Organist Leo van Doeselaar

Organist Leo van Doeselaar

ARS Obiski kraljice, 24. april 2019 ― Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa. Leo van Doeselaar je vsestranski nizozemski glasbenik – kot organist izvaja dela skladateljev različnih slogovnih obdobij, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Kot profesor deluje na Univerzi umetnosti v Berlinu, doma in v tujini koncertira že več kot 25 let. Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa.  
Prostor v prostoru

Prostor v prostoru

ARS Svet kulture, 24. april 2019 ― Prva pregledna razstava o scenografiji na Slovenskem Slovenska scenografija ima bogato zgodovino. Na razstavi, ki bo odprta do septembra bo predstavljenih več kot 200 del, med njimi številne makete, scenski osnutki v različnih likovnih tehnikah, skice, načrti in fotografije gledaliških predstav. Avtorica razstave je umetnostna zgodovinarka Ana Kocjančič. Ljubitelji francoske kulture in umetnosti se boste verjetno razveselili Nodierevih dnevov – odprli jih bodo nocoj v Cankarjevem domu, z otvoritveno projekcijo filma Občutljivost. Konec oddaje bo literarno obarvan, predstavili bomo nekaj novih knjižnih izdaj, izvedeli boste tudi, kdo so letošnji nominiranci za nagrado kritiško sito.
Celovec, Trst, Ljubljana: kako trdoživa je knjiga?

Celovec, Trst, Ljubljana: kako trdoživa je knjiga?

ARS Arsov forum, 24. april 2019 ― Ob svetovnem dnevu knjige S knjigo še ni konec, pa čeprav je finančna kriza in digitalna doba precej oklestila založništvo. Napovedi o izumrtju knjige so po navadi aktualne ob pojavu novih medijev, ki sicer vplivajo nanjo, vendar tiskana knjiga vztraja, ker je še vedno najboljši nosilec za poglobljene vsebine. Kako trdoživa je knjiga, v četrtkovem Arsovem forumu, ob dogodkih svetovnega dneva knjige. Oddajo smo pripravili v sodelovanju Radia Trst A, slovenskega programa ORF v Celovcu in Radia Slovenija ob svetovnem dnevu knjige, ki je bil v torek 23. aprila.

Resnična, Tinina zgodba

ARS Svet kulture, 23. april 2019 ― Na svetovni dan knjige ne bomo le brali, pač pa se bomo tudi iskali po parku doživetji Dan po tem, ko smo se poklonili planetu Zemlja, na dan, ko se je rodil največji angleški dramatik William Shakespeare in umrl eden največjih španskih pisateljev Miguel de Cervantes, se, predvsem ponoči posvečamo knjigi. Na svetovni dan knjige pa ne bomo le brali, pač pa se bomo tudi iskali po parku doživetji, nocoj namreč v Slovenski filharmoniji in na 1. programu Radia Slovenija, kjer je nastala tudi zamisel našega radijskega projekta, pričakujemo premiero kantate z naslovom Kje je Tina?
Kajetan Kovič: Kozerija o Jenku

Kajetan Kovič: Kozerija o Jenku

ARS Esej na radiu, 23. april 2019 ― Kajetan Kovič je leta 2006 v knjigi Sled sence zarje zbral dvanajst esejev o slovenski poeziji od Prešerna do Minattija Kajetan Kovič je leta 2006 v knjigi Sled sence zarje zbral dvanajst esejev o slovenski poeziji od Prešerna do Minattija, s katerimi se je poskušal dokopati do skrivnosti njihovih literarnih delavnic. V oddaji boste slišali enega izmed Kovičevih esejev: Kozerija o Jenku. Bereta ga napovedovalca Maja Moll in Aleksander Golja; glasbeni vrinki so iz Adagia za simfonični orkester Antona Lajovica v izvedbi simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pod vodstvom Mojce Lavrenčič; oblikovalec zvoka je bil Jernej Boc, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Ivana Djilas

Ivana Djilas

ARS Oder, 22. april 2019 ― Ivana Djilas v različnih gledaliških formah in medijih jezika, velikokrat najde točke družbene samoumevnosti in indiferentnosti, diskriminacije in ignorance Ivana Djilas v različnih gledaliških formah in medijih jezika, velikokrat najde točke družbene samoumevnosti in indiferentnosti, diskriminacije in ignorance, ki jih potem prenaša v polje gledališča, v katerem jih kritično obravnava ter pokaže na posledice utrjevanja predsodkov, stereotipov in na ležerno brezbrižnost ter škodljivo neodločnost pri reševanju težkih problemov. Ker kot režiserka velikokrat vstopa v svet najmlajših, se teh predstav loteva še z večjim premislekom in skrbnostjo.
Vladimir Jurc

