Piton na kolesu: knjiga s Skorjico

Konteksti (Tomaž Bešter), 12. marec 2016 ― O tej knjigi nisem vedel ničesar. Tudi pričakovati nisem vedel kaj. Ni je bilo na nobenem seznamu. A po drugi strani na srečo vse to ne predstavlja nujnega pogoja za to (niti zadostnega v resnici), da bi rekli, da je knjiga super in da jo je fino vzeti v roke. O Pitonu na kolesu, knjigi novinarja in urednika Boštjana Isteniča, pa lahko povem prav slednje: ob branju sem se povsem nepričakovano zabaval, doživljal lepe predstave tega, kam lahko seže absurdnost vsakodnevnih situacij, si zamišljal, kako bi se vse skupaj lahko prav v tem trenutku dogajalo nekje blizu mene in se z veseljem prepustil prijetnemu občutku klasičnega happy enda. Piton na kolesu je zgodba, ki jo doživljam predvsem kot nepretenciozno situacijsko komedijo, ki se ne trudi prodajati večnih resnic, a v svoji preprostosti deluje kot sveže, predvsem pa zelo berljivo. In imam občutek, da je pri pisanju tudi avtor predvsem užival. vir slike: ocean-si.com Za kaj gre? Gre za veliko stvari. In precej oseb. Za eno mesto in za veliko pekarn. Za veliko pekarn in eno pekarnico. Za sosede in bivše prijatelje. Za frizerje in brate. Za zlatarje in roparje. In seveda tudi za pitona, kolo in izgubo spomina. Spomin je očitno zelo priročno orodje, skozi katerega optiko si lahko ogledujemo zgodbe. To sem videl že nekajkrat, na sicer popolnoma drugačen način tudi pred kratkim skozi Modiana. Če je bil tam spomin kot vrata v raziskovanje problemov, ki se nerazrešeno valijo proti sedanjosti, je v Pitonu na kolesu spomin tisti, ki ga kar nekaj časa v zgodbi pravzaprav ni. In zaradi tega so težave. Velike težave. Do tega pa ne pridemo kar takoj, na samem začetku. Piton na kolesu ima v resnici precej klasično zasnovano strukturo. Najprej predstavi glavne akterje in počasi gradi zaplet, za katerega poskrbi najprej pokvarjena blagajna v trgovini, ga nadaljuje pobegli piton, dokončno pa je tu, ko se Marko, glavni protagonist, po spletu povsem mogočih naključij v svoje stanovanju znajde z ogromno količino denarja, pištolo in p

Kaj berejo?: Manca G. Renko

Koridor, 12. marec 2016 ― Tokratni seznam je pripravila Manca G. Renko. Odgovorna urednica AirBeletrine, asistentka na Fakulteti za humanistične študije, mlada raziskovalka na Inštitutu za zgodovinske študije UP ZRS in ljubiteljica kakovostne literature. Knjige, za katere se je odločila, so tiste, ki so tako ali drugače pomembno zaznamovale določeno obdobje njenega življenja.   Beatrix Potter: Zbrane povesti Beatrix Potter (Otroštvo) […] The post Kaj berejo?: Manca G. Renko appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Skromna, a briljantna – Grete Pedersen

Naši zbori, 12. marec 2016 ―   Norveška dirigentka Grete Pedersen je priznana mednarodna umetnica, katere glasbene produkcije slovijo po stilno in muzikalno prepričljivih izvedbah baročnega,… The post Skromna, a briljantna – Grete Pedersen appeared first on Naši zbori.
Vladimir Putin na 64. Ljubljana Festivalu ?

Vladimir Putin na 64. Ljubljana Festivalu ?

Marijan Zlobec, 12. marec 2016 ― Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil na slovesnost ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Informacijo je prvi objavil mariborski Večer, po katerem so jo povzeli vsi drugi mediji. Slovesnost ob Ruski kapelici lani z udeležbo premiera Dmitrija Medvedjeva, foto rtvslo.si Ta informacija je končno prišla v javnost, čeprav je […]

Tobias Frere-Jones, oblikovalec

OUTSIDER, 12. marec 2016 ― Tobias Frere-Jones, oblikovalec črkovnih vrst KO MISLIŠ, DA JE OBLIKOVANJE KONČANO, TI JE SAMO ZMANJKALO SPOSOBNOSTI, DA BI OPAZIL POMANJKLJIVOSTI Ob najinem srečanju Tobias Frere-Jones najprej dolgo proučuje prvo števiko revije Outsider. Lista, primerja, tuhta, kakšno stran pogladi s prstom. »Oh, oprostite,« končno pravi. »Veste, že od otroštva imam to lastnost. V restavraciji nikoli nisem mogel naročiti [&hellip

V Krškem prvi festival jazzovske pozavne

Misli, 12. marec 2016 ― V Krškem se danes začenja 1. Festival jazz pozavne, ki ga tamkajšnji Kulturni dom pripravlja v sodelovanju z Big Bandom Krško. Jazzovski festival in dvodnevni seminar sta namenjena jazzovskim in klasičnim pozavnistom, prireditelji, ki pričakujejo do 20 udeležencev seminarja, pa bi radi okrepili zanimanje za to, kot menijo, zapostavljeno glasbilo.

V Slovenj Gradcu praznujejo obletnico rojstva Huga Wolfa

Misli, 12. marec 2016 ― Iskriva modra noč so v Slovenj Gradcu poimenovali dvodnevno dogajanje, s katerim bodo danes in v nedeljo obeležili obletnico rojstva poznoromantičnega skladatelja samospevov Huga Wolfa (1860-1903). Ta se je v Slovenj Gradcu rodil 13. marca 1860, njegova rojstna hiša pa je danes urejena v spominski muzej.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 12. marec 2016 ― Pri založbi Beletrina sta izšla romana Mraz avstrijskega pisatelja Thomasa Bernharda in Žalost Belgije Huga Clausa, ki velja za enega najpomembnejših avtorjev literature 20. stoletja v nizozemskem jeziku. Pri založbi Miš je izšla knjiga Julija med besedami Petre Dvoržakove, pri založbi Zala pa slikanica Zgodba o vrani Naomi Howarth.
še novic