30 let Cantate Domino

TV Kočevje, 21. oktober 2019 ― Cantate Domino je izjemno uspešna vokalna zasedba tudi v mednarodnem merilu, saj je na sedmih tekmovanjih po svetu osvojila skupno kar 13 zlatih, srebrnih in bronastih priznanj.
Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

Misli, 21. oktober 2019 ― Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je 31. dobitnik Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Po oceni predlagateljev je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo. Podelili mu jo bodo v nedeljo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1, so sporočili z RTV Slovenija.
Neodvisna ilustracija

Neodvisna ilustracija

Radio Študent, 21. oktober 2019 ― Pozdravljeni. Teden se za ljubitelje bienalov začenja obetavno, s 7. Bienalom slovenske neodvisne ilustracije, in se nadaljuje jutri s podelitvijo nagrad devetega Bienala slovenskega oblikovanja Brumen. Ker živimo v svetu, v katerem je sedanjost pomembnejša od prihodnosti, se osredotočimo na danes.
MMC-jev filmski kviz

MMC-jev filmski kviz

MMC Film, 21. oktober 2019 ― Pred bližajočim se 30. Liffom je napočil čas, da preverimo, kako veliko smo odnesli od preteklih festivalov. Za lažje odštevanje do začetka letošnje izvedbe smo na MMC-ju znova pripravili filmski kviz.  

Ptuj: Knjiga Ivana Tuška o rimski vojski v dopolnjeni izdaji

Štajerski tednik, 21. oktober 2019 ― V Mestni hiši na Ptuju so sredi oktobra predstavili knjigo upokojenega arheologa Ivana Tuška pod naslovom Rimska vojska v republiki in cesarstvu ter rimski vojaški nagrobniki iz Petovione. Gre za dopolnjeno prvo knjigo Rimska vojska v republiki in cesarstvu, ki jo je izdal leta 2012, s poglavji, posvečenimi arheološkim spomenikom Petovione, v katerih predstavlja najpomembnejšo skupino vojaških najdb iz Petovione. Zelo pomembno pa je tudi, da spomenike predstavlja v fotografiji, saj je lapidarij za javnost in strokovnjake nedostopen že od leta 2011.

Lipnica: Srečanje kultur treh dežel in poklon jeseni

Štajerski tednik, 21. oktober 2019 ― Na glavnem trgu v Lipnici je že dvajsetič zapored potekal jesenski festival (Herbfest). Na tej tradicionalni mednarodni prireditvi so tudi letos ob avstrijskih tradicijskih skupinah sodelovale še skupine iz Slovenije in Hrvaške. Drugi festivalski dan, 13. oktobra, so se na najlepši možen način zahvalili za vse pridelke, ki jih je prinesla letošnja letina.

Ormož: Podjetniške ideje mladih dijakov

Štajerski tednik, 21. oktober 2019 ― Aplikacija Wake – budilka, ki je ne morete utišati preprosto s pritiskom na tipko, temveč preneha zvoniti šele, ko vtipkate štiri aktivnosti za tisti dan in deluje kot nekakšen motivator za aktivno življenje, stroj v enem, ki pere, suši, lika in zloži perilo, ter pametna denarnica, ki se odklepa na prstni odtis, so ene izmed petih podjetniških idej mladih ormoških gimnazijcev.
V Kinu Šiška začetek 7. Bienala slovenske neodvisne ilustracije

V Kinu Šiška začetek 7. Bienala slovenske neodvisne ilustracije

Misli, 21. oktober 2019 ― Z odprtjem osrednje razstave avtorjev Bienala slovenske neodvisne ilustracije v Kinu Šiška se bo drevi tudi uradno začela 7. izdaja bienala neodvisnih, ki tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in kolektivov iz Slovenije in tujine. Veliko dogodkov se je zvrstilo že pred uradnim odprtjem bienala, nekaj pa se jih obeta še v naslednjih dneh.
Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi

Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi

Časnik, 21. oktober 2019 ― Kulturne potrebe naših oblastnikov se začnejo v Stožicah, končajo pa na Kongresnem trgu. Samo džamijo so si zgradili s katarskim denarjem in s tem je menda slika najlepšega mesta v očeh politikov popolna. Betonska bloka sredi Ljubljane, ki naj bi bila osrednji spomenik žrtvam vojn in revolucij, sta simbol in trdi lupini izvotljene slovenske kulture. The post Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi appeared first on Časnik.
Javno pismo slovenskih umetnikov ob objavi članka Petra Raka v Delu

Javno pismo slovenskih umetnikov ob objavi članka Petra Raka v Delu

Mladina, 21. oktober 2019 ― Prispevek novinarja Petra Raka z naslovom Nov začetek ali začetek konca?, ki je bil 19. oktobra 2019 objavljen na naslovnici Sobotnega Dela je znak alarmantne tabloidnosti in žalostno nizkih strokovnih kompetenc novinarskega dela v tem nekoč uglednem časopisu. Časopis, ki mu javne kulturno-umetniške institucije še vedno plačujejo visoke zneske za oglaševanje svojih dogodkov in ki ima že dobro desetletje velike...
Med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo

Med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo

Mladina, 21. oktober 2019 ― V Kinu Šiška Ljubljana bodo danes, 21. oktobra ob 19.00 odprli pregledno razstavo VII. edicije Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki bo gostil več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine. Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste sodobne ilustracije, ki je bil leta 2007 ustanovljen za namen podpore in promocije mladih slovenskih ustvarjalcev, ki...
Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

Mladina, 21. oktober 2019 ― Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je 31. dobitnik Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Po oceni predlagateljev je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo. Podelili mu jo bodo v nedeljo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1, so sporočili z RTV Slovenija.
še novic