28. Mladi virtuozi se nadaljujejo na spletu

28. Mladi virtuozi se nadaljujejo na spletu

Marijan Zlobec, 6. januar 2021 ― Festival Ljubljana bo nadaljeval glasbeni cikel Mladi virtuozi na spletu. Okoliščine epidemije novega koronavirusa ne kažejo na boljši položaj slovenskega koncertnega življenja, nastopajoči pa imajo vsaj možnost, da svoje znanje predstavijo v prazni Viteški dvorani Križank, a brez občinstva, ki je zlasti za mlade in prijatelje ter kolege z akademij zelo pomembna spodbuda in hkrati […]
Apocalypto (2006)

Apocalypto (2006)

Deseta umetnost, 6. januar 2021 ― Apocalypto je bil zadnji režijski podvig avstralskega igralca Mela Gibsona, preden se je ta zaradi škandala s širjenjem rasističnih in antisemitskih izjav pod vplivom alkohola moral za dobro deseletje umakniti iz soja zvezdniških žarometov in tako postal najbolj nezaželjena osebnost v Hollywoodu. Kar je velika škoda, saj pričujoči film predstavlja njegov vrhunec kariere, ki po epskosti in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Joe (2013)  Lovec ubijalec  The Wailing (2016)  Ghostbusters (1984)  Memento (2000) Copyright © Deseta umetnost [Apocalypto (2006)], All Right Reserved. 2021.
1965 Rakek – Valjčki

1965 Rakek – Valjčki

Stare slike (Cerknica), 6. januar 2021 ― Poznamo dunajski in angleški valček, ampak danes ne bo tekla beseda o plesu, temveč o beljenju. Na sliki so pleskarski valjčki. Z njimi smo na zid »risali« prečudovite vzorce. Najlepši so bili na pastelnih podlagah: pastelno zelena in temno zelen vzorec ali svetlo modra in temno moder vzorec. Tudi na beli podlagi smo jih delali, […]
Mank (2020)

Mank (2020)

Deseta umetnost, 5. januar 2021 ― Mank, enajsti celovečerec Davida Fincherja, bi lahko označili za njegov najbolj osebni projekt doslej. Scenarij za film je namreč v začetku 90. let napisal njegov oče Jack, David pa ga je nameraval režirati skoraj deset let kasneje s Kevinom Spacyjem in Jodie Foster v glavnih vlogah. Zaradi težav s studijem, kateremu med drugim ni bilo všeč, da bi film […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Filmske cvetlice in pleveli 2019  Pridni fantje  The Godfather Part II (1974)  Mandy (2018)  Rosie (2018) Copyright © Deseta umetnost [Mank (2020)], All Right Reserved. 2021.
Iz zasebne zbirke: Najstarejša upodobitev Kranja

Iz zasebne zbirke: Najstarejša upodobitev Kranja

Zgodovina na dlani, 5. januar 2021 ― Prikazuje mestno veduto gledano s Šmartina. Najvišji je zvonik župnijske cerkve sv. Kancijana, desno od nje je Rožnovenska cerkev in cerkev Priprošnjikov proti kugi, obrambni stolp ter rob mestnega pomola na Pungertu. Na nasprotni strani je videti stolp, ki je varoval gornja mestna vrata in zvonik cerkve kapucinskega samostana. Levo… Preberi The post Iz zasebne zbirke: Najstarejša upodobitev Kranja appeared first on Zgodovina na dlani.
Nomadland (2020)

Nomadland (2020)

Deseta umetnost, 5. januar 2021 ― Nomadland, sicer tretji celovečerec režiserka Chloe Zhao, je eden od tistih filmov, ki so ugledali luč sveta z relativno malo pompa (kar je razumljivo, saj gre za “majhen” film v primerjavi z orjaško hollywoodsko visokoproračunsko produkcijo) in nemudoma osvojil srca mnogih kritikov in gledalcev po vsem svetu. Odziv sicer ni presenetljiv, saj film razgalja delček življenja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Replicas (2019)  Wonder Woman (2017)  Annihilation (2018)  A Star Is Born (2018)  The First Purge (2018) Copyright © Deseta umetnost [Nomadland (2020)], All Right Reserved. 2021.

Krasno kravžljanje možgančkov

Urbani (Jaša Lorenčič), 5. januar 2021 ― Intelekta. Prva v letu. Zdaj je skoraj že tradicija. Ni sicer lahko brisati vsega tistega v podkast aplikaciji, kar bi »moral« poslušat še za nazaj. Tisto najboljše iz pravkar (pre)minulega leta. Ampak če boš tako ravnal, boš pač vedno zadaj. Ker novo leto pač nudi ta nov začetek. Čeprav smo tako ali tako vselej zadaj. […] The post Krasno kravžljanje možgančkov appeared first on Urbani.
The Art of Self-Defense (2019)

The Art of Self-Defense (2019)

Deseta umetnost, 5. januar 2021 ― Pred dvajsetimi leti je Fincherjeva provokativna klasika Fight Club na unikaten način raziskala problematiko toksične moškosti, ki se izraža preko brutalnega obračunovanja s pestmi, danes pa se zdi, da je ta sindrom številnih egocentričnih moških še toliko bolj očiten. In o tem spregovori tudi nekoliko bolj konvencionalna in zabavna različica omenjene klasike, ki nosi naslov The Art of […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    A Quiet Place (2018)  Deček nevihte  Roma (2018)  Taboo (2017)  [Pozor, hud prizor] – Fight Club (1999) Copyright © Deseta umetnost [The Art of Self-Defense (2019)], All Right Reserved. 2021.

Tri. Dve. Ena. Alfi!

Urbani (Jaša Lorenčič), 5. januar 2021 ― Dobra stara klasika, ne? Alfi ob polnoči. Ko ne veš, ali bi se najprej poljubil, raje odprl penino ali prižgal iskrice. Ampak klasika je vseeno klasika. Čeprav se vse bolj zdi, da bo Silvestrski poljub nekega dne zapel Andrej Šifrer. Ampak Alfi je vseeno Alfi. Samo, da je. In to ni bila edina klasika silvestrovanja […] The post Tri. Dve. Ena. Alfi! appeared first on Urbani.
Renato Zanella je novi umetniški vodja baleta SNG Opera in balet Ljubljana

Renato Zanella je novi umetniški vodja baleta SNG Opera in balet Ljubljana

Marijan Zlobec, 4. januar 2021 ― S 1. januarjem letošnjega leta je umetniško vodenje baleta v SNG Opera in balet Ljubljana prevzel priznani in izkušeni koreograf Renato Zanella, ki je med ostalim vodil tudi baletni ansambel dunajske Državne opere. Sebe in svoje delo opisuje kot rezultat radovednosti in odvisnosti od preizkušanja novih stvari, srečevanja novih ljudi in talentov, od katerih dobiva […]
Drevesi srčnih želja v središču Ljubljane

Drevesi srčnih želja v središču Ljubljane

Marijan Zlobec, 4. januar 2021 ― Fotografska razstava Srček za vsak dan, ki krasi TAM-TAMovo Ulično galerijo na prostem, je oplemenitena z rdečim geometrijskim 3D srcem, ki ga je umetnica Mankica Kranjec pretekli konec tedna pritrdila na podlago enega od treh razstavljenih plakatov s podobami 36 srčkov. Hkrati je izpeljala tudi akcijo obešanja papirnatih srčkov želja in dve drevesi na Vegovi […]
še novic