Frankfurtski knjižni sejem

Frankfurtski knjižni sejem

ARS Svet kulture, 10. oktober 2018 ― Častna gostja letošnjega sejma je Gruzija V oddaji najprej nekaj podrobnosti o letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki bo v naslednjih dneh združil vso svetovno založniško industrijo. Iz Nemčije bomo potovali v Rim, kjer so pripravili razstavi dveh velikih mojstrov slike – Andyja Warhola in Jacksona Pollocka. V Cankarjevem domu bo nocoj predpremiera odmevnega slovenskega filma Posledice, vabimo pa vas tudi na gledališko premiero in koncert.
Razstava Pietra Bruegla na Dunaju

Razstava Pietra Bruegla na Dunaju

ARS Svet kulture, 9. oktober 2018 ― Na Dunaju so odprli razstavo z naslovom Roka mojstra Pietra Bruegla. Danes bomo predstavili novo knjigo Miroslava Košute o Slovenskem stalnem gledališču v Trstu in se podali na Dunaj, kjer se v Umetnostnozgodovinskem muzeju ponuja enkratna priložnost za ogled slik Pietra Bruegla starejšega. Predstavili bomo razstavo o plesalki in koreografinji Snježani Premuš v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani. Vabljeni k poslušanju!
Brane Mozetič

Brane Mozetič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 9. oktober 2018 ― Pesnik, pisatelj, prevajalec, urednik in aktivist Brane Mozetič je svojo prvo pesniško zbirko Sneguljčica je sedem palčkov objavil že kot dijak Pesnik, pisatelj, prevajalec, urednik in aktivist Brane Mozetič je svojo prvo pesniško zbirko Sneguljčica je sedem palčkov objavil že  kot dijak leta 1976, dve leti pozneje je v samozaložbi izdal zbirko Soledadési, v zgodnjih osemdesetih letih je sodeloval v Škucevem literarnem zborniku in Pesniškem almanahu mladih, nato pa je sledila vrsta pesniških zbirk, med drugim Zaklinjanja (1987), Banalije (2003) in Nedokončane skice neke revolucije (2013). Mozetič je objavil tudi nekaj pripovednih del, tako za otroke in za odrasle, prevedel je vrsto avtorjev, med drugim Rimbauda, Geneta in Foucaulta ter uredil kar nekaj antologij s homoerotično motiviko. Ob svoji šestdesetletnici bo Brane Mozetič v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom, v pogovoru z Markom Goljo, med drugim pripovedoval o svojem otroštvu, odkrivanju poezije, ustvarjanju, pa tudi o tem, kakšno mesto ima v slovenski kulturi in kaj mu pomenijo prevodi v tuje jezike, prebral pa bo še pesem, ki se začne z verzom Sanjam, da sem panter. Nikar ne zamudite.
Film o zgodovini za zgodovino

Film o zgodovini za zgodovino

ARS Svet kulture, 8. oktober 2018 ― Slovenska filmska dediščina je prvi pomnik filmski umetnosti postavila v Baški grapi, kjer je pred 70. leti nastajal celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji Slovenska filmska dediščina je prvi pomnik filmski umetnosti postavila v Baški grapi, kjer je pred 70. leti nastajal celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji. Ideja o Rastoči knjigi pa je dobila novo uresničitev in obeležje v prostorih Gimnazije Novo mesto, kjer je postavljen kip Gimnazijke Tomislava Blaževića. Poslušajte oddajo Svet kulture.
Glasba za orgle in tolkala

Glasba za orgle in tolkala

ARS Obiski kraljice, 8. oktober 2018 ― Z deli Rameauja in Mozarta oz. s priredbami njunih del za to zanimivo zvočno kombinacijo, se bosta predstavila tolkalist Henri Charles Caget in organist Yves Rechsteiner Tokrat vas vabimo k poslušanju glasbe za tolkala in orgle. Z deli Rameauja in Mozarta oz. s priredbami njunih del za to zanimivo zvočno kombinacijo, se bosta predstavila tolkalist Henri Charles Caget in organist Yves Rechsteiner. Oba sta večkrat nastopila tudi na Festivalu Radovljica.
Štajerska, Pa če hoč’mo zapet

