Uroš Zupan: S prsti premikamo topel zrak

Koridor, 16. oktober 2019 ― »čas, oblaki, premikanje vetra – ujeto v nekakšno idealno razmerje milosti in teže« ali kako postati »Vernik počasnosti«. The post Uroš Zupan: S prsti premikamo topel zrak appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
The Boys (2019) – 1. sezona

The Boys (2019) – 1. sezona

Deseta umetnost, 16. oktober 2019 ― Se vam zdi, da je filmski program komercialnih kinodvoran prenatrpan s heroji v oprijetih kostumih, ki rešujejo svet? Ste se naveličali vizualno utrujajočih akcijskih prizorov? Si želite, da bi se obdobje prevlade superherojskih filmov končalo? Vas boli glava ob preprosti misli na nov sklop nadaljevanj, remakeov in rebootov, ki sta jih oznanila Marvel in DC? […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Raziskovalka Dora  [Pozor, hud prizor] - Inside Llewyn Davis (2013)  Death Wish (2018)  Spider-Man: Far From Home (2019)  Antichrist (2009) Copyright © Deseta umetnost [The Boys (2019) - 1. sezona], All Right Reserved. 2019.

Trst je naš – knjižničarski!

COBISS, 16. oktober 2019 ― Le kdo bi podvomil, da je la grand dame svetovnega knjižničarstva Eva Verona rojena Zagrebčanka? Kot se spodobi, so njene hrvaške kolegice poskrbele, da njena zvezda upravičeno močno sije na knjižničarskem nebu. Ampak Eva Verona je rojena Tržačanka, njena družina pa je bila del tržaške ali dunajske judovske skupnosti. Pa se mi je nenadoma povezalo … Preberi več "Trst je naš – knjižničarski!"
Mladi virtuozi se začenjajo z dvema pevcema

Mladi virtuozi se začenjajo z dvema pevcema

Marijan Zlobec, 15. oktober 2019 ― Na prvem koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana (17. oktobra ob 19.30 ) bosta nastopila nizozemska mezzosopranistka Fee Suzanne de Ruiter in slovenski tenorist Gregor Ravnik. Na programu bodo zazvenela dela R. Schumanna, R. Hahna, A. Vivaldija, P. I. Čajkovskega, K. Weilla, F. Obradorsa, J. Masseneta in A. Lajovica. Fee Suzanne de Ruiter […]

Izjava: Solidarno z avtonomnimi skupnostmi Rojave

[A] Infoshop, 15. oktober 2019 ― Napad Turčije na prebivalke in prebivalce Rojave in na njihove zaščitne enote YPG/YPJ je še en srhljiv opomnik na katastrofalne posledice osvajalnih vojn, vsiljeno militarizacijo družbe in geopolitičnih iger, katerih glavne žrtve so ljudje, ki stremijo k življenju v svobodnih in raznolikih skupnostih. Svoboda, mir in skupnostna samoorganizacija so enkrat več poteptani pod tankovskimi gosenicami zastopnikov interesov nacionalističnih elit, kapitala in globalnih geopolitičnih strategov. V kontekstu vsiljene vojne med velesilo in v vojaškem smislu neprimerljivo šibkejšimi zaščitnimi enotami je genocid nad prebivalci in prebivalkami uporne Rojave, ki so v zadnjih letih v praksi pokazali, kako bi utegnila izgledati alternativa sistemu vojnega in plenilskega kapitalizma, realna možnost. V tem kritičnem trenutku zato izražamo našo podporo samoobrambnemu boju pretežno kurdskih skupnosti v Rojavi, ki so si s političnim, družbenim in kulturnim delom v zadnjih letih na področju, ki si ga lastijo različne avtoritarne državne entitete, zase izdolbli prostor avtonomije in z njim možnost nekapitalistične rekonstrukcije družbe. Njihov boj je že dolgo presegel lokalne okvirje in se je razvil v mednarodni odpor zoper gospodarje vojne, ki navdihuje številne samoorganizirane skupnosti in gibanja širom sveta. V tem boju za svobodo in avtonomijo so svoja življenja izgubili številne tovarišice in tovariši, med njimi mnogi, ki so se na klic Rojave odzvali iz drugih delov sveta. Spominjamo se vseh padlih in ujetih tovarišic in tovarišev ter odločno stojimo skupaj z revolucionarnimi skupnostmi Rojave in vsemi tistimi, ki so danes tarče stalnega napada na svoja življenja. Zato zahtevamo takojšnjo prekinitev vojaške agresije nad Rojavo in se v četrtek ob 16h pridružujemo protestnemu shodu v parku Tabor v Ljubljani. Solidarno z avtonomnimi uporniškimi skupnostmi v Rojavi, proti vojni mašineriji kapitalizma in fašizma.
Na beograjskem Bemusu počastili profesorja Ljubišo Jovanovića

Na beograjskem Bemusu počastili profesorja Ljubišo Jovanovića

Marijan Zlobec, 14. oktober 2019 ― V okviru 51. beograjskega glasbenega festivala BEMUS je v dvorani Kolarčeve univerze potekal gala koncert ob jubileju, štiridesetletnici umetniškega delovanja flavtista in profesorja Ljubiše Jovanovića, kjer so poleg slavljenca nastopili tudi številni glasbeni gostje. Ljubiša Jovanović in orkester flavt, foto osebni arhiv Na jubilejnem koncertu je Ljubiša Jovanović predstavil svojo solistično in komorno dejavnost, nekatere […]
The Art of Self-Defense (2019)

