Valerij Gergijev po debiju v Bayreuthu naravnost v Ljubljano

Valerij Gergijev po debiju v Bayreuthu naravnost v Ljubljano

Marijan Zlobec, 27. julij 2019 ― Valerij Gergijev, slavni ruski dirigent osetijskega porekla je pravkar debitiral na letošnjem Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu. Kritike so različne, prej zadržane kot navdušujoče, kar pa velja za celotno predstavo Tannhäuserja. Izjema je sijajno petje Lise Davidsen. Za nas pa je pomembo, da bo Gergijev, kot sem tu že omenil, 26. avgusta prišel na 67. Ljubljana […]
1910 Rakek – Železničarji in skladiščniki

1910 Rakek – Železničarji in skladiščniki

Stare slike (Cerknica), 27. julij 2019 ― Na fotografiji so železničarji in skladiščniki pred skladiščem na železniški postaji Rakek leta 1910. Karel Rustja je fotografijo takole obrazložil: Nesporno je, da skladiščni delavec na desni strani drži ročni voziček (rudl) prilagojen za prevoz zabojev, škatel, vreč itd. Pred štirimi železničarji v sredini je večji ročni voziček za prevoz težkih tovorov. Predzadnji železničar v […]
Gruzijski komorni orkester Ingolstadt igra romantično in strastno

Gruzijski komorni orkester Ingolstadt igra romantično in strastno

Marijan Zlobec, 26. julij 2019 ― V sklopu komornih koncertov 67. Ljubljana Festivala bo v naslednjem tednu gostoval Gruzijski komorni orkester Ingolstadt, ki je bil ustanovljen leta 1964 v Tbilisiju. V začetku leta 1990 je s selitvijo v Ingolstadt v Nemčiji odprl novo poglavje svoje zgodbe in še danes deluje kot pomemben kulturni ambasador mesta. Gruzijski komorni orkester Ingolstadt, foto Festival […]

MIDI, flavta in mikrokontrolerji

PIFcamp, 26. julij 2019 ― Naš redni udeleženec Václav Peloušek že več kot 10 let ravija in izdeluje sintetizatorje zvoka, 6 let nazaj pa je ustanovil podjetje Bastl Instruments. Sicer se veliko ukvarja s fizičnim računalništvom in programiranjem mikrokontrolerjev, najpogosteje pa razvija različna orodja, ki mu pomagajo pri ustvarjanju avtorske glasbo. Kot glasbenik bi letos svojo udeležbo na  PIFcampu rad … Preberi več o MIDI, flavta in mikrokontrolerji The post MIDI, flavta in mikrokontrolerji appeared first on PIFcamp.
The Man Who Killed Don Quixote (2018)

The Man Who Killed Don Quixote (2018)

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Nov projekt Terryja Gilliama, režiserja in člana legendarne angleške zasedbe Monty Python, je po skoraj 20 letni produkcijski nočni mori le ugledal luč sveta. Gilliam, zloglasni enfant terrible filmske industrije, je bil po večletnih naporih, težavami s financiranjem, in iskanjem igralcev že leta 2002 pripravljen, da uresniči svojo vizijo. Dinamični dvojec Don Kihota in Sanča Panse, sta […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče - TOP 10 grozljivk  Počutim se lepo  Hellboy  Solo: A Star Wars Story (2018)  Blade Runner 2049 – kako posneti nadaljevanje kultnega? Copyright © Deseta umetnost [The Man Who Killed Don Quixote (2018)], All Right Reserved. 2019.

Bolečina in slava

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Film Bolečina in slava je sestavljen iz “serije srečanj” Salvadorja Malla, filmskega režiserja v jeseni svojega življenja. Nekatera od teh se odvijajo v sedanjosti, drugih se spominja. Denimo otroštva v šestdesetih, ko je s starši v iskanju boljšega življenja odšel v vas v bližini Valencie. Ali pa prvega poželenja, svoje prve ljubezni v Madridu v […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Avengers (2012)  John Wick (2014)  Thor: Ragnarok (2017)  Amelie (2001)  Prijatelja za vedno Copyright © Deseta umetnost [Bolečina in slava], All Right Reserved. 2019.

Tisto: Drugo poglavje

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Filmski hit TISTO je leta 2017 napolnil kino dvorane, redefiniral žanr, postal del popoularne kulture in navdušil gledalce in kritike po svetu. Ker se zlo v Derry ciklično vrača vsakih 27 let, bomo v Tisto: Drugo poglavje spremljali like, ki so pred skoraj tremi desetletji odšli vsak svojo pot. 27 let po grozotah se morajo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Terminator 2: Judgment Day (1991)  Zdaj ali nikoli  Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco  Zelena knjiga  Zadrži dih Copyright © Deseta umetnost [Tisto: Drugo poglavje], All Right Reserved. 2019.

Ad Astra: Pot do zvezd

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Zgodba govori o inžinirju vojaške enote (Brad Pitt), ki raziskuje galaksije, da bi našel svojega očeta (Tommy Lee Jones), ki je pred 20 leti izginil na misiji iskanja življenja izven Zemlje. Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    There Will Be Blood […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Escape Room (2019)  [Pozor, hud prizor] – Inglourious Basterds (2009)  Resnica ali izziv  Cannes 2018 – 3. dan: Paul Dano navdušil z režijskim prvencem  Tyrel (2018) Copyright © Deseta umetnost [Ad Astra: Pot do zvezd], All Right Reserved. 2019.

Nikoli ni prepozno

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Komedija o skupini žensk v zrelih letih, ki se odločijo, da bodo v svoji skupnosti upokojencev ustanovile ekipo navijačic in s tem dokazale, da nikoli ni prepozno slediti svojim sanjam in biti enostavno „TOP”. Naslov v izvirniku: Poms V kinu od: 29.08.2019 Dolžina filma: 91 minut Država / Letnik: USA, GBR/2019 Filmski žanr: Komedija Igralci: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Finding Nemo (2003)  Potovanje v svet filmske klasične glasbe - I. del: Richard Wagner  The Lone Ranger (2013)  Tiho mesto  The Revenant (2015) Copyright © Deseta umetnost [Nikoli ni prepozno], All Right Reserved. 2019.

Angel je padel

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Tretje poglavje filmske franšize, ki se je začela s Padcem Olimpa in nadaljevala z London je padel. V tretjem delu franšize, v katerem ponovno igrata Gerard Butler in oskarjevec Morgan Freeman, je agentu Banningu podtaknjen poskus atentata na predsednika, iz katerega bo moral izvleči svojo tako svojo lastno agencijo kot FBI ter odkriti resnico o […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Asterix: Skrivnost čarobnega napoja  Pridni fantje  The Terminator (1984)  A Quiet Place (2018)  No Country For Old Men (2007) Copyright © Deseta umetnost [Angel je padel], All Right Reserved. 2019.

Yesterday

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Kaj bi naredili, če nihče na svetu ne bi slišal za eno najbolj priljubljenih skupin vseh časov, vi pa bi znali zaigrati vse njihove največje uspešnice? To se po spletu nepredvidenih okoliščin zgodi mlademu umetniku Jacku Maliku (Himesh Patel), ki se skuša uveljaviti kot pevec in se čez noč znajde v svetu, v katerem skupina […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!  The Silence Of The Lambs (1991)  Cannes 2018 - Zlato palmo na Japonsko odnesli "Tatiči"!  Liffe: Razglasitev nagrad in naznanitev zmagovalca festivala  Johnny English spet v akciji Copyright © Deseta umetnost [Yesterday], All Right Reserved. 2019.

Strašljive zgodbe

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Leta 1968 v mestecu Mill Valley skupina najstnikov naleti na zapuščeno hišo, kjer najdejo staro in grozljivo knjigo, ki vsebuje strašljive zgodbe o grozljivih pošastih, ki napadajo tiste, ki se jih bojijo. Najstniki so se primorani boriti za svoja življenja, saj pošasti ođivijo in jih začnejo loviti enega za drugim. Naslov v izvirniku: Scary Stories […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Lovec ubijalec  Saving Private Ryan (1998)  Incredibles 2 (2018)  [Pozor, hud prizor] - Spring Breakers (2012)  Filmski komentar oskarjev: Zmagovalci in vtisi Copyright © Deseta umetnost [Strašljive zgodbe], All Right Reserved. 2019.

