Mladi, ki ustvarjajo v vseh poljih umetnosti

Mladi, ki ustvarjajo v vseh poljih umetnosti

ARS Svet kulture, 15. oktober 2018 ― Potekajo uvodni dogodki letošnjega Borštnikovega srečanja, ki se uradno sicer začenja v petek V Mariboru že danes s programom novih vsebin, ki poudarjajo pomen ustvarjanja za odraščajočo publiko, potekajo uvodni dogodki letošnjega Borštnikovega srečanja, ki se uradno sicer začenja v petek. V oddaji Svet kulture po 16.uri pa med drugim izpostavljamo tudi instalacijo Maxa Graua, ki je nastala za prostore ljubljanskega Kina Šiška, filmski festival Poklon viziji, ki se začenja v Hiši filma v Gorici ter strokovno srečanje z naslovom Misliti Tivoli.
Marko Pavliha: Mislim, torej sem?

Marko Pavliha: Mislim, torej sem?

ARS Esej na radiu, 15. oktober 2018 ― Politik, poslanec, pravnik, profesor prava in esejist Marko Pavliha je avtor in soavtor več deset knjig Politik, poslanec, pravnik, profesor prava in esejist Marko Pavliha je avtor in soavtor več deset knjig. V oddaji boste slišali njegov esej Mislim, torej sem?, ki je izšel letos v avtorjevi knjigi z naslovom Pritisni na tipko človek. Bereta ga napovedovalca Mateja Perpar in Aleksander Golja. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz klavirskega albuma Koda Chopin Milka Lazarja v izvedbi Bojana Goriška. Oblikovalec zvoka je bil Janez Podlesnik, urednika oddaje pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Mutirajoča generacija

Mutirajoča generacija

ARS Ars humana, 15. oktober 2018 ― »Ne da bi se tega zavedali, se je v tem kratkem obdobju, ki nas ločuje od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, rodil človek nove vrste« »Ne da bi se tega zavedali, se je v tem kratkem obdobju, ki nas ločuje od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, rodil človek nove vrste. On ali ona nimata več enakega telesa, enake pričakovane življenjske dobe. Ne komunicirata več na enak način, ne zaznavata več enakega sveta, ne živita več v isti naravi, ne prebivata več v istem prostoru.« Tako, ob drugem, v svojem eseju z naslovom Palčica o mladih generacijah razmišlja francoski humanist, matematik in filozof Michel Serres. V oddaji Ars humana se bomo skupaj z njim spraševali v čem in zakaj so mlade generacije tako zelo drugačne od starejših, kaj to dejstvo pomeni za medgeneracijski dialog, kakšne oblike pripadnosti smo poznali nekoč, kakšne prevladujejo danes, pa tudi o tem, kaj za človeka kot družbeno bitje pomeni, da sodobni človek postaja vse bolj posameznik. Gostji v oddaji bosta dr. Nadja Dobnik, prevajalka, predavateljica za francoski jezik in urednica, ter psihologinja in andragoginja, zaslužna profesorica ljubljanske univerze dr. Ana Krajnc. Z njima se bom pogovarjala Tina Kozin.
Vlasta Zorko

Vlasta Zorko

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 15. oktober 2018 ― Je ena vidnejših slovenskih kipark druge polovice 20. stoletja V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom bomo gostili akademsko kiparko Vlasto Zorko. Umetnica se je rodila leta 1934 v Mariboru, ki mu ostaja zvesta vse do danes. Je ena vidnejših slovenskih kipark druge polovice 20. stoletja. Upravičeno jo lahko štejemo za prvo slovensko kiparko obdobja po drugi svetovni vojni, saj je bila med redkimi šolanimi kiparkami prva, ki se je na tem področju tudi uveljavila. Kiparka se je v zavest Mariborčanov in tudi širše vtisnila najbolj s kiparskimi postavitvami v javnem prostoru pa tudi z intimnimi in s čustvi prežetimi malimi plastikami. Letos je Umetnostna galerija Maribor pripravila prvo pregledno razstavo del Vlaste Zorko. Z avtorico se je pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.
Izseljenci povratniki

