Jaz sem pa tako slišal

Jaz sem pa tako slišal

Marijan Zlobec, 8. januar 2021 ― Založba ZRC nadaljuje z izdajanjem knjig o folklornih in drugih pripovedih na Slovenskem, kot jih pripravlja v zbirki Glasovi Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Tokrat je izšla že 54. knjiga z naslovom Jaz sem pa tako slišal s podnaslovom Folklorne in druge pripovedi od Spodnjih Pirnič prek Vodic, Mengša, Domžal, Lukovice, Blagovice, Moravč in […]
Ammonite (2020)

Ammonite (2020)

Filmski kotiček, 8. januar 2021 ― Kate Winslet & Saoirse Ronan in Ammonite (2020), Foto: Neon Slovenski naslov: - Država: VB Jezik: angleščina Leto: 2020 Žanri: biografija, drama, romantični Dolžina: 120',  Imdb  Režija: Francis Lee Scenarij: Francis Lee Igrajo: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle, Fiona Shaw  Drugi celovečerec britanskega režiserja in scenarista Francisa Leeja je po izjemnem prvencu God's Own Country (2017) eden tistih filmov, ki sem ga pričakal s posebnim zanimanjem. Uspeh prvenca je Leeju omogočil dostop do igralskih imen s t.i. A-liste in Anglež je z angažmajem Kate Winslet in Saoirse Ronan ponujeno priložnost nedvomno dobro unovčil. Tudi v drugo se je Lee odločil za zgodbo, ki v jedru nosi motiv istospolne ljubezni, to pot postavljene v dokaj svobodno interpretacijo biografske zgodbe angleške paleontologinje Mary Anning. Pripoved postavljena v prvo polovico 19. stoletja večjim delom teče v obmorskem mestecu Lyme, kjer Mary (Winslet) skupaj z mamo vodi manjšo prodajalno s fosili. Njena dolgoletna rutina je zgodnjejutranje iskanje amonitov, ki jih po delovanju razburkanega morja razkrije oseka. Njeno rutino nekoliko zmoti prihod paleontologa iz Londona, ki želi preživeti nekaj dni v njeni družbi in jo opazovati pri delu. Radovednež je za zadržano, redkobesedno samotarko njenega kova precejšnja nadloga, toda plačilo je preveč mikavno, da bi ga kar odslovila. Londonskega obiskovalca spremlja mlada soproga Charlotte (Ronan), slabotna ženska, ki se očitno ne počuti najbolje v svoji koži. Nato mož prejeme povabilo k sodelovanju v nekajtedenski znanstveni ekspediciji, ženo pa pustiti v družbi gospe Anning, v upanju, da bosta ženska družba in morski zrak blagodejno vplivala na njeno počutje.  Francis Lee tudi s svojim drugim filmom izkazuje izjemen talent v konstrukciji likov in situacij, na katerih gradi dodelane karakterne študije protagonistov, ki zaradi različnih razlogov ne morejo zadihati s polni pljuči in živeti življenje, kakr
Two takes on Demo(n)s

Two takes on Demo(n)s

Smetnjak, 8. januar 2021 ― Minister za kulturo Vasko Simoniti je naposled razkril, kakšna bo nova paradigma slovenskega filma. Utiril jo bo nihče drug kot Janez Janša s scenarijem za Demos, ki bo nekakšen hibrid med Langovim Metropolisom, Blomkampovim Elizijem in italijanskimi giallo splatterji. Točneje, … Continue reading → The post Two takes on Demo(n)s first appeared on Smetnjak.

Najbolj. Seksi. Tarča. Sploh.

Urbani (Jaša Lorenčič), 8. januar 2021 ― Tip z odprto srajco. Pred letalom. Z nalepko. Glasba že kar nasneta. Taka. Poredna. Bahava. Seksi. Tip nato plava z želvo. Ono, veliko. Rajska modrina rajskega morja. Lepe, zale, mlade dekline. Tip v banji. Zgoraj brez. Z radiatorji. Pet debelih linij koke. S podnapisi. “Sneg, sneg, sneg. Vse je snegec, ja.” Hoja po letališču. Jadrnice. […] The post Najbolj. Seksi. Tarča. Sploh. appeared first on Urbani.
1945 Cerknica – Franc Bečaj

