Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 12, številka 1

SLOGI, 26. maj ― Novo številko Amfiteatra, revije za teorijo scenskih umetnosti, bodo v četrtek, 13. junija 2024, ob 18. uri v Dvorani Slovenskega gledališkega inštituta predstavili glavna in odgovorna urednica revije dr. Maja Murnik v sodelovanju z avtorji člankov v tokratni številki prof. dr. Tomažem Toporišičem, mag. Primožem Jesenkom in Dušanom Brešarjem ter dr. Gašperjem Troho, direktorjem SLOGI. The post Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 12, številka 1 appeared first on SLOGI.

Pogovor o gledališki fotografiji, na 59. FBS

SLOGI, 26. maj ― V okviru FBS bosta na ogled kar dve razstavi gledaliških fotografij – Damjana Švarca v Umetnostni galeriji Maribor in Toneta Stojka v Medetaži SNG Maribor. Odprtje razstave Tone Stojko, Gledališka fotografija/Theatre Photography bo pospremil pogovor o gledališki fotografiji – z ustvarjalcema Damjanom Švarcem in Tonetom Stojkom se bo pogovarjala muzejska svetovalka v Umetnostni galeriji Maribor Breda Kolar Sluga. The post Pogovor o gledališki fotografiji, na 59. FBS appeared first on SLOGI.

Tone Stojko, Gledališka fotografija/Theatre Photography, potujoča razstava, gostovanje na 59. FBS

SLOGI, 26. maj ― Tone Stojko (1947) je nedvomno eden najpomembnejših slovenskih (in nekoč tudi jugoslovanskih) fotografov zadnjega pol stoletja (zadnje tretjine 20. stoletja in prvih dveh desetletij 21. stoletja). Med drugimi se lahko pohvali s portreti Alfreda Hitchcocka, Johna Lennona in Joko Ono, koncertnim posnetkom Tine Turner … od leta 1996 portretira vse prejemnike Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada (med slednje spada tudi sam).

Pesmi v grafiki / Maksa Samsa

Hiša kulture v Pivki, 26. maj ― grafična delavnica in razstava Pesmi v grafiki / Maksa SamsaErik Mavrič Neža Perovšek Adrijan Praznik Iva Tratnik delavnica3. – 6. 6. 2024 razstava7. – 28. 6. 2024otvoritev7. 6. ob 19. urikustosinja Mojca Grmek Pesmi v grafiki je naslov večletnega projekta (2022–2025), ki raziskuje povezave med poezijo in likovno umetnostjo skozi medij grafike. Projekt se izvaja enkrat letno in vključuje grafično delavnico ter razstavo nastalih del. Tematsko se osredotoča na poezijo znanih regionalnih pesnikov in pesnice. To so Dragotin Kette, Srečko Kosovel, Maksa Samsa in Miroslav Vilhar. Sodelujoči umetniki in umetnice v sodelovanju s pristojno institucijo kot partnerjem pri projektu spoznajo izbranega pesnika/pesnico in njegovo/njeno poezijo ter v tej povezavi ustvarijo novo grafično delo. K grafiki pristopajo eksperimentalno, izven njenih osnovnih parametrov (odtis, reprodukcija), in avtorsko, kar pomeni, da odtise na različne načine spreminjajo v originale. Tretja izvedba projekta se osredotoča na poezijo Makse Samsa. V uvodnem delu so si sodelujoči umetniki in umetnice ogledali stalno razstavo o pesnici in njenem delu v Knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici. Sledil je praktični del delavnice, kjer so ustvarjali grafike v tehniki sitotiska. Za izhodišče pri delu so izbrali pesem Makse Samsa in jo uporabili kot navdih za zasnovo grafike v dveh vnaprej določenih barvah. Nato so grafiko odtisnili in tretjino natisnjenih izvodov spremenili v originale z intervencijo v (tekstilnem) kolažu z vzorci. V celotnem procesu so kot likovni element uporabili tipografijo, ki predstavlja neposredno vizualno vez s poezijo. Vsa nastala dela so predstavljena na razstavi. Projekt sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Pivka in Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica.

1960 Rudolfovo – Pujsi na kmetiji

Stare slike (Cerknica), 26. maj ― Večkrat se postavlja vprašanje – kako smo se prehranjevali, ko še nismo hrane kupovali v trgovinah, in kako je sploh mogoče živeti samo z doma pridelano hrano. Odgovor je enostaven: ni lahko, je pa možno. V različnih krajih, različnih vaseh in na različno velikih kmetijah smo se do hrane obnašali varčno, skrbno in spoštljivo. Vse […]
še novic