Riverside: Ko se iz tragedije rodijo popolni biseri nesmrtne lepote

Kino Šiška, 18. marec 2019 ― Kakorkoli že – vrnitev na iste koordinate čutenja bo po tem četrtkovem presežku domala nemogoča, v vsakem primeru pa velja svoj čas in energijo za ekskurz v sfere perfekcije za Riverside nameniti tudi v bodoče, saj so vredni slehernega trenutka, slehernega srčnega utripa in slehernega zrnca peska v urah minevanja tako danes kot tudi v bodoče.
Riddim Operator #407 !!!

Riddim Operator #407 !!!

Radio Študent, 18. marec 2019 ― Tokrat na meniju kar nekaj novosti: drum & bassovsko našpičen Shy FX z novim albumom, nove reči pa imajo tudi hrvaška Dr.Obi in Anja G, domači Koneski, iz tujine pa Hebbe, Kumar in še kdo ... Na policah pa je tudi kar nekaj novih reizdaj, npr. African Brothers, Kingston All Stars, Cocoa Tea, Sabrina Rich, ... vse to in še več - v današnji oddaji!  
Darius Milhaud /5/

Darius Milhaud /5/

ARS Skladatelj tedna, 18. marec 2019 ― V Provansalsko suito je Milhaud vključil tudi nekatere foklorne elemente rojstne dežele Provanse. V zadnji oddaji o tem francoskem glasbenem ustvarjalcu bo najprej zazvenel ritmično razgiban Koncert za tolkala in mali orkester. Sledile mu bodo Trubadurske pesmi, v prevodu in interpretaciji Jožeta Stabeja in samospev Jérome et Alissa, oddajo pa bomo sklenili z orkestralno kompozicijo, imenovano Provansalska suita, v katero je Milhaud vključil tudi nekatere foklorne elemente rojstne dežele Provanse.
Darius Milhaud /4/

Darius Milhaud /4/

ARS Skladatelj tedna, 18. marec 2019 ― Preizkušal se je v različnih novostih, njegovo najuspešnejše delo pa je pravzaprav precej konvencionalno – to je Ubogi mornar. Zaradi druge svetovne vojne se je z ženo in sinom preselil v Ameriko, v Francijo se za stalno ni več vrnil. Brez nje pa tudi ni mogel – tako je izmenjaje živel v stari in novi domovini in vseskozi komponiral. Preizkušal se je v razlišnih novostih, njegovo najuspešnejše delo pa je pravzaprav precej konvencionalno – to je Ubogi mornar. Med tako imenovane tri Minutne oz. mini opere spadata tudi Zapuščena Ariadna in Tezejevo osvoboditev. Zanimivi zvočni kombinaciji malega orkestra s čembalom pa boste lahko prisluhnili v skladbi Apoteoza Moliera, s podnaslovom Suita po Baptistu Anetu.
Darius Milhaud /3/

Darius Milhaud /3/

ARS Skladatelj tedna, 18. marec 2019 ― Skladatelj, ki je danes znan predvsem po bogatem glasbenem opusu, je pisal z lahkoto in  skoraj vse glasbene zvrsti. Skladatelj, ki je danes znan predvsem po bogatem glasbenem opusu, je pisal z lahkoto in  skoraj vse glasbene zvrsti, verjetno preveč, da bi se vse ohranilo in izvajalo. Njegova glavna dela iz mladostnega obdobja po prvi svetovni vojni so baleti, ob njih se je Milhaud ukvarjal tudi z operami, filmsko in gledališko glasbo – vse to pogosto na rahlo humoren način, podobno kot Satie. Skupaj z njim, ki ga štejemo za pionirja tako imenovane »ambientalne« glasbe, je raziskoval tudi bolj tradicionalne glasbene oblike – je npr. avtor dvanajstih simfonij.  Mala simfonija za vokalni kvartet, oboo in violončelo, št.6, op. 79 spada med njegova zgodnja dela, nastala je že leta 1916. Poleg te, krajše instrumentalne kompozicije, boste lahko slišali še Judovske pesmi, op. 34 in Francosko suito za pihalni orkester, op. 248.
Darius Milhaud /2/

Darius Milhaud /2/

ARS Skladatelj tedna, 18. marec 2019 ― Ta francoski glasbeni ustvarjalec judovskega rodu naj bi s svojimi deli predstavljal tako imenovani novi pariški vzor antiromantične, antinemške in poudarjeno sredozemske glasbe svetlobe. Ta francoski glasbeni ustvarjalec judovskega rodu naj bi s svojimi deli predstavljal tako imenovani novi pariški vzor antiromantične, antinemške in poudarjeno sredozemske glasbe svetlobe. Tri Rag – capriccie je ustvaril leta 1922, leto pred premiero baleta La creation du Monde (Stvarjenje sveta). Povezujejo ju tudi nekatere harmonske in ritmične ideje, oddajo pa bo sklenila Sonata za flavto, oboo, klarinet in klavir, op. 47.
Darius Milhaud /1/

Darius Milhaud /1/

ARS Skladatelj tedna, 18. marec 2019 ― V tednu, ki je pred nami, vas vabimo k spoznavanju življenja in del Dariusa Milhauda, skladatelja, ki je zase rad rekel, da je Francoz judovskega rodu. V tednu, ki je pred nami, vas vabimo k spoznavanju življenja in del Dariusa Milhauda, skladatelja, ki je zase rad rekel, da je Francoz judovskega rodu. Ta dvojnost ga je zaznamovala za vse življenje – v umetniškem smislu gotovo pozitivno, v vsakdanjem življenju pa je zaradi judovskega rodu imel tudi veliko težav, saj je bil to čas  nacističnega preganjanja Judov. V prvi oddaji boste lahko slišali eno njegovih najbolj priljubljenih del – Scaramouche, suito za dva klavirja, ritmično obarvano delo Saudades de Brasil, Psalm 121, namenjen moškemu zboru in Štiri romance brez besed, za klavir.
Organist Peter Hurford

Organist Peter Hurford

ARS Obiski kraljice, 18. marec 2019 ― Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. »Delaj dobro glasbo! V trenutku, ko čutiš, da to ni več mogoče, prenehaj igrati! Ljudje to namreč čutijo, slišijo… », tako je v enem izmed intervjujev izjavil angleški organist Peter Hurford. Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. V njegovi izvedbi boste tokrat lahko poslušali orgelske korale Cesarja Francka.
34 let Slovenskih glasbenih dnevov

34 let Slovenskih glasbenih dnevov

SIGIC - Novice, 18. marec 2019 ― Slovenski glasbeni dnevi združujejo slovensko sodobno glasbeno ustvarjalnost in poustvarjalnost, gradijo na temeljih glasbene dediščine našega prostora ter hkrati spodbujajo k razmišljanju in iskanju novih poti do glasbe. Na novinarski konferenci so predstavili letošnjo edicijo.
še novic