The Art of Self-Defense (2019)

Filmski kotiček, 14. oktober 2019 ― Alessandro Nivola and Jesse Eisenberg in The Art of Self-Defense (2019), © Bleecker Street Slovenski naslov: - Država: ZDA Jezik: angleščina Leto: 2019 Žanri: komedija, krimi, drama Dolžina: 104',  Imdb  Režija: Riley Stearns Scenarij: Riley Stearns Igrajo: Jesse Eisenberg, Alessandro Nivola, Imogen Poots, Steve Terada, Phillip Andre Botello Stemnilo se je že. Z vrečko pasje hrane hitite domov. V pusti ulici mimo pripeljeta neznanca na motorju, eden izmed njiju te vpraša: "Si oborožen?" Kako sploh odgovoriti na takšno vprašanje? "Nisem!" je odvrnil zmedeni Casey (Jesse Eisenberg) in tako spisal povabilo skupini napadalcev na motorjih, ki ga je nekaj trenutkov kasneje oropala in hudo pretepla. Tako hudo, da je nekaj dni preživel v bolnišnici, na oddelku za intenzivno nego.  Dogodek je sesul že tako nizko samozavest sramežljivega računovodje, ljubitelja mehkega rocka in lastnika prikupnega kužka, sicer njegovega edinega prijatelja. Trideset in nekaj letni Casey je torej prava šleva, moški brez jajc, ki se nikoli v življenju ni postavil po robu živi duši. Ob prvih znakih potencialnega konflikta je vedno izbral umik. To je taktika, ki je delovala vse do srečanja z neznanci na motorjih. In to je dogodek, po katerem Casey odide do trgovine z orožjem, z namero kupiti pištolo. Formularji so izpolnjeni in ovir za nakup ni. Toda preden lahko prevzame svoj kos orožja mora miniti nekaj tednov. Takšen je pač zakon. Gre za nekakšno varovalko, ki preprečuje scenarij, da kupec v navalu jeze takoj preluknja tistega, do katerega goji zamero. V iskanju alternativ Casey zaide v lokalni karate klub in hitro začuti, da je to dober korak v smeri izboljšanja njegovih obrambnih sposobnosti. Pod svoje okrilje ga vzame karizmatični Sensei (Alessandro Nivola) in transformacija glavnega akterja se lahko začne. 33-letni ameriški režiser Riley Stearns je z odličnim prvencem Faults (2014) spisal najboljše povabilo za svoje bodoče projekte. Pet let kasneje so na festivalu
Barcelonsko letališče s tisoči protestnikov obglavljeno

Barcelonsko letališče s tisoči protestnikov obglavljeno

Marijan Zlobec, 14. oktober 2019 ― Pravkar sem z barcelonskega letališča po WhatsAppu prejel nekaj fotografij z barcelonskega letališča, kjer je na tisoče protestnikov povsem ohromilo letalski promet. Katalonci so na ulicah, slovenski potniki v Barceloni pa povsem brez moči. Začetek popoldanskih protestov v Barceloni, foto Twitter Civilnodružbena organizacija Tsunami Democratic je pozvala k blokadi barcelonskega letališča Prat, kjer so protestniki […]

Veganska večerja

[A] Infoshop, 14. oktober 2019 ― Veganska večerja Torek, 15. oktober 2019 ob 19ih Super družba, odlična hrana in sproščeno ozračje. Pridruži se nam na tradicionalni torkovi veganski večerji! >> Kaj je in kako deluje Veganska večerja? Nismo profesionalni servis, v katerem v zameno za denar dobiš hrano, ampak v desetletju našega delovanja sledimo DIY etiki. Ideja "naredi sam_a" v praksi pomeni, da vse obiskovalke in obiskovalci po svojih močeh sodelujejo pri dogodku. Pri tem je najbolj pomembna rotacija vlog, kar pomeni, da večerje ne kuhajo vedno isti ljudje, ampak, če obiskuješ večerje, je lepo, da si občasno vzameš eno popoldne in pripraviš večerjo za ostale. S tem namenom so se za najbolj praktične izkazale bolj ali manj stalne kuharske skupine.Vabimo vas, da se prijavite s kuharsko skupino in na ta način omogočite prihodnje delovanje veganskih večerij. Javite se nam na mail a pika infoshop at gmail.com.

1944 – Umre Erwin Rommel

Zgodovina na dlani, 14. oktober 2019 14. oktobra 1944 je v nemškem Herrlingenu umrl eden največjih vojaških poveljnikov II. svetovne vojne, nemški častnik in oficir ter feldmaršal, Erwin Rommel. Bil je osumljen sodelovanja v poskusu atentata na Adolfa Hitlerja, ki je bil izveden poleti 1944. Oblasti so mu tedaj dale možnost ali naj naredi samomor ali… Preberi The post 1944 – Umre Erwin Rommel appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic