Ob slovesu vodilnega štajerskega zgodovinarja

Časnik, 15. november 2021 ― So ljudje, katerih zgled je tako močan, da z njimi povezujemo poklic, ki so ga opravljali. Če bi moral povedati, kaj ali koga sem si predstavljal ob besedi zgodovinar, bi moral našteti dva: svojega framskega rojaka Jožeta Koropca in akademika Jožeta Mlinariča, ki se je od nas poslovil minuli konec tedna. Neizmerna lakota po virih  […] The post Ob slovesu vodilnega štajerskega zgodovinarja appeared first on Časnik.
Slovenska himna vabi k hrepenenju po nebesih

Slovenska himna vabi k hrepenenju po nebesih

Časnik, 20. junij 2021 ― Z upanjem nas lahko navdaja sporočilo posrečene grafične podobe slovenskega predsedovanja Evropski zvezi. Sedem zlatih zvezd nad silhueto Triglava po razlagi vlade predstavlja sedmo kitico Prešernove Zdravljice, torej himno naše države, ki vabi k življenju, mirnemu sobivanju vseh narodov in svobodi vsakega človeka. The post Slovenska himna vabi k hrepenenju po nebesih appeared first on Časnik.
IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021)

IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021)

Časnik, 5. junij 2021 ― France Pibernik je bil član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN ter častni član Slavističnega društva Slovenije in Celjske Mohorjeve družbe. Za literarno raziskovanje je leta 2009 prejel Trubarjevo priznanje, ki ga Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani podeljuje za skrb za gradivo, ki tvori slovensko pisno kulturno dediščino. The post IN MEMORIAM France Pibernik (1928–2021) appeared first on Časnik.
Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu

Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu

Časnik, 2. april 2021 ― Novi NUK 2 bo v središče postavil uporabnike, osredotočeni smo predvsem na njihove potrebe, prenos informacij, znanja in izkušenj, na nabiranje znanja. To se lahko sliši dokaj profano, funkcionalno. Spet je odvisno od tega, kako je ta prostor, ki je namenjen temu prenosu védenja, oblikovan. The post Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu appeared first on Časnik.
Neža Maurer, Slovenka leta 2008, praznuje devetdeseti rojstni dan

Neža Maurer, Slovenka leta 2008, praznuje devetdeseti rojstni dan

Časnik, 21. december 2020 ― Neža Maurer, priljubljena pesnica, pisateljica, novinarka, kulturna delavka …, je stara devetdeset let. Zagotovo so ji hitro minila, saj je imela bogato življenje. Marsikdo zna vsaj nekaj njenih pesmi na pamet – deklamirati ali zapeti. Seveda tudi zato, ker smo se jih učili v šoli. Ni se jih bilo težko učiti, ker smo se v nekaterih kar našli. The post Neža Maurer, Slovenka leta 2008, praznuje devetdeseti rojstni dan appeared first on Časnik.
Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi

Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi

Časnik, 21. oktober 2019 ― Kulturne potrebe naših oblastnikov se začnejo v Stožicah, končajo pa na Kongresnem trgu. Samo džamijo so si zgradili s katarskim denarjem in s tem je menda slika najlepšega mesta v očeh politikov popolna. Betonska bloka sredi Ljubljane, ki naj bi bila osrednji spomenik žrtvam vojn in revolucij, sta simbol in trdi lupini izvotljene slovenske kulture. The post Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi appeared first on Časnik.
Ko kulturna dediščina postane ovira hedonističnemu použivanju sedanjosti

Ko kulturna dediščina postane ovira hedonističnemu použivanju sedanjosti

Časnik, 7. oktober 2019 ― Propadanje meščanske, podeželske in industrijske dediščine pa ni le izraz splošnega malodušja in otopelosti, pač pa tudi izraz zavestne odločitve sodobnega potrošniškega, hedonističnega sveta, da izbriše vse, kar človeštvo ovira v njegovi neskončni lahkosti bivanja. The post Ko kulturna dediščina postane ovira hedonističnemu použivanju sedanjosti appeared first on Časnik.
V Evropi Rome pobijali Nemci, v Sloveniji pa partizani

V Evropi Rome pobijali Nemci, v Sloveniji pa partizani

Časnik, 2. avgust 2019 ― Ob 2. avgustu, mednarodnem dnevu spomina na porrajmos, romski holokavst, se spominjamo dogodkov v noči na 3. avgust 1944. Te noči so nacisti v uničevalnem taborišču Auschwitz, v tako imenovani ciganski noči (Zigeunernacht), zverinsko umorili več kot 3000 Romov in Sintov. The post V Evropi Rome pobijali Nemci, v Sloveniji pa partizani appeared first on Časnik.
Maribor postaja rožnato mesto

Maribor postaja rožnato mesto

Časnik, 22. maj 2019 ― Biti homoseksualec v času NOB (1941-1945) je bilo smrtno nevarno, saj Komunistična partija ni tolerirala homoseksualnosti. Danes pa je vse drugače, saj ministri in župani hodijo na parade ponosa. The post Maribor postaja rožnato mesto appeared first on Časnik.
Primož Jelševar: Ustaviti nelegalne prehode meje s Hrvaško

Primož Jelševar: Ustaviti nelegalne prehode meje s Hrvaško

Časnik, 22. maj 2019 ― Tako kot mnogi drugi politiki na desni sredini vidi velik problem v nezakonitem prehajanju naše meje. Po njegovem je treba našo mejo s Hrvaško popolnoma zapreti in zavarovati in tako preprečiti nelegalne prehode. The post Primož Jelševar: Ustaviti nelegalne prehode meje s Hrvaško appeared first on Časnik.
Janez Cerar, ne le Dovolj.je, ampak tudi Preveč.je!

Janez Cerar, ne le Dovolj.je, ampak tudi Preveč.je!

Časnik, 21. maj 2019 ― Iniciativa Dovolj.je je bila zlorabljena že v prvih minutah po njenem porodu. Zdi se, da jo je zlorabil prav njen boter gospod Cerar. Izkoristil je priložnost in usmeril pozornost javnosti v obračunavanje z Misijonsko družbo, soredovniki lazaristi in neimenovanim spolnim nasilnikom iz njihovih vrst. The post Janez Cerar, ne le Dovolj.je, ampak tudi Preveč.je! appeared first on Časnik.

Kako se zlo delitve in izključevanja začne?

Časnik, 21. maj 2019 ― Ali zato potrebujemo Družinski zakonik s 305 členi in razlagami v knjigi na 1221 straneh, da bomo lahko premagali razdeljenost v družbi, s tem da najprej  izboljšamo odnose v družini, s katerimi lahko začnemo takoj in najprej pri sebi. Mimogrede: knjiga stane 200 evrov brez DDV The post Kako se zlo delitve in izključevanja začne? appeared first on Časnik.
Osamosvojitveni proces še vedno odzvanja v spominih Slovencev s pete celine

Osamosvojitveni proces še vedno odzvanja v spominih Slovencev s pete celine

Časnik, 21. maj 2019 ― V slovensko sredino v Avstraliji je asimilacijski proces zajedel hitreje kot kjerkoli drugje. Zdi se, da je bila vsa ta mogočna infrastruktura in vse te ure prostovoljnega dela, le za eno generacijo. Druga generacija se je po osnovanju svojih družin, velika večina zakonov je mešanih, oddaljila od skupnosti. The post Osamosvojitveni proces še vedno odzvanja v spominih Slovencev s pete celine appeared first on Časnik.
še novic