Štajerska, Pa če hoč’mo zapet

ARS Za en bokal muzike, 8. oktober 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali pevce in godce s Štajerskega: iz Lancove vasi pri Ptuju in Slivnice na Kozjanskem, kot so zapeli in zaigrali leta 1979. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Denis Poniž: Sedem esejev za sedemdeset let

Denis Poniž: Sedem esejev za sedemdeset let

ARS Izšlo je, 8. oktober 2018 ― Denis Poniž je obogatil slovensko kulturo kot literarni zgodovinar in teoretik, kot pesnik, esejist, dramatik, avtor radijskih iger in urednik Denis Poniž je obogatil slovensko kulturo kot literarni zgodovinar in teoretik, kot pesnik, esejist, dramatik, avtor radijskih iger in urednik. V zbirki Literarni leksikon je tako objavil zvezke Konkretna poezija (1984), Esej (1989) in Tragedija (1994), na začetku svoje znanstvene poti pa strokovno monografijo Slovenski jezik – literatura – računalniki (1974) in pozneje (med drugim) še eseje v zbirki Pot, strokovno monografijo Numerične estetike in slovenska literarna znanost itd. Uredil je (za zbirko Kondor) Antologijo konkretne in vizualne poezije in izbrano delo Karla Destovnika Kajuha z naslovom Markacije (1982). Pesniški prvenki Dionizove pesmi (1976) je sledilo še več pesniških, esejističnih in dramskih besedil, skratka, Poniž je izjemno plodovit avtor. Ob avtorjevi sedemdesetletnici je Celjska Mohorjeva založba izdala njegovo zbirko Sedem esejev za sedemdeset let. V njej je avtor izpisal svojo osebno izkušnjo, linearno pripoved po desetletjih pa je obogatil z vrsto zastranitev. Bralec bo tako iz knjige lahko razbral marsikaj o preteklih desetletjih, predvsem pa o Poniževi osebnosti in delu ter ljudeh, s katerimi je sodeloval ali pa se razšel. Jubilant bo zbirko predstavil v pogovoru z Markom Goljo.
O Arsu

O Arsu

ARS Arsov forum, 8. oktober 2018 ― Radio Slovenija praznuje 90-letnico. Okrogli jubilej je spodbuda za spomine in refleksijo, zato bo tema tokratnega Arsovega foruma 3. program – program Ars Radio Slovenija praznuje 90-letnico. Okrogli jubilej je spodbuda za spomine in refleksijo, zato bo tema tokratnega Arsovega foruma 3. program – program Ars, zagotovo unikaten program v slovenski medijski krajini. O njegovih začetkih, njegovem razvoju in pomenu, izzivih in možnostih bodo v oddaji pripovedovali in razmišljali predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski, nekdanji urednik Uredništva igranega programa in redni profesor na AGRFT za radijsko igro in režijo Aleš Jan, nekdanji dolgoletni odgovorni urednik Kulturno-umetniškega programa Vlado Senica in sedanji odgovorni urednik programa Ars Matej Venier, z njimi se bo pogovarjal, v živo, Marko Golja. Nikar ne zamudite.
Radijska približevanja I.: Spomini na začetek

