Gwen (2018)

Gwen (2018)

Deseta umetnost, 6. avgust 2019 ― Snowdonia, severni Walles, leto 1855. Industrijska revolucija je poskrbela za še večji razkol med družbenimi sloji, posledice tehnološkega napredka pa so najbolj občutili vse bolj obubožani kmetje, zavezani tradiciji in delu na roke, ki niso uspeli priti v korak z novimi zahtevami na trgu. Ta zgodovinski preobrat močno prizadane družino matere samohranilke, ki živi s […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mi  Gremo mi po svoje (2010)  Metalhead (2013)  A Clockwork Orange (1971)  Izbrisana (2019) Copyright © Deseta umetnost [Gwen (2018)], All Right Reserved. 2019.
Gremo mi po svoje (2010)

Gremo mi po svoje (2010)

Deseta umetnost, 6. avgust 2019 ― Slovenskega filma se še vedno drži sloves zamorjenega, vase zaprtega in dolgočasnega produkta, ki ga razumejo zgolj tisti, ki so pri njem sodelovali. Ta stereotip je sicer neupravičen, vendar pa je v slovenskem filmu nastopilo obdobje (še posebej takoj po osamosvojitvi), ko ta ni uspel vzpostaviti prave komunikacije s širšim občinstvom. Vinci Vogue Anžlovar, Andrej […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)  Prvič  Force Majeure (2014)  Cannes 2018 - Zlato palmo na Japonsko odnesli "Tatiči"!  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina? Copyright © Deseta umetnost [Gremo mi po svoje (2010)], All Right Reserved. 2019.
Pleme digitalnih nomadov

Pleme digitalnih nomadov

PIFcamp, 6. avgust 2019 ― V dolini Soče, v neokrnjeni naravi Triglavskega narodnega parka, se je že peto leto zapored na poletnem hekerskem kampu zbrala zasedba domačih in tujih medijskih, video in zvočnih ustvarjalcev, programerjev, inženirjev, teoretikov in znanstvenikov, ki se bo v tekočem tednu lotila samostojnih in skupnih projektov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije.   Tudi letos so … Preberi več o Pleme digitalnih nomadov The post Pleme digitalnih nomadov appeared first on PIFcamp.
1936 Gorenje Otave – Igralci gledališke igre Lažizdravnik

1936 Gorenje Otave – Igralci gledališke igre Lažizdravnik

Stare slike (Cerknica), 6. avgust 2019 ― Na fotografiji so igralci gledališke skupine iz Gorenjih Otav. Tudi zato, ker so zamaskirani, jih še živeča generacija ne prepozna. Prepoznana sta le Jože ali Janez Kovačič – Srnelov, ki sedi prvi od leve in sedeča tretja od leve, ki naj bi bila Marija Repar oziroma Katernova Mima. Med letoma 1933 in 1936 je Društvo kmečkih fantov […]
Mozart con tromba stopnjeval vzdušje v Narodni galeriji

Mozart con tromba stopnjeval vzdušje v Narodni galeriji

Marijan Zlobec, 6. avgust 2019 ― Koncert profesorja trobente Matthiasa Höfsa v okviru Mojstrskega tečaja Festivala Ljubljana in serije komornih koncertov 67. Ljubljana Festivala je v Narodni galeriji stopnjeval vzdušje do končnih ovacij in sicer neobičajnih navdušujočih žvižgov, tako da smo dočakali dodatek v obliki jazz balade, čeprav je bil ves večer v znamenju Mozarta. Kot Höfsovi gostje so nastopili pianist […]

Lena Kregelj: Veronika

Koridor, 5. avgust 2019 ― Kljub določenim očitnim zgovornim znakom, Veronika ni tipična uslužbenka javne uprave. Za to je daleč preveč inteligentna. The post Lena Kregelj: Veronika appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Lena Kregelj: Veronika

Koridor, 5. avgust 2019 ― Kljub določenim očitnim zgovornim znakom, Veronika ni tipična uslužbenka javne uprave. Za to je daleč preveč inteligentna. The post Lena Kregelj: Veronika appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Ana Netrebko odpovedala dva nastopa v Lohengrinu v Bayreuthu

Ana Netrebko odpovedala dva nastopa v Lohengrinu v Bayreuthu

Marijan Zlobec, 5. avgust 2019 ― Slavna ruska sopranistka Ana Netrebko je že sedaj odpovedala dva svoja predvidena nastopa v Wagnerjevem Lohengrinu na festivalu v Bayreuthu 14. in 18. avgusta. Ana Netrebko To je sporočila najprej sama na svojem FB profilu, hkrati pa še sam festival, ki je upal na njen že lani napovedovan in seveda močno pričakovan debi. “Anna Netrebko […]
Dead Man (1995)

Dead Man (1995)

Deseta umetnost, 5. avgust 2019 ― “Moje ime je William Blake. Ali poznate mojo poezijo?” vpraša računovodja iz Clevelanda, ko prispe v zakotno, umazano in primitivno mesto Machine (Stroj), da bi se zaposlil v lokalni tovarni železa. A ob njegovem prihodu nanj čakata blato, mrki pogled, nenadni odpust iz službe, flirtanje z nekdanjo prostitutko in umor njenega bivšega, ki ga smrtno ranjenega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Skrivnostno življenje mačk  The Blackcoat's Daughter (2015)  The Perks of Being a Wallflower (2012)  Tiho mesto  Oz the Great and Powerful (2013) Copyright © Deseta umetnost [Dead Man (1995)], All Right Reserved. 2019.
Pianist Vadim Kolodenko in violinistka Alena Baeva na dveh koncertih

Pianist Vadim Kolodenko in violinistka Alena Baeva na dveh koncertih

Marijan Zlobec, 5. avgust 2019 ― Pianist Vadim Kolodenko se bo na 67. Ljubljana Festivalu predstavil na kar dveh koncertnih večerih. Najprej bo nastopil sam na klavirskem recitalu 7. avgusta ob 20. uri v Viteški dvorani Križank. Vadim Kolodenko Leta 1986 v Kijevu rojeni Kolodenko je s trinajstimi že nastopal na svojih prvih koncertih v Združenih državah, na Kitajskem, Madžarskem in […]

1875 – Umre Hans Christian Andersen

Zgodovina na dlani, 4. avgust 2019 4. avgusta leta 1875 je v Østerbroju, predmestju Københavna, umrl danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen. Star je bil 70 let. V svojem življenju se je povsem posvetil pisanju za otroke in to zvrst literature dvignil na izredno umetniško raven. V svojem življenju je napisal kar 3381 pravljic za… Preberi The post 1875 – Umre Hans Christian Andersen appeared first on Zgodovina na dlani.
1951 Begunje – Orjejo

1951 Begunje – Orjejo

Stare slike (Cerknica), 4. avgust 2019 ― Na sliki so Susmanov ata France, eden od njegovih sinov in voliča, ki so se lotili spomladanskega oranja. Ker je Francetova hči Ivanka, rojena Žnidaršič, poročena Baraga moja soseda, sem se odpravila k njej po več informacij. Očeta je takoj spoznala, za goniča volov pa se ni mogla odločiti, kateri od njenih bratov je. Kot […]
Œdipe is truly a masterwork of the 20th century

Œdipe is truly a masterwork of the 20th century

Marijan Zlobec, 3. avgust 2019 ― It is a piece that poses epic questions, a rich, colourful work, and one must be its servant, in order not to obfuscate its clarity – such is his mission as a director and designer of George Enescu’s Œdipe, says Achim Freyer. In her words of welcome to the Terrace Talk, Festival President Helga Rabl-Stadler […]
Colette

Colette

Koridor, 3. avgust 2019 ― Colette je zapeljiva zgodovinska drama na prelomu 20. stoletja, ki prikaže karierno pot ene najbolj znanih francoskih avtoric. Ta je hkrati izjemno pomembna kulturna osebnost, njena zgodba pa je zgodba vseh ženskih umetnic, ki se trudijo uspeti v moškem svetu. The post Colette appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
The Blackcoat’s Daughter (2015)

The Blackcoat’s Daughter (2015)

Deseta umetnost, 3. avgust 2019 ― Psihološka strašljivka The Blackcoat’s Daughter je celovečerni prvenec režiserja in scenarista Osgooda Perkinsa, sicer sina legendarnega “psiha” Anthonyja Perkinsa. Gre tudi za enega od tistih filmov, ki bi ga težko priporočil vsakomur, četudi mu niti pod razno ni moč odreči visoke kvalitete. Še več; pričujoči izdelek je eden od najbolj unikatnih, provokativnih, skrivnostnih, strašljivih in vsebinsko kompleksnih filmov zadnjih let. Okvirna zgodba […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982)  Tag (2018)  Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019)  Mala Italija  The Lord Of The Rings: The Two Towers (2002) Copyright © Deseta umetnost [The Blackcoat's Daughter (2015)], All Right Reserved. 2019.
še novic