Izseljenci povratniki

ARS Za en bokal muzike, 15. oktober 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne v iskanju boljših možnosti preživetja izselili v tujino, vendar jih je življenje na stara leta pripeljalo nazaj v domovino. V mnogih letih odsotnosti so ohranili spomine na domače kraje in skupaj z njimi tudi del glasbenega izročila, ki so ga leta 1976 obudili in nam zapustili zvočne zapise. Oddajo je na osnovi posnetkov iz oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi iz tistega leta pripravil Tomaž Rauch.
Eva Markun: Menažerija

Eva Markun: Menažerija

ARS Izšlo je, 15. oktober 2018 ― Pisateljica Eva Markun (1990) je že s pripovedno prvenko Menažerija napisala odlično zbirko Pisateljica Eva Markun (1990) je že s pripovedno prvenko Menažerija napisala odlično zbirko. Prizorišča njenih zgodb so različna, od domačega podeželja do kamboške divjine, toda naj bo svet njenih zgodb še tako različen, se njene junakinje nemalokrat srečajo z naravo, ki je ne le druga, ampak tudi drugačna, kot jo vidimo v množičnih podobah. Narava je lahko fantastična, lahko grozljiva, toda ključno je, da pisateljica z osupljivo lahkoto in prepričljivostjo briše meje stvarnega in jih raztaplja v fantastično, nedoumljivo, nerazumljivo. In konci zgodb Eve Markun se ne zlomijo v neko razumarsko pojasnilo, ampak ostajajo skrivnostni, tudi srhljivi, kot na primer v antološki zgodbi Brez milosti. Več o omenjeni zgodbi, zbirki in še čem bo Eva Markun povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi odlomek, dva iz zbirke Menažerija. Nikar ne zamudite.
Izzivi novega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu

Izzivi novega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu

ARS Arsov forum, 15. oktober 2018 ― Skupaj s Slovenci iz Avstrije in Italije je bil gost oddaje minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. V oddaji, ki jo pripravljamo v sodelovanju Radia Trst A, slovenskega programa ORF v Celovcu in programa Ars, smo skupaj s Slovenci iz Avstrije in Italije gostili ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika.
Radijska približevanja: Moj radio

Radijska približevanja: Moj radio

ARS Čas, prostor in glasba, 15. oktober 2018 ― Praznujemo 90 let slovenskega radia Praznujemo 90 let slovenskega radia. V prvi oddaji – »Spomini na začetek«, smo se (pred tednom dni) spominjali radijskih začetkov, na današnji dan pa se avtor treh oddaj profesor Pavel Mihelčič spominja, kaj mu je v mladosti pomenil radio in kako je kot mlad skladatelj vstopil v svet, ki so ga odstirali radijski valovi. V oddaji Radijska približevanja – Moj radio, ki smo jo posvetili 90. obletnici slovenskega radia, bomo uvodoma predvajali del skladbe »Take the A Train« Duka Ellingtona, sledili bodo odlomki iz oper Gaetana Donizettija in Giacoma Puccinija, peli bodo sopranistka Nada Vidmar, tenorist Janez Lipušček, sopranistka Vilma Bukovec in tenorist Rajko Koritnik in sopranistka Sabina Cvilak. V nadaljevanju bomo predvajali nekaj skladb Pavla Mihelčiča: Sonatino v soncu, ki je skladateljev mladostni domislek in prvi posnetek na našem radiu – posnetka, ko je trinajstletni skladatelj s to skladbo nastopil v oddaji »Pokaži kaj znaš«, žal nimamo; bo sledila ista skladba, ki jo je v okviru cikla »Iz zimskega vrta« po šestih desetletjih zaigral skladatelj sam, prav tako v avtorjevi izvedbi bomo iz avtorjevih študentskih let predvajali »Tri lirične skladbe« za klavir; oddajo pa bomo zaokrožili z Mihelčičevo skladbo za simfonični orkester »Slike, ki izginjajo« in dodali četrto pesem iz cikla  »Štirih slovenskih ljudskih pesmi« za sopran in orkester  –  »Pozimi pa rožice ne cveto« – pesem bo zapela sopranistka Jerica Steklasa. Oddajo »Moj radio« – praznično oddajo ob 90. obletnici slovenskega radia, ki ima stalni naslov »Čas, prostor in glasba«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Z igralci o predstavi še ni naslova

