ERGOLES

ZEK Crew, 9. november 2011 ― We built an exhibition place for the 20th anniversary of Ergoles (Sale and Production of Office Furniture and Chairs) at this year’s Furniture fair. Photos by Matevž Kosterov

Ustvarjalni procesi

MAO, 31. oktober 2011 ― Za kuliso BIO 50 se ustvarjalni procesi z nezmanjšano hitrostjo odvijajo že vse od februarja, ko jih je zagnal uvodni dogodek, na katerem so se v živo srečali mentorji in člani skupin. Enajst skupin tako že tri mesece raziskuje, ustvarja, eksperimentira, sodeluje, skicira, modelira, oblikuje, izdeluje, se povezuje, sestankuje in išče alternative uveljavljenim sistemom. Proces dela spremljajte na spletni strani BIO.

Tudi literatura ima stranske učinke

Airbeletrina, 24. oktober 2011 ― Hvalnica rešnjemu telesu bi lahko že z naslovom zavedla neukega bralca, da bi jo iskal na napačnem oddelku ali jo v roke vzel čisto po pomoti, ker jo je videl na septembrskem seznamu najbolje prodajanih knjig, nekje med, khm, slavno Skrivnostjo in Življenje je tvoje. Živimo pač v časih, ko tudi knjige potrebujejo reklamo, zato se je Hvalnica rešnjemu telesu na zloglasni seznam uvrstila predvsem zaradi podlistka v Delu, priljubljenosti Ihanovega sloga, nekaj pa tudi zaradi cene, saj knjige iz zbirke Hvalnice Cankarjeve založbe, ki nastajajo takorekoč po naročilu, lahko kupite za 7,95 evra. Da tudi cena v teh recesijskih časih še kako vpliva na izbiro branja, dokazuje še ena drobna knjižica, ki se je znašla na omenjenem seznamu: Dvignite se! Stéphana Hessela stane le 2,99 evra, kot najbrž veste pa je nekakšna budnica, ki razsvetljuje ljudstvo – podobno bi lahko dejala za Hvalnico Alojza Ihana, ki skuša razsvetliti bralca z mešanico poenostavljene psihologije, družbene kritike pa tudi vsaj malo jamrarije, ko avtorja preveč zanese v sveti jezi, čeprav (to mu res štejem v velik plus) se mu vedno uspe iz nje tudi izvleči.
Rüdiger Safranski: Virtuoz življenja v boju proti ekonomizaciji mišljenja

Rüdiger Safranski: Virtuoz življenja v boju proti ekonomizaciji mišljenja

Airbeletrina, 24. oktober 2011 ― Ni veliko avtorjev, ki bi znali misli velikih duhov, kot so E. T. A. Hoffmann, Friedrich Schiller, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche ali Martin Heidegger spremeniti v pripovedi, ki se berejo kot napeti romani. Rüdiger Safranski se označuje za filozofirajočega pisatelja, kar pomeni, da mu za to, da bi mu verjeli na besedo, ni treba vztrajno navajati opomb pod črto.
še novic