METAL DETEKTOR: Sacred Reich

METAL DETEKTOR: Sacred Reich

Radio Študent, 30. marec 2020 ― V tokratni epizodi Metal Detektorja – The Quarantine Sessions vol. 2 ponujamo intervju z basistom/vokalistom zasedbe Sacred Reich, Philom Rindom. Bend je lani prek založbe Metal Blade Records izdal odlični album Awakening, ki so ga novembra v živo predstavili tudi v Ljubljani.  

Martin Ramoveš in band so našli ‘Kristal čaroben’

Rocker.si, 30. marec 2020 ― ‘Kristal čaroben (Katji)’ je nov singel z aktualnega glasbeno stripovskega albuma Rob Martina Ramoveša. Gre za rockersko uglasbitev besedila, ki ga je Ivan Rob (1908 – 1943) namenil izvoljenki Katji, malo preden je v vojni vihri izgubil življenje. Kljub temu [...] The post Martin Ramoveš in band so našli ‘Kristal čaroben’ appeared first on Rocker.si.

Pouk GUM na daljavo – izbrana tematska gradiva

Glasbena mladina, 30. marec 2020 ― Drage učiteljice in učitelji, zaradi trenutnih razmer se žal ne bomo srečali na marčevskih in aprilskih matinejah GMS v Cankarjevem domu v Ljubljani, tudi z našimi koncerti na šolah bomo počakali na čas brez virusa! Verjamemo, da ste kos “nekoliko drugačnemu” načinu poučevanja, s katerim se srečujete v zadnjih tednih. V času, ko se pedagogi […]
In memoriam: Krzysztof Penderecki

In memoriam: Krzysztof Penderecki

Radio Študent, 30. marec 2020 ― Lepo pozdravljeni v današnji Svaštarnici, ki jo namenjamo spominu na v nedeljo preminulega poljskega skladatelja Krzysztofa Pendereckega. Ja, umetnost dvajsetega stoletja se sedaj v krvi in mesu res počasi poslavlja; Penderecki je bil eden zadnjih še živečih kanonizirancev povojnega glasbenega modernizma.

DREVORED: ‘Na Zahod’ (2017)

Rocker.si, 30. marec 2020 ― Domača skupina Drevored iz Novega Mesta je na glasbeni sceni prisotna že od konca 70. let, vendar je šele leta 2010 izdala svoj prvenec z naslovom Dekade. Sedem let kasneje je sledil še drugi album Na zahod (album v celoti [...] The post DREVORED: ‘Na Zahod’ (2017) appeared first on Rocker.si.

Lusterdam se oglašajo s tretjo LIVE skladbo iz karantene

Rocker.si, 30. marec 2020 ― Skupina Lusterdam je dni samoizolacije izkoristila in kar na vrtovih svojih domovanj pripravila koncert v živo. Ponujamo vam tretjo skladbo z naslovom ‘Tam Drevesa Rastejo Počasi’. Lusterdam so band, ki ga sestavljajo sami filmarji: gonilna sila [...] The post Lusterdam se oglašajo s tretjo LIVE skladbo iz karantene appeared first on Rocker.si.
Pol stoletja APZ France Prešeren Kranj

Pol stoletja APZ France Prešeren Kranj

Odzven, 30. marec 2020 ― Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj je lani praznoval abrahama. Polstoletni mejnik so pevci na čelu z zborovodjo Fernandom P. Mejíasom in v sodelovanju z nekdanjimi dirigenti obeležili s slavnostnima koncertoma v Slovenski filharmoniji in domačem Kranju, razstavo o zgodovini zbora ter izdajo zgoščenke Pol stoletja.
Velikonočna orgelska glasba

Velikonočna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 30. marec 2020 ― Velikonočno sporočilo so se vsak na svoj način skozi različna slogovna obdobja trudili posredovati tudi orgelski skladatelji in improvizatorji. Veličastni orgelski pleno, z leskom in svetlobo orgelskih mikstur in prodornostjo jezičniških registrov vsako leto zaznamuje velikonočne praznike in liturgijo. Letos žal ne. Sporočilo velike noči – praznika vstajenja, upanja in življenja pa ostaja. Vsak na svoj način so se ga s svojo glasbo trudili posredovati tudi skladatelji različnih slogovnih obdobij – vse od baroka do današnjega časa. Nekatere med njimi boste lahko slišali tudi v današnji praznični oddaji.
še novic