cellF

cellF

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 12. februar ― Guy Ben-Ary, Nathan Thompson , Andrew Fitch , Darren Moore , Stuart Hodgetts , Douglas Bakkum , Mike Edel: cellF cellF' je nevronski sintetizator, prvo avtonomno t. i. mokro-analogno (wet-alogue) elektronsko zvočilo. 'Možgani' projekta so biološka nevronska mreža, ki raste v petrijevki in v realnem času nadzoruje niz analognih modularnih sintetizatorjev. Guy Ben-Ary že več kot desetletje soustvarja z umetniško skupino SymbioticA, ki deluje v edinstvenem umetnostno-raziskovalnem laboratoriju na Univerzi Zahodne Avstralije. V njem se umetniki in znanstveniki z vsega sveta posvečajo raziskovanju, študiju in kritičnemu tematiziranju živih sistemov. Ben-Ary je po kirurškem odvzemu tkiva s svoje roke v laboratoriju Symbiotice in vitro vzgojil kožne celice in jih s posebno tehnologijo preoblikoval v matične. Kasnejša diferenciacija matičnih celic v nevronsko kulturo je omogočila nastanek Ben-Aryjevih 'zunanjih možganov'. Nevronska kultura je postavljena v multielektrodni niz (MEA), nekakšno posodo z mrežo 64 elektrod, ki zbirajo električne signale iz nevronskih celic in s tem proizvajajo svoj zvočni portret. Kadar je projekt razstavljen v galeriji, se zvočni signali kot električni impulzi vračajo nazaj in stimulirajo celice k aktivnosti. Ob vsakokratnem gostovanju avtor sodeluje z enim ali več lokalnimi glasbeniki, ki so povabljeni, da zaigrajo skupaj s 'cellF'. Glasba, ki jo izvajajo glasbeniki, je posredovana nevronom kot stimulacija, ti se odzivajo s kontroliranjem analognih sintetizatorjev, poslušalci pa so priča improvizirani godbi dveh živih entitet, človeka in raztelesenih človeških nevronskih celic.

Praznik kulture na OŠ Stranje: Pesem moja je posoda tvojega imena…

Kamnik.info, 12. februar ― “Jaz pa tebi, draga, želel sem dopasti“  … ob Prešernovem dnevu v OŠ Stranje    Ob slovenskem kulturnem prazniku je  v telovadnici OŠ Stranje potekala prireditev, ki sta jo  povezovala devetošolca Luka Peter Romšak in Iza Golob. Prešernovo plodno  ustvarjalnost  je vodila ljubezen, ljubezen do umetniškega ustvarjanja, do lepe slovenske besede  pa tudi do ljubljene ... Prispevek Praznik kulture na OŠ Stranje: Pesem moja je posoda tvojega imena… je bil najprej objavljen na portalu Kamnik Info.

King Krule: Genialni posebnež z dušo

Kino Šiška, 12. februar ― King Krule je 23-letni Londončan, ki je nase opozoril že s šestnajstimi, lani pa glasbeno javnost prepričal z drugim albumom The OOZ. Da je res pravi "originalni hipster iz Oza", smo se lahko prepričali na njegovem premiernem razprodanem koncertu pri nas.

Nande Korpnik: Paviljon za prezentacijo arheologije Celje

OUTSIDER, 12. februar ― Arhitekt Nande Korpnik je na Glavnem trgu v Celju oblikoval zaščitni in razstavni objekt za odkrite arheološke ostanke rimske Celeie. Zunanjost paviljona za prezentacijo arhitekture je diskretno umirjena. Obod stavbe sledi ulični liniji in le tisti, ki jim pogled zatava skozi velike steklene površine v notranjost, ostrmijo nad vsebino tega izobraževalnega in predstavitvenega objekta. Že…

1809 – Rojen Charles Darwin

Zgodovina na dlani, 12. februar 12. februarja leta 1809 se je v angleškem Shewsburyu rodil britanski naravoslovec, geolog, biolog ter oče teorije o razvoju vrst Charles Robert Darwin. Darwin je prve ideje o zgodovinskem razvoju živih bitij dobil na znanstvenem potovanju okolisveta med letoma 1831 in 1836, ki se ga je udeležil kot naravoslovec na … Preberi The post 1809 – Rojen Charles Darwin appeared first on Zgodovina na dlani.

