Jure Jakob, prejemnik nagrade Prešernovega sklada za pesniško zbirko Lakota

Jure Jakob, prejemnik nagrade Prešernovega sklada za pesniško zbirko Lakota

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 27. januar 2019 ― Jure Jakob že vse od izida prvenca, knjige poezije Tri postaje, zanjo je prejel nagrado zlata ptica, velja za enega izmed naših najbolj priljubljenih pesnikov Jure Jakob že vse od izida prvenca, knjige poezije Tri postaje, zanjo je prejel nagrado zlata ptica, velja za enega izmed naših najbolj priljubljenih pesnikov. Po štirih knjigah poezije se je preusmeril k esejistiki in za zbirko esejev Hiše in drugi prosti spisi (2015) prejel Rožančevo nagrado in nagrado kritiško sito. Nagrado Prešernovega sklada mu je prinesla peta knjiga poezije, zbirka Lakota. Kot je v svoji utemeljitvi med drugim zapisala komisija, Jakob v njej »ostaja zvest svoji motiviki, ki jo povečini črpa iz narave in vaškega ali primestnega okolja, pa tonu svojega glasu, ki ga krasijo preprostost, izčiščenost, preciznost in zanesljivost v izrekanju, ter svoji problematiki: kako seči čezse; kako se z jezikom dotakniti sveta tam zunaj, ne da bi se pri tem kar koli poškodovalo; kako narediti, da bo tudi upesnjeni svet živ, resničen, otipljiv; kje, nenazadnje, sredi tega sveta najti prostor za človeka?« O svoji poetiki, opusu in ustvarjanju se je pogovarjal s Tino Kozin.
Čas brez nedolžnosti

Čas brez nedolžnosti

ARS Likovni odmevi, 26. januar 2019 ― Razstava novejšega slikarstva v Sloveniji v Moderni galeriji v Ljubljani »Kaj je s sliko danes« je osrednje vprašanje pregledne skupinske razstave novejšega slikarstva v Sloveniji, ki bo še do 31. marca na ogled v Moderni galeriji v Ljubljani, na njej pa se predstavlja 23 avtorjev, rojenih pretežno v 70ih in 80ih letih prejšnjega stoletja. Naslov Čas brez nedolžnosti nakazuje zavest o dolgi in obremenjeni zgodovini tega medija, ki jo sodobna slika pogosto ozavešča. Oddajo o razstavi je pripravila Iza Pevec, pred mikrofon pa je poleg kustosinje Martine Vovk povabila še umetnike in umetnici Arjana Pregla, Katjo Felle, Uroša Weinbergerja, Adrijana Praznika, Viktorja Bernika in Nino Čelhar.
Dobitnik Tischlerjeve nagrade za življensko delo dr. Janko Zerzer

Dobitnik Tischlerjeve nagrade za življensko delo dr. Janko Zerzer

ARS Kulturna panorama, 25. januar 2019 ― Ohranjanje nacionalne identitete skozi spomin na preteklost in preteklo delo in umetnostne razstave Ob podelitvi Tischlerjeve nagrade, najvišjega priznanja koroških Slovencev v Avstriji smo se pogovarjali z dobitnikom, dvornim svetnikom, dr. Jankom Zerzerjem;  pripravili smo tudi pogovor z Mariborčanom Vasjo Samcem, prejemnikom »zlate plakete za življensko delo na področju ljubiteljske kulture«, ki jo podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti; zgodovinar Božo Repe pa bo osvetlil potek in pomen spominskega raziskovalnega projekta o vlogi okupacijskih meja in štirih agresorskih sil v raznarodovalni politiki in življenju Slovencev ob teh mejah v letih 1941-45. Opozorili bomo še na 3 odprte razstave, prva je, «Sadovi dolgoletne izkušnje« fotografa Borisa Gaberščika v ljubljanski »Bežigrajski galeriji 1«, naslednja je razstava slik Valentina Omana v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev,  za sklep pa vas vabimo na priložnostno razstavo z naslovom »Iz odprtih ateljejev« v Koroški galeriji likovnih umetnikov v Slovenj Gradcu.
Norčije v spalnicah

Norčije v spalnicah

ARS Svet kulture, 25. januar 2019 ― V Gledališču Koper bo nocoj premiera komedije angleškega dramatika Alana Ayckbourna Norčije v spalnicah Napeti odnosi med partnerji bodo v sržu komedije Norčije v spalnicah, ki jo danes premierno postavljajo na oder Gledališča Koper. Ob »Norčijah« bomo v oddaji predstavili tudi svežo knjigo Svetlane Slapšak Mikra theatrika 2: Antropološki eseji o gledališču in dramski teksti ter novi igrano-dokumentarni film Ivan in Karla, ki si ga boste lahko v nedeljo zvečer ogledali na TV SLO 1. Ob koncu pa bomo napovedali tudi dva večja zborovska večera. Vabljeni k poslušanju!
Kropa, Železniki

