Kultura kljubuje naravnim silam

Kultura kljubuje naravnim silam

ARS Kulturna panorama, 15. marec 2020 ― Jančarju avstrijska državna nagrada za književnost, podelitve priznanj in dogodkov prestavljene, digitalna dostopnost literature Pisatelj, esejist in dramatik Drago Jančar je te dni prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, podeljujejo jo za, v nemškem jeziku dostopno literaturo. Zaradi epidemije so začetek letošnjega jubilejnega, že 50-ega “tedna slovenske drame” prestavili na junij, mi pa smo pripravili pogovor s članom žirije Matejem Bogatajem. Slišali boste pogovor z prejemnikoma letošnje Glazerjeve nagrade za življensko delo, lutkarjema, Bredo in Tinetom Varlom, (podelitev so prestavili), seznanili pa vas bomo tudi z dostopnostjo knjižnega bogastva NUK na daljavo, temu pa dodali še informacije o digitalno dostopni književnosti skozi platformo Biblos. Spomnili vas bomo na sklop radijskih literarnih večerov “Oh literatura – O, literatura!“, s katerimi na programu Ars že tretje leto spremljamo srednješolsko domače branje. V oddaji bo o bralnih seznamih knjig, ki nam bodo pomagale ohraniti notranje ravnovesje in pozitivnost, spregovorila vodja Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida. Za sklep pa tudi o novem italijanskem državnem Dantedì, “dnevu, posvečenem pesniku Danteju Alighieriju”, začetniku knjižne italijanščine, 25. marcu. Na ta dan l.1300 naj bi, kot si je enotno precej raziskovalcev, pesnik podal uvodni stih v prvem delu pesnitve, Peklu: “Nel mezzo del cammin …”
Saša Vuga (1930-2016)

Saša Vuga (1930-2016)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 15. marec 2020 ― Letos mineva 90 let od pisateljevega rojstva Februarja je minilo 90 let od rojstva pisatelja Saša Vuge. Rodil se je v Mostu na Soči, maturiral na gimnaziji v Šempetru pri Gorici, se leta 1949 vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je leta 1956 diplomiral iz slovenistike in primerjalne književnosti. Že leta 1949 se je na RTV Ljubljana zaposlil kot napovedovalec in voditelj oddaj, pozneje pa je bil televizijski dramaturg in urednik za igrani program. Njegovo prvo objavljeno delo je bila mladinska povest Škorenjček Matevžek leta 1955. Napisal je vrsto romanov, med njimi Veter nima cest (1958), zgodovinski roman Erazem Predjamski (1978), Opomin k čuječnosti (1997); Vugov zadnji roman Sveti Anton Prašičkar je izšel 2015. Saša Vuga je prejel več nagrad, med njimi leta 1998 Prešernovo. Umrl je decembra 2016. Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete razmišljanju Saše Vuge, ki smo ga posneli leta 1988.
Oddaja je odpadla zaradi prenosa papeževega nagovora

Oddaja je odpadla zaradi prenosa papeževega nagovora

ARS Likovni odmevi, 14. marec 2020 ― Obvestilo Trenutne razmere prinašajo mnoge izzive in vprašanja. Eno izmed njih je tudi, kako lahko v tem času delujejo umetniške galerije. Zdi se, da medmrežje ponuja odgovor tudi na to. Dela so nam pogosto dostopna na spletu, kjer si jih lahko ogledamo na drugačen način. Razstava Zeleni rez je na ogled v ljubljanski Galeriji Equrna oziroma na njeni spletni strani in, kot sta zapisala kuratorja Tomaž Brejc in Arne Brejc, skuša narediti pomladanski rez skozi sodobno likovno umetnost. Ta rez je zelena barva v svojih legah, pomenih, pojavnostih in funkcijah. Zelena pa ni le osnovna barva pomladi, ampak nam ta letni čas prinaša še mnoge druge barve in barvne odtenke. Te v svojih delih uporablja tudi Mojca Zlokarnik slikarka, grafičarka in predsednica Društva likovnih umetnikov Ljubljana, ki se ob drugih umetnikih predstavlja na razstavi Zeleni rez.
Alexandre Desplat: The Grand Budapest Hotel

Alexandre Desplat: The Grand Budapest Hotel

ARS Filmska glasba, 14. marec 2020 ― Izvirna glasba k filmu The grand Budapest hotel je delo francoskega pisca filmske glasbe, Alexandra Desplata. Zgodba, umeščena v fiktivno zdraviliško mestece sredi izmišljene gorske dežele Zubrowke, nas popelje skozi tri zgodovinske etape resnične Vzhodne Evrope 20. stoletja: od la belle epoque, preko fašistične okupacije do komunizma. Sloviti hotelski receptor Monsieur Gustave je velik poznavalec človeške nravi in najbolj skritih želja svojih nenavadnih gostov. Postrešček Zero Mustafa je njegov nenavaden, a edini zaupanja vreden tovariš. Tu so še uganka pogrešane umetnine, besna bitka za družinsko dediščino in najslajša ljubezenska avantura – vse to pred kuliso dramatično spreminjajoče se Evrope. Brezčasna zgodba o prijateljstvu, časti in izpolnjenih obljubah, posneta po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz 30. let 20. stoletja.

