V gozdu: Kinderschreck

V gozdu: Kinderschreck

Konteksti (Tomaž Bešter), 9. junij 2019 ― vir slike: modrijan.si Kje se neha dokumentarnost in začne umetnost, fikcija? Od kod črpati navdih za podoživljanje tragedij skozi branje o grozljivem? Zakaj bi to sploh želeli? Mogoče prav zaradi bližine z besedami slikamo ne le dogodke temveč tudi kritiko dogodka samega. Vlivamo neko upanje v neponovljivost. Mogoče natanko to. Temeljna premisa del, ki temeljijo na obupnem škodovanju, kršenju vseh človekovih dogovorov in občutkov, se zdi v racionalizaciji dogodka, približevanju občutkov, zapolnjevanju črnih lukenj tega, česar zgodovinopisje in reportažnost ne dosežeta. Moč literature doživljam kot moč empatije njenega bralca ali bralke. Podobne misli sem zbiral že pri Maxu, najbrž še bolj pri Šehićevi Knjigi o Uni, kjer je avtor na vprašanje, kako bi nekomu razložili vojno, odvrnil z vrhunsko in bolečo: »To je kot podaljšani Konec sveta s smetano, le veliko bolje.«V rokah pa držim roman irske pisateljice Edne O'Brien z naslovom V gozdu. Išel je v prevodu Maje Kraigher pri založbi Modrijan kot 123. edicija odlične zbirke Bralec. Osupljivo, hitro, nezdravo in surovo zgodbo o trojnem umoru, ki se je v devetdesetih letih 20. stoletja zgodil na Irskem. Resnični dogodki, hude travme in veliko prizadetih ljudi spremlja to zgodbo. Kot najbrž vsakokrat, ko je glavni antijunak poosebljeno ponorelo zlo, ki so ga kot otroka poznali vsi in je odraščal tako rekoč v sleherni soseki. Roman o strahu in trepetu, o temnem zatočišču gozda, o popolnem kaosu v glavi, o glasovih, ki terjajo zločin, o mladih življenjih, ki ugasnejo in o starih, ki se še dolgo kasneje bojijo o vsem govoriti naglas. Pa tudi o pogumu in odločnosti, trudu za rehabilitacijo in popolnoma pokvarjenem umu. V gozdu je roman, ki stavi na pogovor s situacijo, ki grozljivo doživetje O'Kana in njegovega razbojniškega pohoda skuša predstaviti v različnih lučeh, pogledih vpletenih. Tudi mrtvih. S tem priznava paralakso pripovedi faktično dogodenega in za trenutek ustvarja tudi iluzijo, da za vsem obstaja
Mačje pokopališče (Pet Sematary)

Mačje pokopališče (Pet Sematary)

Koridor, 8. junij 2019 ― Ko se družina Creed nastani v veliki hiši, kmalu spozna, da je blizu njihovega novega doma pokopališče za domače živali, ki je na mestu starodavnega grobišča, ki pa zagotovo ni tisto, kar se zdi na prvi pogled. The post Mačje pokopališče (Pet Sematary) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Izlet (2011)

Izlet (2011)

Deseta umetnost, 8. junij 2019 ― Slovenski film se je dolgo časa osredotočal na prikaze zgodb iz vsakdana specifičnega kroga ljudi; od umetnikov, alkoholikov, boemov, prostitutk, narkomanov in vsesplošnih zgub v srednjih letih. Izlet, režijski prvenec Nejca Gazvode, posnet po njegovi istoimenski kratki zgodbi iz zbirke Vevericam nič ne uide, se distancira od znanih “klišejev” slovenskega filma in se osredotoči na eksistencialni položaj mlajše generacije […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Kako izuriti svojega zmaja 3  Cannes 2018 - Spike Lee in Lars von Trier napovedala kvalitetnejšo drugo polovico festivala  Gajin svet  Cannes 2018 - 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu  Prijatelja za vedno Copyright © Deseta umetnost [Izlet (2011)], All Right Reserved. 2019.
1931 Litija – Tekma

1931 Litija – Tekma

Stare slike (Cerknica), 8. junij 2019 14. maja 1931 je rakovški SK Javornik v Litiji s tamkajšnjim moštvom odigral prijateljsko nogometno tekmo. Prvi polčas se je končal z rezultatom 2 : 1, drugi pa 3 : 5. Naši so izgubili. A ker je bila tekma prijateljska, so naredili tudi tako sliko. Tekma očitno ni bila zelo pomembna, saj o njej ni […]