Kropa, Železniki

ARS Za en bokal muzike, 25. januar 2019 ― Tokrat bodo osrednja tema oddaje pesmi iz krajev, ki ju je zaznamovalo kovaštvo in železo: Kropa in Železniki V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bodo osrednja tema oddaje pesmi iz krajev, ki ju je zaznamovalo kovaštvo in železo: Kropa in Železniki, na posnetkih pa bomo slišali pevce iz obeh krajev, pa tudi operno pevko Zlato Gašperšič Ognjanovič, ki je bila doma iz Krope in se je spominjala ljudskih pesmi kot jih je prepevala v mladih letih… Posnetki so iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1967.
Prešernovi lavreati 2019

Prešernovi lavreati 2019

ARS Arsov forum, 25. januar 2019 ― Pogovor s Prešernovima nagrajencema in nagrajenci Prešernovega sklada Oddajo bomo namenili letošnjima prejemnikoma Prešernovih nagrad –  kostumografki in scenografki Bjanki Adžić Ursulov ter scenaristu in režiserju Filipu Robarju – Dorinu – in nagrajencem Prešernovega sklada; letos jih prejmejo zborovska dirigentka Martina Batič, arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič, pesnik Jure Jakob, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, igralka Maruša Majer in skladatelj Tomaž Svete. O svojem ustvarjanju bodo govorili lavreati sami.
Vrhunec, 48. filmski festival v Rotterdamu, nominacije za oskarje 2019

Vrhunec, 48. filmski festival v Rotterdamu, nominacije za oskarje 2019

ARS Gremo v kino, 24. januar 2019 ― Ocenili bomo film Vrhunec kontroverznega režiserja Gasparja Noéja in se oglasili z 48. mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu. Ocenili bomo film Vrhunec kontroverznega režiserja Gasparja Noéja in se oglasili z 48. mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu. V torek so v Los Angelesu razglasili nominacije za zlate kipce in sezona podeljevanja prestižnih nagrad se s tem že približuje vrhuncu 24. februarja, ko bodo podelili oskarje. Minuli teden je češka filmska in televizijska zveza FITES Olmu Omerzu podelila najvišjo nagrado Trilobit za režijo filma Zimske muhe. Ob tem bomo razmislili o recepciji režiserjevega ustvarjanja na Češkem. Ocenili bomo tudi triler Vedrina, v katerem igrata Matthew McConaughey in Anne Hathaway.
Saša Pavček: Poklon besedi

Saša Pavček: Poklon besedi

ARS Oder, 24. januar 2019 ― Vzgib-esej o izgovorjeni in zamolčani besedi Beseda je moč. Zvok izgovorjene besede je lep, ker jo izgovarja človek človeku. Da bi se razumela. Spoznala. Sprejela. Igralec pripoveduje, kar pisec zapoveduje, oba se izpovedujeta na svoj način in skupaj. Oba lahko ganita. Oba nasmejeta. Oba začarata. Glas je kristalen, ko je naša misel jasna. Glas je barvit, če iz človeka spregovori doživeto. Pretresljiv, ko se v glasu zasluti zamolčano. Prepričljiv, ko izrekamo resnico, ki jo branimo in vanjo verujemo. Glas je iskren, ko smo samo to, kar smo. Glas je duhovit, ko se požvižgamo na vse in si vzamemo pravico biti igriv otrok, ki je dal častno besedo svoji lastni domišljiji. Dramska igralka, nosilka Borštnikovega prstana Saša Pavček bo v oddaji Oder predstavila razmišljanje “Poklon besedi”. Igralka nam bo pripovedovala o izgovorjeni in zamolčani besedi in obudila spomin na igralca in pedagoga Rudija Kosmača. Esej je izšel tudi v njeni knjigi Na odru zvečer. Redaktor oddaje je Alen Jelen.
Bedřichova Prodana nevesta

Bedřichova Prodana nevesta

ARS Svet kulture, 24. januar 2019 ― Po enaindvajsetih letih se na oder ljubljanske opere vrača komična opera češkega skladatelja Bedřicha Smetane Prodana nevesta Komično opero Prodana nevesta je Bedřich Smetana komponiral tri leta in končal leta 1866. Libreto zanjo je napisal Karel Sabina, v ljubljanski operi pa jo bodo izvedli v slovenskem prevodu Nika Štritofa in režiji Čeha Jiřija Nekvasila. O tem, da je Prodana nevesta operni kanon tudi v slovenskem prostoru, priča podatek, da so jo v ljubljanski operi uprizorili kar 550-krat. Več o perspektivi tokratne uprizoritve v današnjem Svetu kulture, v katerem se bomo sprehodili tudi po razstavi Sadovi dolgoletne izkušnje fotografa Borisa Gaberščika v Bežigrajski galeriji 1 ter predstavili poudarke novega kulturno-turističnega vodnika Živa coprnija Pohorja in Istre: Izleti po poteh pripovednega izročila. Vabljeni k poslušanju!
Te glasbe se ne pozabi: Mozart, Leskovic