1945 Cerknica – Franc Bečaj

Stare slike (Cerknica), 8. januar 2021 ― Franc Bečaj je bil rojen 13. 7. 1879 pri Svetem Vidu nad Cerknico, umrl je leta 1955 v Cerknici. Ukvarjal se je s kiparstvom, mizarstvom, slikarstvom, podobarstvom in tudi zidarstvom. V letih 1914-1915 se je preselil v novo hišo v Cerknici, kjer si je postavil tudi čebelnjak. Slika je izrezanka. Glede na njegovo vsestransko področje […]

Vabilo k reševanju ankete: Od ideje do izvedbe

C.M.A.K. Cerkno, 7. januar 2021 ― Zavedamo se, da časi za žive dogodke še niso blizu, a vseeno veliko mislimo nanje, saj je premišljeno načrtovanje velik del dejanske izvedbe. Obenem pa k soustvarjanju programa vabimo tudi tebe! Pred tabo je anketa, ki ti bo vzela 5 minut. Z njo bi radi dobili boljši občutek, v katere dejavnosti naj namenimo več časa […] The post Vabilo k reševanju ankete: Od ideje do izvedbe appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Sistem COBISS – prehod v odprtokodno okolje

COBISS, 7. januar 2021 ― Sistem COBISS se je v dobrih treh desetletjih od začetkov do danes vztrajno spreminjal in rasel. V prispevku opisujemo, na katero strojno in programsko opremo smo se opirali, in napovedujemo, v katero smer smo zastavili prihodnji razvoj ob upoštevanju IZUM-ovih strateških ciljev (Šoštarič, 2019). COBISS2 ali obdobje 1987–1996 Ko se je leta 1987 začel razvoj … Preberi več "Sistem COBISS – prehod v odprtokodno okolje"
Luigi Nono’s Intolleranza 1960 is a “profound cry for humanity” (Ingo Metzmacher)

Luigi Nono’s Intolleranza 1960 is a “profound cry for humanity” (Ingo Metzmacher)

Marijan Zlobec, 7. januar 2021 ― “During the 2021 Festival summer, two completely opposed ways of perceiving the world are a central preoccupation of our opera and theatre productions: radical individualism versus the humanistic idea of a society based on solidarity, as invoked by Luigi Nono in his work Intolleranza 1960.” Luigi Nono, 1970 “Nono’s reflections have never been more important […]

Rojeni leta 1985. Špilferderberji.

Urbani (Jaša Lorenčič), 7. januar 2021 ― Generacija, rojena leta 1985, naj ne bi bila nič posebnega. Niti ne statistično. Ko bi vsaj. Pa ne. Ampak tako ti je bilo predočeno že tam od osnovne šole dalje. Ko si prišel v gimnazijo, e, takrat pa sploh. Zamudil si fajt New Kids on the Block proti Guns N Roses. Kje si bil, ko […] The post Rojeni leta 1985. Špilferderberji. appeared first on Urbani.

Nesimo se not’n’vun!

Urbani (Jaša Lorenčič), 7. januar 2021 ― Kaj lahko naredi leto pa pol. Poldrugo leto, kot se lepo reče. Uf. Kaj in koliko? Recimo… Em… Še aprila 2019 se je skoraj nekaj kakor ljubilo ta naš nikoli dosegljivi Drekaham. Ko se je še dalo kričati, da »rad bi spizdo nekam stran«. Ja. Ko ni bilo omejitev. Ko bi lahko spizdo v Hoče. […] The post Nesimo se not’n’vun! appeared first on Urbani.
Pregled leta 2020: Film/TV

Pregled leta 2020: Film/TV

Koridor, 7. januar 2021 ― Filmsko leto 2020 vsekakor ni bilo med najbolj produktivnimi, kar pa ne pomeni, da je kvaliteta bila kaj nižja. The post Pregled leta 2020: Film/TV appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Tukaj ni homofobije

Koridor, 7. januar 2021 ― Lokalna homofobija je še kako vitalna, opozarja uprizoritev na vsakem koraku. The post Tukaj ni homofobije appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
1987 Cerknica – Jubilantke

1987 Cerknica – Jubilantke

Stare slike (Cerknica), 7. januar 2021 ― Skupinsko sliko Brestovih jubilantov iz leta 1987 jubilantov smo že predstavili. Tukaj pa imamo še delček omizja iz istega dogodka. Skupino šestih sodelavk iz montaže in pakirne. Šest sodelavk in prijateljic. Tukaj starost sploh ni bila pomembna, štelo je le prijateljstvo. Zelo lepo so medse sprejele tudi najmlajšo sodelavko, lastnico naše slike. Kako so se […]
še novic