Igor Saksida: Esej, ki ni besedilo

ARS Esej na radiu, 11. februar 2020 ― Igor Saksida v Eseju, ki ni besedilo prikazuje notranjo prepletenost Grafenauerjeve poezije in esejistike kot neločljivo celoto. Slovenski literarni zgodovinar Igor Saksida se strokovno ukvarja predvsem s slovensko mladinsko književnostjo. V današnji oddaji boste slišali njegov esej z naslovom Esej, ki ni besedilo. Esej je bil objavljen leta 2010 v reviji Otrok in knjiga. Bereta ga Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz skladbe Vala, za kitaro Alda Kumarja v izvedbi kitarista Žarka Ignjatovića. Oblikovalec zvoka je bil Miha Klemenčič, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Ada Škerl, pesnica

Ada Škerl, pesnica

ARS Ars humana, 11. februar 2020 ― Ob 70. obletnici izida pesničine prvenke Senca v srcu. Ada Škerl (1924-2009) je bila pesnica, prevajalka in lektorica na Radiu Slovenija. Februarja 1950 (z letnico 1949) je izšla njena prva pesniška zbirka Senca v srcu. Ob 70. obletnici izida zbirke, s katero se je začel intimizem v povojni slovenski poeziji, bosta več o pesnici in njeni poeziji povedali literarna zgodovinarka dr. Irena Novak Popov in Tanja Petrič, urednica knjige zbranih pesmi Ade Škerl z naslovom Speči metulji, z njima se bom pogovarjal, v živo, Marko Golja. Zelo zgovorna pa bo tudi pesničina izjava o njeni pesniški usodi. Vabljeni k poslušanju.
Angela Tomanič in orgle v Komendi

Angela Tomanič in orgle v Komendi

ARS Obiski kraljice, 11. februar 2020 ― V oddaji bodo na sporedu dela F. Couperina, J. S. Bacha, G. F. Händla, G. Böhma, F. Mendelssohna in T. Duboisa Tokratno oddajo namenjamo izvedbam organistke Angele Tomanič, ki je svoje življenje posvetila glasbi. Bila je odlična organistka, predana pedagoginja in zborovodkinja, v poznejših letih se je odlično znašla tudi kot publicistka. Oktobra 1969 je imela svoj prvi samostojni koncert pri sv. Jožefu nad Celjem, potem se je v njenem več kot štirideset let trajajočem umetniškem delovanju zvrstilo še veliko nastopov, doma, v Evropi, Ameriki in v državah nekdanje Sovjetske zveze. Rada je tudi snemala, saj je želela lepoto orgelske glasbe pa tudi zvokovne zmožnosti različnih orgel trajno ohraniti na nosilcih zvoka za poznejše rodove. V radijskem arhivu je med drugimi plošča, ki jo je posnela v župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi.
Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

ARS Kulturna panorama, 9. februar 2020 ― V oddaji še o 70. obletnici smrti Prežihovega Voranca, novem prevodu Prešernovih Poezij v italijanščino, razmišljanju o oblikovanju, razstavi tradicionalnih igrač ter obletnici Muzeja za umetnost in obrt v Zagebu Oddajo bomo začeli z vročim kulturnim dogajanjem. Teči je začelo tretje leto, odkar slovenska kultura nima nacionalnega programa za kulturo, ministrstvo pa se sooča z očitki, da poskuša politično kadrovati v javnih zavodih s področja kulture. Minilo je tudi 70 let od smrti Prežihovega Voranca, Miran Košuta pa je ob kulturnem prazniku slovenskemu in italijanskemu občinstvu predstavil Franceta Prešerna in njegovo ustvarjanje – predvsem svoj novi prevod Prešernovih Poezij. Govorili bomo tudi o Društvu oblikovalcev Slovenije, ki dela svojih članov v Cankarjevem domu tokrat predstavlja virtualno, s tem pa želi sprožiti tudi razmišljanje o oblikovanju v sodobnem svetu. V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani si lahko ogledate zbirko tristotih tradicionalnih in sodobnih igrač, ki jih sicer hrani Etnografski muzej Zagreb in kažejo razvoj izdelovanja igrač ter uporabo različnih materialov. Proti koncu oddaje bomo ostali v Zagrebu, saj je Hrvaški muzej za umetnost in obrt ta teden dočakal 140. obletnico ustanovitve muzeja.
Kostumograf Alan Hranitelj

Kostumograf Alan Hranitelj

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 9. februar 2020 ― Magični svetovi umetnika, odprtega za sprejemanje impulzov življenja Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je bil tudi pri nas in po svetu delujoč kostumograf Alan Hranitelj, ki je lani navdušil s postavitvijo razstave Vzporedni svetovi Alana Hranitelja. O vzporednih svetovih umetnik, ki se z dvomi ne ukvarja veliko, saj si od nekdaj zaupa, pravi, da bivajo v vsakem izmed nas, vendar mora biti človek odprt za to, da si dovoli videti in slišati. Razstava, ki je sledila že mnogim drugim zelo odmevnim, je bila za mnoge praznik kostumografije, stvaritve pa so bile označene kot presežek umetniške imaginacije. Njegov opus obsega več sto gledaliških, opernih, baletnih in sodobno plesnih kostumografij, s svojimi magičnimi, poetičnimi in razkošnimi stvaritvami pa je očaral tudi gledalce cirkuških predstav ter vstopal v prostore filmske in televizijske produkcije. O svetu podob, ki jih vidi in ustvarja se je Magda Tušar pogovarjala že v nočnih urah Prvega, zdaj pa boste delu pogovora lahko prisluhnili tudi v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.
Srbski modernizem

