Tiskovna konferenca 8. 10. – Jenkovi dnevi in nominiranci za Jenkovo nagrado

Tiskovna konferenca 8. 10. – Jenkovi dnevi in nominiranci za Jenkovo nagrado

Društvo slovenskih pisateljev, 3. oktober ― JENKOVI DNEVI in JENKOVA NAGRADA 2024 Zavod za turizem in kulturo Kranj, Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče in Društvo slovenskih pisateljev vas vljudno vabimo na novinarsko konferenco ob naznanitvi Jenkovih dnevov in letošnjih nominirancev za Jenkovo nagrado. Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let podeljuje Društvo slovenskih pisateljev v okviru Jenkovih dni, ki se bodo odvijali […]

O izgubljenem prijatelju

Vrabec Anarhist, 2. oktober ― A če ne bi govoril tistega, kar čutim, bi lagal. Jaz pa ne zmorem lagati o prijatelju, niti o izgubljenem ne. Nočem lagati o prijatelju, dragi Esad, zato bom še nekaj časa molčal. The post O izgubljenem prijatelju first appeared on Vrabec Anarhist.

Šeflca

Vrabec Anarhist, 1. oktober ― zamíži za hip, ko ti pesek škriplje pod supergami, zamiži in le tale košček slike v levem spodnjem kotu, vsaj ta hip, vsaj ta trenutek. The post Šeflca first appeared on Vrabec Anarhist.

Mlada Sodobnost

Sodobnost, 1. oktober ― Gaja Kos   Uroš Grilc: Skozi okna Ljubljane. Ilustracije Peter Škerl. Bevke: Škrateljc (Zbirka Škratolovščine), 2024.   V knjigi Skozi okna Ljubljane pokukamo skozi triindvajset oken, torej v življenja prav tolikoljudi (oz. še nekaj več, ker sta dvakrat predstavljeni dve hkrati), ki so v različnih obdobjih živeli v Ljubljani in vidno zaznamovali ne samo mesto, […] The post Mlada Sodobnost appeared first on .

Sprehodi po knjižnem trgu: Nesojena kučma

Sodobnost, 1. oktober ― Lucija Stepančič   Marjan Žiberna: Nesojena kučma. Maribor: Litera, 2024.   Ne vem, ali je še kdo razen Petra Handkeja kdaj pomislil, da bi si želel vso knjigo, od začetka do konca, napisati pod milim nebom. Pisanje o naravi pa je kljub temu že lep čas v porastu, ki se kar noče in noče ustaviti, […] The post Sprehodi po knjižnem trgu: Nesojena kučma appeared first on .

Razmislek kot povabilo v razmislek: O Potovanju preblizu Evalda Flisarja

Sodobnost, 1. oktober ― »Nihče ne ve, kako je nastala prva beseda, zanesljivo pa je bilo v odgovor na to vprašanje izrečenih in zapisanih milijon milijonov besed.« Potovanje preblizu   Ko se poglabljamo med vrstice Potovanja preblizu, se ne moremo izogniti občutku, da je Evald Flisar to knjigo počasi, besedo za besedo in misel za mislijo, začel snovati že […] The post Razmislek kot povabilo v razmislek: O Potovanju preblizu Evalda Flisarja appeared first on .

Sodobna slovenska proza: Barica Smole

Sodobnost, 1. oktober ― Barica Smole Valvasorjev oreh   Valvasorju je po glavi ves čas rojilo le delo, ki ga za svojega življenja najbrž ne bo mogel postoriti. Zato je vse svoje moči vlagal v to, da bi spoznal nenavadnosti in čudesa, ki jih je v tej deželi dovolj. Veselje je imel do vseh ved in umetelnosti, tako mehaničnih […] The post Sodobna slovenska proza: Barica Smole appeared first on .

Sodobna slovenska poezija: Peter Semolič

Sodobnost, 1. oktober ― Peter Semolič Stopnjevanje   Srčne zadeve   Na intenzivnem oddelku kardiologije ostareli moški kliče mamo Še vedno mlada ženska si zaželi kavo Sestra ji jo prinese težkega srca Zunaj na ploščadi pristane helikopter in razžene nekaj vran Še malo prej so z višine spuščale na beton orehe srčno želeč si slastnih jedrc Zdravnik mi govori […] The post Sodobna slovenska poezija: Peter Semolič appeared first on .

Pogovori s sodobniki: Katja Klopčič Lavrenčič z Matejo Seliškar Kenda

Sodobnost, 1. oktober ― /…/   Klopčič Lavrenčič: Sodelovala si pri kar štirih antologijah, ki so bile posvečene sodobni poeziji in kratki prozi Flandrije in Nizozemske: bila si med prevajalci sodobne poezije iz Flandrije Ruimte in sodobne poezije v nizozemščini Jutro je v tej vlažni deželi, za Zgodbe iz Flandrije si dela izbrala in prevedla ter napisala spremno besedo, […] The post Pogovori s sodobniki: Katja Klopčič Lavrenčič z Matejo Seliškar Kenda appeared first on .
Tom Veber: Pordelih lic

Tom Veber: Pordelih lic

MMC Knjige, 1. oktober ― Zbirka Pordelih lic je, če prav razumemo spremno besedilo Marjana Pungartnika, tretja izdana pesniška zbirka Toma Vebra, a v resnici prvenec, saj je avtor nekako "za nazaj" zbral svoje stare pesmi in jih pordelih lic poslal med bralce.
še novic