Radijska približevanja I.: Spomini na začetek

ARS Čas, prostor in glasba, 8. oktober 2018 ― V oddaji Spomini na začetek, ki smo jo posvetili 90. obletnici slovenskega radia, bomo najprej predvajali četrti stavek 'Religioso, iz Suite za orkester Slavka Osterca V oddaji Spomini na začetek, ki smo jo posvetili 90. obletnici slovenskega radia, bomo najprej predvajali četrti stavek ‘Religioso, iz Suite za orkester Slavka Osterca v izvedbi simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Simona Krečiča. Za oddajo pa smo izbrali tudi dve zanimivi deli, ki sta nastali v bližini časa, da bi se med seboj povezali in spregovorili na različna načina. Ti deli sta: Koncert za klavir in pihala Slavka Osterca in Koncert za klavir in pihala (s kontrabasi) Igorja Stravinskega. Osterčevo delo, nastalo leta 1933, je zaigral pianist Bojan Gorišek, orkestru Slovenske filharmonije je dirigiral Uroš Lajovic. Delo Igorja Stravinskega, ki je nastalo devet let pred Osterčevo skladbo – leta 1924, pa je zaigral pianist Aldo Tramma, simfoničnemu orkestru RTV Ljubljana je dirigiral Anton Nanut. V vmesnem času je začel oddajati Radio Ljubljana. Oddajo »Spomini na začetek« – prvo oddajo ob 90. obletnici slovenskega radia, ki ima stalni naslov »Čas, prostor in glasba«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
ABONMA SIMONA SEMENIČ

ABONMA SIMONA SEMENIČ

ARS Oder, 8. oktober 2018 ― Simona Semenič, dramska pisateljica in performerka, je letošnja prejemnica nagrade prešernovega sklada Simona Semenič, dramska pisateljica in performerka, je letošnja prejemnica nagrade prešernovega sklada, večkratna Grumova nagrajenka, njena besedila so bila prevedena in uprizorjena doma in v tujini. Je avtorica mlade zrele generacije, ki ima močan vpliv na slovensko sodobno dramatiko s svojimi gledališkimi deli, zaslužna pa je tudi za razvoj in samorazvoj dramskega pisanja, najprej s skupino Preglej, pozneje z dramskimi delavnicami na Tednu slovenske drame. Njena značilnost in posebnost pa je tudi v tem, da kot celostna ustvarjalka nekatera dela napiše tudi za lastno izvajanje, je torej tudi performerka in tudi na tem področju eksperimentalna in inovativna. Festival Mesto žensk je letos programski sklop Mesto umetnic posvetil Simoni Semenič, in v njem cikel: Abonma Simona Semenič, v katerem se bodo zvrstili performansi, predstave, predavanja in bralna uprizoritev najnovejšega odrskega dela, revija Amfiteater pa je v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Slovenskim gledališkim inštitutom pripravila tudi simpozij o dramatiki Semeničeve, z naslovom Vsak cuka svojo delicijo, mi pa smo pripravili oddajo Oder, v kateri bodo Maja Šorli, Alja Lobnik in Janez Janša na kratko predstavili svoj pogled na dramsko in uprizoritveno poetiko Simone Semenič.
Katarina Majerhold: Kriza smisla filozofije

Katarina Majerhold: Kriza smisla filozofije

ARS Esej na radiu, 8. oktober 2018 ― Filozofinja in urednica Katarina Majerhold je raziskovalka in predavateljica filozofije čustev. Je avtorica in urednica znanstvenih publikacij o slovenskem visokem šolstvu in članica uredništev znanstvenih […] Filozofinja in urednica Katarina Majerhold je raziskovalka in predavateljica filozofije čustev. Je avtorica in urednica znanstvenih publikacij o slovenskem visokem šolstvu in članica uredništev znanstvenih revij. V oddaji boste slišali njen esej z naslovom Kriza smisla filozofije. Bereta ga Eva Longyka Marušič in Aleksander Golja. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz skladbe Prvi godalni kvartet Dušana Bavdka v izvedbi Ljubljanskega godalnega kvarteta. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Kokot, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Stanka Hrastelj: Prva dama / Bojan Sedmak: Mraken ali Bitje ponoči / Rafael Argullol: Prekleta popolnost / Lindsay Rogers: Partizanski kirurg

Stanka Hrastelj: Prva dama / Bojan Sedmak: Mraken ali Bitje ponoči / Rafael Argullol: Prekleta popolnost / Lindsay Rogers: Partizanski kirurg

