Ivan Marin (1939–2021)

Naši zbori, 4. marec 2021 ― Prispevek mag. Ivana Marina k slovenskemu glasbenemu ustvarjanju je neprecenljiv. Svoje življenje je posvetil godbeništvu, pa tudi zborovstvu, vzgoji in… The post Ivan Marin (1939–2021) appeared first on Naši zbori.

Sveti Tomaž: Oživela bo knjigobežnica

Štajerski tednik, 4. marec 2021 ― Delovanje humanitarnega Društva prijateljev mladine Sveti Tomaž je bilo v zadnjem, koronaletu zaradi vseh omejitev in prepovedi dogodkov močno okrnjeno. V danem trenutku težko napovedujejo aktivnosti društva v letošnjem letu, nekaj pa je gotovo. V Sv. Tomažu bodo postavili knjigobežnico, prav tako pa Božiček ne bo pozabil na pridne otroke.

S spletno slovesnostjo tudi uraden začetek Jurčičevega leta

Misli, 4. marec 2021 ― Pod okriljem Občine Ivančna Gorica je opoldne potekala spletna otvoritvena slovesnost ob začetku Jurčičevega leta. Kot sta v govorih poudarila župan Dušan Strnad in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, je bil Jurčič pomemben nekoč in je še danes. Oba sta povabila k sodelovanju pri projektu z geslom Jurčič nas povezuje.

Jazz z Nino: Urška Supej in Klara Veteršek

SIGIC - Novice, 4. marec 2021 ― Oddaja Jazz z Nino tokrat predstavlja kitaristko Urško Supej in flavtistko ter pevko Klaro Veteršek. Na sporedu bo v ponedeljek, 8. marca ob 20.30 uri na ETV televiziji, medtem ko bodo v torek, sredo in četrtek predvajane ponovitve. Oddaja bo naknadno objavljena tudi na YouTubu. Gostji se bosta v pogovoru dotaknili različnih tem, spoznali pa ju bomo tudi skozi glasbo, saj bosta izvedli dve priredbi in dve avtorski skladbi.

ATELIERarhitekti: Razstava na Sv. Urhu

OUTSIDER, 4. marec 2021 ― Mežnarija na spomeniško zaščitenem območju Svetega Urha pri Ljubljani pripoveduje zgodbo o vojni in z njo prepleteni tragediji. Kraj, ki je v času italijanske okupacije, od leta 1942 dalje, služil kot vojaška postojanka slovenskih sodelavcev z okupatorjem, je v takratni Ljubljani dobil sloves prostora, iz katerega se nihče več ne vrne. Zidovi mežnarije, ki so… The post ATELIERarhitekti: Razstava na Sv. Urhu appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: 1821 in luknja v Zoisovih vratih

OUTSIDER, 4. marec 2021 ― Ljubljanski kongres pred dvema stoletjema, o katerem sem že pisal, je nedvomno začetek kongresnega turizma pri nas. Vendar pa je bil začetek morda kar preveč uspešen: večmesečni kongres, na katerem se je med cesarji, kralji, knezi, kanclerji in poslaniki odločalo o usodi Evrope in sveta, je nemogoče prekositi celo danes, ko je Ljubljana prestolnica samostojne… The post Miloš Kosec: 1821 in luknja v Zoisovih vratih appeared first on OUTSIDER.

V Galeriji ZDSLU razstava slikarke Mojce Senegačnik

Misli, 4. marec 2021 ― V Galeriji ZDSLU je od danes na ogled razstava akademske slikarke Mojce Senegačnik. Postavitev z naslovom Ostanki dneva združuje dela iz treh ciklov, ki jih je avtorica ustvarila v letu 2020 v času pandemije. Umetnica na kolažih reflektira stiske današnjega dne in spomine na svet, ko se je le-ta vrtel drugače.
Erik Mavrič: Slab zrak 9. – 26. marec 2021Kustosinja razstave:...

Erik Mavrič: Slab zrak 9. – 26. marec 2021Kustosinja razstave:...

Hiša kulture v Pivki, 4. marec 2021 ― Erik Mavrič: Slab zrak 9. – 26. marec 2021Kustosinja razstave: Mojca GrmekErik Mavrič je v slovenskem umetnostnem prostoru znan po svojih monumentalnih delih, v katerih se ukvarja z eksistencialno tematiko in v tem okviru še posebej z razmerjem med posameznikom in svetom. Kar povezuje vsa ta dela, naj gre za prepis svetopisemskega besedila na odrabljeno embalažo, pozlatitev 400 kg kruha, poslikavo galerije z barvico, portretiranje 325-ih kamenčkov na lesene ploščice ali preris zvezdnatega neba s kemičnim svinčnikom na časopisni papir, je v osnovi preprost, a dolgotrajen, enoličen in ponavljajoči se postopek njihovega nastajanja. Umetnik je vsako od teh del ustvarjal več mesecev ali celo let, po več ur na dan, iz povsem običajnih materialov in s pripomočki najširše rabe. S tem, ko je ustvarjanje tesno prepletel s svojim vsakdanjim okoljem in običajnim življenjem, pa je vanj vnesel eksistencialno komponento. Podobno kot za monumentalna dela Erika Mavriča, je tudi za njegove risbe, predstavljene na tokratni razstavi, značilno, da jih bolj kot cilj, se pravi, neka zaokrožena podoba, opredeljuje proces njihovega nastajanja. Umetnik je risbe ustvarjal z ogljem, tehniko, ki jo je izbral predvsem zato, ker nosi v sebi prvinskost upodabljanja; poznamo jo namreč že iz prazgodovinskega jamskega slikarstva, ki je imelo najverjetneje ritualni pomen. Izhodišče za nastanek risbe je motiv, ki ga umetnik vzame iz svojega vsakdanjega življenja, sanj ali spleta. Po spominu ga prenese na papir, nato pa sledi asociacijam, ki ga vodijo do drugega, tretjega, četrtega in tako dalje, dokler se ne izriše celota. Risba torej ne nastaja po nekem vnaprejšnjem načrtu, ampak postopno, kot niz motivov, ki asociativno vznikajo drug za drugim iz beline ozadja. Umetnik na tej poti sledi notranji psihološki napetosti, zato podobe, ki se postopoma izvijejo iz njegove (pod)zavesti, večinoma preveva odtujenost, nelagodje ali tesnoba. Zdi se, da njihovo prehajanje iz duhovnega v materialni obstoj za ume

Javni razpis Oder360 je zaključen!

Zavod En-Knap, 4. marec 2021 ― Zaključil se je javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje Oder360, ki ga je razpisal zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Izbranih je bilo 5 produkcij.

Javni razpis Oder360 je zaključen!

Zavod En-Knap, 4. marec 2021 ― Zaključil se je javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje Oder360, ki ga je razpisal zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Izbranih je bilo 5 produkcij.

Javni razpis Oder360 je zaključen!

Španski borci, 4. marec 2021 ― Zaključil se je javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje Oder360, ki ga je razpisal zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Izbranih je bilo 5 produkcij.

Pogovor z Dejanom Pušenjakom ob njegovem prvencu

Misli, 4. marec 2021 ― Založba Pivec zvečer na svojem Youtube kanalu pripravlja pogovor z avtorjem knjige Retrovizor Dejanom Pušenjakom. Dolgoletni novinar v svojem knjižnem prvencu razkriva zakulisje slovenske medijske krajine. Obenem in vzporedno pa se v knjigi izrisuje tudi njegova osebna pripoved iz družinskega življenja, so zapisali pri založbi.

Krasni novi Ballardov svet

Literatura v živo, 4. marec 2021 ― Podobe opustošenja oziroma popolnega izčrpanja sveta, ki s sabo prinaša apokaliptične razsežnosti, fetišizacija in erotizacija tehnologije ter materialnosti, mehaničnosti, agresivna, v vse vpadajoča in vsepričujoča prisotnost medijske kulture, sakralizacija trgovinskih centrov in potrošništva, skrajna individualizacija in čustvena iztrošenost, sterilnost – to so le nekateri izmed vidikov, fragmentov in elementov proze J. G. Ballarda, ki z neizprosno preciznostjo in brezkompromisnostjo secira postmoderno, postkapitalistično in postindustrijsko družbo 20. stoletja.

Delavnica: Onkraj klasične promocije – PR za ustvarjalce s področja KKS

Asociacija, 4. marec 2021 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Onkraj klasične promocije: PR za ustvarjalce s področja KKS. Ustvarjalci* se prijavljajo na razpise, ki od njih zahtevajo medijsko pojavnost, pri čemer morajo za komunikacijo skrbeti sami, dostop do medijskega prostora pa je otežen. Hkrati so … Preberi več o Delavnica: Onkraj klasične promocije – PR za ustvarjalce s področja KKS

Začenja se prvi slovenski feministični filmski festival FeFi

Misli, 4. marec 2021 ― Začenja se prvi slovenski feministični filmski festival FeFi, ki v prvi plan postavlja ženske zgodbe in ustvarjalke. Do 10. marca bo filme na festivalski spletni strani brezplačno ponudil v sekcijah Frišno, Retro in ZDAJ!. Med 6. in 8. marcem, vsak večer ob 20. uri, bodo na spletu potekale tudi debate in pogovori z avtoricami ter programsko ekipo.

