O prevzemanju angleščine, juhe in trebuhov (Modhumita Roy: Made in India)

Airbeletrina, 5. oktober 2011 ― Modhumita Roy je direktorica oddelka za ženske študije na univerzi Tufts v Bostonu, Massachusetts. Študirala je v Indiji in Združenih državah Amerike ter piše in predava o postkolonialnih literaturah. V prvem eseju, ki ga najdemo v zbirki pod skupnim naslovom Made in India, se posveti vlogi angleščine v kolonialni Indiji, v drugem skozi prizmo priprave znamenite indijske juhe mulligatawny v teku stoletij nadaljuje s prikazom odnosa Britancev do vsega, kar je indijsko, zaključi pa z novodobnim pojavom nadomestnega materinstva, ki kot dobičkonosna panoga cveti v sodobni Indiji.

Miloš Kosec: Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 5. oktober 2011 ― Po razstavi nas bo v nedeljo ob 11.00 popeljal arhitekt Miloš Kosec. Z vodstvom po razstavi bo poskušal razjasniti dilemo pluralnosti slogov arhitekture na prehodu v modernost in razloge za donedavno marginalizacijo arhitekture 19. stoletja, predvsem pa načeti vprašanje, kako misliti probleme arhitekture 19. stoletja z ozirom na sodobno situacijo.

Ko cerkvene zvonike zamenjajo tovarniški dimniki

MAO, 5. oktober 2011 ― Ste vedeli, da smo v 19. stoletju imeli v Brestanici prvo tovarno za izdelovanje čokolade? To je čas, ko se odpirajo kemične, prehrambne, tekstilne industrije, tobačne tovarne, papirnice, steklarne, cementarne, železarne in premogovniki. Na ustvarjalnici ob 11.00 se bomo pogovarjali o delu v tovarnah nekoč in danes, si ogledali načrte in fotografije, pokukali za hip v filmski svet in nato izdelali maketo.
še novic