ARS S knjižnega trga, 8. oktober 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Stanke Hrastelj Prva dama, pesniška zbirka Bojana Sedmaka Mraken ali Bitje ponoči, eseji Rafaela Argullola v knjigi […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Stanke Hrastelj Prva dama, pesniška zbirka Bojana Sedmaka Mraken ali Bitje ponoči, eseji Rafaela Argullola v knjigi Prekleta popolnost in pričevanje Lindsaya Rogersa Partizanski kirurg. Recenzije so napisali Simona Kopinšek, Marija Švajncer, Drago Bajt in Iztok Ilich.
Zvezda je rojena

Zvezda je rojena

ARS Filmska glasba, 8. oktober 2018 ― Odkar se je filmska industrija v kriznih trenutkih pričela z vso svojo težo opirati na različne oblike serialnosti, odkar jih je iz zasilne strategije za […] Odkar se je filmska industrija v kriznih trenutkih pričela z vso svojo težo opirati na različne oblike serialnosti, odkar jih je iz zasilne strategije za preživetje krize povzdignila na raven svojega vodilnega produkcijskega načela, se pogosto že kar vnaprej negativno odzovemo na posamezne ponujene primere. Nedavno smo se tako na primer spraševali, ali resnično zdaj že vsako leto potrebujemo novo zgodbo iz niza Vojne zvezd? V teh dneh pa je eno najbolj pogostih vprašanj, ali se je »zvezda« res morala še četrtič roditi? V kinodvoranah se je namreč pojavila že četrta inkarnacija hollywoodske klasike Zvezda je rojena, ki tokrat buri duhove predvsem zaradi dejstva, da je bila naslovna vloga zaupana razvpiti pop zvezdnici Lady Gaga. Spomin na verzijo z Barbaro Streisand in Krisom Kristoffersonom, tisto polomijo epskih razsežnosti (tudi dobesedno, saj se je že sicer preko dve uri dolgi film neusmiljeno vlekel), je kljub relativni oddaljenosti, saj je nastal že leta 1976, očitno še vedno razmeroma živ. In ker se je pred dobrim desetletjem pojavilo tudi delo Glitter, skoraj identična – nenazadnje tudi enako obupna –, le malce drugačno naslovljena zgodba, posneta za promocijo še ene pop zvezdnice, Mariah Carey, so se bojazni zdele kar upravičene. Toda razpoloženje se je že po prvih festivalskih testih radikalno spremenilo: z beneškega in torontskega festivala so se namreč pričeli glasno širiti navdušujoči odzivi. Tako se nas je pred ogledom lotilo vznemirljivo pričakovanje, kakršnega bi pravzaprav moral biti deležno vsako udejanjenje nove vizije nekega klasičnega dela. In Zvezda je rojena je nesporno eno takih del. Morda ne toliko zaradi izvirne verzije, tiste iz leta 1937, v kateri sta nastopila Janet Gaynor in Frederic March in ki je bila nekakšna samorefleksija Hollywooda in njegovega zvezdniškega sistema, pač
Še ni naslova, Emilia Galotti, Nabucco itd.

Še ni naslova, Emilia Galotti, Nabucco itd.

ARS Svet kulture, 5. oktober 2018 ― O petih premierah, ki zaznamujejo ta konec tedna Danes bo oddaja v celoti v znamenju gledališča. Konec tedna bodo namreč premierno uprizorjene štiri predstave in ena opera. V Slovenskem mladinskem gledališču bodo jutri že zgodaj dopoldne začeli z deset ur trajajočo krstno uprizoritvijo predstave »še ni naslova«, ki predeluje snov o nadčasovnem junaku ali antijunaku, na katerega se lepijo številni pomeni, povezala in nagradila pa jih bo skupinska igra ekipe, ki jo vodi režiser Tomi Janežič. V ljubljanski Drami bo veliki oder zasedla Lessingova Emilia Galotti v režiji Igorja Vuka Torbice, v Mariboru bo premiera Verdijeve opere Nabucco in predstave Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, v Celju pa otroške predstave Kosovirja na leteči žlici, ki je nastala po knjižni predlogi Svetlane Makarovič, na oder pa jo postavlja Matjaž Latin.
24. Mesto žensk