Te glasbe se ne pozabi: Mozart, Leskovic

ARS Čas, prostor in glasba, 24. januar 2019 ― Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violino in orkester št. 5 v A-duru, Köchel 219 Za oddajo smo izbrali – Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violino in orkester št. 5 v A-duru, Köchel 219 s stavki: Allegro aperto, Adagio, Rondo – Tempo di Menuetto. Solist bo Arthur Grumiaux, violina, Londonskemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Sir Colin Davis. Posnetek je nastal novembra leta 1961; Bogo Leskovic: Partita v h-molu. Prva dva stavka bomo (zaradi časovne omejitve) izpustili, poslušali pa bomo: Arijo, 1. in 2. menuet, 1. in 2. bourree in Gigue. Oddajo »Čas, prostor in glasba« z naslovom »Te glasbe se ne pozabi« so oblikovali: avtor besedila prof. Pavel Mihelčič, tonski mojster Stane Košmerlj  in mojster govorjene besede Ivan Lotrič.
Izbrisana v Trstu

Izbrisana v Trstu

ARS Svet kulture, 23. januar 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Danes se bomo odpravili v Trst, kjer poteka jubilejni 30. filmski festival. V tekmovalnem programu so zavrteli režijski prvenec Mihe Mazzinija Izbrisana in slišali boste, kako je bil sprejet. Predstavili bomo koncert Pihalnega orkestra Akademije za glasbo v Slovenski filharmoniji, ki ga bomo nocoj prenašali na programu Ars. Prisluhnite nam, malce po šestnajsti
Marcel Štefančič, jr.: Ivan Cankar: eseji o največjem

Marcel Štefančič, jr.: Ivan Cankar: eseji o največjem

ARS Izšlo je, 23. januar 2019 ― Njegovo branje Cankarja skozi prizmo Cankarja, filma, kritike kapitalizma in analize slovenstva pokaže, da je Ivan Cankar avtor, ki nam pomaga razumeti sodobnost in sodobni kapitalizem Marcel Štefančič, jr. je s knjigo Ivan Cankar: eseji o največjem ponovno dokazal, da se odlično znajde v literaturi, filmu, kritiki kapitalizma in analizi slovenstva ter še čem. Njegovo branje Cankarja skozi prizmo Cankarja, filma, kritike kapitalizma in analize slovenstva pokaže, da je Ivan Cankar avtor, ki nam pomaga razumeti sodobnost in sodobni kapitalizem, ki je bil še kako filmski in ki je – predsodkom navkljub – še kako berljiv. Berljiva je tudi Štefančičeva knjiga, še ena knjiga, za katero se zdi, da se je avtor nanjo pripravljal vse življenje in se zanjo mojstril v vseh svojih prejšnjih knjigah. Več o Cankarju in še čem bo Marcel Štefančič, jr. povedal v  oddaji izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.
Matura

Matura

ARS Svet kulture, 22. januar 2019 ― Pisatelj Mare Cestnik je napisal nov roman Matura je niz zrelostnih izpitov v občutljivem obdobju glavnega junaka. Poleg predstavitve omenjenega romana, se bomo v oddaji posvetili tudi filmu. V Trstu poteka 30. tržaški filmski festival. V tekmovalni program je uvrščen film Izbrisana scenarista in režiserja Mihe Mazzinija. Danes pričakujemo tudi objavo nominacij za 91. filmske nagrade oskar. V Kinu Črnomelj pa se obeta tridnevni maraton filmov, ki so bili nominirani za evropsko filmsko nagrado LUX.
France Papež: Zdravljica

France Papež: Zdravljica

ARS Esej na radiu, 22. januar 2019 ― Pesnik France Papež je pred petdesetimi leti ob obletnici smrti Franceta Prešerna napisal esej z naslovom Zdravljica Pesnik France Papež je pred petdesetimi leti ob obletnici smrti Franceta Prešerna napisal esej z naslovom Zdravljica. Slišali ga boste v oddaji Esej na radiu. Bere ga Mateja Perpar, glasbeni vložki so  odlomki iz Religioso iz Suite za orkester Slavka Osterca v izvedbi simfonikov RTV Slovenija, pod vodstvom Antona Nanuta. Oblikovalec zvoka je bil Miha Klemenčič. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Od antropocentrizma k ekocentrizmu in ekokritičnemu branju besedil

