Let us entertain you

Let us entertain you

Smetnjak, 13. april ― Možakar pride v svoj omiljeni lokal po coffee-to-go in zagleda Zlatka, ki streže. Očitno so mu spet vzeli status, pomisli možakar in naroči: “Eno močno kavo s pošteno mero cukra, prosim, pa naj bo tako poštena, kot ste vi.” Zlatko … Continue reading → The post Let us entertain you first appeared on Smetnjak.

Evangelij po Mateju

Smetnjak, 14. februar ― Poleg “sramote” je “mazaška akcija” še en tak vseprisoten idiom, ki ga uporabljata “obe” strani. Njena posebna prednost je menda v tem, da se predstavlja kot nevtralen, objektiven termin. Nazadnje ob lebdečem, levitirajočem Toninu na rožniški cerkvi, ki je iz … Continue reading → The post Evangelij po Mateju first appeared on Smetnjak.
Samo bedaki in kopitarji

Samo bedaki in kopitarji

Smetnjak, 24. januar ― Beseda “sramota” ga hara na družbenih omrežjih. Politične platforme očitno ne morejo biti drugega kot prižnice, s katerih odmeva, kot bi ji rekel Nietzsche, suženjska morala. Če mislite, da je problem izbora na razpisu za hitre teste lajfstajl kriptoboisov, si … Continue reading → The post Samo bedaki in kopitarji first appeared on Smetnjak.
Pahor mon amour

Pahor mon amour

Smetnjak, 11. januar ― Pahor je bil v Smetnjakovih naracijah že marsikaj: ballardovski lik, Forrest Gump, ničejanski nadčlovek … Tu je še Antizelig, ki nenehno menja okolja, ne zato, da bi se zlil z njimi, temveč zato, da bi poudaril distinkcijo (tu in tu). … Continue reading → The post Pahor mon amour first appeared on Smetnjak.
Two takes on Demo(n)s

Two takes on Demo(n)s

Smetnjak, 8. januar ― Minister za kulturo Vasko Simoniti je naposled razkril, kakšna bo nova paradigma slovenskega filma. Utiril jo bo nihče drug kot Janez Janša s scenarijem za Demos, ki bo nekakšen hibrid med Langovim Metropolisom, Blomkampovim Elizijem in italijanskimi giallo splatterji. Točneje, … Continue reading → The post Two takes on Demo(n)s first appeared on Smetnjak.
Pot v kavarno Hayek

Pot v kavarno Hayek

Smetnjak, 27. december 2020 ― Jože Biščak (urednik Demokracije of “Presežki 5” fame in bloga Kavarna Hayek) in Bernard Brščič sta trenutno najbolj proslula lokalna hayekovca, pri čemer še najbolj potegneta na tistega Hayeka, ki je zagovarjal Pinochetov režim. Kljub temu in ravno zato je … Continue reading → The post Pot v kavarno Hayek first appeared on Smetnjak.
Lokalni eksperiment

Lokalni eksperiment

Smetnjak, 26. december 2020 ― V intervjuju ‘Edino, kar bi uvedel, je fragmentacija’ kontroverzni filozof Nick Land pove tole: “Če bo identitarcem krvi in zemlje na različne načine uspelo priti do oblasti, bodo to njihovi najhujši dnevi, saj bodo primorani udejanjiti načrte in obljube, kar … Continue reading → The post Lokalni eksperiment first appeared on Smetnjak.
Član

Član

Smetnjak, 24. december 2020 ― Disclaimer na začetku: slovenskega filma ne spremljamo. Nismo ne dovolj mazohistični, da bi se mučili z njim, ne dovolj sadistični, da bi se nad njegovo bornostjo naslajali ali izživljali. Film kot tak že tako slabo dohaja sodobnost, slovenski film je … Continue reading → The post Član first appeared on Smetnjak.
Death of the gene poolls

Death of the gene poolls

Smetnjak, 20. december 2020 ― Šele ob pogledu na zgornjo sliko nam je naposled kapnilo, kaj povezuje ključnika leta, žabo in bazen. Seveda, gene pool! Učbeniška definicija genskega sklada – ki je, mimogrede, koncept sovjetskega genetika Aleksandra Sergejeviča Serebrovskega – gre takole: – Posamezniki iste … Continue reading → The post Death of the gene poolls first appeared on Smetnjak.
Žaba in prazen bazen

Žaba in prazen bazen

Smetnjak, 19. december 2020 ― Zdi se, da beseda leta ni Covid, temveč bazen. Šarec je svoj salto mortale “Treba se je nehati spraševati, ali je voda v bazenu in kako topla je, ampak je treba preprosto skočiti” sicer izrekel že avgusta 2019, a se … Continue reading → The post Žaba in prazen bazen first appeared on Smetnjak.
Janus

Janus

Smetnjak, 13. december 2020 ― Tisti četrtkov protest, ki se je vnel, je navrgel protagonista z imenom Anis Ličina, pred tem bolj znanega po obtožnicah in sumih v zvezi s tihotapljenjem drog in migrantov. Njegovo nadiranje policistov v polni bojni opremi je postalo mem: “To … Continue reading → The post Janus first appeared on Smetnjak.
Koledar Državljanša 2021

Koledar Državljanša 2021

Smetnjak, 9. december 2020 ― Poživite svoje anemično airbnb stanovanje. Kupite Smetnjakov koledar Državljanša 2021. A cursed object for cursed times. Državljanšo tvorijo različne, a vzajemno delujoče komponente: Obhajanša, Gorjanša, Nasmejanša, Modrijanša, Preganjanša, Pesjanša vs. Scrkljanša, Ljubljanša, Neomajanša, Proslavljanša, Pavijanša, Nezemljanša, Baldrijanša. Dimenzije: 320 x … Continue reading → The post Koledar Državljanša 2021 first appeared on Smetnjak.
Big Dick Energy

Big Dick Energy

Smetnjak, 5. december 2020 ― Po snežaku Big Head Energy iz januarja 2013 je tokrat na Trgu republike zasijal še Big Dick Energy. Smetnjaku, odkrito, v gesti ni uspelo videti drugega kot poklon vladi in velikemu vodji. Konec koncev je v stavbi nasproti dan poprej … Continue reading → The post Big Dick Energy first appeared on Smetnjak.
Ni zraka

Ni zraka

Smetnjak, 3. december 2020 ― Odziv Mira Petka z ministrstva za kulturo nas preganja že nekaj dni. Zdi se, da predstavnik Romov ne skuša povedati drugega, kot da zaradi visokega betonskega zidu ne morejo dihati (kot vemo, so to lahko tudi poslednje besede: »I can’t … Continue reading → The post Ni zraka first appeared on Smetnjak.
Guns, butter, firestarter

Guns, butter, firestarter

Smetnjak, 1. december 2020 ― This was bound to happen since Reface emerged. Bojan Požar could finally and literally become “the firestarter, twisted firestarter”. The app, sadly, does a so-so job. It’s still a cool story bro tho. To return to the guns vs. butter … Continue reading → The post Guns, butter, firestarter first appeared on Smetnjak.
še novic