Vladimir Jurc

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 21. april 2019 ― Dobitnik nagrade »Marija Vera« za življenjsko delo. V oddaji gostimo igralca Vladimirja Jurca, dolgoletnega člana Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ki je konec marca prejel nagrado Marija Vera Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo. Na tržaškem odru nastopa že več kot 35 let in je eden nosilcev tamkajšnjega repertoarja. Preživel je dobre in težke dni tega gledališča in mu ostaja zvest še danes. Z njim se je pogovarjala Neva Zajc.
Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

ARS Likovni odmevi, 20. april 2019 ― Ob 500. obletnici smrti Včeraj je minilo 500 let od smrti Leonarda da Vincija. Pred leti je v Narodnem muzeju v Ljubljani gostovala mednarodna razstava z naslovom Leonardo da Vinci – znanstvenik, izumitelj, umetnik. Poudarek razstave s preko 250 eksponati je bil na Leonardovem umetniškem delu, ki je nenehno sledilo znanstvenim raziskavam in teoretski razpravi. Bil je med prvimi umetniki, ki je menil, da je slikarstvo znanost – uvedel je ustvarjalni princip, ki je temeljil na sintezi raziskovanja naravnih zakonov in znanosti in to želel prenesti na prihodnje rodove. O tem je pisal eden največjih poznavalcev Leonardovega dela, lani umrli dr Carlo Pedretti. V oddaji v prevodu dr Petra Kosa povzemamo njegovo razpravo.
Iva Tratnik v galeriji Škuc

Iva Tratnik v galeriji Škuc

ARS Svet kulture, 19. april 2019 ― Poetiko akademske slikarke bi lahko opisali kot transgresivni realizem. Najnovejšo razstavo Ive Tratnik sestavljajo slike in risbe velikih dimenzij, ki spominjajo na scenografijo in menjavanje dramskih prizorov. Poleg omenjene razstave bomo v oddaji pozornost namenili tudi novi knjigi s področja arheologije. Kustosinja za antično arheologijo v Narodnem muzeju Slovenije dr. Janka Istenič je avtorica monografije z naslovom »Rimska vojaška oprema iz reke Ljubljanice«. Ogledali smo si tudi predstavo Psiho režiserja Jaše Kocelija v gledališču Glej.
Škocjan, Lipljene

Škocjan, Lipljene

ARS Za en bokal muzike, 19. april 2019 ― Posnetki pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. Posnetki so nastali leta 1997, ko so bili tudi prvič predstavljeni v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom: Pri Šuštarjevih v Škocjanu: Je taka, bolj štramasta.
Nina Peče Grilc

Nina Peče Grilc

ARS Gremo v kino, 18. april 2019 ― Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor in prav danes mesto direktorice predaja svoji naslednici. V Kinodvoru smo si ta teden tudi premierno ogledali domači dokumentarec Borisa Jurjaševiča Tkanje pogledov o Jožetu Dolmarku in film Stan in Olio, bili pa smo tudi na premieri romantičnega filma Prvič. Včeraj dopoldne pa je v Parizu potekala novinarska konferenca, na kateri je direktor canskega filmskega festivala Thierry Frémaux predstavil uradni program 72. festivala, ki se bo začel 14. maja.
Stanka Hrastelj o svoji bravuri Prva dama

Stanka Hrastelj o svoji bravuri Prva dama

ARS Izšlo je, 18. april 2019 ― Roman o Batšebini volji do moči, življenja in preživetja. Pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj je s knjigo Prva dama ustvarila še kako samosvoj in brezkompromisen roman. Nekoliko o naravi romana Prva doma (objavljenem v zbirki Nova slovenska knjiga pri Mladinski knjigi) pove že avtoričino posvetilo (roman je posvetila bralcem poezije), predvsem pa dialektika pripovedi. Pisateljica namreč pripoved o sodobni Batšebi in sodobnem kralju Davidu pripoveduje v kratkih zgoščenih poglavjih, v katerih marsikaj pove in marsikaj izpusti. Več o svojem romanu bo pisateljica povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, posnetim v Valvasorjevi knjižnici v Krškem, zagotovo pa bo tudi prebrala poglavje ali dve. Vabljeni k poslušanju.
Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