Od antropocentrizma k ekocentrizmu in ekokritičnemu branju besedil

ARS Ars humana, 21. januar 2019 ― Človekov odnos do živali je že stoletja diskriminatoren, zaznamovan predvsem s kategorijami, kot so nadvlada, prilastitev in uporaba Človekov odnos do živali je že stoletja diskriminatoren, zaznamovan predvsem s kategorijami, kot so nadvlada, prilastitev in uporaba – kategorijami, ki so po naravi izrazito antropocentrične. O tem odnosu bomo tokrat razmišljali v okviru baladnega izročila, pa tudi širše, v kontekstu folklornega izročila in leposlovja. Pa tudi o potrebi po spremembi tega odnosa, potrebi po etičnem obratu v našem ontološkem razumevanju živali. Prav v Sloveniji je namreč pognala teoretske korenine zoofolkloristika, ki se, ob naslonitvi na kritično animalistiko in teorijo speciesizma, zavzema za nova branja leposlovnih in folklornih besedil: za branja, ki bodo pretrgala z antropocentričnim pogledom na svet in se odpirala ekocentričnemu, branja, ki se bodo zavzemala za odpravo klasičnih dihotomij, kot so narava/kultura, človek/žival in duh/materija. Gostja oddaje bo poznavalka tematike, izr. prof. dr. Marjetka Golež Kaučič, ki v svoji strokovni monografiji Slovenska ljudska balada ob drugem nazorno prikaže tudi razliko med klasičnim in novim branjem folklornih besedil.
Na krilih galeba

Na krilih galeba

ARS Svet kulture, 21. januar 2019 ― Na krilih galeba je naslov razstave v galeriji Vodnikove domačije, na kateri se predstavljajo avtorji, ki izhajajo iz ilustratorske tradicije Slovencev v Italiji Na krilih galeba je naslov razstave v galeriji Vodnikove domačije, na kateri se predstavljajo avtorji, ki izhajajo iz ilustratorske tradicije Slovencev v Italiji. Njihovi silovite, ekspresivne in nežno, mehko izražene poteze, so spremljale izdaje revije Galeb. Tudi o presečišču znanosti in umetnosti bo govora v oddaji Svet kulture po 16. uri. V Vivariju BioTehne si je namreč mogoče ogledati razstavo umetnice in raziskovalke Špele Petrič, ki se podaja v namišljeno biocentrično prihodnost, v kateri bo omogočeno tudi komuniciranje s svetom rastlin.
Radijski poklon režiserju Miletu Korunu ob 90-letnici rojstva

Radijski poklon režiserju Miletu Korunu ob 90-letnici rojstva

ARS Oder, 21. januar 2019 ― »Sleherni koncept uprizoritve je hipoteza.« Režiser Mile Korun je konec oktobra 2018 praznoval častitljiv osebni jubilej – 90-letnico rojstva. Našemu pomembnemu ustvarjalcu, ki je v slovenskih gledališčih podpisal prek sto režij, zato posvečamo radijski poklon. V sodelovanju s teatrologinjo Ano Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta smo ga sestavili z izborom zvočnih posnetkov. V Korunovem premišljevanju gledališča gotovo izstopa večkratna obravnava istih dramskih besedil. Tako se bomo tudi v oddaji osredotočili na zgodbo predstav iste dramske osnove. Od Hamleta kot ene paradigmatskih gledaliških predlog, ki se je je Korun režijsko lotil dvakrat, se bomo pomaknili h karakterističnemu dramskemu orisu slovenske doline … pa spet nazaj k Hamletu. Pohujšanje v dolini šentflorjanski ima v režiserjevem opusu posebno mesto. Da bi izvedeli zakaj in kako se je Korun v različnih obdobjih svojega režijskega ustvarjanja loteval znamenite slovenske farse, vas vabimo, da prisluhnete prepletu odlomkov iz Avdio zbirke Slovenskega gledališkega inštituta in arhiva Radia Slovenija.
Nataša Kramberger: Primerljivi hektarji / Aleš Jelenko: (Ne)obstoj

Nataša Kramberger: Primerljivi hektarji / Aleš Jelenko: (Ne)obstoj

ARS S knjižnega trga, 21. januar 2019 ― John Steinbeck: Zablodeli avtobus / Dušan Jovanović: Na stara leta sem vzljubil svojo mamo V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Nataše Kramberger Primerljivi hektarji, pesniška zbirka Aleša Jelenka (Ne)obstoj, roman Johna Steinbecka Zablodeli avtobus in spominsko delo Dušana Jovanovića Na stara leta sem vzljubil svojo mamo. Recenzije so napisali Matej Bogataj, Andrej Lutman, Katarina Mahnič in Gabriela Babnik.
še novic