Uroš Weinberger: Metaverse6. – 27. maj 2022otvoritev: 6. maj ob...

Uroš Weinberger: Metaverse6. – 27. maj 2022otvoritev: 6. maj ob...

Hiša kulture v Pivki, 2. maj 2022 ― Uroš Weinberger: Metaverse6. – 27. maj 2022otvoritev: 6. maj ob 19. uriKustosinja razstave: Mojca GrmekUroš Weinberger je v slovenskem umetnostnem prostoru in širše že dobro uveljavljen vizualni umetnik, ki ustvarja v glavnem na področju figuralnega slikarstva, predvsem slike, risbe in murale, občasno pa tudi instalacije.Njegova dela vselej nastajajo kot odziv na aktualno družbeno dogajanje, pri čemer ga še posebej zanima razmerje med realnostjo in fikcijo. V tem okviru raziskuje takšne ali drugačne konstrukcije realnosti v povezavi z različnimi ideologijami, političnimi ali ekonomskimi interesi ter znanstvenimi in tehnološkimi dosežki. To raziskovanje ga je v zadnjem času, ko vsakdanje življenje poteka vse bolj v računalniškem okolju in na medmrežju, pripeljalo do ustvarjanja virtualnih svetov, kjer med realnostjo in fikcijo ni več trdnih meja, razlikovanje med enim in drugim pa povsem poljubno.Proces nastajanja Weinbergerjevih slik je že vrsto let enak. Umetnik se pri ustvarjanju svojih del večinoma poslužuje že obstoječih podob, ki izvirajo iz sodobnih komunikacijskih medijev, kot so različne publikacije (časopisi, revije), televizija in internet, ali iz strokovne in umetniške literature ter filma. Podobe jemlje iz njihovih prvotnih kontekstov in jih sestavlja v nove celote (digitalni kolaž), ki jih nato prenese na platna srednjih ali večjih formatov. Pri tem se poslužuje različnih slikarskih postopkov, ki jih večkrat uporabi tudi na istem platnu. V starejših delih (2008–2013) je pogosto združeval megličaste barvne ploskve v ozadju z risbo figur v ospredju, okrog leta 2015 pa se začne eno in drugo postopoma drobiti, dokler se v najnovejših delih (2018–2022) ne razprši v povsem »pikseliziran« svet – tu so figure bolj ali manj zabrisane silhuete, postavljene v prostor iz megličastih barvnih pik in črtic, ki se ponekod sestavijo v prepoznavne elemente krajine, kot so stanovanjski bloki ali drevesa, drugod v fantastične mrežaste strukture ali vesoljska plovila. V te

Studio 8.1: Jan Kopač

Cirkulacija 2, 2. maj 2022 ― Cirkulacija 2, podhod Ajdovščina Ljubljana, četrtek, 5. maj 2022, ob 19.30h Studio 8.1: Jan Kopač Jan Kopač je ustvarjalec v rezidenci in kurator cikla v letu 2022. Za vsak dogodek v ciklu bo pripravil nove kompozicije. Letošnji prvi kos Studia 8.1...

Razstava Alfreda Kubina v Muzeju Leopold na Dunaju

Misli, 2. maj 2022 ― V Muzeju Leopold na Dunaju je na ogled razstava avstrijskega grafika in ilustratorja Alfreda Kubina z naslovom Izpovedi izmučene duše. Na njej so izbrana Kubinova dela postavljena v dialog z deli umetnikov 19. stoletja in klasičnega modernizma, iz katerih je Kubin črpal navdih za svoj opus. Razstava bo na ogled do 24. julija.

Nacionalna država: dobro orodje za slabe čase

Razpotja, 1. maj 2022 ― Ilustracija: Adrijan Praznik Aljoša Kravanja V tem članku bom podal kratek zagovor nacionalne države. Argumenti za nacionalno državo so praviloma precej redki in za to obstaja vsaj en dober razlog. Če hočemo na nekem teritoriju ustanoviti nacionalno državo, to pogosto zahteva nacionalno homogenizacijo. Takšen postopek homogenizacije lahko vključuje izgon dela prebivalstva (kot velja npr. za moderno Poljsko), v skrajnem primeru pa (kot pri moderni Turčiji) celo genocid. Če pogledamo na evropske nacionalne države, lahko vidimo, da je velika držav nastala iz zgodovine izključevanja, agresivnih kulturnih politik, izganjanja in zlasti vojn. Torej, ker ustanovitev nacionalne države neredko implicira nasilje nad delom prebivalstva, je včasih slabo ali celo katastrofalno argumentirati za ustanovitev nacionalne države, posebej na teritoriju, ki je etnično raznolik (pomislimo npr. The post Nacionalna država: dobro orodje za slabe čase appeared first on Razpotja.

Trenutek, ko ti misli uhajajo

Koridor, 1. maj 2022 ― Slikarka si dovoli biti očarana nad drobnarijami vsakdana, da bi premostila ustvarjalno vrzel, v katero se je zaplezala. The post Trenutek, ko ti misli uhajajo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na TV Slovenija nocoj nova nadaljevanka Trigrad

Misli, 1. maj 2022 ― Na prvem programu Televizije Slovenija bo nocoj ob 20. uri na ogled prvi del nove dramske nadaljevanke Trigrad. Osem 50-minutnih epizod skrivnostne drame z elementi trilerja je režirala Sonja Prosenc. V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Katarina Stegnar, Suzana Krevh in drugi, so sporočili iz RTV Slovenija.

1950 Pudob – O Orodjarni v Hotelu ter premišljevanje o Kovinski in drugih rečeh

Stare slike (Cerknica), 1. maj 2022 ― Fotografija, posneta okoli leta 1950, je iz zapuščine Franca Trudna iz Podcerkve, na njej pa so trije kolesarji. Od leve: Tone Avsec, Jože Mlakar in Franc Levec. V ozadju vidimo takrat še makadamsko cesto Stari trg – Prezid, na desni strani je domačija Knausovih s Poljan, ki je bila pred vojno last Marije Palčič in njenega sina […]

»Pripovedovali so mi, da je ta dežela zelo hribovita in da je težko najti pot v takem slučaju.«

Arhiv RS, 1. maj 2022 ― Med drugo svetovno vojno je na našem območju delovalo večje število zavezniških letalskih formacij, zlasti 15. ameriške zračne armade. Povečana zavezniška zračna aktivnost je povzročila tudi večje število sestreljenih letal. V okviru problematike ponesrečenih letalcev in njihovega reševanja je bilo nekoliko manj pozornosti posvečene vprašanjem pokopov in kasnejših prekopov padlih letalcev. V arhivskem gradivu Federalnega odbora za organizacijo prenosa padlih borcev za Slovenijo se je ohranilo več deset zadev s poizvedovalnimi dopisi, poročili o grobovih letalcev in morebitnih izvedenih prekopih. V tokratni arhivaliji meseca spoznavamo primer zagonetnega iskanja pilota Martina F. O'Callaghana.
še novic