Prejemniki nagrad Prešernovega sklada: Aljoša Dekleva in Tina Gregorič

Prejemniki nagrad Prešernovega sklada: Aljoša Dekleva in Tina Gregorič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. februar 2019 ― Kot je zapisano v utemeljitvi, sodijo njuna dela med najvidnejše dosežke sodobne slovenske arhitekture Med prejemniki letošnjih nagrad Prešernovega sklada sta tudi arhitekta Tina Gregorič in Aljoša Dekleva. Kot je zapisano v utemeljitvi, sodijo njuna dela med najvidnejše dosežke sodobne slovenske arhitekture. Odlikuje ju konceptualna, oblikovna in tehnična inovativnost in občutljiv odnos do kulturnih razsežnosti bivanja, do širšega prostora mesta, pa tudi do preteklosti in izročila.
Fotograf Boris Gaberščik

Fotograf Boris Gaberščik

ARS Likovni odmevi, 2. februar 2019 ― Sadovi dolgoletne izkušnje, Bežigrajska galerija 1 Tiha, črno-bela, brezčasna tihožitja s predmeti, ujetimi v pomensko polne kompozicije z zgovornimi naslovi, že vrsto let zaznamujejo ustvarjanje Borisa Gaberščika, fotografa, ki je zavezan tradiciji fotografije. Tako lahko opišemo seriji, za kateri je lani prejel nagrado Prešernovega sklada: Solve et Coagula, torej Raztopi in strdi, in Von Dieser Welt oziroma Od tega sveta, pa tudi njegova novejša dela, ki so na ogled v ljubljanski Bežigrajski galeriji 1. Razstava Sadovi dolgoletne izkušnje, katere kustos je Miloš Bašin, predstavlja 19 fotografij v srebrno-želatinasti tehniki, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 posebej za predstavitev v galeriji. Vsebinsko ga zanima predvsem vprašanje, kaj v današnjem hitro spreminjajočem se svetu pomeni izkušnja, več o razstavi pa je fotograf Boris Gaberščik povedal v pogovoru z Izo Pevec. ________________________________________
Italijanska fotografa Stefano in Elio Ciol

Italijanska fotografa Stefano in Elio Ciol

ARS Svet kulture, 1. februar 2019 ― Zadnji Svet kulture v tem tednu bo zaznamovala naša soseda Italija, ki tokrat seže vse do Štajerske Zadnji Svet kulture v tem tednu bo zaznamovala naša soseda Italija, ki tokrat seže vse do Štajerske – v Ptujski mestni galeriji namreč na prvi letošnji postavitvi gostijo italijanska fotografa – Stefana in Elia Ciola. Oče in sin v dveh samostojnih razstavah prikazujeta lasten odnos do svetlobe, senc in različnih krajev. Temi primeren je tudi naslov razstave: Prisotnost svetlobe. Iz Trsta pa se nam bo oglasil naš komentator družbenega dogajanja, Marij Čuk, ki se sprašuje: ali je slovenska šola v Italiji še slovenska? Vabljeni v našo družbo.
Odstop ministra za kulturo Dejana Prešička

Odstop ministra za kulturo Dejana Prešička

ARS Kulturna panorama, 1. februar 2019 ― Odraz širše sistemske zapostavljenosti kulture Odstop ministra za kulturo Dejana Prešička, simpozij ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika, razstave v Ljubljani – novejšega slovenskega slikarstva v Moderni galeriji, angažiranega stripa Iztoka Sitarja v Mestni galeriji in Slovenske alpske arhitekture v galeriji DESSA ter vabilo na predstave Anton Podbevšek teatra in Kavč festivala so poudarki današnje Kulturne panorame.
Je dvig državnega proračuna za kulturo priložnost za strukturne spremembe?

Je dvig državnega proračuna za kulturo priložnost za strukturne spremembe?

ARS Arsov forum, 1. februar 2019 ― Arsov forum je namenjen pretresanju in reflektiranju aktualnih in izstopajočih dogodkov na področju kulture in umetnosti. Po letih zategovanja pasov je vlada z rebalansom predlagala dvig proračuna za kulturo na 1,9 odstotka celotnega letnega državnega proračuna in ga tako približala predkrizni ravni. S predsednico Nacionalnega sveta za kulturo Uršulo Cetinski ter s kulturnim ekonomistom Andrejem Srakarjem bomo razmišljali o tem, ali bo v tem položaju laže uresničiti strukturne spremembe na področju javno sofinancirane kulture. Katere so te želene in pogosto napovedovane spremembe in kakšne potrebe imajo po letih varčevanja javni zavodi, nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi? – v živo z gostoma v Arsovem forumu ob 14:05.
Čas brez nedolžnosti

