Naključno izbran robček Isadore Duncan

Naključno izbran robček Isadore Duncan

Airbeletrina, 15. april 2019 ― Ne vem, če si mi danes zvečer pisala Toda ravno zaradi tebe poznam uro, v kateri brez sledi izgine spanec. Ko drug drugemu pošiljava ljubezenske pesmi. In ko se želja odtisne globoko v kri. Najini dotiki so ujeti med dve razpršeni življenji, med sanje, ki so se začele v nemiru.
Marko Sosič: Kruh, prah

Marko Sosič: Kruh, prah

ARS Izšlo je, 15. april 2019 ― Roman o krivdi in potovanju po njeni temni pokrajini Pisatelj, gledališki in filmski režiser Marko Sosič z vsakim novim romanom izpiše vznemirljivo in še kako prepoznavno posameznikovo podobo in podobo sveta. V romanu Kruh, prah je tako upodobil posameznika, ki potuje ne le od mesta v Italiji do mesta v Bosni, ampak potuje skozi čas, pokrajino človeških usod in odločitev oziroma neodločitev. Razžira ga namreč občutek krivde, ker so on in njegovi bližnji v letih zadnje balkanske morije obrnili hrbet sorodnikom v Bosni, da jim niso pomagali, ko bi jim morali in bi jim lahko. Več o romanu nam bo povedal avtor v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, posnetim na pisateljevem domu na Črešnjevici v bližini openske železniške postaje, zagotovo pa bo tudi prebral odlomek iz romana. Vabljeni k poslušanju.
Vsem neznani Kosovel

Vsem neznani Kosovel

Dnevnik, 15. april 2019 ― V rokopisnem oddelku NUK so nedavno predstavili novo knjižno izdajo še neobjavljene zapuščine pesnika in pisatelja Srečka Kosovela. Obsežno delo Vsem naj bom neznan je uredil Miklavž Komelj.
Zameri se občudovanje tuje ženske

Zameri se občudovanje tuje ženske

Literatura v živo, 14. april 2019 ― Nisem bil zaljubljen vanjo. Sploh nisem vedel, da imam to možnost. Bila je enajst let mlajša in toliko mlajše punce se mi še nikoli niso zdele zanimive. Poleg tega je imela v svoji mali vasi ob avtocesti fanta, h kateremu se je vračala vsak vikend. Iz njenih redkih pripovedovanj o njem nisem dobil občutka, da bi imela najbolj razburljiv odnos.
Po koncu zabave

Po koncu zabave

Airbeletrina, 12. april 2019 ― Spregledan prekariat ameriške zabavne industrije so starši. Vsi tisti, ki svoje otroke, morebitne bodoče popkulturne ikone, neumorno vozijo na avdicije, plesno-pevske treninge in kastinge. Ne zagledamo jih za sojem luči in le redko slišimo zanje. V popkulturo so večinoma vpisani tisti med njimi, ki so v barantanju za mesto svojih otrok v tovarni sanj konkretno zamočili. Na velikem platnu je bridke posledice njihovih ambicij skozi lik Donnieja v filmu Magnolija najlepše upodobil Paul Thomas Anderson. Nedavno smo si njihov propad lahko ogledali v dokumentarcu Leaving Neverland, najnovejši uspešnici postweinsteinovske dobe, v katerem nekdanja otroška zvezdnika Wade Robson and James Safechuck pripovedujeta o svojem otroštvu, ko je oba spolno zlorabljal Michael Jackson. V središču zgodbe sta poleg zdaj že odraslih moških tudi in predvsem njuni mami, ki sta svojima pre
še novic