Pawel Pawlikowski, Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič, Apokalipsa, danes, Raj in pogovor z Andrejem Končalovskim

ARS Gremo v kino, 14. marec 2020 ― Dokumentarci poljskega oskarjevca; ocena igrano dokumentarnega filma o koreografinji Rut Vavpotič; mojstrovina Francisa Forda Coppole iz leta 1979, dopolnjena leta 2000; Andrej Končalovski razmišlja o svojem filmu Raj Kinematografi so še vedno zaprti zaradi epidemije, filme pa lahko gledamo tudi doma. Na spletni strani Kinodvora si lahko brezplačno ogledamo štiri dokumentarce z oskarjem nagrajenega poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega z začetka devetdesetih let, ki jih je snemal za BBC. Ocenili bomo novi igrano dokumentarni film Marte Frelih o slovenski koreografinji Rut Vavpotič. Film je bil ta teden premierno prikazan na Televiziji Slovenija. Prav tako na Televiziji Slovenija pa bosta ta konec tedna na sporedu dva izjemna vojna filma – Apokalipsa, danes Francisa Forda Coppole, ki obravnava vietnamsko vojno, in Raj, film o drugi svetovni vojni, za katerega je Andrej Končalovski leta 2016 prejel srebrnega leva za najboljšo režijo. Vabljeni k poslušanju!
Zvoki ljudskih glasbil

Zvoki ljudskih glasbil

ARS Za en bokal muzike, 13. marec 2020 ― Na našem radiu so zveneli pred več kot petdesetimi leti. V oddaji Za en bokal muzike bodo tokrat na vrsti posnetki zvokov ljudskih glasbil, ki so na našem radiu zveneli pred več kot petdesetimi leti – od najpreprostejših zvočil pa do godčevskih zasedb. Posnetke Glasbenonarodopisnega inštituta sta predstavila takratna sodelavca inštituta Zmaga Kumer in Julijan Strajnar, oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni

Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni

ARS Izšlo je, 13. marec 2020 ― Avtor se je doslej redko preskusil v kratki zgodbi, toda s Tržaškimi prikaznimi se je predstavil kot rojen zgodbar Dušan Jelinčič je pisatelj, alpinist in upokojeni novinar, ki se je rodil in živi v Trstu. Kot alpinist se je med drugim potrdil z vzponom na Mount Everest, kot pisatelj pa tudi z vrsto berljivih in nagrajenih knjig. V oddaji Izšlo je nam bo predstavil svojo najnovejšo knjigo, pripovedno zbirko Tržaške prikazni. V devetih kratkih zgodbah nam približa zanimive in vznemirljive človeške usode in dogodke iz zgodovine Trsta. Pri svojem natančnem pisanju se praviloma najprej opre na resničnost, tudi na osebno izkušnjo, nato pa se od nje odmakne in prepusti domišljiji. Bralka in bralec bosta tako med drugim spoznala tudi najslavnejšega Tržačana – Jamesa Joycea. Pogovor s pisateljem je na njegovem domu junija lani posnel Marko Golja. Nikar ne zamudite.
Melodije in romantika

Melodije in romantika

ARS Čas, prostor in glasba, 12. marec 2020 ― Uspešnice Romantika je dala melodiji poseben pomen. Nikjer ne tako kot v opernih hišah. Tam so poslušalci čakali na nove melodije. Najbolj znane so prevzeli celo poulični muzikanti. Nekatere so prišle na koncertni oder, pogosto v različnih priredbah. Nastajale so melodije, ki se jih poslušalci niso naveličali.
Eksperimentalno jezikoslovje iz domačega naslonjača

Eksperimentalno jezikoslovje iz domačega naslonjača

ARS Jezikovni pogovori, 11. marec 2020 ― KSEnJa - Konzorcij slovenskega eksperimentalnega jezikoslovja Med številnimi dejavnostmi, v katerih lahko te dni sodelujemo iz domačega naslonjača, je tudi eksperimentalno jezikoslovje. V Sloveniji je nekaj tovrstnih eksperimentov združenih na spletni strani konzorcija KSEnJa – Konzorcija slovenskega eksperimentalnega jezikoslovja. Gost je vodja konzorcija Franc Marušič – Lanko s Centra za kognitivne znanosti jezika Univerze v Novi Gorici.
Alenka Kraigher, igralka

