Helena Tahir: odtisi/vtisi/zapisi6. – 23. oktober...

Helena Tahir: odtisi/vtisi/zapisi6. – 23. oktober...

Hiša kulture v Pivki, 27. september 2020 ― Helena Tahir: odtisi/vtisi/zapisi6. – 23. oktober 2020Kustosinja razstave: Mojca GrmekHelena Tahir je umetnica najmlajše generacije, ena redkih, ki se osredotoča na raziskovanje izraznih možnosti klasičnih grafičnih tehnik, še posebej linoreza. Njene grafike nastajajo skozi dolgotrajen proces dela, ki se začne z izjemno dodelano risbo, polno prefinjenih detajlov, nadaljuje z izdelavo matrice s pomočjo različnih tehnik (npr. frotaža) ter zaključi z odtisom, ki nastane kot kolaž različnih delov iste matrice ali več matric. Končni rezultat tega procesa je grafika na papirju ali filcu, ki učinkuje kot gostobesedna vizualna pripoved; njena vsebina se gledalcu razkriva postopno, preko simbolike, asociacij in aluzij, ki nagovarjajo njegovo nezavedno. Kompleksen proces nastajanja grafike se torej zrcali v njeni percepciji in interpretaciji. Na tokratni razstavi je to razmerje še posebej poudarjeno; umetnica namreč svojo izkušnjo telesne multimodalnosti pri ustvarjalnem procesu gledalcu predstavi tako, da percepcijo grafike spremeni v večdimenzionalno izkušnjo, ki ni samo vidna, pač pa tudi otipna in slušna. V ta namen izbrane grafike na filcu v galeriji predstavi brez okvirjev in ob spremljavi zvoka, v katerem lahko slišimo sledi ustvarjalnega procesa. S tem želi preseči razosebljenje, zanikanje osebne (telesne) izkušnje tako v umetniškem ustvarjanju kot v percepciji, obenem pa gledalcu odpreti vpogled v poetičnost grafičnega procesa. ────────────Helena Tahir (1992) je zaključila dodiplomski študij grafike in podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V času študija se je izpopolnjevala na Faculty of Fine Arts v Portu in na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Svoje delo je predstavila na več samostojnih razstavah, med drugim v Lamutovem salonu v Kostanjevici na Krki (2018) in Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani (2020), ter številnih skupinskih predstavitvah v Sloveniji in tujini. Živi in dela na Jesenicah in

UMETNOST – NAČIN ŽIVLJENJA na Kulturnem bazarju 2020!

Ana Monro, 27. september 2020 ― V torek, 6. oktobra, bo v okviru Kulturnega bazarja 2020 v Štihovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani od 14.00 do 15.00 potekala okrogla miza Umetnost – način življenja. Povezovanje kulturno-umetniških vzgojnih praks v različnih starostnih obdobjih. Na njej bomo štiri nevladne kulturne organizacije, ki smo se povezale v konzorcij (Lutkovno gledališče FRU-FRU, Društvo Hiša otrok ... The post UMETNOST – NAČIN ŽIVLJENJA na Kulturnem bazarju 2020! appeared first on Ana Monro.
V Narodni galeriji na ogled mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

V Narodni galeriji na ogled mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

Misli, 27. september 2020 ― V Narodni galeriji bodo v sredo odprli razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Na ogled bo 46 umetnin iz zbirke, ki temelji na zbiralni vnemi cesarja Rudolfa II. Ta je svojo rezidenco preselil z Dunaja v Prago. Na svoj dvor, ki je postal središče manieristične kulture, je vabil slavne znanstvenike in umetnike tistega časa.

Nina Granda: Časopisi na cesti

OUTSIDER, 27. september 2020 ― Pred natanko petdesetimi leti je kiosk K67 slovenskega arhitekta Saše Maechtiga postal del prestižne zbirke umetnosti 20. stoletja v eni najelitnejših umetniških institucij na svetu, newyorškem Muzeju sodobne umetnosti (MoMA). Do preloma tisočletja je bilo v vsej Evropi prodanih kar 7500 enot. Kioski so bili nepogrešljiv servis urbanega življenja na ulici. Zadovoljevali so potrebe meščanov… The post Nina Granda: Časopisi na cesti appeared first on OUTSIDER.
1877 Lož — 400-letnica

1877 Lož — 400-letnica

Stare slike (Cerknica), 27. september 2020 ― Lož se prvič omenja leta 1220. Pod tem imenom so šteli grad, gradu pripadajočo posest, pražupnijo in seveda samo vasico, ki je leta 1341 postala trg, Staremu trgu pa so bile odvzete tržne pravice. Kljub obzidju, ki je bilo okrog Loža, so leta 1476 Turki Lož požgali. Zato je avstrijski cesar Friderik še istega leta […]

27. septembra 1925 se je v Stročji vasi rodil Franc Zadravec, slovenski literarni zgodovinar

Kamra.si, 27. september 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. septembra 1925 se je v Stročji vasi rodil Franc Zadravec, slovenski literarni zgodovinar.Umrl je 24. julija 2016 v Gornjem Gradu.   Po končani gimnaziji v Murski Soboti je študiral slavistiko in rusistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani in leta 1952 diplomiral. Po službovanju na Gimnaziji Murska Sobota (1952-1957) je svojo poklicno pot nadaljeval na Oddelku za slavistiko ljubljanske Filozofske fakultete, najprej kot docent, nato kot izredni in redni profesor. S cikli predavanj je gostoval na tujih univerzah, med drugim v Trstu in Celovcu. Leta 1979 je postal dopisni, 1985 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Kot prvi se je lotil temeljitih raziskav pripovednega opusa Miška Kranjca, in to v času, ko je pisatelj še živel in ustvarjal. Pripovedni opus Miška Kranjca je bil namreč tema njegove diplomske naloge, doktorske disertacije leta 1962 ter kasnejših razprav in monografij. V sedemdesetih letih je nato uredil še dvanajst knjig njegovega izbranega dela in velja za najboljšega poznavalca njegovega literarnega opusa.
še novic