Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 1. november 2019 ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta.
Lenart Zajc: Delci svetlobe

Lenart Zajc: Delci svetlobe

ARS Izšlo je, 1. november 2019 ― Avtor se je preskusil v znanstveni fantastiki Pisatelj in publicist Lenart Zajc redno objavlja romane, vendar je z najnovejšim romanom Delci svetlobe zagotovo presenetil. Roman se namreč vpisuje v žanr znanstvene fantastike. Več o romanu, objavljenem v zbirki Piramida pri Založbi Litera, in še čem, je pisatelj povedal v odaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa je tudi kratek odlomek. Vabljeni k poslušanju.
Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

ARS Svet kulture, 1. november 2019 ― Ob začetku LIFFea je Ljubljano obiskal Abel Ferrara Sinoči se je s slavnostnim odprtjem pričela jubilejna, 30. izdaja ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – LIFFa. Ob tej priložnosti je Ljubljano obiskal Abel Ferrara, režiser kultnih ameriških filmov, kot so Angel maščevanja, Tatovi teles, Pokvarjeni poročnik in Kralj New Yorka. Njegove žanrske filme poznamo po nasilju, eksploataciji in objektivaciji žensk, film Tommaso, ki so ga prikazali včeraj na odprtju LIFFea, pa je zanj manj tipična avtobiografska drama. V njej režiser razgali vse svoje frustracije, želje in strahove; posnel ga je v lastnem stanovanju in predelu Rima, kjer živi, v njem pa poleg Willema Dafoeja nastopita tudi njegova žena in hčerka. Foto: Reuters
“Liffe je odkrival filmske velikane ob njihovih začetkih.”

“Liffe je odkrival filmske velikane ob njihovih začetkih.”

ARS Arsov forum, 1. november 2019 ― Pogovor s programskima direktorjema ob 30-letnici festivala Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe si je pred 30 leti svojo pot med gledalce začel utirati kot Film Art Fest oz. mednarodni dnevi avtorskega filma. Prva edicija je pritegnila 4000 obiskovalcev, medtem ko zadnja leta festival obišče približno 50.000 gledalcev in tako letos organizatorji pričakujejo že milijontega obiskovalca. S programskima direktorjema, ki sta Liffe popeljala skozi 30 let, s Simonom Popkom in Jelko Stergel se bomo pogovarjali o tem, katero nišo je festival zapolnil in katere so njegove izkoriščene in neizkoriščene priložnosti.

031: Halloween specijalc II: Azijski teror

O.B.O.D., 31. oktober 2019 ― Enaintrideseta epizoda, četrta epizoda druge sezone podkasta O.B.O.D. je druga specialka za noč čarovnic (bu!). Tokrat so jo posvetili drugi sezoni antologijske serije Terror: Infamy in grozljivkam z daljnega vzhoda (v resnici japonskim in korejskim). Zato so Mito, Igor in Aljoša v goste povabili Sanjo Struna, filmsko kritičarko s fokusom na azijsko, predvsem pa južnokorejsko filmsko produkcijo in […]
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 31. oktober 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Slovnica slovenskega znakovnega jezika je pionirsko delo

Slovnica slovenskega znakovnega jezika je pionirsko delo

ARS Jezikovni pogovori, 30. oktober 2019 ― Pred dnevom slovenskega znakovnega jezika Materni jezik gluhih je znakovni jezik, ki ni posnetek jezika, ampak je samostojen jezik. Gluhim je slovenski jezik enako tuj, kot je slišečim slovenski znakovni jezik. Gre za zapleten jezikovni sistem, države imajo svoje znakovne jezike, razlike pa so tudi v narečjih. Pred dnevom slovenskega znakovnega jezika, ki bo 14. novembra, smo osvetlili prvo tovrstno slovnico pri nas. Delo je eden večjih mejnikov v zgodovini razvoja jezikov v Sloveniji. Gost je urednik dela dr. Matic Pavlič.
Strah ti poje dušo

Strah ti poje dušo

ARS Oder, 30. oktober 2019 ― Strah v duši in bogastvo koščka neba Ena izmed gledaliških predstav, ki je v zadnjem času v gledališče privabila publiko in jo navdušila, je predstava Ali: Strah ti poje dušo, nenazadnje je pred nekaj tedni, ko se je končalo Borštnikovo srečanje, režiser Sebastijan Horvat prejel tudi posebno nagrado žirije za umetniško gesto, poleg tega pa so predstavo ljubljanske Drame, ki je sicer postavljena v zapuščeno industrijsko halo, člani Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, izbrali tudi za najboljšo predstavo v pretekli sezoni. Prestava, ki ruši stereotipe in se loti kopice predsodkov na družbeni in osebni ravni, je sicer nastala kot gledališka adaptacija znamenitega filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali. Gosta oddaje Oder sta Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabig Jug, igralca, ki sta za vlogi starejše osamljene vdove in  priseljenca iz Maroka, med katerima vzplamtijo močna čustva, tudi prejela nagradi za igro. Pred pogovorom omenjamo še grand prix letošnjega srbskega festivala Bitef.