ARS Kulturna panorama, 18. april 2019 ― Tudi o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli z letošnjimi dobitniki Plečnikovih odličij, osrednjih strokovnih arhitekturnih priznanjih pri nas, nadaljevali pa pri projektu, s katerim nas bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan. Spregovorili bomo o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij – tudi v Sloveniji, nato pa se spet ozrli v kulturno dogajanje pri nas. Obiskali smo pogovor na temo Kaj je z baletno domačijo Pie in Pina Mlakarja, več o tem v nadaljevanju, seznanili pa vas bomo tudi z dvema razstavama: z razstavo, posvečeno dediščini Gustava Tönniesa in njegovih sinov ter z gostujočo razstavo o šamanizmu ljudstev Sibirije. In ker so pred nami so dnevi, posvečeni knjigi, v sklepnem delu oddaje nekaj še o dogajanju, ki jih bo spremljalo.
Rasla je Jelka

Rasla je Jelka

ARS Svet kulture, 18. april 2019 ― V dialogu z jubilejno izdajo najlepših pesmi s podobami Jelke Reichman Podij oddaje danes prepuščamo razkošni izdaji antologije Rasla je Jelka, ki je nastala ob 80-letnici zelo priljubljene slovenske ilustratorke Jelke Reichman. Nova antologija sestoji iz več kot 200 pesmi, tudi ugank, kanoniziranih slovenskih avtorjev za otroke, pospremljena pa je seveda z ilustracijami Jelke Reichman. V oddaji tudi o predstavi Baron Münchausen, katere premiera bo v SNG Nova Gorica, o slovenskem paviljonu na Beneškem bienalu, programu canneskega festivala in koncertu v ciklu Kromatike, v katerem bosta združila moči Simfonični orkester RTV Slovenija in mešani zbor Glasbene matice Ljubljana. Vabljeni k poslušanju!
Tiskane knjige so še vedno najboljše za poglobljene vsebine

Tiskane knjige so še vedno najboljše za poglobljene vsebine

ARS Jezikovni pogovori, 18. april 2019 ― Raziskave z več kot 170.000 udeleženci so pokazale, da bralci dolga neumetnostna besedila razumejo slabše, kadar jih berejo z zaslona Več kot 100 znanstvenikov z vsega sveta je podpisalo Deklaracijo o prihodnosti branja v dobi digitalizacije. »Ena ključnih ugotovitev podpisnikov deklaracije iz Stavangerja je, da bralci besedilo bolj preskakujejo, da precenjujejo svoje znanje in razumevanje ter da se slabše osredotočajo, kadar berejo z zaslona, kot kadar berejo s papirja. Natančen pregled 54-ih raziskav z več kot 170.000 udeleženci je pokazal, da bralci dolga neumetnostna besedila razumejo slabše, kadar jih berejo z zaslona.« O tem, zakaj so tiskane knjige še vedno najboljše za branje poglobljenih vsebin, smo se pred začetkom projekta Noč knjige pogovarjali s profesorjem bibliotekarstva na ljubljanski filozofski fakulteti Mihom Kovačem.
Tine Hribar: Nesmrtnost in neumrljivost / Alda Merini: Frančišek, spev ustvarjenega bitja

Tine Hribar: Nesmrtnost in neumrljivost / Alda Merini: Frančišek, spev ustvarjenega bitja

ARS S knjižnega trga, 18. april 2019 ― Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset / Kromacij Oglejsk: Govori; Razprave o Matejevem evangeliju Na praznični ponedeljek bomo v oddaji S knjižnega trga prisluhnili recenzijam tretje knjige Tineta Hribarja Nesmrtnost in neumrljivost, pesniške zbirke Alde Merini Frančišek, spev ustvarjenega bitja, romana Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset in spisov Kromacija Oglejskega Govori in Razprave o Matejevem evangeliju. Recenzije so napisali Martin Lipovšek, Andrej Arko, Maja Žvokelj in Robert Kralj.
Glasba, ki s ne bo postarala – Uroš Krek, William Walton

Glasba, ki s ne bo postarala – Uroš Krek, William Walton

ARS Čas, prostor in glasba, 18. april 2019 ― So umetniki, ki najdejo glasbo, ki se nikoli ne postara. Da ostane, poskrbijo poslušalci. So umetniki, ki najdejo glasbo, ki se nikoli ne postara. Da ostane, poskrbijo poslušalci. Glasbo, ki se ne bo postarala, sta napisala Uroš Krek in William Walton. V oddaji »Čas, prostor in glasba« bomo predvajali tale dela: Sur une melodie – »Na neko melodijo« Uroša Kreka. Pri klavirju bo Aci Bertoncelj; Canticum Resianum za mezzosopran in godalni orkester istega skladatelja. Pela bo Eva Novšak Houška, godalnemu orkestru Slovenske filharmonije bp dirigiral Marko Munih in Koncert za violino in orkester Williama Waltona. Violinistka je Lydia Mordkovitch, Londonskemu filharmoničnemu orkestru bo dirigiral Jan Latham – Koenig. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, avtor besedila je Pavel Mihelčič.
še novic