Z igralci o predstavi še ni naslova

ARS Oder, 15. oktober 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču so sezono začeli s predstavo po besedilu Simone Semenič: še ni naslova V Slovenskem mladinskem gledališču so sezono začeli s predstavo po besedilu Simone Semenič: še ni naslova. Režiral jo je Tomi Janežič, ki se po desetletju dela na tujem, vrača v slovensko gledališče. O uspešni predstavi, njenem nastanku in posebnostih se bomo pogovarjali z igralkami in igralci, ki so jo soustvarili, med njimi so: Daša Doberšek, Anja Novak, Daniel Day Škufca in Stane Tomazin. Vabimo vas k poslušanju!
Peter Svetina: Poročilo o Jasperju Krullu / Peter Andrej: Skoz zvočni zid / Patrick Modiano: Pasja pomlad / Marija Švajncer: Grdi filozofi

Peter Svetina: Poročilo o Jasperju Krullu / Peter Andrej: Skoz zvočni zid / Patrick Modiano: Pasja pomlad / Marija Švajncer: Grdi filozofi

ARS S knjižnega trga, 15. oktober 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniški zbirki Petra Svetine Poročilo o Jasperju Krullu in Petra Andreja Skoz zvočni zid, roman Patricka Modianoja Pasja […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniški zbirki Petra Svetine Poročilo o Jasperju Krullu in Petra Andreja Skoz zvočni zid, roman Patricka Modianoja Pasja pomlad in strokovna monografija Marije Švajncer Grdi filozofi. Recenzije so napisali Peter Semolič, Andrej Lutman, Jasna Lasja in Robert Kralj.
Evlalija – umetni jezik Stanislava Škrabca

Evlalija – umetni jezik Stanislava Škrabca

ARS Jezikovni pogovori, 15. oktober 2018 ― Škrabec je pri njenem oblikovanju izhajal iz latinščine, vendar naj bi bila raba lažja. Na prehodu iz 19. v 20. stoletje se je pojavila prava poplava umetnih jezikov. Med najbolj odmevnimi je bil esperanto, pri nas pa je pater Stanislav Škrabec oblikoval umetni jezik evlalija. Škrabec je pri njenem oblikovanju izhajal iz latinščine, vendar naj bi bila raba lažja. V letu, ko mineva 100 let od smrti Stanislava Škrabca, smo v tokratni oddaji osvetlili značilnosti evlalije in kakšne možnosti je imela za mednarodni uspeh. Gost je bil dr. Kozma Ahačič.
Marina Abramović v Firencah

Marina Abramović v Firencah

ARS Svet kulture, 12. oktober 2018 ― O razstavi Čistilka v Palazzo Strozzi, kjer si lahko ogledate delo "babice performansa" Marine Abramović The Cleaner (slo. Čistilka) – je naslov velike retrospektivne razstave svetovno znane umetnice srbskega rodu Marine Abramović, na kateri si lahko ogledate okoli sto del te slikarke, ki je skozi desetletja postala »babica performativne umetnosti«, kot si sama pravi. Razstavo si ogleda po več tisoč obiskovalcev na dan, za Svet kulture pa je vtise z razstave zbral naš dopisnik Janko Petrovec. V oddaji se bomo dotaknili tudi dobitnika alternativne Nobelove nagrade za književnost, razstave Vuka Čosića v ljubljanski Galeriji P74 in premiere odrske priredbe proznega dela libanonskega pisatelja Kahlila Gibrana Prerok, ki jo postavljajo na oder v Kranju. Ob koncu pa se bomo ozrli na Kitajsko, kjer še vedno odmeva afera z igralko Binbing.
Žaba

