Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

ARS Kulturna panorama, 29. april 2019 ― »Preprostost je najvišja stopnja razvitosti.« Leonardo da Vinci Te dni obeležujemo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija, renesančnega umetnika, izumitelja, arhitekta, inženirja in predhodnika sodobne znanosti. Zato se mu posvečamo tudi v Kulturni panorami, v kateri bomo spregovorili še o razstavah Prostor v prostoru, Scenografija na slovenskem do leta 1991, Was ist Kunst Bosna in Hercegovina – Heroji 1941-1945, skupine Irwin ter o gostovanju Narodnega muzeja Slovenije z razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti v kitajskem Xianu. Predstavili bomo tudi Belo knjigo o prevajanju, ki so jo skupaj spisala in predstavila slovenska društva in združenja prevajalcev ter Slovenski gledališki letopis, ki je izšel pred dnevi. Pred koncem oddaje pa namenjamo še besedo ali dve o Festivalu Ljubljana v prihajajočem poletju. Vabimo vas k poslušanju!
Svetovni dan plesa

Svetovni dan plesa

ARS Svet kulture, 29. april 2019 ― »Ples je skriti jezik duše.« Martha Graham Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Ob tej priložnosti smo pred mikrofon povabili mlado plesno ustvarjalko Veroniko Valdés. V Kinodvoru se zvečer obeta premiera novega slovenskega filma z naslovom Stric Geza ide v Zaturce, poročamo pa tudi o novi razstavi Aleksija Kobala. Vabljeni k poslušanju!
Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

ARS Gremo v kino, 29. april 2019 ― Ocenjujemo filma Stavka! in Drobižki 2, Štefan Kardoš govori o nastanku filma Stric Geza ide v Zaturce, poročamo o retrospektivi filmov Borisa Lehmana in o programu Filmskega tedna Evrope. Na praznik dela se je v Art kino mreži zavrtel film Stavka! francoskega režiserja Stéphana Brizéja, v kine je prišel tudi drugi del animiranega filma Drobižki, v središču katerega so žuželke. Štefan Kardoš bo v oddaji Gremo v kino spregovoril o nastajanju filma Stric Geza ide v Zaturce, pod katerega se podpisuje kot scenarist in sorežiser, programski vodja Slovenske kinoteke Igor Prassel bo predstavil retrospektivo filmov Belgijca Borisa Lehmana, ki se v Kinoteki začenja prihodnji teden, poleg tega bomo poročali o programu Filmskega tedna Evrope, v okviru katerega se bo od sobote, 4. maja, do 13. junija zvrstilo 33 brezplačnih projekcij sodobnih evropskih filmov.
Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

ARS Obiski kraljice, 29. april 2019 ― Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Nedavno se je poslovil organist Hans Otto Jakob. Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Tokrat boste lahko poslušali solistična orgelska dela nemških in francoskih romantičnih skladateljev ter nekaj komornih del za orgle in pozavno, ki jih je Hans Otto Jakob poustvaril skupaj s pozavnistom Martinom Gößom.
Kaja Teržan: Krog / Vinko Bandelj: Nebo je prazno

Kaja Teržan: Krog / Vinko Bandelj: Nebo je prazno

ARS S knjižnega trga, 29. april 2019 ― Vinko Möderndorfer: Navodila za srečo / Guy Standing: Prekariat : nevarni novi razred V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili pesniškima zbirkama Kaje Teržan Krog in Vinka Bandlja Nebo je prazno, kratkoprozni zbirki Vinka Möderndorferja Navodila za srečo in monografiji Guya Standinga Prekariat : nevarni novi razred. Recenzije so napisali Peter Semolič, Tonja Jelen, Martina Potisk in Stanislava Chrobakova Repar.
22. Pripovedovalski festival

22. Pripovedovalski festival

ARS Oder, 29. april 2019 ― Pogovor s Špelo Frlic, programsko vodjo Pripovedovalskega festivala v Ljubljani Od 22. do 31. marca je na odrih Cankarjevega doma, Vodnikove domačije v Šiški in drugod potekal 22. Pripovedovalski festival, ki ima med tovrstnimi festivali v Evropi enega najdaljših stažev. Tudi letos je ponudil širok nabor vsebin, tako pripovedovalske dogodke – med drugim prvič pripovedovalsko ekskurzijo v Rezijo – kot delavnice in dogodke spletene okrog razumevanja, kaj vse je (lahko) pripovedovanje. Letos je festival drugič potekal pod programskim vodstvom Špele Frlic. Ta je za oddajo Oder spregovorila o snovanju festivalskih dogodkov in izbiri nastopajočih, o produkcijski plati in odzivih, o sodelovanjih in partnerstvih, ki jih festival ustvarja, o kontinuiteti in novostih, ter o razmišljanjih pred in občutenjih po festivalu.
Here we go again….SYSTEM 317

