Arhitektura iz zemlje: Razgledni stolp Negenoord

Arhitektura iz zemlje: Razgledni stolp Negenoord

OUTSIDER, 5. marec 2022 ― Maasvalley Riverpark, ustanovljen na območju nekdanjega peskokopa Negenoord, je 2500 hektarjev velik naravni rezervat, ki se razteza ob reki Maas ob belgijsko-nizozemski meji. Stolp, ki bi omogočal lep razgled na celotno območje, je bil ideja vladne organizacije, ki skrbi za obnovo območij nekdanjih peskokopov. Objekt je postavljen na vzpetino, saj je območje pogosto poplavljeno. “Želeli […]

Janez Glavač: Ptiči – fotografska razstava

Foto klub Kamnik, 5. marec 2022 ― Vabljeni na otvoritev fotografske razstave Ptiči Janeza Glavača, ki bo v sredo, 9. marca ob 18. uri pri Zidu Kreativne četrti Barutana.     Janez Glavač je član Foto kluba Kamnik, ki se z naravoslovno fotografijo resneje ukvarja dobrih deset let. Tokrat na barutanskem zidu predstavlja serijo sedemnajstih velikoformatnih fotografij ptic, ki jih je na […] The post Janez Glavač: Ptiči – fotografska razstava appeared first on Foto klub Kamnik.
Hiše 124

Hiše 124

Revija Hiše, 5. marec 2022 ― SAMOGRADNJA Ko sem začela razmišljati o temi pričujoče številke in jo testirala pri nekaterih kolegih, sem ob omembi samogradnje dobila bolj kot ne zadržane odzive. Marsikdo je zajel sapo in potem negotovo povprašal: »Kaj, imaš v mislih vernakularno arhitekturo?« ali pa: »Pa boš lahko našla projekte?« ali pa celo le: »Ja?« Beri dalje →
TARO KNOPP: MyCoBiont - ml-iso|la|ti|o|nis|mus

TARO KNOPP: MyCoBiont - ml-iso|la|ti|o|nis|mus

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 5. marec 2022 ― Taro Knopp je raziskovalec in umetnik, ki ustvarja z miceliji v okviru kulturnega središča Stadtwerkstatt (Linz), ki je eden od članov mednarodnega združenja Myceium Network Society. V okviru te mreže, ki vključuje tudi Kersnikovo, ustvarjalci raziskujejo in tematizirajo micelij kot vseprisotni organizem, preko katerega komunicirajo različne rastline in organizmi. Micelij je v teh projektih razumljen kot taktična socio-politična primera, skozi katero se kritično premišlja alternativne modele ekonomske produkcije in sobivanja. V okviru programa MyCoBiont, ki na Kersnkovi poteka v zadnjem letu, Taro predstavlja svoj projekt ‘ml-iso|la|ti|o|nis|mus’, s katerim vzpostavlja mrežo micelijev, preko katerih se pretakajo informacije med simbiotičnimi zemeljskimi organizmi in rastlinami. Umetnik ga je zasnoval za predstavitev na Bienalu Taipei 2019: v kroglah, posebej narejenih iz transparentnega akrila, je v zemlji razraščen micelij opremljen z različnimi tehnološkimi senzorji, radijskimi oddajniki in sprejemniki. Elektronske naprave zaznavajo spremembe v živem miceliju in preko radijskih valov ustvarjajo zvočni prostor, v katerem lebdijo kroglasti ekosistemi. Na ta način je Ganoderma lucidum mycelium povezan z tehnološkimi vmesniki in spremenjen v simbolični tehno-organski stroj. V laboratoriju Vivarium, ki je del laboratorija za žive sisteme BioTehna, je Taro vzpostavil omenjeni tehno-organski hibrid z uporabo ostankov številnih instalacij, ki so jih umetnice in umetniki pustili za seboj. V tednu pred razstavo je Taro skupaj z udeleženci raziskovalnih in ustvarjalnih delavnic MyCoBiont, ki so na Kersnikovi potekale vse leto, razvijal različne hibride. Te konstrukcije bodo postale del stalne postavitve umetniških projektov na Kersnikovi in bodo s tem omogočile, da se opazovanje, raziskovanje in ustvarjanje novih kombinacij izvaja v daljšem časovnem obdobju tekom prihodnjih let, s čimer bodo umetniki in biohekerji imeli možnost nepretrganega spremljanja tega inspirativnega h
Vse to sem videla, ko sem letela mimo

Vse to sem videla, ko sem letela mimo

Koridor, 5. marec 2022 ― V MGL-ju se je 13. januarja 2022 dogodila premiera kozmomjuzikla po motivih iz življenja psičke Lajke z naslovom Vse to sem videla, ko sem letela mimo. Monoprojekt igralca Matica Lukšiča se je tako oziral predvsem na manj znana dejstva o prvem živem bitju, ki je z Zemlje vstopilo v orbito in jo obkrožilo. The post Vse to sem videla, ko sem letela mimo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
The Batman (2022)

The Batman (2022)

Deseta umetnost, 5. marec 2022 ― The Batman predstavlja vnovično obuditev avantur stripovskega junaka, ki se je znašla še pred posebej težkim izzivom, saj za seboj nosi breme vplivne zapuščine filmske trilogije v režiji Christopherja Nolana, ki je za vedno spremenila zgodovino stripovskega filma. Režiser in soscenarist Matt Reeves se te dileme loti s premišljeno potezo, da Batmana predstavi v dosedaj še nevideni luči; ne […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Maščevalci: Zaključek  Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)  Tomb Raider  Undercover - 1. sezona (2019)  Instant Family (2019) Copyright © Deseta umetnost [The Batman (2022)], All Right Reserved. 2022.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 5. marec 2022 ― Pri Mladinski knjigi so v zbirki Odisej izdali prvenec ameriške raperke Angie Thomas Vse se vrača, pri Slovenski matici pa v sozaložništvu z založbo Libris knjigo Slovenska Istra II. Zgodovina in družba. Beletrina je izdala roman hrvaškega pisatelja Damirja Karakaša z naslovom Proslava, založba Miš pa delo Tine Bilban Čudni kvantni svet.

Pred stotimi leti se je rodil Pier Paolo Pasolini

Misli, 5. marec 2022 ― Pred 100 leti se je v Bologni rodil Pier Paolo Pasolini, vsestranski ustvarjalec 20. stoletja - filmski režiser, literat, filozof in novinar. Znan je bil po družbeno angažiranih in kontroverznih literarnih delih ter filmih, kot sta Dekameron in Salo ali 120 dni Sodome. Leta 1975 je bil umorjen, njegova smrt je še danes zavita v skrivnost.
še novic