V Louvre se po 40 letih vrača ukradeni renesančni oklep

Misli, 4. marec 2021 ― Iz pariškega muzeja Louvre so sporočili, da je policija v neki zasebni družinski zbirki v kraju Bordeaux odkrila oklep in čelado iz obdobja renesanse, ki sta bila iz muzeja ukradena pred štirimi desetletji v nepojasnjenih okoliščinah. Policija je oklep in čelado, prevlečena s srebrom in zlatom, identificirala na podlagi seznama ukradenih umetnin.

4. marca 1947 se na Ravnah na Koroškem rodil Jožef Lečnik, športnik in odbojkarski sodnik

Kamra.si, 4. marec 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. marca 1947 se na Ravnah na Koroškem rodil Jožef Lečnik, športnik in odbojkarski sodnik. Umrl je 14. oktobra 2010 na Ravnah na Koroškem. Mednarodni odbojkarski sodnik Jožef Lečnik se je rodil leta 1947 na Ravnah na Koroškem in bil v mladostnih letih nogometaš Fužinarja in odbojkar Mislinje. Izšolal se je za strojnega kovača, se zaposlil v Železarni Ravne, leta 1969 pa končal še kovinarsko delovodsko šolo. Istega leta je spoznal bodočo ženo Danico iz Kaknja, ki je bila na obisku pri bratu na Ravnah, in leta 1970 se je z njo preselil v Bosno. Na njegovo pobudo so leta 1974, ko je končal srednjo strojno tehniško šolo, v Kaknju ustanovili odbojkarski klub Partizan in Lečnik je postal prvi trener ekipe. Ker ga je mikalo tudi sojenje, je maja 1974 opravil sodniški izpit, izpit za državnega sodnika štiri leta kasneje, 1983 pa v Sofiji še izpit za mednarodnega sodnika. Naziv sodnik svetovne odbojkarske zveze je nosil od leta 1994 do 1998. Zaradi vojne v Bosni se je z družino preselil v Slovenijo leta 1992. Jožef Lečnik je bil sodnik 27 let. V tem času je sodil 1.199 tekem, od tega 942 na ozemlju nekdanje Jugoslavije, največkrat, kar 122-krat, v Mariboru, 241 mednarodnih tekem, 14 tekem v deželni ligi na avstrijskem Koroškem in dve uradni tekmi obsojencem v zaporu v Londonu. Sodil je na petih balkanskih igrah, univerzijadi, na dveh evropskih prvenstvih, na štirih svetovnih prvenstvih, na dveh finalnih turnirjih svetovne lige, na treh evropskih super pokalih in na ameriškem pokalu. Zadnjo tekmo je sodil 30. oktobra leta 2001 v dvorani Tabor v Mariboru.  V sodniških krogih je bil izjemno čislan in ni naključje, da je bil eden od osmih pridruženih članov evropske sodniške organizacije. Kot delegat se je uveljavil na tekmah doma in v tujini, kjer je skrbel tudi za izobraževanje mlajših sodnikov. Z njegovo prehitro smrtjo je slovenski odbojkarski šport je ostal brez enega svojih najvidnejših predstavnikov. Vir: https://www.obrazislovenski

4. marca 1928 je v Zagrebu umrl Fran Serafin Vilhar (Kalski), slovenski skladatelj, pianist, orglar in zborovodja

Kamra.si, 4. marec 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. marca 1928 je v Zagrebu umrl Fran Serafin Vilhar (Kalski), slovenski skladatelj, pianist, orglar in zborovodja.  Rodil se je 5. januarja 1852 v Senožečah. Fran Serafin Vilhar je bil rojen 5. januarja leta 1852 kot šesti med devetimi otroki Miroslava Vilharja in njegove žene Josipine Dejak. Večino svoje mladosti je preživel na očetovem gradu Kalec pri vasi Zagorje na Pivškem. Razen nekaj let se je šolal pretežno doma ob pomoči domačih učiteljev, izpite pa je polagal na gimnaziji v Trstu. 
še novic