Here we go again….SYSTEM 317

ARS Likovni odmevi, 27. april 2019 ― Marko Peljhan na 58. beneškem bienalu V Benetkah bodo jutri uradno odprli 58. mednarodno umetnostno razstavo, beneški bienale, ki prinaša vpogled v aktualno svetovno likovno – vizualno produkcijo. Skupen naslov May You Live In Interesting Times pomensko izhaja iz starodavnega kitajskega prekletstva, ki napoveduje nestanovitno obdobje, prepredeno s krizami in nemiri. Naslov bi lahko prevedli z ironičnim podtonom »Da bi živeli v zanimivem času«, pri čemer so zanimivi časi besedna zveza, ki vzbuja misel o izzivalnem, celo grozečem času, kot ga živimo danes, kot je dejal predsednik beneškega bienala Paolo Baratta. V zgodovinskih Vrtovih in v Arzenalu se bodo predstavili umetniki iz posameznih držav, na ogled pa bo tudi skupinska mednarodna razstava, ki jo tokrat kurira Ralph Rugoff, direktor londonske galerije Hayward. Slovenijo po izboru komisarke paviljona Zdenke Badovinac, s projektom Here we go again…SYSTEM 317 Situacija iz serije Resolucija, zastopa Marko Peljhan. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili projekt, ki obravnava sodobno stanje sveta in podaja utopičen odgovor na hitre spremembe razmer življenjskega okolja. V pogovoru z Aleksandro Saško Gruden ga bosta predstavila kustos razstave Igor Španjol in umetnik Marko Peljhan:
Goncourtova nagrada Slovenije

Goncourtova nagrada Slovenije

ARS Svet kulture, 26. april 2019 ― V okviru Nodierovih dnevov so včeraj podelili Goncourtovo nagrado Slovenije. V današnjem Svetu kulture se bomo posvetili sinočnji podelitvi Goncourtove nagrade Slovenije v okviru Nodierovih dnevov. Napovedali bomo še premierno uprizoritev drame Arthurja Millerja Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice, ki bo danes ob 20ih v Stari gledališki dvorani Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor ter se odpravili v Koroško galerijo likovnih umetnosti, Galerijo Ravne, na razstavo z naslovom Konec šole avtorja Tadeja Pogačarja. Vabljeni k poslušanju.
Peter Krečič o Plečniku

Peter Krečič o Plečniku

ARS Ars humana, 26. april 2019 ― Živeti za popolnost. Ali poznate popolnejši umetniški credo in boljši podnaslov za Plečnikovo biografijo? Dr. Peter Krečič se je podpisal pod vrsto znanstvenih in poljudnoznanstvenih delo o našem največjem arhitektu Jožetu Plečniku, s knjigo Plečnik. Živeti za popolnost pa se je preskusil še v žanru biografije. Bralka in bralec knjige tako spoznata Plečnika ne le po njegovih kreacijah, ampak tudi kot osebnost. Več o umetniku, geniju, ki je ustvaril enega izmed najbolj prepoznavnih opusov v slovenski in svetovni umetnosti 20. stoletja, je avtor biografije povedal v oddaji Ars humana, v pogovoru z Markom Goljo. Vabljeni k poslušanju.
Puštal

Puštal

ARS Za en bokal muzike, 26. april 2019 ― Tokrat bomo slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki, kakor so zapeli in zagodli leta 1991. Slišali bomo pesmi, ki v marsičem odražajo bližino in navezanost na mesto, pa tudi take, ki so tja prišle iz drugih krajev, predvsem pa kar nekaj dobrovoljnih in šaljivih, kot so bili tudi izvajalci v času nastanka posnetkov.
Gradovi, mogočni varuhi preteklosti

Gradovi, mogočni varuhi preteklosti

ARS Svet kulture, 25. april 2019 ― Oddaja bo naprej zgodovinsko obarvana, potem pa se bomo podali na gledališke odre in v koncertno dvorano. Oddaja bo zgodovinsko obarvana: podali se bomo na razstavi o gradovih na Slovenskem in o vizualni umetnosti v Kraljevini Jugoslaviji. Napovedali bomo simpozij o arheologiji kot navdihu za sodobno ustvarjanje ter predstavili črno komedijo, ki jo bodo premierno uprizorili v Mestnem gledališču ljubljanskem. V mariborski dvorani Union bo nocoj pod umetniškim vostvom Simona Krečiča nastopil simfonični orkester SNG Maribor. Solista bosta mednarodno priznani pozavnist Branimir Slokar in njegova hči Zora Slokar. Pestro je tudi dogajanje na knjižnem trgu: v Mariboru in v Kopru potekajo Slovenski dnevi knjige, v Ljubljani pa enodnevni sejem ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic.
Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

ARS Kulturna panorama, 25. april 2019 ― Pa tudi o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture in spominu, vpisanem v gradove na Slovenskem. Ob razstavi Prenavljamo!!!, ki je na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bomo razmišljali o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture, ustavili pa se bomo tudi ob Mogočnih varuhih preteklosti – gradovih na Slovenskem in razmišljali o spominu, vpisanem vanje. Predstavili bomo razstavo Magičnost prostora, ki z deli Avgusta Černigoja, Srečka Kosovela in Lojzeta Spacala odstira tri različne poglede na življenje in en Kras in se ob razstavi Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji ustavili ob vprašanju Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost? Poročali bomo tudi z okrogle mize o arhitekturi mesta Koper, s simpozija, posvečenega Zmagu Šmitku in s tribune Društva slovenskih pisateljev o založništvu in knjigotrštvu pri nas.
Sizifovo delo samozaposlenih v kulturi

Sizifovo delo samozaposlenih v kulturi

ARS Arsov forum, 25. april 2019 ― Ob mednarodnem prazniku dela Za umetniško ustvarjanje je skoraj samoumevno, da zahteva drugačne delovne procese kot pri večini drugih zaposlenih. Kljub temu pa delovnih pogojev samozaposlenih v kulturi politika sistemsko ni zmogla urediti že skoraj od osamosvojitve naprej. Po eni od raziskav jih polovica ne zasluži niti minimalne plače; država skuša blažiti njihovo eksistenco tako, da nekaterim posameznikom s statusom samozaposlenega v kulturi plačuje prispevke za socialno varnost, nekaterim tudi kulturno žepnino. Je iskanje formule za ureditev socialnega in družbenega statusa svobodnega umetnika sizifovo delo?
Forrest Gump

Forrest Gump

ARS Filmska glasba, 25. april 2019 ― Zares pretresljiva zgodba in odlični Tom Hanks, ki je za to vlogo dobil oskarja. Forrest Gump je imel zelo pestro življenje; kot mladostnik je navdihnil Elvisa Presleyja, z namiznim tenisom je ogrel odnose med komunistično Kitajsko in kapitalistično ZDA, bil je priča ameriški rasni segregaciji, se bojeval v Vietnamu in rešil življenje številnim vojakom. Spoznal je veliko ameriških predsednikov, od Johna F. Kennedyja in Lyndona Johnsona do Richarda Nixona. Zaradi obljube padlemu soborcu in prijatelju se je potem preusmeril v lovljenje škampov, prinésel novo življenjsko energijo invalidnemu vojaškemu veteranu, pretékel Ameriko … toda ena želja je ostala neuresničena: ljubezen do njegove mladostne prijateljice Jenny … Forrest pa ni izgubil upanja in tako na klopci potrpežljivo čaka na naslednji avtobus, ki ga bo morda vendarle popêljal k življenjski sreči. Zares pretresljiva zgodba in odlični Tom Hanks, ki je za to vlogo dobil oskarja.
Mednarodni znanstveni simpozij Poučevanje govora

Mednarodni znanstveni simpozij Poučevanje govora

ARS Jezikovni pogovori, 25. april 2019 ― Od komunikacijskih potencialov lutke kot spodbude za učenje govora do orodij nevrolingvističnega programiranja pri poučevanju govora Od komunikacijskih potencialov lutke kot spodbude za učenje govora do orodij nevrolingvističnega programiranja pri poučevanju govora – na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je končal 4. Mednarodni znanstveni simpozij Poučevanje govora, na katerem so strokovnjaki z različnih področij predstavili izzive, povezane z govornim izražanjem v različnih izobraževalnih ustanovah – od vrtca do univerze. Več v oddaji Jezikovni pogovori. Naši gostji bosta vodji simpozija, prof. dr. Katarina Podbevšek in dr. Nina Žavbi.
Novi glasbeni krogi

Novi glasbeni krogi

ARS Čas, prostor in glasba, 25. april 2019 ― Glasba prihodnosti ne bo sledila popularnosti, obrnila se bo na zvok, ki bo na drugačen način gradil poetične odtise. Ko se obrne sto let, se nekaj zgodi tudi z glasbo. Glasba prihodnosti ne bo sledila popularnosti, obrnila se bo na zvok, ki bo na drugačen način gradil poetične odtise: brez prave melodije, brez melanholičnih odbliskov, z barvitimi podobami nove inštrumentacije. Spremembe bodo opazne, postopne. Poslušali bomo nekaj stavkov iz dveh del Petra Iljiča Čajkovskega: tri stavke iz Tretje simfonije v D-duru, opus 29 – »Poljske«; – igral bo Simfonični orkester iz Saint Louisa, dirigiral bo Leonard Slatkin, in prvi stavek iz Koncerta za klavir in orkester št. 1 v b-molu, opus 23. Pri klavirju bo Ivo Pogorelić, Londonskemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Claudio Abbado. Osemindvajseto oddajo iz cikla »Čas prihodnosti« pod naslovom »Novi glasbeni krogi«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič; oddaje »Čas, prostor in glasba« pripravlja profesor Pavel Mihelčič.
še novic