Branko Hofman: Politika in literatura

ARS Esej na radiu, 29. oktober 2019 ― Branko Hofman je leta 1989 nastopil Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu Pesnik, pisatelj in dramatik Branko Hofman je prvi slovenski pisatelj, ki si je na umetniški ravni upal pisati o Golem otoku. Leta 1989 je nastopil na Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu. Besedilo bereta Mateja Perpar in Jure Franko, glasbeni vrinki so odlomki Nokturna za piccolo in harfo Črta Sojara Voglarja v izvedbi Liorja Eitana in Urške Križnik Zupan. Tonski mojster je bil Marko Krebs, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Droge v Tretjem rajhu

Droge v Tretjem rajhu

ARS Ars humana, 29. oktober 2019 ― Od dajanja močnih poživil vojakom na fronti do dvomljivih metod Hitlerjevega osebnega zdravnika Thea Morella, ki je svojemu varovancu vbrizgaval opiate. Knjiga nemškega novinarja in pisatelja Normana Ohlerja: »Popolna omama- Droge v Tretjem rajhu«, ki je v prevodu Neže Božič izšla pri Mladinski knjigi, je ob izidu povzročila veliko polemik pa tudi zelo dober odziv bralk in bralcev. Avtor se v njej loteva zamolčane zlorabe drog v Tretjem rajhu: od dajanja močnih poživil vojakom na fronti do dvomljivih metod Hitlerjevega osebnega zdravnika Thea Morella, ki je svojemu varovancu vbrizgaval opiate. Z Normanom Ohlerjem se je, ob njegovem obisku v Ljubljani, pogovarjal Tomaž Gerden.

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 27. oktober 2019 ― Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu Knjižni sejem na Dunaju, simpozij Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu, nagrada bert Vladu Novaku, restavrirana kopija filma Ne joči, Peter, 250. obletnica najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem v Idriji, razstava ob obletnicah rojstva in smrti slikarja in grafika Božidarja Jakca v Novem mestu in razstava nagrajencev preteklih grafičnih bienalov v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani sestavljajo današnjo oddajo.
Vlado Novak

Vlado Novak

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 27. oktober 2019 ― Dobitnik priznanja bert za življenjsko delo Oddajo Naši umetniki pred mikrofonom posvečamo dramskemu in filmskemu igralcu Vladu Novaku. 12. novembra bo namreč v Slovenski kinoteki prejel nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Ustvaril je več kot šestdeset filmskih vlog, v gledališču pa vsaj še dvakrat več, Društvo slovenskih režiserjev mu nagrado podeljuje, kot je bilo zapisano, ker je Vlado Novak “vedno z dušo in srcem pri stvari”. Igralca, ki je že dobil številne nagrade, tudi nagrado Prešernovega sklada iIn Borštnikov prstan leta 2014, je pred mikrofon povabil Marko Golja.
Božidar Jakac

Božidar Jakac

ARS Likovni odmevi, 26. oktober 2019 ― Ob 120. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti Ob letošnji 120. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti slikarja, grafika, likovnega pedagoga in akademika Božidarja Jakca, bomo ponovili oddajo Likovni odmevi, v kateri se je Irena Majce leta 2009 pogovarjala z dr Andrejem Smrekarjem, ki je sodeloval pri takrat novi postavitvi stalne razstave Jakčevih del v umetniku posvečeni galeriji v Kostanjevici na Krki. Zbirka, ki jo je poklonil rodnemu Novemu mestu obsega 828 del, na stalni postavitvi, ki se ni spreminjala, jih je 105. Razstava predstavlja njegova dela od začetkov na idrijski realki, mladostna dela, nastala v času prve svetovne vojne, dela, nastala v času študija v Pragi, portrete sorodnikov in prijateljev ter pomembnih slovenskih kulturnih delavcev in umetniških ustvarjalcev, poetične motive dolenjske pokrajine, dela, ki odpirajo vpogled v umetnikova potovanja, pa vse do del umetnikovega zrelega in starostnega obdobja. Jakac je bil soustanovitelj, rektor in prvi profesor za risanje in grafiko ljubljanske akademije upodabljajočih umetnosti. Z deli njegove zgodnje dobe ga stroka uvršča med slovenske ekspresioniste, s poznejšimi deli pa v lirični realizem. Jakac, ki se je rodil 16. julija leta 1899 in umrl 12. novembra 1989, je tudi med pionirji slovenskega filma, v črnobeli tehniki je posnel več dokumentarnih vedut Novega mesta in s tem postal tudi prvi slovenski mojster kamere.
Dober dan za delo

Dober dan za delo

ARS Gremo v kino, 26. oktober 2019 ― Ocene filmov Dober dan za delo, Mali Joe, Neskončni nogomet in Doktor Sleep ter poročilo o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola V središču oddaje Gremo v kino bo novi film Martina Turka Dober dan za delo. Zgodba o moškem, ki je, kot pravi Turk, »predober za ta svet«, je postavljena v sodobno Sarajevo. Ocenili bomo tudi film Mali Joe Jessice Hausner, dokumentarec Neskončni nogomet – njegov avtor Corneliu Porumboiu, eden vidnejših predstavnikov romunskega novega vala, v njem predstavlja moškega, ki želi spremeniti pravila nogometa – in zatem še grozljivko Doktor Sleep, nadaljevanje kultnega Izžarevanja, ki ga je režiral Stanley Kubrick. Za film je skupaj z režiserjem Mikom Flanaganom napisal scenarij po svoji knjigi Stephen King, ki je tudi avtor romana Izžarevanje. Poleg tega bomo v oddaji poročali o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola – letos je bil dogodek posvečen odrazom razvoja novih identitetnih struktur v dokumentarcih z območja tako imenovane »jugosfere«.
še novic