24. Mesto žensk

ARS Svet kulture, 4. oktober 2018 ― Od vizualne umetnosti, odrskih uprizoritev, glasbenih dogodkov do predstavitve teoretičnih praks Mednarodni festival sodobne umetnosti Mesto žensk bo tudi v 24. izvedbi ponudil bogat diapazon vsebin – od vizualne umetnosti, odrskih uprizoritev, glasbenih dogodkov do predstavitve teoretičnih praks. Posebna pozornost bo namenjena dramatiki Simone Semenič, nocoj pa festival odpirajo z razstavo Kdo se boji ideologije? libanonske umetnice Marwe Arsanios v Galeriji ŠKUC. V oddaji bomo napovedali tudi prvi koncert modrega abonmaja Slovenske filharmonije in prvi koncert cikla komorne glasbe Carpe Artem, prelistali tri sveže romane, ki prihajajo z založbe Beletrina, oglasil pa se bo tudi naš kitajski dopisnik Uroš Lipušček. Poročal bo o aferi, povezani z najbolj znano kitajsko filmsko igralko Fan Bingbing, ki so jo kitajske oblasti zadrževale na neznani lokaciji, nato pa ji naprtile večmilijonsko denarno kazen zaradi davčne utaje.
Zakaj imenujejo Kitajci rjavo reko Rumena?

Zakaj imenujejo Kitajci rjavo reko Rumena?

ARS Jezikovni pogovori, 4. oktober 2018 ― Kitajci so kremasto rjavo reko poimenovali za Rumeno, ker beseda rumena pri njih označuje tudi spekter rjavih barv in ker je rumena barva cesarjev. Kitajci so kremasto rjavo reko poimenovali za Rumeno, ker beseda rumena pri njih označuje tudi spekter rjavih barv in ker je rumena barva cesarjev. O nekaterih kulturoloških in slovničnih značilnostih razumevanja kitajskega jezika v nadaljevanju pogovora s Tino Čok, soavtorico knjige Kultura na koncu jezika. Razprave o prepletu kitajskega jezika in kulture.
Park skulptur Gradec

Park skulptur Gradec

ARS Likovni odmevi, 4. oktober 2018 ― Revija Guardian je Park skulptur leta 2016 uvrstila med 10 najlepših parkov skulptur v Evropi Ko se umetnost in narava združita, se v njunem sožitju skozi spreminjanje letnih časov ustvarjajo različne zgodbe. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili Park skulptur, ki se nahaja na obrobju Gradca v Avstriji in velja za enega največjih ne le v Avstriji, temveč tudi širše. Revija Guardian ga je leta 2016 uvrstila med 10 najlepših parkov skulptur v Evropi. Avstrijski park skulptur je velik sedem hektarjev, v njem pa je več kot 70 skulptur avstrijskih in mednarodnih umetnikov, kot so Fritz Wotruba, Franz West in Yoko Ono. Zasnoval ga je priznani švicarski arhitekt Dieter Kienast. O njegovem nastanku in razvoju je Aleksandri Saški Gruden več povedala dr. Elisabeth Fiedler, vodja Oddelka za umetnost v javnem prostoru.
Maja in vesoljček ter Zvezdica zaspanka

Maja in vesoljček ter Zvezdica zaspanka

ARS Filmska glasba, 4. oktober 2018 ― Današnjo oddajo bomo posvetili glasbenim odlomkom iz slovenskih mladinskih filmov. Maja in vesoljček je film iz leta 1988 v režiji Jana Kavčiča in na glasbo Urbana Kodra; zgodba pa pripoveduje o razredu vesoljčkov, ki z raziskovalno vesoljsko ladjo v okviru »šole v naravi« pridejo na ogled življenja na Zemlji. Zvezdica zaspanka je glavni lik istoimenske pravljice Frana Milčinskega – Ježka, pa tudi prva slovenska radijska igra za otroke. Še danes ostaja ena najuspešnejših slovenskih pravljic ter radijskih in lutkovnih iger za otroke.
še novic