Digitalna humanistika na Slovenskem

Digitalna humanistika na Slovenskem

Airbeletrina, 10. december 2012 ― Ne, religija ravno ni, prav gotovo pa je predmet, v katerega verjamem in od njega veliko pričakujem. Kaj pa mi drugega ostane, če nočem biti član nazaj zazrte kulturpesimistične humanistične črede. Tole bo v naštevalnem slogu. Z opravičilom vsem, ki vidijo humanistiko v zarisu sintetičnih vélikih zgodb, prikladnih za esejistično polaščanje, tistim pa, ki so preklopili na seznamsko dojemanje sveta in se nad njim celo navdušujejo, pa zgolj v pojasnilo.

Cirkulacija 2: pričetek predstavitev in delavnic Uvod v arduino v RogLabu

Cirkulacija 2, 9. december 2012 ― RogLab = kontejner na koncu Petkovškovega nabrežja & južno od tovarne Rog Cirkulacija 2 pričenja v četrtek 13. decembra ob 18.00 in v soboto 15. decembra ob 16.00 z rednimi srečanji ob predstavitvah, debatah in povsem praktičnih delavnicah v zvezi s pojmom arduino. Srečanja so del partnerskih dejavnosti pilotskega projekta RogLab za bodoči center Rog [...]

V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna bo v torek, 11

Knjižnica Postojna, 6. december 2012 ― V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna bo v torek, 11.12.2012, ob 17h potekal tečaj o sistemu COBISS. Tečaj bo sestavljen iz praktičnega in teoretičnega dela. Seznanili se boste z vsemi prednostmi, ki jih omogoča. Samostojno boste lahko rezervirali, podaljšali, imeli pregled nad izposojenim gradivom … Prosim, da udeležbo predhodno prijavite na oddelku za odrasle. Vljudno vabljeni !
Kaj je to digitalna humanistika: kratek in oseben uvod

Kaj je to digitalna humanistika: kratek in oseben uvod

Airbeletrina, 3. december 2012 ― Pred računalnikom se včasih še zmeraj počutim kot star ata. Star ata, ki se prekleto znajde (recimo kot tale stara mamca), ampak v primerjavi s tem, česa je stroj sposoben, star ata. Še vedno pod trideset, a sem živel otroštvo brez računalnika. Nikoli nisem posedoval komodorčka, imel sem lego kocke, fuzbal žogo, tv, ko ga nista gledala starša, in knjižnico v oddaljenosti dobrega pljunka. Tako sem preskočil vso tisto romantično, pa tudi precej semantično obdobje računalnika in prešel neposredno na okna, brskalnike in davnlovdanje.
Slovenske občine #1 :: Koliko?

Slovenske občine #1 :: Koliko?

dataoko, 2. december 2012 ― Trenutno bi to lahko bila celo tredovska tema, a podatke sem začel zbirati in analizirati daleč pred #gotofsi protesti (ali današnjim predlogom reform) in zaenkrat nadaljujem po originalnem načrtu. V prvi objavi želim dobiti osnovno sliko o občinah v Sloveniji. Iskal sem odgovor na 2 vprašanji, koliko občanov, koliko odhodkov tretjim (pravnim) osebam (ker to […]

Kako stroj naredi sliko?

MAO, 1. december 2012 ― Ob razstavi Svetloba kot barva bo potekalo predavanje Bogoslava Kalaša, akademskega slikarja in upokojenega profesorja ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Kot umetnik je zlasti zaslovel s svojimi aerografijami, to je slikanjem s t.i. zračnim čopičem, ki ga vodi s pomočjo stroja. Na predavanju bo poskušal odgovoriti na doslej največkrat zastavljena vprašanja o njegovem slikarstvu in tehniki, ki jo je poimenoval aerografija.
Proust v avtomobilu ali Ambivalentnost do moderne