Žaba

ARS Gremo v kino, 12. oktober 2018 ― Bosanski film Žaba, ki je na sporedu v art mreži, je na ponedeljkovi premieri pospremil igralec Emir Hadžihafisbegović Bosanski film Žaba, ki je na sporedu v art mreži, je na ponedeljkovi premieri pospremil igralec Emir Hadžihafisbegović, gost oddaje Gremo v kino. Na spored pa prihajajo tudi prvi filmi, ki dišijo po oskarjih – med njimi Prvi človek Damiena Chazella. Ocenili bomo še filma Zaljubljen v mojo ženo, Težave v motelu el Royal in govorili tudi o filmih, ki na veliko platno postavljajo Ivana Cankarja.
Rene Rusjan v Mestni galeriji Nova Gorica

Rene Rusjan v Mestni galeriji Nova Gorica

ARS Likovni odmevi, 11. oktober 2018 ― Pregledna razstava "Epizoda v mreženju spomina" Rene Rusjan je kot kiparka ustvarjala le krajše začetno obdobje, kmalu je namreč v središče svoje prakse postavila komunikacijo; postala je zbiralka in pripovedovalka zgodb, ki jo zanimajo spomini prostorov, ljudi, človeštva. Več kot 30 let deluje na polju sodobnih umetnosti, njeno široko področje delovanja pa se, poleg pedagoške dejavnosti na področjih kiparstva in sodobnih umetniških praks, razteza od vizualne, intermedijske in uprizoritvene umetnosti, scenografije, oblikovanja do kuriranja razstav in kompleksnejših umetniških projektov. Predstavila se je v številnih eminentnih galerijah, a vse bolj so jo zanimala okolja izven galerij in projekti, ki komunicirajo na drugačne načine. Novogoriška razstava je tako poskus osmišljanja njenega celotnega umetniškega opusa. Kot prostorsko situacijo, sestavljanko kosov, umetniških del, dokumentov in fragmentov, sta jo zasnovala galerist Primož Nemec in umetnostna zgodovinarka Saša Nabergoj.
Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

ARS Kulturna panorama, 11. oktober 2018 ― 70. knjižni sejem v Frankfurtu je združil vso svetovno založniško industrijo, v Ljubljani pa so podelili priznanja za arhitekturo Častna gostja sejma v Frankfurtu je bila letos Gruzija, prvič pa se je kot častna gostja leta 2022 predstavila tudi Slovenija. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so odprli pregledno razstavo članov Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in podelili strokovna priznanja. Predstavljamo tudi Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov 2018, ki ga letos posvečajo grafiki ter razstavo slovenskega slikarja Ivana Vavpotiča. Strnili smo vtise s prevajalskega simpozija, v oddaji pa predstavljamo tudi poudarke letošnjega 53. festivala Borštnikovo srečanje.
Ljubljanska opera v novo sezono s Hoffmanovimi pripovedkami

Ljubljanska opera v novo sezono s Hoffmanovimi pripovedkami

ARS Svet kulture, 11. oktober 2018 ― V Ljubljani bo nocoj premiera najbolj znanega dela Jacquesa Offenbacha, opere Hoffmanove pripovedke Danes o prvi premieri nove sezone v ljubljanski operi – Hoffmanovih pripovedkah, najbolj znanemu glasbenemu delu francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha, ki ga na oder postavlja režiser Aleksandar Popovski. V nadaljevanju bomo napovedali dokumentarni portret o bioenergetiku Marjanu Ogorevcu, oglasili se bomo s Frankfurtskega knjižnega sejma in pokomentirali osvežen protokol podeljevanja Jenkove nagrade. Danes so namreč razglasili enajst nominirancev. Vabljeni k poslušanju!
še novic