Moj najboljši profil

Moj najboljši profil

MMC Gledamo, 19. januar 2020 ― Moj najboljši profil, ki se izmenično poigrava z elementi melodrame in psihološke srhljivke o spolni obsedenosti, je v prvi vrsti melanholičen komentar osamljenosti urbanih življenj, kjer so družbena omrežja še zadnja iluzija resničnega stika s soljudmi.

Stojan Kerbler: Moje vodilo je slikati s srcem

Štajerski tednik, 19. januar 2020 ― Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal.

Knjiga 12.000 kilometrov greha Bernarde Jurič: „Kolesarjenje je za mene svoboda ...“

Štajerski tednik, 19. januar 2020 ― Pleterčanka Bernarda Jurič se je s svojim ekstremnim kolesarjenjem po Avstraliji zapisala med najboljše vztrajnostne kolesarke na svetu. Dve poti, ki ju je premagala v letu 2018, je opisala v izjemno zanimivi knjigi, ki ni potopisni dnevnik. Izšla je lani v jeseni, s pomenljivim naslovom 12.000 kilometrov greha, ki ga s pripisom „Čista jeba“ naredi še bolj atraktivnega in privlačnega, da bomo knjigo prebrali na mah, brez odloga. Njeni podvigi presegajo um, pamet, razmišljanje. „Res me zanimajo nekonvencionalne, ekstremne aktivnosti, če ekstremnost pomeni veliko oddaljenost od povprečja,“ pravi Bernarda.

Roman povezovanja in spoštovanja različnih

Štajerski tednik, 19. januar 2020 ― V nabito polnem refektoriju minoritskega samostana na Ptuju je župnik Branko Cestnik sredi decembra lani na že tradicionalnem adventnem večeru Društva izobražencev Viktorina Ptujskega predstavil svoj prvi roman z naslovom Sonce Petovione, ki govori o koreninah krščanstva na Ptuju in o praznovanju Jezusovega rojstva pred toliko leti v tem mestu.  
Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Misli, 19. januar 2020 ― Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal v pogovoru za STA.
Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Misli, 19. januar 2020 ― Letošnji veliki Prešernov nagrajenec, svetovno znani koreograf, plesalec in režiser, 91-letni Milko Šparemblek je med pogovorom za STA večkrat poudaril, da je "plesalec blago, ki ga je mogoče najeti". Meni, da so plesni koreografi izoblikovali klasično glasbo 20. stoletja in jo ustvarjajo tudi danes.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 18. januar 2020 ― Pri založbi Goga je izšel roman nemškega pisatelja Ralfa Rothmanna z naslovom Umreti spomladi, založba Učila International je izdala knjigo Edwarda Snowdna z naslovom Trajna evidenca. Založba Miš pa je izdala slikanico Petra Svetine z naslovom Timbuktu, timbuktu z ilustracijami Igorja Šinkovca.
V ljubljanski Operi premiera Device Orleanske

V ljubljanski Operi premiera Device Orleanske

Misli, 18. januar 2020 ― V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera opere v štirih dejanjih Devica Orleanska skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Pod režijo globoke in čustvene opere se podpisuje Frank Van Laecke, glasbeni vodja in dirigent pa je Simon Krečič. V naslovni vlogi bosta nastopili Nuška Drašček Rojko in gostujoča solistka Jelena Končar.
Z Obutim mačkom začetek 12. festivala Bobri

Z Obutim mačkom začetek 12. festivala Bobri

Misli, 18. januar 2020 ― Z družinskim mjauzikulom Obuti maček avtorja Andreja Rozmana - Roze se bo danes začel 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo osredotočen na vprašanje povezovanja umetnosti z znanostjo in tehnologijo. Za letošnje Bobre je na voljo dobrih 14.300 vstopnic za 163 prireditev 77 producentov, ki bodo izvedene na 36 prizoriščih.
Izdajalec, Vsi proti vsem, Dragan Bjelogrlić, Filmski festival v Rotterdamu

Izdajalec, Vsi proti vsem, Dragan Bjelogrlić, Filmski festival v Rotterdamu

ARS Gremo v kino, 18. januar 2020 ― Dragan Bjelogrlić je obiskal Piran in na Festivalu evropskega in mediteranskega filma prejel nagrado za prispevek k evropski kinematografiji Ocenili bomo biografski film Izdajalec italijanskega režiserja Marca Bellocchia o mafijskem skesancu Tommasu Buscetti ter nov slovenski film Vsi proti vsem. Režiser in scenarist Andrej Košak je dogajanje postavil v manjše slovensko mesto, kjer se odvija umazani predvolilni boj za oblast. Pogovarjali se bomo s srbskim igralcem, scenaristom in producentom Draganom Bjelogrlićem, ki je obiskal Piran in na Festivalu evropskega in mediteranskega filma prejel nagrado za avtorski prispevek k evropski kinematografiji. Iz Pirana se bomo odpravili v Rotterdam, kjer do konca tedna poteka 49. mednarodni filmski festival.
Štiri mlade ženske, ki se odločijo živeti po lastnih pravilih

Štiri mlade ženske, ki se odločijo živeti po lastnih pravilih

Mladina, 18. januar 2020 ― V kinematografih bo od 23. januarja dalje na ogled romantična drama Čas deklištva, brezčasna zgodba o štirih mladih ženskah, ki se odločijo živeti po lastnih pravilih. Film v režiji  Grete Gerwig (Lady Bird), temelji na istoimenskem delno avtobiografskem romanu ameriške pisateljice Louise May Alcott, ki je prvič izšel v dveh delih, leta 1868 in leta 1869, ter nemudoma postal velika komercialna in kritiška...
»V resničnostnih šovih ni iskrenosti in pristnosti«

»V resničnostnih šovih ni iskrenosti in pristnosti«

Mladina, 18. januar 2020 ― "V resničnostnih šovih ni iskrenosti in pristnosti, v Družini pa je to to. Gledamo ljudi v resničnih situacijah, ki so velikokrat mejne. In ko gre zares, ni prostora za blef." (Letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Rok Biček  o tem, da je njegov film Družina dober antipod danes tako priljubljenim resničnostnim šovom, v katerih so dogodki zrežirani in igrani)
še novic