David Graeber: Utopija pravil

Koridor, 7. junij 2019 ― Ni pa zato Utopija pravil nič manj kompetentna analiza sodobne birokracije, ki poleg tega, da razrahlja konvencionalna prepričanja o odnosih med birokracijo, trgom in državo, ponudi tudi precej lastnih konstruktivnih domislekov in pojmov, aplikativnih na vsakdanje izkustvo. The post David Graeber: Utopija pravil appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Annabelle 3

Deseta umetnost, 7. junij 2019 ― Tretje poglavje franšize Annabelle. Odločeni, da Annabelle nebo naredila nič več zla, jo demonologa Ed in Lorraine Warren zakleneta v sobo, zapreta v stekleno omaro in jo blagoslovita. Vendar pa se kmalu grozote povrnejo, saj Annabelle prebudi zle duhove v celotni sobi in si najde povsem novo tarčo – Warrenovo desetletno hči. Naslov v izvirniku: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ant-Man and The Wasp (2018)  King Arthur: Legend of the Sword (2017)  Ti loviš!  This Film Is Not Yet Rated (2006)  Slender Man Copyright © Deseta umetnost [Annabelle 3], All Right Reserved. 2019.

Svet igrač 4

Deseta umetnost, 7. junij 2019 ― Čeprav je od prvega filma minilo že skoraj 14 let, je spomin na glavne like priljubljenih risank še vedno živ. Šerif Jelko, astronavt Ken Kozmoblisk in njuna pisana druščina se vračajo na velika platna. Oboževalci širom sveta so bili že skoraj sprijaznjeni s tem, da je bil tretji del Disneyjeve družinske animirane komedije SVET IGRAČ 3 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Želja po maščevanju  Us (2019)  Alita: Bojni angel  Dawn of the Planet of the Apes (2014)  You Were Never Really Here (2018) Copyright © Deseta umetnost [Svet igrač 4], All Right Reserved. 2019.

Otroška igra

Deseta umetnost, 7. junij 2019 ― Grozljivka o že dobro znani igrači po imenu Chucky, ki pa ni igrača, temveč zlovešči in hladnokrvni ubijalec. Posodobljeni Chucky pa bo zaradi moderne tehnologije še naprednejši. Ko je originalna grozljivka leta 1988 prišla na velika platna, je imel producent Seth Grahame-Smith le 12 let, in ga je zelo prestrašila, a jo je gledal znova […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dark Skies (2013)  [Pozor, hud prizor] - American Psycho (2000)  Aladin  Christopher Robin (2018)  Grimsby (2016) Copyright © Deseta umetnost [Otroška igra], All Right Reserved. 2019.

Anna

Deseta umetnost, 7. junij 2019 ― Vizionarski režiser filmov Peti element in Lucy, Luc Besson, prinaša novi poletni blockbuster – Anna, s smrtonosnim supermodelom v glavni vlogi. Vsaka ženska ima dva obraza … Pod neizmerno lepoto Anne Poliatove leži skrivnost s katero bo postala najbolj iskana in strah-vzbujajoča politična morilka na svetu. Vznemirljiva, energična vožnja, polna obratov, spletk in akcije, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The First Purge (2018)  Svet prihodnosti  Eighth Grade (2018)  Dark Skies (2013)  [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012) Copyright © Deseta umetnost [Anna], All Right Reserved. 2019.

Možje X: Temni Fenix

Deseta umetnost, 7. junij 2019 ― Med življenjsko nevarno misijo v vesolju, Jean Grey absorbira kozmično energijo, ki v njej sproži tako močne sile in moči, kakršnih ni imel še noben mutant. Po vrnitvi na Zemljo se bori s temi skoraj božanskimi zmožnostmi, vendar je sila v njej prevelika, da bi jo zadržala in nadzorovala ter zelo hitro prizadane ravno tiste, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Slonček Dumbo  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  [Pozor, hud prizor] - The Shining (1980)  Interstellar (2014)  Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Copyright © Deseta umetnost [Možje X: Temni Fenix], All Right Reserved. 2019.

1879 – Rojen Knud Rasmussen

Zgodovina na dlani, 7. junij 2019 7. junija leta 1879 se je v Jakobshavnu na Grenlandiji rodil dansko-grenlandski polarni raziskovalec in antropolog Knud Johan Victor Rasmussen. Poznan je postal tudi kot oče eskimologije, saj je bil prvi Evropejec, ki je s pomočjo pasjih vpreg prečkal Severozahodni prehod. Ustanovil je polarno postajo Thule, od koder je v… Preberi The post 1879 – Rojen Knud Rasmussen appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic