Esej na radiu

ARS Esej na radiu, 12. maj 2020 ― Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja. Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 12. maj 2020 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 12. maj 2020 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Knjige po karanteni med biti in ne biti

Knjige po karanteni med biti in ne biti

ARS Ars humana, 11. maj 2020 ― Kaj večtedenski mrk na založniškem trgu pomeni za prihodnost knjig? Založbe in knjigarne so ob nastopu koronakrize doživele velik udarec. Lani je že kazalo na rahlo okrevanje trga, potem pa je s karanteno sledil šok. Kaj samoosamitev in fizično distanciranje pomenita za založništvo in knjigotrštvo, smo preverili pri založbah Mladinska knjiga, Umco, Beletrina, Goga in Sanje. Ker so bile zaprte tudi knjižnice, je med koronakrizo zaživel sistem izposoje e-knjig Biblos. Slovenski založniki imajo sicer različne poglede na spopadanje s krizo, vsi pa menijo, da je gotovo nekaj: negotova prihodnost bo drugačna, kot si predstavljamo. Gostje: glavni urednik v založbi Mladinska Knjiga Bojan Švigelj, direktor založbe Umco Samo Rugelj, direktor založbe Beletrina Mitja Čander, direktor založbe Goga Mitja Ličen in direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik. Ker so knjigarne po Sloveniji spet odprle svoja vrata, so na Javni agenciji za knjigo RS v sodelovanju s številnimi knjigotržci in knjigarnarji pripravili nacionalno kampanjo Vrnitev napisanih, ki pozdravlja in podpira vnovično odprtje in vabi k nakupu knjig. Knjigarne, ki glede na najnovejšo nacionalno raziskavo Knjiga in bralci še vedno predstavljajo najpogostejši način kupovanja knjig v Sloveniji, so poleg mesta srečanja in dialoga tudi nosilke znanja, vrednot in kritične misli, s tem pa nenadomestljive, še dodajajo na Javni agenciji za knjigo o Kampanji Vrnitev napisanih, ki se ji je pridružilo približno 80 slovenskih knjigarn.
Naji Hakim – kot organist in skladatelj

Naji Hakim – kot organist in skladatelj

ARS Obiski kraljice, 11. maj 2020 ― Letos praznuje 65. rojstni dan. Uveljavil se je tudi kot improvizator, ki v glasbenem izrazu orientalske odmeve svojih libanonskih korenin spaja z izročilom francoske orgelske tradicije.Svojo glasbeno pot je začel s študijem na slovitem Pariškem konservatoriju, kjer je v razredu prav tako slovitega orgelskega skladatelja, organista in improvizatorja Jeana Langlaisa študiral orgle in improvizacijo. Z glasbo se je sicer seznanil že v otroštvu; najprej je igral klavir in kmalu tudi orgle. Ki so ga očitno popolnoma prevzele. Kot ga je pozneje prevzel Messiaen. Naklonjenost v glasbenem oziroma muzikalnem smislu je bila obojestranska. Hakim je namreč leta 1993 v Cerkvi sv. Trojice za orglami nasledil prav Olivierja Messiaena.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 10. maj 2020 ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.
Pesnica in prevajalka Ana Pepelnik

Pesnica in prevajalka Ana Pepelnik

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 10. maj 2020 ― Tehno, zadnja izmed petih zbirke poezije, nominirana za nagradi: Jenkovo in Veronikino Pesnica in prevajalka Ana Pepelnik je do danes podpisala pet odmevnih izvirnih knjig poezije, doslej zadnja med njimi, Tehno (2017), je bila nominirana za Jenkovo in Veronikino nagrado. Uveljavila se je tudi kot prevajalka poezije, v slovenščino prevaja predvsem ameriško poezijo, v knjigah so, med drugimi, tako izšli njeni prevodi Sylivie Plath, Jamesa Tata in Walta Whitmana. Prevaja tudi poezijo slovenskih avtorjev v angleščino, prevod knjige Koža Toneta Škrjanca, pod katerega se je podpisala z Matthewom Rohrerjem, je bil leta 2014 uvrščen med deset tujejezičnih prevodov v angleščino nominiranih za nagrado PEN American Award. Ob tem počne še marsikaj drugega, na primer sodeluje v impro nastopih s Tomažem Gromom in Primožem Čučnikom. Z Ano Pepelnik se pogovarja Tina Kozin.