Čas brez nedolžnosti

ARS Svet kulture, 31. januar 2019 ― Razstavo z naslovom Čas brez nedolžnosti: Novejše slikarstvo v Sloveniji, si boste lahko ogledali v Moderni galeriji Netopir Kazimir Svetlane Makarovič, ki je nedavno praznovala 80. rojstni dan, si o svetu, v katerem se zdi le malokaj samoumevno, zastavlja številna vprašanja, saj ga marsikaj zelo čudi, kot velikokrat čudi tudi likovne umetnike, slikarje mlajše generacije, ki se sprašujejo kaj je z medijem slike danes. Avtorice in avtorji, rojeni v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, katerih razstavo z naslovom Čas brez nedolžnosti: Novejše slikarstvo v Sloveniji, si boste lahko ogledali v Moderni galeriji, namreč predstavljajo kompleksno mrežo sodobne slikarske produkcije, medtem ko si predstavo o nemirnem duhu, katere premiera bo nocoj, najmlajši lahko ogledajo v  Lutkovnem gledališču Maribor. V oddaji Svet kulture po 16. uri se bomo posvetili tudi romanu Od znotraj bolgarskega avtorja Rádoslava Parúševa, ki opisuje čas posttranzicije v Bolgariji.
Konceptualizacija “časa” v frazeologiji

Konceptualizacija “časa” v frazeologiji

ARS Jezikovni pogovori, 31. januar 2019 ― O konceptualizaciji pojma "čas" smo se pogovarjali z dr. Melanijo Lariso Fabčič Frazemi in pregovori s sestavino pojma »čas« nam veliko povedo o človekovem dojemanju te izmuzljive in abstraktne dimenzije. V oddaji Jezikovni pogovori smo se o pojmu časa in konceptualiziranju časa v frazeologiji pogovarjali z dr. Melanijo Lariso Fabčič.

099: Jezdec

FilmFlow, 31. januar 2019 ― Prva oddaja novega leta prinaša poglobljeno debato o filmu Jezdec (The Rider, 2017), pod katerega se podpisuje ameriška režiserka kitajskega rodu, Chloé Zhao. Zgodba filma se vrti okrog Bradyja Blackburna, mladega kavboja indijanskih korenin, ki se preživlja z nastopanjem na rodeu in dresiranjem konj. Zhao za pripovedni okvir vzame žanr vesterna, ki ga (raz)širi z […]
Čas prihodnosti – Primerjave

Čas prihodnosti – Primerjave

ARS Čas, prostor in glasba, 31. januar 2019 ― Glasba, ki spominja na neko drugo glasbo, poveča naše zanimanje. Primerjava postane všečna, včasih zlonamerna. Glasba, ki spominja na neko drugo glasbo, poveča naše zanimanje. Primerjava postane všečna, včasih zlonamerna. Glasba pa vendar obstane – če  je dobra, če ima obliko in vsebino. V oddaji bomo predvajali in primerjali: klavirsko skladbo ‘Sanjarjenje’ Roberta Schumanna, uverturo k operi Wolfganga Amadeusa Mozarta ‘Bastien in Bastiena’ in Koncert za klavir in orkester v a-molu, opus 16 Edwarda Griega. Igrali bodo pianist Arthur Alper, Baročni orkester iz Basla, Berlinska filharmonija pod vodstvom Herberta von Karajana in pianist Krystian Zimerman. Dvaindvajseto oddajo pod naslovom »Primerjave« iz cikla »Čas prihodnosti«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič; oddaje »Čas, prostor in glasba« pa pripravlja  profesor Pavel Mihelčič.
Mož iz ozadja, Zelena knjiga, 3 dnevi z Romy Schneider, Rotterdamski filmski festival, Dušan Makavejev

Mož iz ozadja, Zelena knjiga, 3 dnevi z Romy Schneider, Rotterdamski filmski festival, Dušan Makavejev

ARS Gremo v kino, 30. januar 2019 ― V središču pozornosti bo Rotterdamski filmski festival V središču pozornosti bosta dva ta hip najbolj opevana filma ameriške produkcije: Mož iz ozadja, v katerem je Christian Bale upodobil nekdanjega ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja, in Zelena knjiga, film o prijateljski vezi med omikanim temnopoltim pianistom s tremi doktorati in njegovim neizobraženim šoferjem. V oddaji bomo ocenili tudi film 3 dnevi z Romy Schneider, poročali bomo o 48. ediciji Rotterdamskega filmskega festivala, poslovil pa se je Dušan Makavejev, eden ključnih avtorjev jugoslovanskega črnega vala.
Čebela na cvetu in v svetu