Alenka Kraigher, igralka

ARS Oder, 11. marec 2020 ― Pogovor s slovensko igralko in režiserko, ki živi in dela v New Yorku Alenka Kraigher se je leta 2009 preselila v New York in leto zatem že nastopila ob zvezdniku Willemu Defoeju v predstavi Idiot Savant v The Public Theatru. Predstavo je režiral Richard Foreman s katerim je Alenka Kraigher pozneje sodelovala še v predstavi Old-Fashioned Prostitutes. Že takoj na začetku svoje igralske kariere je prejela odlične kritike. Alenka Kraigher je v Ljubljani diplomirala filmsko režijo na AGRFT. Z igralko se je pred časom pogovarjal Alen Jelen.
Z Igro besed do boljših slovarjev

Z Igro besed do boljših slovarjev

ARS Jezikovni pogovori, 10. marec 2020 ― Kaj je digitalna jezikovna tehnologija in kakšno vlogo ima pri nastanku slovarjev besedna igra? Igra besed je jezikovno-didaktična igra, ki je od lani na voljo tudi na mobilnih telefonih. V njej se lahko preizkusite v znanju kolokacij, ki so tipične sopojavitve besed, kot sta na primer “hitro okrevanje” in “preprečiti epidemijo”. Druga možnost je preizkus v poznavanju sopomenk: aplikacija ponudi besedo, za katero mora igralec ali igralka napisati do tri besede s podobnim pomenom. V oddaji Jezikovni pogovori se bomo danes ozrli v zanimivo ozadje nastanka in delovanja Igre besed. O tem, kakšne podatke takšne igre potrebujejo in zakaj Slovenci nujno potrebujemo digitalno jezikovno infrastrukturo, bosta govorila doktor Simon Krek in doktor Iztok Kosem, sodelavca na Centru za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani in tudi raziskovalca na Inštitutu Jožefa Stefana. Aplikacija Igra besed je nedavno postala tudi del evropskega projekta ELEXIS, pod okriljem katerega nastaja evropska leksikografska infrastruktura. Igra besed bo kmalu na voljo v številnih evropskih jezikih in bo uporabljena pri vpeljavi množičenja v proces nastajanja slovarjev. Strokovnjaki zgodovinski trenutek primerjajo s 16. stoletjem, v katerem so številni jeziki dobili prevod Biblije. Jeziki, v katere so v tedanjem obdobju prevedli Biblijo, so imeli boljše možnosti za preživetje. Jeziki, ki v 21. stoletju ne bodo imeli dobre digitalne jezikovne tehnologije, si ne morejo obetati svetle prihodnosti.

Jorge Luis Borges: Zid in knjige

ARS Esej na radiu, 10. marec 2020 ― Zid in knjige je esej, v katerem Borges pripoveduje, zakaj ga je prevzelo dejstvo, da je kitajski cesar ukazal zgraditi skoraj neskončni kitajski zid, prav tako pa tudi ukazal sežgati vse knjige, ki so bile napisane pred njegovo dobo. Pisatelj Jorge Luis Borges je bil kolumnist pri argentinskem dnevniku La Nación. V izdaji dne 22. oktobra 1950 je izšel njegov esej z naslovom Zid in knjige, ki ga boste lahko slišali v oddaji Esej na radiu. Besedilo je prevedel Andrej Rot, prebral ga je napovedovalec Matjaž Romih. Vrinki so odlomki iz glasbe filma Prežeči tiger, skriti zmaj kitajskega skladatelja in dirigenta Tana Duna v izvedbi Nacionalnega orkestra iz Šanghaja. Glasbo je izbral Mihael Kozjek, tonski mojster je bil Blaž Kumše.
Ustvarjanje in odzivanje na glasbo ima svoj koren v evoluciji

Ustvarjanje in odzivanje na glasbo ima svoj koren v evoluciji

ARS Ars humana, 10. marec 2020 ― O tem, kako in zakaj poslušanje glasbe vpliva na naše psihofizično počutje V času korona krize se vsakodnevno soočamo z različnimi čustvi. Tudi tistimi manj prijetnimi. O tem, ali nam ta čas lahko pomaga blažiti glasba in zakaj ima glasba tako močan učinek na človeka, smo se pogovarjali z dr. psihologije Katarino Habe z Akademije za glasbo, glasbeno terapevtko magistrico Špelo Loti Knoll z Inštituta Knoll za glasbeno terapijo in prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, predstojnikom katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.
Organist Franz Lherndorfer

Organist Franz Lherndorfer

ARS Obiski kraljice, 9. marec 2020 ― Bil je dolgoletni orgelski pedagog na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in naslovni organist v katedrali Naše ljube Gospe, prav tako v Münchnu. Dolgoletni orgelski pedagog na Visoki šoli za glasbo v Münchnu ter naslovni organist v katedrali Naše ljube Gospe, prav tako v Münchnu, je bil v širšem glasbenem prostoru verjetno najbolj prepoznaven po svojih orgelskih improvizacijah, vsekakor pa je bil odličen tudi kot poustvarjalec. Danes ga boste spoznali v interpretacijah skladb nemških skladateljev.
še novic