cellF

cellF

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 12. februar 2018 ― Guy Ben-Ary, Nathan Thompson , Andrew Fitch , Darren Moore , Stuart Hodgetts , Douglas Bakkum , Mike Edel: cellF cellF' je nevronski sintetizator, prvo avtonomno t. i. mokro-analogno (wet-alogue) elektronsko zvočilo. 'Možgani' projekta so biološka nevronska mreža, ki raste v petrijevki in v realnem času nadzoruje niz analognih modularnih sintetizatorjev. Guy Ben-Ary že več kot desetletje soustvarja z umetniško skupino SymbioticA, ki deluje v edinstvenem umetnostno-raziskovalnem laboratoriju na Univerzi Zahodne Avstralije. V njem se umetniki in znanstveniki z vsega sveta posvečajo raziskovanju, študiju in kritičnemu tematiziranju živih sistemov. Ben-Ary je po kirurškem odvzemu tkiva s svoje roke v laboratoriju Symbiotice in vitro vzgojil kožne celice in jih s posebno tehnologijo preoblikoval v matične. Kasnejša diferenciacija matičnih celic v nevronsko kulturo je omogočila nastanek Ben-Aryjevih 'zunanjih možganov'. Nevronska kultura je postavljena v multielektrodni niz (MEA), nekakšno posodo z mrežo 64 elektrod, ki zbirajo električne signale iz nevronskih celic in s tem proizvajajo svoj zvočni portret. Kadar je projekt razstavljen v galeriji, se zvočni signali kot električni impulzi vračajo nazaj in stimulirajo celice k aktivnosti. Ob vsakokratnem gostovanju avtor sodeluje z enim ali več lokalnimi glasbeniki, ki so povabljeni, da zaigrajo skupaj s 'cellF'. Glasba, ki jo izvajajo glasbeniki, je posredovana nevronom kot stimulacija, ti se odzivajo s kontroliranjem analognih sintetizatorjev, poslušalci pa so priča improvizirani godbi dveh živih entitet, človeka in raztelesenih človeških nevronskih celic.

Praznik kulture na OŠ Stranje: Pesem moja je posoda tvojega imena…

Kamnik.info, 12. februar 2018 ― “Jaz pa tebi, draga, želel sem dopasti“  … ob Prešernovem dnevu v OŠ Stranje    Ob slovenskem kulturnem prazniku je  v telovadnici OŠ Stranje potekala prireditev, ki sta jo  povezovala devetošolca Luka Peter Romšak in Iza Golob. Prešernovo plodno  ustvarjalnost  je vodila ljubezen, ljubezen do umetniškega ustvarjanja, do lepe slovenske besede  pa tudi do ljubljene ... Prispevek Praznik kulture na OŠ Stranje: Pesem moja je posoda tvojega imena… je bil najprej objavljen na portalu Kamnik Info.

King Krule: Genialni posebnež z dušo

Kino Šiška, 12. februar 2018 ― King Krule je 23-letni Londončan, ki je nase opozoril že s šestnajstimi, lani pa glasbeno javnost prepričal z drugim albumom The OOZ. Da je res pravi "originalni hipster iz Oza", smo se lahko prepričali na njegovem premiernem razprodanem koncertu pri nas.

Nande Korpnik: Paviljon za prezentacijo arheologije Celje

OUTSIDER, 12. februar 2018 ― Arhitekt Nande Korpnik je na Glavnem trgu v Celju oblikoval zaščitni in razstavni objekt za odkrite arheološke ostanke rimske Celeie. Zunanjost paviljona za prezentacijo arhitekture je diskretno umirjena. Obod stavbe sledi ulični liniji in le tisti, ki jim pogled zatava skozi velike steklene površine v notranjost, ostrmijo nad vsebino tega izobraževalnega in predstavitvenega objekta. Že…

1809 – Rojen Charles Darwin

Zgodovina na dlani, 12. februar 2018 12. februarja leta 1809 se je v angleškem Shewsburyu rodil britanski naravoslovec, geolog, biolog ter oče teorije o razvoju vrst Charles Robert Darwin. Darwin je prve ideje o zgodovinskem razvoju živih bitij dobil na znanstvenem potovanju okolisveta med letoma 1831 in 1836, ki se ga je udeležil kot naravoslovec na … Preberi The post 1809 – Rojen Charles Darwin appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic