Cerknica: Zlati bralci prejeli posebna priznanja

Cerknica: Zlati bralci prejeli posebna priznanja

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. junij 2019 ― Cerknica, 11. junij – Maistrovi večeri, ki jih prireja Notranjsko domoljubno društvo general Maister, so v Cerknici dodobra uveljavljeni. Gostitelj večera Bogdan Urbar je tokrat gostil gledališko igralko, domačinko Marjano Brecelj. V sproščenem pogovoru sta se dotaknila različnih dogodkov iz igralkinega življenja, njene mladosti, ko je bila zaradi delovnih obveznosti očeta Marijana Breclja in matere, dramske igralke Ančke Levar razpeta med Ljubljano in tedanjo prestolnico države Beogradom. Maistrov večer v Cerknici, dvorana KD, 11. junij 2019, Foto: JL Brecljeva, ki števila let, ki jih šteje nikakor ne kaže, je obudila prenekateri spomin, tako na šolska leta v Ljubljani, Beogradu, pa na študijska leta  v Ljubljani.  Prejemnica študentske Prešernove nagrade za vlogo Gospe v Genetovih Služkinjah je nakazala izjemno igralsko pot. Zaposlila se je v Drami, kjer je dočakala tudi upokojitev, gostovala na številnih slovenskih odrih, pečat pa pustila tudi v filmskih vlogah in radijskih igrah. Zdi se, da je duh prijateljstva, mladosti in optimizma, tako značilen za povojno generacijo mladih, ki so z navdušenjem sprejemali vse, od mladinskih delovnih brigad, do študijskih in delovnih obveznosti, prenesla tudi v kasnejše poklicno in zasebno življenje. Prizanesljiva do svojih let in poklicne aktivnosti, saj so »igralci v teh ( njenih, op. avtorice ) letih redek pojav in režiserji potrebujejo tudi stare igralce, saj njenega letnika ni več veliko aktivnega.« Navdušena nad sodelovanjem z mladimi, saj jo to ohranja v kondiciji, ko se njeni sodobniki ukvarjajo z diagnostiko je  tudi ambasadorka bolnikov z demenco v Deosovem domu za starejše v Vnanjih Goricah. Pogovor je vodil Bogdan Urbar, ki je tudi tokrat iz sogovornice izvabil številne informacije, ki jo osvetljujejo v povsem drugačni luči, kot jo poznajo sosedje in znanci. Na vprašanje »Kaj je zate domoljubje?«, ki ga voditelj ob koncu pogovora zastavi slehernemu sogovorniku, je Brecljeva odgovorila z uvodnimi s
Francoski fotografi, metavrtovi in Alan Ford

Francoski fotografi, metavrtovi in Alan Ford

Radio Študent, 11. junij 2019 ― V Jakopičevi galeriji se odpira razstava fotografij Luciena Hervéja, ki velja za enega izmed največjih fotografov 20. stoletja. Hervé je bil rojen leta 1910 na Madžarskem, a je pri devetnajstih letih emigriral v Francijo, kjer je posnel svoje najzgodnejše fotografije.

V Osmo/zi odprtje razstave MetaVrt Sfera2 Tanje Vujinović

Misli, 11. junij 2019 ― V galeriji Osmo/za bodo drevi odprli razstavo novomedijske umetnice Tanje Vujinović z naslovom MetaVrt Sfera2. Avtorica v svojih delih povezuje preteklost in prihodnost ter prepleta dejstva in elemente znanosti z mitologijo, navdih za razstavo, ki bo na ogled do 26. junija, pa je poiskala tudi pri slovenskih znanstvenikih.

V Galeriji Jakopič popotovanje skozi fotografski svet Luciena Herveja

Misli, 11. junij 2019 ― V Galeriji Jakopič bodo ob 19. uri odprli pregledno razstavo enega velikih fotografov 20. stoletja Luciena Herveja (1910-2007). Kot je povedala kustosinja Imola Gebauer, razstava sledi umetnikovi karieri od začetka in preko pomembnih tem, ki se jih je Herve dotaknil v svojem delu, obiskovalcu razpira njegovo strast do arhitekture in detajlov.