Ustvarjalna izmenjava za začetek Evropskega arhitekturnega programa 2018

CED, 12. februar ― Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) med 15. in 16. feb. v okviru evropske platforme »Future Architecture« s podporo Ustvarjalne Evrope organizira mednarodno konferenco z naslovom »Ustvarjalna izmenjava«. Program vključuje javne dogodke s predavanji, govori, intervjuji, večerjami, predstavitvami in zabavami v različnih formatih za srečanja ter interakcije med kulturniki, obetavnimi ustvarjalci in občinstvom.
Vietnam v pričakovanju novega leta

Vietnam v pričakovanju novega leta

Marijan Zlobec, 12. februar ― Srečno novo leto je v Vietnamu  v znamenju nakupovanja na prednovoletnih  sejmiščih, a ne smrečic, ampak različnih manjših drevesc, najraje sadnih, ali pa cvetočih grmov. Vse je začinjeno z za naše pojme neobičajno vožnjo na motorjih in vespah, tako da izgleda kot da se premika “birnamski gozd” v Macbethu. Sadni tovor na motorju, vse fotografije […]

Lepe gore in doline je ustvaril bog, kulturo pa ustvarjamo mi

OUTSIDER, 12. februar ― Dramatičarka in letošnja nagrajenka Prešernovega sklada, Simona Semenič, se v letu 2018 pridružuje Outsiderjevim kolumnistom. Njene kolumne boste lahko brali v tiskanih edicijah revije Outsider. Za uvod pa objavljamo presunljiv govor iz prireditve ob kulturnem prazniku v Ajdovščini.   Dober večer. Najprej bi se rada zahvalila, da ste me kot slavnostno govornico povabili na to prireditev.…

Agata Tomažič: Nutrije, simpatične porednice

OUTSIDER, 12. februar ― Prišle so zelo potihem, tako rekoč po konicah šapic. Dala bi roko v ogenj, da je še pred petimi leti za njihov obstoj vedel le malokdo; krznarji izvzeti. Spodaj podpisana je uživala privilegij, da je imela že od otroštva dostop do babičine omare s krznom, kjer so bili sicer najbolj interesantni ovratniki iz kun s…

V MGL predstavitev knjige Koža kot kostum

SiGledal Novice, 12. februar ― V četrtek, 15. februarja, ob 19. uri v Studiu MGL pripravljajo tematski dogodek, na katerem bodo predstavili knjigo vizualne umetnice in kostumografke Tine Kolenik z naslovom "Koža kot kostum. Oblačenje in slačenje v vsakdanjem življenju in umetniškem ustvarjanju." Knjiga je izšla v zbirki Knjižnica MGL.
Toulouse-Lautrec in estetika belle epoque prvič v Španiji

Toulouse-Lautrec in estetika belle epoque prvič v Španiji

Misli, 12. februar ― V Španiji, natančneje v madridski Fundacion Canal, so prvič na ogled plakati francoskega slikarja, grafika in ilustratorja Henrija de Toulouse-Lautreca (1864-1901), poročajo španski mediji. Razstavljenih bo 33 plakatov, ki govorijo o duhu časa, ko se je zdelo vse mogoče - obdobju la belle epoque v Parizu med 1890 in 1914.
Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več? (poročilo z dogodka)

Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več? (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 12. februar ― V sredo, 7. februarja, je Slovensko sociološko društvo v Trubarjevi hiši literature predstavilo knjigo priznanega profesorja sociologije in pisatelja Franka Furedija Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več?, ki je leta 2016 v prevodu Mihe Mareka izšla pri založbi Krtina, v originalu pa je izšla leta 2009. Veronika Tašner je imela v gosteh urednika knjige, dr. Marjana Šimenca ter dr. Klaro Skubic Ermenc.
L’odyssée (2016)

L’odyssée (2016)

Deseta umetnost, 12. februar ― Jacques-Yves Cousteau je osebnost, prevelika za ozek filmski okvir, a pustolovski drami L’odyssée je nekako uspelo razširiti meje ravno dovolj, da je ujela bistvo in razburljiv občutek življenjske zgodbe enega največjih ocenanografov našega časa. Vse pa ni bilo postlano z rožicami, saj napredek ni prišel brez žrtev. Naplavljeni smo na obalo Sredozemskega morja. Francoski pomorščak z ženo in dvema […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - The Shining (1980)  Killing Season (2013)  Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)  Frank (2014)  The Florida Project (2017) Copyright © Deseta umetnost [L'odyssée (2016)], All Right Reserved. 2018.
še novic