Pridni fantje

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Potem ko 12-letnega Maxa (Jacob Tremblay) povabijo na njegovo prvo zabavo, kjer se najstniki poljubljajo, je ves paničen, ker se poljubljati ne zna. Da bi prišel do čim več napotkov, kako se poljubljati, se Max s svojima prijateljema Thorom (Brady Noon) in Lucasom (Keith L. Williams) odloči, da uporabi očetov dron – ki se ga […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Exodus: Gods and Kings (2014)  Zadrži dih  Prvi človek  Prevarantki  Eighth Grade (2018) Copyright © Deseta umetnost [Pridni fantje], All Right Reserved. 2019.

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Film je zgodba o nekdanjem zvezdniku televizijskih vesternov in njegovem dolgoletnem dvojniku, ki se v času umorov zloglasnega serijskega morilca Charlesa Mansona in vladavine terorja Helterja Skelterja leta 1969 v Los Angelesu odpravita na pot, da bi se uveljavila v filmski industriji. Naslov v izvirniku: Once Upon a Time in Hollywood V kinu od: 15.08.2019 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Šazam!  Hitri, reciklirani in zaželeni  L'empire de la perfection (2018)  Spider-Man: Far From Home (2019)  Slonček Dumbo Copyright © Deseta umetnost [Bilo je nekoč ... v Hollywoodu], All Right Reserved. 2019.

Raziskovalka Dora

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Potem ko je Dora (Isabela Moner) večino svojega življenja s starši raziskovala džunglo, je nič ne more pripraviti na najnevarnejšo pustolovščino – srednjo šolo. Ker je bila vedno raziskovalka, se med raziskovanjem hitro znajde in vodi svojo prijateljico opico po imenu Škorenjc, bratranca Diega (Jeff Wahlberg), skrivnostnega prebivalca džungle (Eugenio Derbez) in skupino najstnikov na […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Yesterday  Večerna šola  Alita: Bojni angel  [Pozor, hud prizor] - The Last of the Mohicans (1992)  Alien filmi, razvrščeni od najslabšega do najboljšega Copyright © Deseta umetnost [Raziskovalka Dora], All Right Reserved. 2019.

Pet ugotovitev: Maribor vs. AIK [2:1]    

Urbani (Jaša Lorenčič), 25. julij 2019 ― Maribor naredil skoraj vse prav. Bo to dovolj? Morda ne o taktiki. Gotovo ne o vlogi favorita. Vsekakor pa sta se Maribor in AIK strinjala o nečem. Da bo dvoboj zares odločen v Stockholmu. Da, seveda je to kliše, ki ga, ko se spopadeta relativno izenačeni moštvi, redno čungalungamo. Ampak v primeru tega dvoboja je […]
Večkanalni Mapper

Večkanalni Mapper

PIFcamp, 25. julij 2019 ― Postavitev večkanalnega zvočnega performansa je z uporabo računalnika, primerne programske opremo in večkanalno zvočno kartico relativno enostavna. Kompaktna, a dražja alternativa računalniku je kombinacija različnih Eurorack modulov ali večje mešalne mize. Nekateri večkanalni zvočni vmesniki, ki omogočajo procesiranje zvoka z notranjim DSP-jem (EQ, kompresorji, limiterji) so prav tako primerne rešitve za upravljane brez računalnika. Mapper Mitje … Preberi več o Večkanalni Mapper The post Večkanalni Mapper appeared first on PIFcamp.
1988 Lož – Obisk (3)

1988 Lož – Obisk (3)

Stare slike (Cerknica), 25. julij 2019 ― Fotografija, ki jo je posnel Leon Mlakar, je nastala v Ložu v TOZD Inox v Kovinoplastiki Lož leta 1988. Fotografija prikazuje delegacijo firme Roto, ki je obiskala Kovinoplastiko Lož. Med njimi je Wilhelm Frank, lastnik firme Roto. Wilhelm Frank je živel skromno, patent, ki ga je ustvaril, pa daje kruh tisočem ljudem. Z Wilhelmom Frankom […]
še novic