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 9. maj 2020 ― Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke […] Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 9. maj 2020 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Mitja Vrhovnik Smrekar: Ko zaprem oči

Mitja Vrhovnik Smrekar: Ko zaprem oči

ARS Filmska glasba, 9. maj 2020 ― V skoraj tridesetih letih ustvarjanja je Mitja Vrhovnik Smrekar, prejemnik nagrade Prešernovega sklada, napisal glasbo za okrog 150 gledaliških predstav za otroke in odrasle in […] V skoraj tridesetih letih ustvarjanja je Mitja Vrhovnik Smrekar, prejemnik nagrade Prešernovega sklada, napisal glasbo za okrog 150 gledaliških predstav za otroke in odrasle in glasbo za 14 celovečernih filmov. Med njimi so Ko zaprem oči, Gremo mi po svoje, Ekspres, Jebiga, Sladke sanje, Distorzija in tudi biografski film o Francetu Prešernu z naslovom Pesnikov portret z dvojnikom. Ustvaril pa je tudi komorno opero, dvojni violinski koncert in oratorij. Njegov skladateljski opus je razvejan, bogat in unikaten. Njegovo izčiščeno in načelno razumevanje glasbe v umetnosti mu omogoča samosvojo izraznost, nenehno izpraševanje in odprt, komunikativen pristop do različnih umetniških žanrov. Je neizčrpen, nenehno v pogonu in raziskavah. Z intenzivnostjo delovanja, ki je vselej tudi polna umetniške vrednosti, je zaznamoval slovensko in mednarodno gledališko ter filmsko ustvarjalnost.

Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 9. maj 2020 ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?
Uroš Krek /5/

Uroš Krek /5/

ARS Skladatelj tedna, 9. maj 2020 ― »Sebe potisneš v ozadje, da postaneš svoj," je bilo njegovo življenjsko vodilo. Razkrivanje intime in razprave o sebi so bile Urošu Kreku vedno tuje. Posebna skladateljeva ljubezen so bila godala. Pravijo, da zmore več izraziti le še človeški glas. Tudi ta je bil Urošu Kreku zelo ljub. Tako godalom kot glasu je namenil precej kompozicij, vse je odel v osebne emocije. V zadnji oddaji o njegovem življenju in delu boste lahko prisluhnili: Rapsodičnemu plesu, Drugi sonati »Spominjanja« za violino in klavir, delu Inventiones ferales in eni izmed slovenskih ljudskih pesmi v njegovi priredbi.
Kaj so plesali

Kaj so plesali

ARS Za en bokal muzike, 8. maj 2020 ― Tokrat bomo oddajo o naši ljudski glasbi namenili glasbi, na katero se je pri nas plesalo. Zelo raznolika je, od harmonike pa do različnih godčevskih […] Tokrat bomo oddajo o naši ljudski glasbi namenili glasbi, na katero se je pri nas plesalo. Zelo raznolika je, od harmonike pa do različnih godčevskih zasedb, slišali pa bomo tudi nekaj priredb, na katere so plesale folklorne skupine…
Bronja Žakelj o romanu Belo se pere na devetdeset

Bronja Žakelj o romanu Belo se pere na devetdeset

ARS Izšlo je, 8. maj 2020 ― Preden boste poslušali zvočno knjigo, vabljeni k poslušanju pogovora z avtorico V ponedeljek, 25. maja 2020 bomo na Arsu začeli predvajati zvočno knjigo Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj. O romanu, nagrajenem s kresnikom, je avtorica pripovedovala v oddaji Izšlo je nekaj dni pred lansko podelitvijo v pogovoru z Markom Goljo, danes pa smo ga ponovno uvrstili na program kot neke vrste uvod v zvočno knjigo. Prijetno poslušanje.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 8. maj 2020 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Uroš Krek /4/

Uroš Krek /4/

ARS Skladatelj tedna, 8. maj 2020 ― Čeprav je ustvaril lepo število zborov in samospevov, je bil vendarle predvsem ustvarjalec instrumentalne glasbe. Tokrat vas vabimo k spoznavanju nekaterih del, ki so nastala v zrelih letih avtorjevega življenja. Čeprav je ustvaril lepo število zborov in samospevov, nekatere med njimi ste lahko slišali v včerajšnji oddaji, je bil Krek vendarle predvsem ustvarjalec instrumentalne glasbe. Rad in poznavalsko je pisal zlasti za godalne instrumente. Mednje spada tudi kom pozicija, poimenovana Vigoroso za violino in klavir, nastala leta 1991.
še novic