Srbski modernizem

ARS Likovni odmevi, 8. februar 2020 ― Slike, grafike, kipi od realizma do avantgarde V Narodni galeriji v Ljubljani je na ogled razstava z naslovom Srbski modernizem 1880–1950: 86 del – predvsem oljne slike, ob tem pa še nekaj kipov in grafik, ki jih hrani eden najstarejših kulturnih hramov v Srbiji, Galerija Srbske matice iz Novega Sada. Razstava med drugim kaže na pomen mednarodnega sodelovanja kulturnih ustanov danes in nekoč. Žiga Bratoš je pred mikrofon povabil koordinatorja projekta, dr. Andreja Smrekarja, avtorico razstave dr. Tijano Palkovljević Bugarski in direktorico Narodne galerije v Ljubljani dr. Barbaro Jaki.
Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

ARS Gremo v kino, 8. februar 2020 ― Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati ter islandsko dramo Mleko režiserja in scenarista Grímurja Hákonarsona o ženski, ki se postavi po robu izkoriščevalski lokalni zadrugi. Predstavili bomo 70. mednarodni filmski festival v Berlinu in se pogovarjali s Silvom Karom, direktorjem 14. festivala gorniškega filma, ki bo potekal prihodnji teden v več krajih po Sloveniji.
Charles Villiers Stanford /5/

Charles Villiers Stanford /5/

ARS Skladatelj tedna, 8. februar 2020 ― Charles Villiers Stanfordu je skupaj s Hubertom Parryjem in Alexandrom Mackenziem dolgo veljal za začetnika glasbenega preporoda v Veliki Britaniji, a so ga kmalu zasenčili […] Charles Villiers Stanfordu je skupaj s Hubertom Parryjem in Alexandrom Mackenziem dolgo veljal za začetnika glasbenega preporoda v Veliki Britaniji, a so ga kmalu zasenčili Edward Elgar in lastni učenci, kot sta Gustav Hoist in Ralph Vaughan Williams. Slednji je nekoč zapisal: »V Stanfordovi glasbi nikoli ne pogrešamo stila, lepote in občutka velike tradicije. Njegova dela so viktorijanska v najboljšem pomenu besede: lahko jih primerjamo z umetnostjo Alfreda Tennysona, Georga Frederica Wattsa in Matthewa Arnolda.«. Poleg Stanfordovega priljubljenega Magnificata v oddaji predstavljamo anthem For lo, I raise up, drugi stavek Simfonije št. 4, motet Večni oče ter ciklus kratkih pesmi: Vilinsko jezero, Mor iz Cloyne, Strup na puščicah, Svetovna tatica in Nazaj na Irsko.
Avgust Demšar: Cerkev

Avgust Demšar: Cerkev

ARS Izšlo je, 7. februar 2020 ― Deseta kriminalka mojstra zapletov (in razpletov) Avgust Demšar (to je psevdonim) je leta 2007 objavil svojo prvo kriminalko z naslovom Olje na balkonu in v njej predstavil inšpektorja Martina Vrenka. Pozneje je napisal še vrsto kriminalk, vpeljal še enega glavnega junaka Miloša, razširil tematiko in vedno znova presenetil s pripovedno strukturo. In tudi s svojim desetim romanom Cerkev se pisatelj ni prepustil rutini, ampak je napisal berljiv, sodoben, zgoščen roman, ki vsebuje vrsto izdelanih likov. Tokrat se Demšarjevi detektivi spopadejo ne samo s težkim in zapletenim umorom, ampak tudi politično občutljivim. Preiskujejo namreč umor škofa, ki ga je morilec umoril po maši v baziliki Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori. Pisatelj spretno razvija pripoved, več vzporednih možnosti in hipotez, preiskav … Več o romanu bo povedal avtor v pogovoru z Markom Goljo. Vabljeni k poslušanju.
Charles Villiers Stanford /3/