Frana na mobilnike in tablice naložilo že več kot 3000 uporabnikov

Misli, 11. junij 2019 ― Jezikovni portal Fran, kjer so zbrani splošni, etimološki, zgodovinski, terminološki in narečni slovarji, je že en teden dostopen tudi kot aplikacija. Kot so sporočili iz ZRC SAZU, pod okrilje katerega spada Fran, si je tega na mobilne telefone in tablice v skoraj tednu dni, odkar je na voljo, do danes zjutraj, preneslo že več kot 3000 uporabnikov.
Prisluhni in povej

Prisluhni in povej

Odzven, 11. junij 2019 ― Jaz, drevo je mednarodni trio, ki ga tvorijo pihalec Cene Resnik, basist Boris Janje in čelist Giovanni Maier. Pri italijanski založbi Palomar je izšel njihov prvenec.
Skrivnostne krajine Tamare Burmicky na Bistriškem

Skrivnostne krajine Tamare Burmicky na Bistriškem

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. junij 2019 ― Ilirska Bistrica, 7. junij –  V Pavlovčevi galeriji so 7. junija na ogled postavili razstavo slikarke Tamare Burmicky – Taye z naslovom Skrivnostne krajine; skrivnostne oziroma notranje pokrajine poimenuje zato, ker gre za njeno percepcijo narave. Razstava bo na ogled do 3. julija. Razstava Skrivnostne krajine, Tamara Burmicky – Taya, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 7. junij 2019 Foto: Petar Nikolić Slikarka Tamara Burmicky je veliko let študirala in delala v tujini, prihaja iz Ljubljane, ko je bila stara deset let, pa se je njena družina iz Maribora preselila v Venezuelo. V Caracasu je študirala arhitekturo, študij nadaljevala v Ljubljani, kjer je leta 1970 diplomirala pri profesorju Edu Ravnikarju. Podiplomski študij iz urbanizma je zaključila v Parizu. Ves čas je bila dejavna na več področjih, v arhitekturi, urbanizmu in slikarstvu. Na umetniški akademiji v Caracasu se je posvetila slikarstvu, v Maleziji, kjer je prebivala nekaj let, pa se je poglobila v skrivnostni svet kitajskega tradicionalnega in sodobnega slikarstva. Po vrnitvi v Slovenijo ustvarja in razstavlja. V njenih delih je zaslediti vpliv treh svetovnih kultur, ki so usodno zaznamovale njeno umetnost. Umetnica izhaja iz klasične realistične slikarske šole, zato je začela slikati naravo, natančneje krajine; ko e prišla v Venezuelo je bilo tam še veliko naravne krajine. Čeprav takrat še niso uporabljali danes popularne besede ekologija, je v sebi že začutila vsemogočnost narave. Svoja dela poimenuje skrivnostne ali notranje pokrajine zato, ker gre za njeno percepcijo narave. Po prihodu v Slovenijo jo je krajina izredno navdušila in v zadnjem času v svoj slikarski ciklus narave kot simbola vključuje vse več krajinskih oziroma nacionalnih in krajevnih simbolov, od Triglava do Krasa in Snežnika. Razstava Skrivnostne krajine, Tamara Burmicky – Taya in Anton Prosen, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 7. junij 2019 Foto: Petar Nikolić Samostojno razstavlja od leta 1985 in b
V Ljubljani razstava enega največjih svetovnih fotografov

V Ljubljani razstava enega največjih svetovnih fotografov

Mladina, 11. junij 2019 ― V Galeriji Jakopič bodo 11. junija ob 19.00 odprli razstavo fotografa Luciena Hervéja z naslovom Geometrija luči, ki v Ljubljano prihaja iz najpomembnejše pariške fotografske galerije Jeu de Paume. Gre za največjo samostojno razstavo posvečeno temu velikemu fotografu 20. stoletja, ki zajema več kot 160 fotografij. Razstava, ki sledi njegovi karieri od samega začetka, se osredotoča na najpomembnejše teme iz...
še novic