Večglasje tekoče generacije

Večglasje tekoče generacije

Vrabec Anarhist, 29. marec 2020 ― Ob branju Anatomije imam končno občutek, da imam v rokah zbirko, ki se dejansko dotika tistega dela generacije, s katero sem imel sam največ socialnih vezi. The post Večglasje tekoče generacije appeared first on Vrabec Anarhist.

ZAPRTE VSE ENOTE MKL

Trubarjeva hiša literature, 29. marec 2020 ― Dragi obiskovalci Mestne knjižnice Ljubljana in Trubarjeve hiše literature! Zaradi porasta obolelih s koronavirusom so vse knjižnice / enote Mestne knjižnice Ljubljana ZAPRTE do preklica, skladno z nadaljnimi navodili pristojnih institucij. O ponovni odprtosti knjižnic / enot vas bomo obveščali na spletni strani MKL / THL in preko Facebook profila.
Pesnikova beda

Pesnikova beda

Vrabec Anarhist, 28. marec 2020 ― Breton je ustanovil Internacionalo duha – po predhodnem dogovoru z Internacionalo delavskega gibanja –, in v svoj program zapisal, da mora umetnost, revolucionarna, pristna umetnost, neposredno vplivati na človeško življenje. The post Pesnikova beda appeared first on Vrabec Anarhist.
Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Airbeletrina, 28. marec 2020 ― Učiteljico razrednega pouka Sabino Višček in profesorja mladinske književnosti Igorja Saksido med drugim druži poezija. Še posebej ljub jima je Gregor Strniša, zato ni naključje, da ima pomembno mesto v njuni domači knjižnici. Nemalokrat njuna komunikacija preko SMS sporočil poteka tudi v obliki izbranih verzov. Povezuje ju še rap, ki ga literarni zgodovinar včasih tudi izvaja.
Velenjica Lidiji Dimkovski

Velenjica Lidiji Dimkovski

Dnevnik, 27. marec 2020 ― Ob nedavnem svetovnem dnevu poezije je žirija nagrado velenjica – čaša nesmrtnosti, ki jo za za vrhunski desetletni pesniški opus podeljuje Lirikonfest Velenje, podelila Lidiji Dimkovski (1971). Pesnica, pisateljica, esejistka in prevajalka, ki je...
Objavljena je nova antologija slovenske otroške in mladinske književnosti v angleškem jeziku

Objavljena je nova antologija slovenske otroške in mladinske književnosti v angleškem jeziku

Javna agencija za knjigo, 27. marec 2020 ― Društvo slovenskih pisateljev je ob podpori Javne agencije za knjigo RS izdalo promocijsko antologijo sodobne slovenske otroške in mladinske književnosti v angleškem jeziku Slovenia′s Best for Young Readers 2020, ki je namenjena tuji založniški javnosti kot predstavitveni katalog avtorjev, založnikov in drugih nosilcev avtorskih pravic za podporo pri prodaji prevodnih pravic v tujino. Predstavitvena antologija, ki jo je uredila prof. dr. Dragica Haramija, vključuje 44 slovenskih avtorjev in avtoric za različne starostne stopnje. Povezava do antologije v PDF obliki je tule. Vabljeni k listanju!

Jančarju avstrijska nagrada

Dnevnik, 27. marec 2020 ― Pisatelj Drago Jančar bo za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost. »To, da ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine, je ena velikih odlik njegove literature,« je v obrazložitvi zapisala žirija. Nagrado...
Akademik Peter Štih o Temeljih slovenstva

Akademik Peter Štih o Temeljih slovenstva

ARS Izšlo je, 27. marec 2020 ― Monografija Temelji slovenstva je bila v predprodaji zelo draga knjiga, hkrati pa je tudi zelo dragocena knjiga, saj vsebuje vrsto zanimivih poglavij in slikovnih prilog. Cankarjeva založba je konec lanskega leta izdala obsežno monografijo z naslovom Temelji slovenstva. Delo je izšlo v nakladi 300 izvodov, cena izvoda je bila v prednaročilu 1490 evrov, celotno naklado pa je založba razprodala že v prednaročilu. Avtorji monografije akademik Peter Štih, dr. Luka Vidmar, dr. Jernej Kosi in dr. Aleš Gabrič so v monografiji predstavili vrsto dokumentov iz predzgodovine in zgodovine slovenstva, mejnikov na poti v sodobnost in samostojnost. Več o morda najmanj znanem obdobju, o stoletjih, ko so se v tukajšnje kraje priselili in naselili Slovani, je povedal akademik Peter Štih (v pogovoru z Markom Goljo) v oddaji Izšlo je. Vabljeni k poslušanju.
še novic