Charles Villiers Stanford /3/

ARS Skladatelj tedna, 6. februar 2020 ― Charles Villiers Stanford se je rodil leta 1852 v Dublinu ter že pred svojim osemnajstim letom ustvaril razmeroma veliko duhovne in posvetne vokalne glasbe, koncertno […] Charles Villiers Stanford se je rodil leta 1852 v Dublinu ter že pred svojim osemnajstim letom ustvaril razmeroma veliko duhovne in posvetne vokalne glasbe, koncertno uverturo in zanimiv Rondo za violončelo in orkester.. Navduševal se je nad Brahmsovo in Schumannovo glasbo ter v poletnih mesecih študiral kompozicijo pri Carlu Reineckeju v Leipzigu in Friedrichu Kielu v Berlinu. Pri šestindvajsetih je začel komponirati svojo prvo opero Zakriti prerok, a mu z njo ni uspelo navdušiti angleških kolegov. Ti so menili, da bi moral izbrati lahkotnejšo temo po vzoru komičnih oper Arthurja Suliivana. Svetovali so mu, naj delo najprej predstavi v tujini ter si tako zagotovi boljše možnosti za uprizoritev doma. Stanford je izkoristil stike, ki jih je dobil med bivanjem v Nemčiji, in opera je premiera doživela leta 1881 v Kraljevem gledališču Hannovru. V angleški reviji The Musical Times so njegovo instrumentacijo primerjali s Schumannovo, dramatski prijem pa z Meyerbeerovim. A delo ni prepričalo vseh kritikov in opera je morala na angleško premiera počakati še nadaljnih dvanajst let. Vsem težavam navkljub se je Stanford skozi vso kariero navduševal za opero ter se poskušal izkazati kot operni skladatelj. Ravnal je povsem drugače kakor njegov sodobnik Hubert Parry, ki je odnehal že po prvem neuspešnem poskusu. V oddaji predstavljamo Stanfordove skladbe Caoine – prvo izmed šestih Irskih fantazij, Glorio iz Prazničnega bogoslužja, del simfonične kantate Stabat Mater in Fantazijo v a-molu za nenavadno zasedbo roga in godalnega kvarteta.
Ali govorimo pravilno?

Ali govorimo pravilno?

ARS Jezikovni pogovori, 5. februar 2020 ― Govorni pomočnik RTV Slovenija vam lahko pomaga razrešiti marsikatero dilemo. Izgovarjanje tujih lastnih imen in izpeljava iz njih povzročata preglavice že jezikoslovcem, kaj šele slehernikom. Dejstvo je, da pravorečje v javnem prostoru ne uživa pozornosti, ki mu pripada. Ravno zaradi tega je odslej širši javnosti na voljo spletna stran Radiotelevizije Slovenija Govorni pomočnik. Projekt je nastal s sodelovanjem fonetične službe Radia Slovenija in Izobraževalnega središča RTV Slovenija kot zvočni priročnik in pomoč za poenotenje izreke na radiu, a je namenjen pravzaprav vsem. Govorni pomočnik ponuja uporabnikom, da na enem mestu najdejo zbirko poslovenjenih in poenotenih izgovarjav tujih in domačih lastnih in krajevnih imen ter drugih besed in besednih zvez z mestom naglasa in naglasnim znamenjem. Orodje bosta predstavili vodja fonetične službe Radia Slovenija in glavna urednica Govornega pomočnika Suzana Köstner ter ena od urednic projekta in lektorica Saša Grčman. Govorni pomočnik je dostopen na tej povezavi. Predloge in pripombe lahko pošljete na govornipomocnik@rtvslo.si. Pri vzpostavitvi spletne strani govornega pomočnika so sodelovali tudi: glavna koordinatorica Alenka Kovačič, lektorice Marta Trobec, Tamara Gorup, pri pregledu vpisov lektorice Alenka Pirc, Živa Švigelj, Tina Petrovič, Petra Jordan in napovedovalka Alenka Resman Langus, tehnično izvedbo so prevzeli Arnold Marko in sodelavci MMC-ja. Gesla so posneli Bernard Stramič, Miha Zor, Matjaž Romih, Igor Velse in Maja Šumej. RTV Slovenija je sodelovala tudi pri projektu Spipp, spletni aplikaciji za pomoč pri zapisu in izgovorjavi svojilnih pridevnikov prevzetih priimkov (http://spipp.ff.um.si). Projekt Spipp so izpeljali študentje treh fakultet Univerze v Mariboru pod mentorstvom dr. Irene Stramljič Breznik, predavateljice na mariborski Filozofski fakulteti in Darinke Koderman Patačko, lektorice in prevajalke na TV Slovenija.
Lovro Kuhar – Prežihov Voranc

Lovro Kuhar – Prežihov Voranc

ARS Svet kulture, 5. februar 2020 ― Ob 70-letnici pisateljeve smrti Danes mineva 70 let od smrti koroškega pisatelja in politika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca in v njegovih rojstnih Kotljah pripravljajo spominsko slovesnost. Predstavili bomo mladinsko koprodukcijsko predstava Kdo sem? Who am I v režiji Tijane Zinajić, ki jo bodo nocoj premierno uprizorili v SNG Nova Gorica.
Položaj samozaposlenih na področju uprizoritvene umetnosti

Položaj samozaposlenih na področju uprizoritvene umetnosti

ARS Oder, 5. februar 2020 ― Odgovornost zakonodajalca »Država uresničuje javni interes za kulturo tudi z registracijo samozaposlenih v kulturi v razvidu ministra, pristojnega za kulturo.« (Iz 24. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo.) O položaju samozaposlenih na področju uprizoritvene umetnosti se bo z dramaturginjo in prevajalko Barbaro Skubic pogovarjala Saška Rakef.
še novic