeli njegov lik pred sabo ustvarjalci drugostopenjskega programa Retorika in javno nastopanje, ki ga pripravljajo na pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, nam bo povedal profesor retorike in argumentacije dr. Igor Ž. Žagar.
Fenomenologija gledališča

Fenomenologija gledališča

ARS Oder, 29. april 2020 ― »Gledališče ni samo umetnost odra, pač pa tudi umetnost gledanja.« Gledališče je prostor srečanja med uprizoritvijo in gledalcem. Ta misel v teatrologiji ni nova. Novum pa je zagotovo teatrološki pogled, ki ni usmerjen izključno na oder in v uprizoritev, temveč za izhodišče analize gledaliških fenomenov vzame predstavo kot dogodek med gledalcem in igralcem. Ta radikalen obrat v razumevanju recepcije v gledališču, v monumentalni znanstveni študiji Fenomenologija gledališča, razvija eden vodilnih nemških teatrologov Jens Roselt. V Odru bomo predstavili Roseltovo teorijo predstave; na njegovo študijo gledališke komunikacije pa bomo pogledali tudi skozi prizmo radikalnih sprememb gledaliških paradigm in spreminjajoče se vloge gledalca v gledališču 20.stoletja. Naš gost bo avtor spremne besede h knjigi Fenomenologija gledališča, režiser in izredni profesor teorije gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, prof. Janez Pipan.

049: Specijal iz karantene VI: Devs

O.B.O.D., 28. april 2020 ― Devetinštirideseta epizoda podkasta O.B.O.D. je že šesti specijal iz karantene. (Ne, še kar ni konec …) Agentje Mito, Igor in Aljoša so v goste tokrat povabili podkasterja in športnega novinarja Slavka “Slavkota” Jeriča, voditelja podkasta Številke in velikega ljubitelja znanstvene fantastike, kajti tema pogovora je bila miniserija Devs. Epizoda je daljša od povprečja tudi zato, ker so vam […]

Barbara Pogačnik: Iluzije, izgubljene v postmedijski dobi

ARS Esej na radiu, 28. april 2020 ― Barbara Pogačnik se v eseju Iluzije, izgubljene v postmedijski dobi poglobi v vprašanje pisanja in objavljanja literature v klasičnih in sodobnih medijih. Barbara Pogačnik je pesnica in literarna kritičarka. Objavila je več pesniških zbirk in gostovala na številnih literarnih festivalih po svetu. V oddaji boste slišali njen esej Iluzije, izgubljene v postmedijski dobi. Objavljen je bil v Sodobnosti leta 2018, prebrala ga je napovedovalka Lidija Hartman. Glasbeni vrinki so bili odlomki iz Duettinov za violino in harfo Petra Ebna v izvedbi violinista Mirana Kolbla in harfistke Mojce Zlobko Vajgl. Glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Knjige po karanteni med biti in ne biti

Knjige po karanteni med biti in ne biti

ARS Ars humana, 28. april 2020 ― Kaj večtedenski mrk na založniškem trgu pomeni za prihodnost knjig? Založbe in knjigarne so ob nastopu koronakrize doživele velik udarec. Lansko leto je že kazalo na rahlo okrevanje trga, potem pa je s karanteno sledil šok. Kaj samoosamitev in socialno distanciranje pomeni za založništvo in knjigotrštvo, smo preverili pri založbah Mladinska Knjiga, Umco, Beletrina, Goga in Sanje. Ker so bile zaprte tudi knjižnice, je med koronakrizo zaživel sistem izposoje e-knjig Biblos. Slovenski založniki imajo sicer različne poglede na spopadanje s krizo, vsi pa menijo, da je gotovo nekaj: negotova prihodnost bo drugačna, kot si predstavljamo. Gostje: glavni urednik v založbi Mladinska Knjiga Bojan Švigelj, direktor založbe Umco Samo Rugelj, direktor založbe Beletrina Mitja Čander, direktor založbe Goga Mitja Ličen in direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik.
Mikis Theodorakis /1/

Mikis Theodorakis /1/

ARS Skladatelj tedna, 28. april 2020 ― Predstavljamo živo legendo, velikana svetovne glasbe. Tokrat predstavljamo živo legendo, velikana svetovne glasbe. Človeka, za katerega se zdi, da tako po svoji podobi dvometrskega orjaka kot po izjemni osebnosti, neverjetni življenjski zgodbi in seveda po svojem ustvarjanju sodi bolj v Homerjev ep kot pa med običajne smrtnike iz mesa in krvi. Govorimo o Mikisu Theodorakisu, nedvomno največjem grškem glasbenem ustvarjalcu vseh časov. O človeku, čigar ustvarjalni razpon skupaj z razponom življenjskih dejavnosti, ki jih je v skoraj devetih desetletjih življenja do zdaj opravljal, nedvomno presegata običajno dojemanje človeških zmogljivosti.
še novic