Proust v avtomobilu ali Ambivalentnost do moderne

Zauberberg (Aljoša Harlamov), 29. november 2012 ― Proustov cikel Iskanje izgubljenega časa je odličen poligon tudi za raziskovanje odnosa modernistov (o tem, zakaj je Proust modernist, bomo naslednjič) do modernega sveta. Ta je, kot redni bralci bloga zagotovo še pomnijo, nujno ambivalenten. Namreč, modernizem je z moderno dobo logično zvezan že po imenu in izvoru, obenem pa je umetnost, ki jo modernizem navadno postavlja v svoje središče kot temeljni in od sveta ločen duhovni in eksistencialni smisel, z racionalnim in tehniziranim (včasih tudi demokratičnim) modernim svetom v bistvenem nasprotju. Poglejmo si to na treh odlomkih iz Proustove mojstrovine. Prvi: Dandanes bi se na tako potovanje najbrž odpravili z avtom, misleč, da bo na ta način prijetnejše. Videti je, da bi bila takšna pot v nekem smislu celo bolj resnična, ker bi človek lahko bolj od blizu in bolj zaupno opazoval stopnje sprememb na obličju zemlje. Vendar pa posebni užitek potovanja ni v tem, da se lahko, kadarkoli si truden, ustaviš in izstopiš, in da razloček med odhodom in prihodom neopazno premostiš, temveč v tem, da razloček kolikor le moreš poglobiš, da ga občutiš v celoti, nedotaknjenega, takšnega, kakršen je živel v tebi, kadar te je domišljija prenesla iz domačega kraja, prav v srce kraja, po katerem hrepeniš, prenesla v skoku, ki se ti ni zdel čudežen zgolj zato, ker je premagal razdaljo, temveč zategadelj, ker je združil dve posamični podobi zemlje, ker te je pripeljal od enega imena do drugega, in ta skok ponazarja (dosti bolje kot vožnja z avtom, med katero lahko izstopiš, kjer hočeš, in torej ni več prihoda na cilj) tisto skrivnostno dejanje, ki se opravlja na posebnih krajih, železniških postajah, ki skoraj niso del mesta, vendar vsebujejo bistvo njegove osebnosti ter nosijo njegovo ime, zapisano na signalni tabli. (Marcel Proust: V senci cvetočih deklet, str. 237) V prvem odlomku avtomobil nastopa kot stroj, ki s svojo avtonomnostjo, svojo prilagojenostjo posamezniku (vozniku, agentu) demistificira potovanje v

Novica o razpisih JAK za leto 2013

Javna agencija za knjigo, 29. november 2012 ― Programski razpis za vsa področja knjige za obdobje 2013-2015 ter razpis za zahtevne večletne projekte za obdobje 2013-2015 bosta objavljena po sprejetju proračuna za leto 2013 in programa agencije za knjigo za leto 2013, predvidoma v januarju 2013. Sledili bodo ostali razpisi. O predvidenih datumih in nazivih razpisov bomo obvestili zainteresirane na spletni strani.  

Novica o razpisih JAK za leto 2013

Javna agencija za knjigo, 29. november 2012 ― Programski razpis za vsa področja knjige za obdobje 2013-2015 ter razpis za zahtevne večletne projekte za obdobje 2013-2015 bosta objavljena po sprejetju proračuna za leto 2013 in programa agencije za knjigo za leto 2013, predvidoma v januarju 2013. Sledili bodo ostali razpisi. O predvidenih datumih in nazivih razpisov bomo obvestili zainteresirane na spletni strani.  
Uvod v apokalipso kapitalizma

Uvod v apokalipso kapitalizma

Airbeletrina, 27. november 2012 ― Kapitalizem se je eshatološko izčrpal in obstal v purgatoriju negotovosti in strahu pred prihodnostjo. Stanje, ki bi mu v hegeljanskem jeziku dejali »apokaliptizem«, bolj lirično imenujem »slutnja«, četudi bo v obeh primerih epilog isti: zlom sistema ali revolucija.
še novic