DRUGI DEL SODELOVANJA Z UNIVERZO V TURČIJI

DRUGI DEL SODELOVANJA Z UNIVERZO V TURČIJI

Ana Monro, 23. marec 2012 ―   Gledališče Ane Monro nadaljuje uspešno sodelovanje z univerzo v Eskisehirju v Turčiji. O dogajanje ob drugem obisku poroča Katja Beck Kos, producentka Gledališča Ane Monro v Mariboru.na spodnjem linku pa si v Flickr galeriji lahko ogledate tudi fotogalerijo iz delavnic v Turčiji: http://www.flickr.com/photos/anadesetnica/sets/72157629286368950/   POROČILO IZ NEKDANJE MEZOPOTAMIJEGledališče Ane Monro in njuna turška partnerja Anadolu Universitisi Eskisehir in Diyarbakir Cinema Dernegi so razvneli javni prostor v kurdski prestolnici, Diyarbakirju. Ta ponedeljek 20. marca 2012 so študentje konzervatorija za gledališče Anadolu Universitesi Eskisehir izvedli intervencije v samem centru 600.000 glavega vzhodnega turškega mesta na bregu reke Tigris, nesojene kurdske prestolnice.  Izvedba je bila dan prej skoraj odpovedana, saj so pretekli konec vikenda Diyarbakir in ostala kurdska mesta slavila Newroz, glavni kurdski praznik prihoda pomladi, ki so ga letos državne oblasti skoraj preprečile in tako izzvale upor kurdskih prebivalcev in je tako javni prostor postal milorečeno precej političen. Gre za čisto prvo gostovanje  uličnega gledališča skupine študentov, ki se je oblikovala v sklopu projekta gledališča Ane Monro in Univerze v Eskisehirju »Claiming the public space« tega februarja v Eskisehirju v Turčiji in je v teh pozno zimskih dnevih poskrbelo za več kot zavidljivo pozornost tako medijev kot seveda izjemno komunikativnih in navdušenih mimoidočih. Naslednje gostovanje študentov bo 24.3.2012 na festivalu gledališča Ethos v Ankari. Gostovanje je ena izmed množice aktivnosti sodelovanja partnerjev širše platforme Tandem Turkey Cultural Managers Exchange, ki ga podpirajo ECF, Mercator Stiftung, Anadolu Kültür, MitOst e.v in Bilgi University Istanbul. Ana Monro se je s tem spet podala na Vzhod in pripomogla k odpiranju javnega prostora uličnemu gledališču v mestih, kjer so ulice, trgi in ceste glavni del vsakdana in hkrati vendar ali ravno zato predst
Onkraj dobrega in zla (Alain Robbe-Grillet: Sentimentalni roman)

Onkraj dobrega in zla (Alain Robbe-Grillet: Sentimentalni roman)

Airbeletrina, 21. marec 2012 ― Sentimentalne romane so dušebrižniki zmeraj obsojali zaradi njihovega domnevnega kvarnega vpliva na bralce, natančneje, na nedolžne in dovzetne bralke ter mlade bralce, vseeno pa je Robbe-Grilletovo delo s tem naslovom poseben primer. Celo v letu 2007 (leto pred njegovo smrtjo) je moral roman iziti – in to na francoskem trgu, dvorišču markiza De Sada – z opozorili, da gre za »pravljico za odrasle« in da zaradi natančnih opisov ta ni primerna za občutljivejše bralce. Ker še to očitno ni bilo dovolj, je založba Fayard knjigo objavila nerazrezano.

Tomaž Ogris: Anisja

MMC Beremo, 20. marec 2012 ― Dokler so po velikih pretresih, kakršen je bila druga svetovna vojna, v ospredju velike zgodbe z bojišč in iz političnega zakulisja, dokler štejejo le milijoni žrtev, ostajajo male zgodbe o . . .
Knjiga priznanj: Noah Charney

Knjiga priznanj: Noah Charney

Airbeletrina, 20. marec 2012 ― Odgovore v našo knjigo priznanj je prvi zapisal Noah Charney, ki nam je tudi dal navdih za tovrstni vprašalnik. Noah je ameriški pisatelj in umetnostni zgodovinar, čigar prvenec Tat umetnin je leta 2008 pri založbi Vale-Novak izšel tudi v slovenščini. Kriminalni roman v središče postavlja tatvine treh svetovno znanih slik, ki bralca vodijo v podzemlje umetnostnega kriminala. S preganjanjem umetnostnega kriminala pa se Noah Charney ne ukvarja le na papirju; v resničnem življenju namreč vodi organizacijo ARCA – Združenje za raziskave zločinov na področju umetnosti. Noaha boste kmalu bolje spoznali tudi kot novega kolumnista Airbeletrine; še prej pa ga morda srečate na katerem od vrtov ljubljanskih kavarn, kjer zazrt v počasen tok Ljubljanice snuje svoj naslednji roman.
še novic