Čebela na cvetu in v svetu

ARS Svet kulture, 30. januar 2019 ― Obsežna monografija Marije Stanonik skupaj z bogatim naborom fotografij obsega skoraj 300 strani Čebela je imela v slovenski kulturi in gospodarstvu od nekdaj posebno mesto. Ob vseh njenih naravnih, gospodarskih in prehranskih funkcijah, jo lahko razumemo tudi kot svojevrstni sociološki in kulturni fenomen. Dvojna doktorica Marija Stanonik je skoraj desetletje zbirala in raziskovala obsežno gradivo o njenem pomenu in tako je nastala monografija, ki je izšla pri Slovenski matici. V oddaji predstavljamo tudi razstavo angažiranega stripa Pod rdečo zvezdo, začenja pa se tudi festival glasbene kreativnosti MENT.
Slovenska alpska arhitektura 2008-2018

Slovenska alpska arhitektura 2008-2018

ARS Svet kulture, 29. januar 2019 ― Na razstavi v galeriji Dessa je predstavljenih 30 presežkov slovenske alpske arhitekturne produkcije Alpske arhitekturne stvaritve so razdeljene na več področij: odprti prostor, športni objekti, bivaki in turistični objekti, javne stavbe ter stanovanjske in počitniške hiše. Razstava bo na ogled do 28. februarja. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla monografija o ljubljanskih družinah v 18. stoletju. Prvi popis prebivalstva je odredila cesarica Marija Terezija za celotno avstrijsko cesarstvo. V oddaji tudi več o koncertu cikla Sozvočje svetov.

014: Prostranstvo: Notranjci proti Kraševcem

O.B.O.D., 29. januar 2019 ― V štirinajsti epizodi podkasta O.B.O.D. so agenti Mito, Igor in Aljoša končno našli čas za eno svojih najljubših serij: The Expanse ali po slovensko Prostranstvo. Zaenkrat so zunaj tri sezone serije, četrta prihaja letos na Amazon; ter sedem knjig, osma prihaja konec marca. Ker pa se niso želeli sliniti sami, so v goste povabili še samega sultana podkastanja v Republiki […]
Irena Štusej: Ostanite suhe med nalivi

Irena Štusej: Ostanite suhe med nalivi

ARS Esej na radiu, 29. januar 2019 ― Esej je bil objavljen v reviji Sodobnost leta 2008. Bereta ga napovedovalca Barbara Zupan in Aleksander Golja. V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek esejistke in knjižničarke Irena Štusej Ostanite suhe med nalivi. Esej je bil objavljen v reviji Sodobnost leta 2008. Bereta ga napovedovalca Barbara Zupan in Aleksander Golja. Glasbeni vrinki so odlomki iz skladbe Trije gnossieni francoskega skladatelja Erika Satie-a v izvedbi Pro Arte Guitar Trio. Oddajo je zvočno oblikoval Vojko Frelih, urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Valentin Oman v Kranju

Valentin Oman v Kranju

ARS Svet kulture, 28. januar 2019 ― V Galeriji Mestne občine Kranj je na ogled razstava del zamejskega slikarja Valentina Omana Teme tokratne oddaje so razstava Valentina Omana v Kranju, razstava glasbenih plakatov v ljubljanski galeriji DobraVaga in zbirka zvočnih knjig Slovenski literarni klasiki in sodobniki. Vabljeni k poslušanju!
Koncerti za orgle in orkester Georga Friedricha Händla

Koncerti za orgle in orkester Georga Friedricha Händla

ARS Obiski kraljice, 28. januar 2019 ― Vélikega baročnega skladatelja se bomo ob letošnji 260-ti obletnici njegove smrti spomnili z nekaterimi njegovimi koncerti za orgle in orkester Vélikega baročnega skladatelja se bomo ob letošnji 260-ti obletnici njegove smrti spomnili z nekaterimi njegovimi koncerti za orgle in orkester. Slišali jih boste v imenitni izvedbi angleškega organista Simona Prestona, instrumentalnega sestava The English concert in dirigenta Trevorja Pinnocka.
Jan Assmann: Totalna religija

Jan Assmann: Totalna religija

ARS Izšlo je, 28. januar 2019 ― V razpravi avtor analizira jezik nasilja in kako monoteizem pripoveduje zgodbo o svojem nastanku Kot 65. knjiga v Filozofski knjižnici pri Slovenski matici je izšla Totalna religija, razprava nemškega egiptologa in religiologa Jana Assmanna. V razpravi avtor analizira jezik nasilja in kako monoteizem pripoveduje zgodbo o svojem nastanku, več o študiji (poslovenil jo je Alfred Leskovec) in še čem pa bo v oddaji Izšlo je v pogovoru z Markom Goljo povedal avtor spremne besede dr. Iztok Simoniti. Nikar ne zamudite.
Jeziki Alme M. Karlin

Jeziki Alme M. Karlin

ARS Jezikovni pogovori, 28. januar 2019 ― Alma M. Karlin je že leta 1908 odprla jezikovno šolo. Verjetno je bila prva Slovenka, ki je bila tako podjetna. Alma M. Karlin je tako močno verjela vase in v svoje znanje jezikov, da se je odpravila na pot okoli sveta. Jeziki ji niso pomagali le pri sporazumevanju, ampak tudi pri financiranju poti. Ko je prispela v Peru, je bilo prvo, kar je storila, to, da je v časopisu objavila oglas o poučevanju jezikov. Odziv je bil dober in Alma je bila prepričana, da bo tako zlahka prepotovala svet. Na Japonskem je učila italijanščino, v Peruju angleščino, na Havajih pa je prevajala strokovno literaturo v nemščino. Alma Karlin je govorila najmanj 10 jezikov. Že leta 1908 je v Celju odprla jezikovno šolo. O tem, kako je znanje jezikov pomagalo Almi M. Karlin na poti okoli sveta, znova v pogovoru z Barbaro Trnovec, kustosinjo, etnologinjo in kulturno antropologinjo. Ob tem pa nismo mogli spregledati nekaterih vznemirljivih in pretresljivih dogodkov iz Alminega življenja. Letos sicer mineva 130 let od njenega rojstva in 100 let od odhoda na pot okrog sveta.
Ko predsodki postanejo državna politika

Ko predsodki postanejo državna politika

ARS Ars humana, 28. januar 2019 ― Ali imamo moč in kje se začne naša odgovornost? Pred kratkim, le štiriinsedemdeset let po koncu druge svetovne vojne, je CNN objavil ugotovitve raziskave, v kateri je v reprezentativnem vzorcu sodelovalo sedem tisoč dvaindevetdeset odraslih iz sedmih evropskih držav. Med vključenimi v raziskavo jih o holokavstu tretjina ve zelo malo ali nič. Približno eden izmed dvajsetih sodelujočih v raziskavi pa sploh ne ve, da se je holokavst zgodil. Zdi se neverjetno, da – ob tem, da so med nami še žive priče grozodejstev druge svetovne vojne – spomin na to bledi. Številni dogodki, ki se tako vsako leto zvrstijo 27. januarja, so v tem kontekstu še kako pomemben opomin na – med drugim – zločine, storjene zaradi predsodkov. Predsodkov, ki postanejo državna politika. V oddaji Ars humana bomo govorili o nacističnem preganjanju homoseksualcev, o mehanizmih vzpostavljanja grešnih kozlov, odgovornosti medijev, širšega družbenopolitičnega telesa, pa tudi o odgovornosti in moči posameznika. Naši gostje bodo režiserja Vinko Möderndorfer in Alen Jelen ter sociolog dr. Roman Kuhar.
Ivo Svetina: Iz kitajskega zvezka 2013 / Radoslav Parušev: Od znotraj / Sandra Cisneros: Hiša v ulici mango / Zdenka Kalnická: Prevpraševanja o filozofiji z vidika spola

Ivo Svetina: Iz kitajskega zvezka 2013 / Radoslav Parušev: Od znotraj / Sandra Cisneros: Hiša v ulici mango / Zdenka Kalnická: Prevpraševanja o filozofiji z vidika spola

ARS S knjižnega trga, 28. januar 2019 ― V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili pesniško zbirko Iva Svetine Iz kitajskega zvezka 2013, nato pa se bomo posvetili še romanoma Radoslava Paruševa […] V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili pesniško zbirko Iva Svetine Iz kitajskega zvezka 2013, nato pa se bomo posvetili še romanoma Radoslava Paruševa Od znotraj in Sandre Cisneros Hiša v ulici mango ter knjigi Zdenke Kalnicke Prevpraševanja o filozofiji z vidika spola. Recenzije so napisali Stanislava Chrobaková Repar, Mare Cestnik, Petja Gorjup in Marija Švajncer.
še novic